Brunow Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 No i jak tam harcerze ?Będę miał 1kg pilzneńskiego, troche niemieckich i czeskich chmieli, plus świeżuteńką gęstwę S04.Zbliża się lato i teraz będzie idealny czas aby coś takiego nastawić.Jakieś przemyślenia i porady ?Czytam o zacieraniu, jedni mówią, zeby zacierać w 68C, inni, żeby na słodko, potem znowu głosy, ze na słodko nie.O zasypie czytałem, żeby dać 100% wideńskiego.Głowa jak kiosk od tego już.Chcę uzyskać jak najbardziej treściwe piwo z jak najniższą zawartością alkoholu.Co wasza brac piwna radzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) No i jak tam harcerze ? Będę miał 1kg pilzneńskiego, troche niemieckich i czeskich chmieli, plus świeżuteńką gęstwę S04. Zbliża się lato i teraz będzie idealny czas aby coś takiego nastawić. Jakieś przemyślenia i porady ? Czytam o zacieraniu, jedni mówią, zeby zacierać w 68C, inni, żeby na słodko, potem znowu głosy, ze na słodko nie. O zasypie czytałem, żeby dać 100% wideńskiego. Głowa jak kiosk od tego już. Chcę uzyskać jak najbardziej treściwe piwo z jak najniższą zawartością alkoholu. Co wasza brac piwna radzi ? Napiszę jak ja sobie poradziłem z tematem Zacierałem nie na maxa słodko bo 66-68 C. ale za to zasyp miałem 1 kg PA i po 0.5 kg karapilsa i biscuit z CM. Chmieliłem na mój gust za słabo ale "damskiej części" smakowało. Użyłem S-33 i to był dobry strzał bo odfermentowały mi ok 50% z 6 BLG Nagazowanie nie było max (czytałem o dodawaniu nawet 200g cukru na 20 l warkę) - ok 140 g glukozy ale z racji płytkiego odfermentowania obawiałem się o granaty Skoro masz pilzneński to radziłbym zacierać jednak bardziej na słodko w okolicach 72 C... Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 No i kolejna sprawa właśnie odfermentowania, myślałem o S-33, bo słabiej fermentują. Ale też wyczytałem o tym, ze lepiej aby odfermentowało mocno. Będę miał gęstwę z S04, więc chyba pójdę w tę stronę.Co do nagazowania to wyczytałem, że fajniej jak jest mocno nagazowane - wysokie wysycenie przykrywa słaby ekstrakt.Co za tym idzie, aby nie mieć granatów lepiej aby odfermentowało jak najniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 No i kolejna sprawa właśnie odfermentowania, myślałem o S-33, bo słabiej fermentują. Ale też wyczytałem o tym, ze lepiej aby odfermentowało mocno. Będę miał gęstwę z S04, więc chyba pójdę w tę stronę. Co do nagazowania to wyczytałem, że fajniej jak jest mocno nagazowane - wysokie wysycenie przykrywa słaby ekstrakt. Co za tym idzie, aby nie mieć granatów lepiej aby odfermentowało jak najniżej. To zależy od priorytetu. Moim był osiągnięcie jak najniższego alko przy stosunkowo wysokiej pełni jak na ten ekstrakt.Jeżeli Ci nie zależy Ci na b.niskim poziomie alko to zatrzyj na słodko, daj szanse drożdżom na jak najniższe odfermentowanie i nagazuj mocno a "będzie klient zadowolony" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Plan taki: Bruntal Pilzneński 1kg Strzegom Karmel 30 1kg 68oC - 45 minut 78oC - 10 minut A nad chmieleniem jeszcze myślę Fermentacja S04. wg Brewness wychodzi 5.6 BLGCzy polecacie dodać coś jeszcze ?Jakiś Abbey Malt - 0,5kg lub wiedeński 0,5kg ?Nie chcę przekroczyć 7BLG. