Pieron Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Warka 304 - Pszeniczne 13°Blg z dnia 3 stycznia 2013r. Pierwsza połowa już spożyta na Zimowym Zlocie Banitów, dziś drugą połowę zabutelkowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Warka 307 - Blond Ale z dnia 10 stycznia 2013r. Zupełnie podobnie z Blondem, druga połowa już w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Warka 300 - RIS Dziad Mróz 28°Blg z dnia 22 grudnia 2012r. Dziad zaraz idzie w flaszki. Zeszło na 13°Blg i ma niby 9,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Warka 308 - Schwarzbier 12,4°Blg z dnia 18 stycznia 2013r. Składniki: - pilzeński 5 kg; - pszeniczny 0,6 kg; - monachijki 3 kg; - barwiący żywiecki 0,5 kg; - chocolate malt 0,3 kg; - coffe light 0,3 kg; - carafa I 0,18 kg; - carafa II 0,1 kg; - chmiel Tradition granulat 150 g; - 2001 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 15'; - 72°C - i 60; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - 90 g; - 60' - 60g; - 70' - chłodzenie. No i tyle na dziś, czas iść do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Warka 292 - Imperialny Herkules 20°Blg z dnia 23 października 2012r. Składniki: - pilzeński 14 kg; - chmiel herkules tegoroczny 1,3 kg; Pomiar zawartości substancji goryczkowych w tym piwie wg PN -A-79093-12:2000 wykazał średnio 126IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Piłem to piwo 7 grudnia, było pierońsko gorzkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Ano jest jednak nie morduje. Nie wiem czy ten Twój Herkules miał 17,5%ak jak ten z TB ale jeżeli tak i używałeś szyszek to obliczone IBU wg różnych wzorów jest następujące: wg Ragera 1188, wg Garetza 750, wg Tinsetha 986, wg metody własnej ProMasha 1035 Jak się można było spodziewać wzory te "nie trzymają" dla tak dużych dawek chmielu. Przy Twoim pierwszym herkulesie zrobię jeszcze test metody analitycznej, rozcieńczę piwo dwukrotnie i zobacze czy wynik jest 2x mniejszy bo może metoda analityczna nie pasuje do tak wysokich stężeń izo-ak. Dodam tylko, że Staśkowe piwo teoretycznie 150IBU wg analizy wyszło, że ma tylko 80. Edytowane 18 Stycznia 2013 przez JacekKocurek Stasiek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 To zapewne był tegoroczny granulat Herkulesa i miał 14% ak. Tak czy inaczej to niewiele zmieni w tych kosmicznych wyliczeniach IBU. Dodam tylko, że Staśkowe piwo teoretycznie 150IBU wg analizy wyszło, że ma tylko 80. 140IBU wg Ragera lub 116 wg Tinsetha. Ja chmieliłem mieszaniną pół na pół herkules + lubelski i dałem łącznie "tylko" 170g na 22l. Zdecydowanie powyżej 100IBU te wszystkie wyliczenia IBU są obarczone baardzo dużym błędem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Z całą pewnością nikt nie badał utylizacji ak. z tak dużych ilości chmielu. Wygląda na to, że przy dużych planowanych poziomach goryczy ten parametr jest istotny. Pozostaje jeszcze kwestia rozpuszczalności izo-ak. w wodzie, czyli ile wynosi stężenie nasyconego roztworu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Jak byś miał trochę "żółci bydlęcej" to może i coś ciekawego by wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Pieron po chmiel się zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Jutro zrobię przelew, dziś już padam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 ważne że żyjesz, w poniedziałek wysyłam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Warka 309 - Pilsner Bohemski z dnia 19 stycznia 2013r. Składniki: - pilzeński klepiskowy 9 kg; - monachijki 1 kg; - zakwaszający 0,2 kg; - chmiel Marynka granulat 120 g; - chmiel Lubelski granulat 60 g; - 2000. 2001 i Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 20 i dekokcja'; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - marynka 60 g; - 40' - marynka 60 g; - 65' - lubelski; - 70' - chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Podczas, gdy poprzednia warka już się warzy, zaciera się kolejna. Warka 310 - Sathi z dnia 19 stycznia 2013r. Składniki: - pilzeński 1 kg; - monachijki 0,3 kg; - płatki owsiane 0,4 kg; - pszeniczny 0,8 kg; - żytni 0,7 kg; - chmiel Lubelski granulat 15 g; - jałowiec; - drożdże Mauribrew Weiss Y1433 oraz piekarskie Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 20; - 72°C - i 30; - podgrzanie do 77°C filtracja. Chmielenie: - 10' - chmiel i przyprawa; - 20' - chłodzenie. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Warka 309 - Pilsner Bohemski z dnia 19 stycznia 2013r. Wyszło 13°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Warka 305 - Herkulesik 15,8°Blg z dnia 8 stycznia 2013r. Poszedł w flaszki i keg. Odfermentowało na 2,3°Blg i ma 7,5% alk. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Dziś przypaliłem grzałeczki i zacier poszedł na przemiał. Czy ktoś wie jak najlepiej wyczyścić grzałki po przypaleniu by nadawały się do kolejnejgo użycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 do przypaleń używamy czegoś takiego: http://www.supermark...karnikow-300ml/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Dziś przypaliłem grzałeczki i zacier poszedł na przemiał. Czy ktoś wie jak najlepiej wyczyścić grzałki po przypaleniu by nadawały się do kolejnejgo użycia? Ja moją wygotowałem z oxy z biedronki , najpierw w jednej porcji namoczyłem , potem grzałem z dwie godziny zeszło ładnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Grzałki wczoraj doczyściłem, samo nic nie zlazło, użyłem oxi, wybielacza i nic. Tak więc dziś już Herkules się filtruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Warka 310 - Sathi z dnia 19 stycznia 2013r. Poszło dziś w flaszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Warka 290 - Jasne 13,9°Blg z dnia 15 października 2012r. Dziś jasne na Abby 1762 poszło w butelki - super piwko wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Warka 291 - Polskie Ale 13,5°Blg z dnia 15 października 2012r Kolejne na S-04 poszło w flaszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Warka 310 - Sathi z dnia 19 stycznia 2013r. Poszło dziś w flaszki. Pieron jakie rokowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się