qni Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Ponieważ jestem po 2 warce i nadal szukam swej goryczki, pomyślałem że aby to zrobić muszę się odnieść do stałego smaku. KP ma ludzi i środki aby ich wyrób smakował zawsze tak samo. Tyskie gronie ma goryczkę na poziomie 19 BU jak osiągnąć ten poziom goryczy? Toolkit Piwowar ma wyliczanie, ale ja nie za bardzo kumam jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 nie sypać chmielu w ogóle. 15g będzie dobrze Po co chcesz tak mało goryczkowe piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Wysładzać do zera. Taniny i garbniki powinny zapewnić Ci poziom tej goryczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Mam materiały reklamowe KP gdzie jest napisane, że Tyskie gronie ma 11,7 ekstraktu, 5,6 alkoholu, 19 goryczki (BU), 8 Barwa (EBC). Jak liczyłem IBU za pomocą tool, ilość chmielu wydawała mi się strasznie mała? Dlatego pytam jak się zbliżyć to goryczki tyskiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Małe IBU, mało chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 dodaj tego: http://www.sylchem.pl/produkty/opis/16775/zolc-bydleca-suszona-fluka-70168-op-500-g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 No to Ci piszą przecie. Goryczka w koncerniakach jest prawie żadna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Użyć na dzień dobry darmowego Brewtarget. Pytanie brzmi " po co kopiować takie badziewie". Sam nie jestem zwolennikiem mocno chmielonych piw (zwłaszcza amerykańskich) , ale po co chmielić pilsa jak pszenicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 19 BU jak osiągnąć ten poziom goryczy? Mając w tle Sharka, Rowing Jacka, Black Hope jakoś dziwnie się czuje z tą wartością. Radzę Ci, abyś poszukał i kupił sobie kilka piw z mniejszych, dobrych browarów w Polsce i wtedy ponownie wróć do kwestii Gronie czy Klasyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Mam nadzieje że w oczach Pilsner Urquell nie jest aż takim syfem aby dać go jako przykład goryczki. Wg materiałów reklamowych poziom goryszy PU jest na poziomie 39 BU. Jak osiągnąć poziom takiej goryczy. Nie chce kopiować, czy to gdzieś napisałem ??? Odniosłem się do Tyskiego bo mam poziom goryczy (BU). Nie jest to dla mnie istotne co to za marka, ważne jest dla mnie że znam smak i mam się do czego odnieść. Np. Poziom goryczy tyskiego jest dla mnie za mała to dodaje kilka IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Radzę Ci, abyś poszukał i kupił sobie kilka piw z mniejszych, dobrych browarów w Polsce i wtedy ponownie wróć do kwestii Gronie czy Klasyczne Chętnie, a co polecisz tak abym znał poziom goryczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Ale Browar podaje na każdym swoim piwie IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Atak Chmielu z Pinty ok 58 IBU, przyzwoite piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Musiałbyś zrobić kilka piw domowych o niskim IBU, bo ciężko nam powiedzieć jaki poziom goryczki cię zadowala. Aby osiągnąć 20 IBU wystarczy wrzucić do chmielenia Marynkę 7% alfa-kwasów 20 gram na 60' i na aromat Lubelski 4% alfa-kwasów 20 gram na 15'. Aby obliczać poziom IBU jest fajny programik w plikowni ja przyjmuje średnią z tinsetha i ragera, aby wybrać odpowiednie IBU. A co do próbowania piw z regionalnych browarów to też polecam, jeżeli nie znajdziesz informacji o goryczce na butelce, to na pewno znajdziesz ją na sąsiednim forum i po spróbowaniu kilku ciekawie na chmielonych piwek zweryfikujesz swój poziom goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 zachowujecie się jak sekciarze przecież kolega qni nie napisał że chce robić T albo PU tylko chce odnaleźć się w świecie IBU... poza tym gdzie jest napisane że piwa mają być mocno goryczkowe? nawet 20 IBU daje dobre efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Chyba w herbacie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 wiesz z doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Jak się za dużo sypnie i za długo parzy to wyjdzie taka goryczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Witam, zapytam przy okazji. Czy ktoś może wie, jaki chmiel aromatyczny używany jest w piwie Grolsch premium lager? Bardzo mi ten bukiet odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Jak się za dużo sypnie i za długo parzy to wyjdzie taka goryczka nie wiem, nie sypałem chmielu do herbaty a poza tym to przypominam, że chmiel ma być przyprawą a nie głównym składnikiem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Oj amap amap, nabijam się przecież. Aczkolwiek faktycznie, poziom < 20 IBU w pilsie czy lagerze jest dla mnie o wiele za niski Chmiel to ciągle przyprawa, nawet jak ktoś lubi jej smak i daje jej całkiem sporo. Nikt tu nie mówi o głównym składniku, nie musisz się przypominać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Witam, zapytam przy okazji. Czy ktoś może wie, jaki chmiel aromatyczny używany jest w piwie Grolsch premium lager? Bardzo mi ten bukiet odpowiada. To piwo "klasy" premium, w zielonej butelce. Taka butelka przepuszcza dużo światła i piwo się zwyczajnie psuje. To psucie daje efekt aromatu marihuany/skunksa. Te psucie jest celowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Witam, zapytam przy okazji. Czy ktoś może wie, jaki chmiel aromatyczny używany jest w piwie Grolsch premium lager? Bardzo mi ten bukiet odpowiada. Weź Lubelski, sypnij 10g na 10', co tam Ci pasuje na goryczkę, zabutelkuj w zielone i zostaw z dostępem do światła. Coś podobnego powinno wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Witam, zapytam przy okazji. Czy ktoś może wie, jaki chmiel aromatyczny używany jest w piwie Grolsch premium lager? Bardzo mi ten bukiet odpowiada. To piwo "klasy" premium, w zielonej butelce. Taka butelka przepuszcza dużo światła i piwo się zwyczajnie psuje. To psucie daje efekt aromatu marihuany/skunksa. Te psucie jest celowe. Jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Taka butelka przepuszcza dużo światła i piwo się zwyczajnie psuje. Na wykładzie dr Renaty Jastrząb słyszałem, o szkle z filtrami UV które może być zielone lub białe i nie dopuszczać do tej fotolizy. W zasobach innego forum znalazłem taki opis: Pod wpływem światła w piwie zachodzi fotoliza 4-metylopenenylowego łańcucha bocznego izoalfakwasów, uwalniająca rodnik izopentenylowy, który reaguje z rodnikiem tiolowym, tworząc 3-metylo-2-butenodiol (izopentenylomerkaptan), związek o bardzo silnym i charakterysytycznym "zapachu". Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się