Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Krzyżak napisał(a):

 

Mam podobne przemyślenia po pierwszych warkach. Zamówiłem tylko od majfrendów przejściówki i szybkozłączkę żeby można sprawnie odłączać ramie i podpinać wymiennik.

Za podaj linka do tej przejściówki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, Krzyżak napisał(a):

 

Mam podobne przemyślenia po pierwszych warkach. Zamówiłem tylko od majfrendów przejściówki i szybkozłączkę żeby można sprawnie odłączać ramie i podpinać wymiennik.

Jestem na podobnym etapie modyfikacji.Ulepszylem system antyprzypaleniowy wkładając rurkę w wylot. Jutro robię ramię do Whirlpoola z nierdzewki montowane jakoś do ramienia kociołka. Przejściówki skręcane z Ali już do mnie wysłane. Kociołek ogólnie jest spoko,wkurza mnie „tylko” wydajność, źle umiejscowiony czujnik temperatury i brak mieszadła. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
W dniu 4.04.2024 o 13:12, korzen16 napisał(a):

Jak Ci się spisuje system dodawania chmielu pod ciśnieniem? Nie przytyka się podczas aplikacji? 

Tu to tylko zaślepka, z butelki PET to sie zatyka (za mała średnica szyjki) . Może te nowe wersja na tri clampach  sa lepsze (ale koszt). Obecnie myślę o przetaczaniu do pustego kega  z wsypanym chmielem i przedmuchanym CO2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zastanawiam się jak to przeskoczyć. Tak właśnie czułem że wąskim gardłem może być szyjka od butelki Pet.

Nad przetaczaniem też się zastanawiałem, ale wolałbym chmielić w pierwszym fermentorze, a dopiero po chmieleniu przetaczać to kolejnego zbiornika.

Spróbuję zrobić to na zaworze 1", a "podajnik" chmielu wykonam z rury miedzianej 28mm lub 35mm, zobaczę co tam mam na składzie.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

KOlejna warka

Pilzneński okolo 5kg

Saaz 150g

 

Zacieranie 120min 67'C

 

Gotowanie 60min

30min około 40g Saaz

75'C 110g saaz 30min

wyszlo około 25l 12blg

Zadrozdzone Novalager

Pierwsza fermentacja w pet kegu

1716386151262.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 23.05.2024 o 09:54, Krzyżak napisał(a):

 

Jakie widzisz plusy w tak długim wysładzaniu ?

O zacieranie chodzi?

Plus jest taki że mogę podczas zacierania gdzieś wyskoczyć i nie patrzeć nerwowo na zegarek że trzeba spieszyć sie do domu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, anteks napisał(a):

Plus jest taki że mogę podczas zacierania gdzieś wyskoczyć

Podejrzewam, że przez tak długie zacieranie zwiększasz wydajność rekompensując straty z braku wysładzania, zgadza się? Masz jakieś porównanie dla typowego piwa 23l 12BLG i 60vs120min zacierania? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Podejrzewam, że przez tak długie zacieranie zwiększasz wydajność rekompensując straty z braku wysładzania, zgadza się? Masz jakieś porównanie dla typowego piwa 23l 12BLG i 60vs120min zacierania? 

Nie mam, nawet nie używam wagi do słodu. Sypię 5 pojemników około 1kg ( możliwe że jest 4,5 albo 5,5kg). Odnośnie wysładzania to wysładzam, najczęściej do objętości 30l gdyż około 3-4l zostaje w garnku z osadami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.