Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 308 - Schwarzbier 12,4°Blg

z dnia 18 stycznia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 5 kg;

- pszeniczny 0,6 kg;

- monachijki 3 kg;

- barwiący żywiecki 0,5 kg;

- chocolate malt 0,3 kg;

- coffe light 0,3 kg;

- carafa I 0,18 kg;

- carafa II 0,1 kg;

- chmiel Tradition granulat 150 g;

- 2001

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 90 g;

- 60' - 60g;

- 70' - chłodzenie.

No i tyle na dziś, czas iść do roboty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 292 - Imperialny Herkules 20°Blg z dnia 23 października 2012r. Składniki: - pilzeński 14 kg; - chmiel herkules tegoroczny 1,3 kg;

Pomiar zawartości substancji goryczkowych w tym piwie wg PN -A-79093-12:2000 wykazał średnio 126IBU.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ano jest jednak nie morduje. Nie wiem czy ten Twój Herkules miał 17,5%ak jak ten z TB ale jeżeli tak i używałeś szyszek to obliczone IBU wg różnych wzorów jest następujące:

wg Ragera 1188, wg Garetza 750, wg Tinsetha 986, wg metody własnej ProMasha 1035

Jak się można było spodziewać wzory te "nie trzymają" dla tak dużych dawek chmielu.

Przy Twoim pierwszym herkulesie zrobię jeszcze test metody analitycznej, rozcieńczę piwo dwukrotnie i zobacze czy wynik jest 2x mniejszy bo może metoda analityczna nie pasuje do tak wysokich stężeń izo-ak. Dodam tylko, że Staśkowe piwo teoretycznie 150IBU wg analizy wyszło, że ma tylko 80.

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zapewne był tegoroczny granulat Herkulesa i miał 14% ak.

Tak czy inaczej to niewiele zmieni w tych kosmicznych wyliczeniach IBU. :cool:

 

Dodam tylko, że Staśkowe piwo teoretycznie 150IBU wg analizy wyszło, że ma tylko 80.

140IBU wg Ragera lub 116 wg Tinsetha. :) Ja chmieliłem mieszaniną pół na pół herkules + lubelski i dałem łącznie "tylko" 170g na 22l.

Zdecydowanie powyżej 100IBU te wszystkie wyliczenia IBU są obarczone baardzo dużym błędem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z całą pewnością nikt nie badał utylizacji ak. z tak dużych ilości chmielu. Wygląda na to, że przy dużych planowanych poziomach goryczy ten parametr jest istotny. Pozostaje jeszcze kwestia rozpuszczalności izo-ak. w wodzie, czyli ile wynosi stężenie nasyconego roztworu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 309 - Pilsner Bohemski

z dnia 19 stycznia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński klepiskowy 9 kg;

- monachijki 1 kg;

- zakwaszający 0,2 kg;

- chmiel Marynka granulat 120 g;

- chmiel Lubelski granulat 60 g;

- 2000. 2001 i

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20 i dekokcja';

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - marynka 60 g;

- 40' - marynka 60 g;

- 65' - lubelski;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podczas, gdy poprzednia warka już się warzy, zaciera się kolejna.

 

Warka 310 - Sathi

z dnia 19 stycznia 2013r.

 

Składniki:

- pilzeński 1 kg;

- monachijki 0,3 kg;

- płatki owsiane 0,4 kg;

- pszeniczny 0,8 kg;

- żytni 0,7 kg;

- chmiel Lubelski granulat 15 g;

- jałowiec;

- drożdże Mauribrew Weiss Y1433 oraz piekarskie

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 20;

- 72°C - i 30;

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - chmiel i przyprawa;

- 20' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś przypaliłem grzałeczki i zacier poszedł na przemiał.

 

Czy ktoś wie jak najlepiej wyczyścić grzałki po przypaleniu by nadawały się do kolejnejgo użycia?

 

Ja moją wygotowałem z oxy z biedronki , najpierw w jednej porcji namoczyłem , potem grzałem z dwie godziny zeszło ładnie .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.