coder Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 °L nie są równe SRM To by dużo tłumaczyło, ale skąd masz te dane? Ja sądziłem, że SRM dobrano tak, zeby odpowiadał tradycyjnej skali Lovibond, pierwszy z brzegu link: http://beersmith.com/blog/2008/04/29/beer-color-understanding-srm-lovibond-and-ebc/ "The SRM color is approximately equal to the old lovibond scale in most cases" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 klucz to słowo approximately. Skala Lovibond to skala tradycyjna, oceniana wzrokowo, przez porównanie koloru brzeczki/piwa ze wzorcowymi szklanymi krążkami. Metody SRM i EBC opierają się na obiektywnym pomiarze absorbancji światła o określonej długości fali (430nm, kiedyś 530nm dla EBC). A źródło to wiki (ale dobrze udokumentowane) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Obliczenia sa poprawne za wyjątkiem czekoladowego 400. °L nie są równe SRM SRM=1,3546*°L-0,76 EBC=1,97*(1,3546*°L-0,76) rzeczywiście wkradł się błąd przy przeliczaniu: słód czekoladowy 400 będzie w granicach 132-170°L. Wartość górna dla słodu karmelowego 300 tez będzie wyższa: 152°L (podobnie jak dolna granica słodu karmelowego 600, która została wpisana poprawnie). Przepraszam za pomyłki i dziękuję za uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 klucz to słowo approximately. Skala Lovibond to skala tradycyjna, oceniana wzrokowo, przez porównanie koloru brzeczki/piwa ze wzorcowymi szklanymi krążkami. Metody SRM i EBC opierają się na obiektywnym pomiarze absorbancji światła o określonej długości fali (430nm, kiedyś 530nm dla EBC). A źródło to wiki (ale dobrze udokumentowane) barwa w skali EBC może być oznaczona w dwojaki sposób: określając dokładnie długość fali 430nm (pomiar spektrofotometryczny) i poprzez porównanie z wzorcami (pomiar wizualny na określonym komparatorze). Obie metody są opisane i zawarte w Analityce EBC, zawierającej zbiór wszystkich metodyk stosowanych w browarnictwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Nie wiem czy ktoś się już z tym spotkał, ale ja słyszałem opinię że dobrze jest mieszać słody karamelowe zwłaszcza gdy w warce masz ich większy procent. Np. zamiast 0.75 kg C-60, lepiej jest dać 0.25kg C-40 0.25kg C-60 0.25kg C-80. Podobno daje to poprawę w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Też tak słyszałem, że zwiększa to złożoność smaku. Tyle, że nie powinno ich być więcej niż 3 i róznica w kolorze między nimi nie mniejsza niż 20 lov (40 EBC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Planuję uwarzyć dry stouta i zauważyłem, że w wielu recepturach występuje słód czekoladowy w ilościach +/- 0,2kg na standardową warkę 20l.Czy nie wniesie on mocno słodkich karmelowych smaków? Jaki jest główny cel jego użycia? Kolor czarny będzie nadany z jęczmienia palonego. Może wrzucić go na ostatnie minuty gotowania? Z góry dzięki za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Zakładam że pytasz o czekoladowy 400 EBC. Inaczej pytanie o karmel nie miałoby sensu. Karmelu nie wniesie. Bardziej czekoladę, kawę, orzechy. Ogólnie stosuje się go aby wnieść mniej palonych posmaków niż w przypadku użycia czekoladowego 1200 EBC. Jak warzysz stout to wrzucaj palone od początku. Edytowane 31 Października 2018 przez wizi Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Z tego co wiem czekoladowy 400 nie jest karmelowy, on jest palony. Nie wnosi słodyczy, a jeśli już to w bardzo minimalnych ilościach. Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Słody czekoladowe, tak jak barwiące, robi się na podstawie słodu pilzneńskiego, tak że bliżej im do słodu cookie niż karmeli. Im ciemniejsza barwa tym więcej wniosą aromatów kawy, czekolady (ale raczej czekoladowy jasny!), palności i popiołu. Tak samo jak palony jęczmień czy słód barwiący zmienią barwę piwa (stąd nazwa). Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Dzięki za pomoc. Jestem akurat w posiadaniu 200g słodu czekoladowego Bruntal (900-1100 EBC). Dodać go od początku zacierania do dry stouta? Oprócz tego będzie 300g jęczmienia palonego, 1kg monachijskiego i reszta pilzenski 3kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Do dry stouta jak najbardziej, on ma być palony Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Hej wszystkim. Przeczytałem cały temat i jest bardzo pomocny w porównywaniu słodów. Mam tylko jedno pytanie. W przepisach moich do brewkitów w większej ilości podane jest żeby użyć słodu Light Crystal Malt takiego: https://www.diybeer.com/au/coopers-diy-beer-light-crystal-malt-100g.html Jaki jest dokładny odpowiednik tego słodu, dostępny u nas w Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Crystal light z Simpsons Malt to prawdopodobnie dokładnie to, dostępny w Polsce. Albo np. karmelowy 100 z Viking Malt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Wielkie dzięki. Viking Malt to jest to samo co Strzegom? Bo za bardzo się nie orientuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 16 minut temu, Reters napisał(a): Wielkie dzięki. Viking Malt to jest to samo co Strzegom? Bo za bardzo się nie orientuję. Tak Nie żebym straszył, ale różne mam doświadczenia z karmelami. Piwo zawsze ostatecznie wychodzi dobrze, ale czasami trzeba czekać sporo, aż te przeklęte orzechowe ostre posmaki w końcu się ułożą, nawet i pół roku schodzi. Nie wiem od czego to zależy do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 42 minuty temu, lechu555 napisał(a): Tak Nie żebym straszył, ale różne mam doświadczenia z karmelami. Piwo zawsze ostatecznie wychodzi dobrze, ale czasami trzeba czekać sporo, aż te przeklęte orzechowe ostre posmaki w końcu się ułożą, nawet i pół roku schodzi. Nie wiem od czego to zależy do końca. Dzięki za spostrzeżenia. Przetestuje różne słody karmelowe, aczkolwiek właśnie w tych przepisach do modyfikacji brewkitów jest jednak zazwyczaj Light Crystal Malt. Super że jego odpowiedni to Karmelowy 100 Viking Malt bo on jak spojrzałem, jest prawie wszędzie dostępny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Odpowiedniki słodów - zestawienia stare ale jare Weyermann vs Strzegom.pdf odpowiedniki-slodow.pdf CERNUNNOS i zasada 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Dzięki Daniel. Ekstra zestawienie i bardzo pomocne. Już mam pobrane😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się