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Robiłem dwa razy harcerskie, dwa zupełnie odmienne. Pierwsze wyszło jak oranżada, bardzo pijalne gaszace pragnienie w lecie, ale ułożyło się dopiero po 2-3 miesiącach, na początku miałem je w ogóle wylać... Drugie wyszło jak lekkie (zwykłe) piwo, nic specjalnego, pijalne takie do obiadu. generalnie jak miałbym powtórzyć na lato to to pierwsze. Tylko użył bym więcej chmielu, w ogóle dał bym go dużo na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Plan taki: Bruntal Pilzneński 1kg Strzegom Karmel 30 1kg 68oC - 45 minut 78oC - 10 minut A nad chmieleniem jeszcze myślę Fermentacja S04. wg Brewness wychodzi 5.6 BLG Czy polecacie dodać coś jeszcze ? Jakiś Abbey Malt - 0,5kg lub wiedeński 0,5kg ? Nie chcę przekroczyć 7BLG. I ja bym na tych 2 słodach poprzestał. Nachmiel porządnie i daj znać jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 W końcu zrobiłem tak: Bruntal Pilzneński 1kg Strzegom Karmel 30 0,5kg Strzegom Wiedeński 1kgZacieranie w okolicach 70C.Wyszło 8BLG. Po zlaniu Full Aroma Hops na cichą zabełtałem drożdżakami z dna i zebrałem jakieś 200-300ml takiej gęstwy S-04, prosto do harcerskiego.Po 48h ledwo ledwo coś się dzieje. Zrobiłem dodatkowo test szybkiej fermentacji i dałem do ciepłego - tam spadło do 4,5-5,0 BLG.Troszkę słabo wydaje mi się. Brak piany, drożdżaki opadły na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 W końcu zrobiłem tak: Bruntal Pilzneński 1kg Strzegom Karmel 30 0,5kg Strzegom Wiedeński 1kg Zacieranie w okolicach 70C. Wyszło 8BLG. Po zlaniu Full Aroma Hops na cichą zabełtałem drożdżakami z dna i zebrałem jakieś 200-300ml takiej gęstwy S-04, prosto do harcerskiego. Po 48h ledwo ledwo coś się dzieje. Zrobiłem dodatkowo test szybkiej fermentacji i dałem do ciepłego - tam spadło do 4,5-5,0 BLG. Troszkę słabo wydaje mi się. Brak piany, drożdżaki opadły na dno. W sumie S-04 żarłoczne nie są i zacierałeś na słodko...ale ja potrzymałbym jeszcze kilka dni. Choćby na "posprzątanie" przez drożdżaki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 W jakiej temperaturze zacierać, żeby osiągnąć odfermentowanie rzędu 50-60%? Czy raczej koło 70 czy jednak 72? Chciałbym zrobić lekki pszeniczne, które miało by odfermenotwać np. z 7-8 blg do 3-4 blg. Jak to zrobić bez dodawania karmeli a przy zasypie pół na pół pils pszenica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nihir Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Wskrzeszam temat ? pytaniem – ten karmel jest konieczny? Piwko nie daje nim za bardzo? Bo chodzi mi po głowie, żeby zrobić takie harcerskie na pilzneńskim/pale ale pół na pół z monachijskim zamiast tego karmelowego. Zadziałało by odpowiednio? No i pytanie bonusowe. Warunki mam studenckie, gara jeszcze brak, tylko circa 5-6 litrowy garnek aktualnie. Miałoby ręce i nogi zrobienie takiej małej objętości brzeczki z ballingiem "normalnym" i rozcieńczenie do 10 litrów schłodzoną wodą źródlaną z butli? Tak sobie kminię, że załatwiłbym w ten sposób i brak chłodnicy i brak dużego gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Garnek to w tym hobby niestety podstawa. W takim małym, na próbę, możesz pobawić się ekstraktami. Ale do zacierania kup sobie przynajmniej 20l. nihir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nihir Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Dzięki! No to ta sprawa jasna, a jakie macie opinie co do pierwszej kwestii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Jasne - sam też tak robię. Tylko to nie rozwiązuje w 100% kwestii braku chłodnicy, bo temperatura będzie nadal zbyt wysoka dla drożdży. Będziesz musiał je zostawić jeszcze np. na noc (najlepiej gdzieś zamknięte w towarzystwie butelek PET ze zmrożoną wodą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 1 godzinę temu, nihir napisał: Dzięki! No to ta sprawa jasna, a jakie macie opinie co do pierwszej kwestii? Możesz zastąpić, będzie nieco inne piwo, poczytaj o słodach np na wiki co który wnosi. Jeżeli zdecydujesz się na ekstrakty, to masz mniejszy wybór surowców, i nie wiem czy z tej receptury coś wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się