kordas Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Jak dla mnie w warunkach domowych ważniejsza jest powtarzalność pomiarów, niz dokładność. Sam swego czasu robiłem porównanie dwóch spławików i refraktometru na roztworach cukru (oczywiście waga kuchenna, więc też obarczona jakimś błędem) i każde z urządzeń posiadało jakiś błąd. Na szczęście do domowego zastosowania wystarczy mi wiedzieć, czy warto dalej wysładzać i mniej więcej jaki jest ekstrakt początkowy oraz czy piwo prawdopodobnie dofermentowało. Jakby kogoś interesowało to wrzucam tabelke z wynikami "kalibracji" kalibracja.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Ilu ludzi, tyle przekonań. Ja nie mówię że nie, bo sam takowe "barachło" posiadam, ale do pomiaru próbki która zawiera w sobie alkohol pozostanę jednak przy tradycyjnym spławiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jakby kogoś interesowało to wrzucam tabelke z wynikami "kalibracji" Ciekawi mnie jak odczytałeś te części dziesiętne na aerometrach, szczególnie biowinu, bo tam jest podziałka co 1blg. Allafrance ma co 0,5blg a i tak udało Ci się odczytać na niej 0,8. BTW. Trochę spamujemy w dziale o drożdzach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Na własne potrzeby robiłem to "na oko", jak było ciut mniej niż podziałka to było 0.8, jeśli więcej niż podziałka to 0,2 odczytywałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Witam , dzisiaj zlałem BPA 14 blg na gęstwie us 05 , u mnie piana i drożdże po delikatnym pukaniu w fermentator i delikatnym poruszaniu fermentatorem prawie cała opadła na dno , fermentacja trwała 7 dni , zeszło do 1- 1,5 blg , trochę mało temperatura fermentacji ok 18°C . Fermentator mam przezroczysty i mimo ustania fermentacji ,widać było jak małe kuleczki drożdży odrywały się od dna . Po zlaniu poprzedniego piwa (IRA) gęstwa w lodówce tak jakby troszeczkę pracowała ( piana i drożdże przyklejone do wieczka słoika ) Wyciekało mi ze słoika . BPA trochę mi mocno odfermentowały może dlatego że dodałem do brzęczki ok. 600 gram cukru i zacierałem w trochę niskiej temperaturze ( 64- 65 °C 60 minut ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Imperialna AIPA 21blg na US-05 Browar Domowy Zawsze Gotowy Uwarzyłem swoje pierwsze piwo 13 grudnia. Po tygodniu 20 grudnia piwo odfermentowało do 7plato. Teraz czekam tydzień na cichej i rozlewam. Co do drożdży to pobrałem z piwa 2 litry gęstwy razem z chmielinami. ( bo chmieliłem niestety na zimno podczas burzliwej) Piwa z początkowych 19,5 litra zostało trochę powyżej 16 litrów. Czy mogę użyć tej gęstwy do kolejnego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Imperialna AIPA 21blg na US-05 Browar Domowy Zawsze Gotowy Uwarzyłem swoje pierwsze piwo 13 grudnia. Po tygodniu 20 grudnia piwo odfermentowało do 7plato. Teraz czekam tydzień na cichej i rozlewam. Co do drożdży to pobrałem z piwa 2 litry gęstwy razem z chmielinami. ( bo chmieliłem niestety na zimno podczas burzliwej) Piwa z początkowych 19,5 litra zostało trochę powyżej 16 litrów. Czy mogę użyć tej gęstwy do kolejnego piwa? DSC_0157.JPG Nie powinno się chmielić podczas burzliwej. Nie ma to sensu, drożdże wiążą olejki. A co do gęstwy, to bym nie używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Co do drożdży to pobrałem z piwa 2 litry gęstwy razem z chmielinami. ( bo chmieliłem niestety na zimno podczas burzliwej) Piwa z początkowych 19,5 litra zostało trochę powyżej 16 litrów. Czy mogę użyć tej gęstwy do kolejnego piwa? DSC_0157.JPG Teoretycznie nie powinieneś używać takiej gęstwy, w praktyce, skoro to ma być dopiero druga warka, to możesz. Trochę potrwa zanim na tyle opanujesz całą procedurę żeby piwa prezentowały naprawdę wysoki poziom, więc na początku ten błąd nie zrobi większej różnicy. Ja w każdym razie kiedyś tak robiłem i piwa były, jak to się mówi, pijalne . Tylko nie zrób z tego nawyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Po tygodniu 20 grudnia piwo odfermentowało do 7plato. imo szybko coś zlałeś. Ja bym taką 21-ke zostawił przynajmniej 2 tygodnie na burzliwej. Co do gęstwy to wygląda to na same chmieliny, drożdże tam nie za bardzo widać ja bym nie używał. Bałbym się jakiś dziwnych posmaków z tego chmielu co tam został. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Co do gęstwy to wygląda to na same chmieliny, drożdże tam nie za bardzo widać ja bym nie używał. Teoretycznie nie powinieneś używać takiej gęstwy, w praktyce, skoro to ma być dopiero druga warka, to możesz. A można coś z tymi chmielinami z drożdżami zrobić, jakieś ciasto chmielowe, kosmetyki coś w ten deseń? Edytowane 22 Grudnia 2015 przez lukas95 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Co do gęstwy to wygląda to na same chmieliny, drożdże tam nie za bardzo widać ja bym nie używał. Teoretycznie nie powinieneś używać takiej gęstwy, w praktyce, skoro to ma być dopiero druga warka, to możesz. A można coś z tymi chmielinami z drożdżami zrobić, jakieś ciasto chmielowe, kosmetyki coś w ten deseń? Użyj ich jak drożdże babuni do wypieków, niby robią też maseczki na twarz z drożdży możesz na święta wysmarować rodzinie twarz tym, albo porobić wszystkim jako prezent słoiczki z gęstwą A tak serio wywal ją bo do piwa się nie nadaje do wypieków też średnio bo może dać gorzkawy posmak od chmielin lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Uwarzyłem barleywine 27blg i uzyłem gęstwy US-05 po 20l 12blg. Ile takie drożdże mogą zejść przy takim balingu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Uwarzyłem barleywine 27blg i uzyłem gęstwy US-05 po 20l 12blg. Ile takie drożdże mogą zejść przy takim balingu? Ruszyło losowanie maszyny odfermentowania.... TUTUTUTUTUTUTUTUTUTUTUTUTU IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIT zatrzymało się na "nikt Ci nie odpowie dokładnie na to pytanie" {Fanfary}. Trzeba było zrobić test FFT, US-05 mają odporność tak do 12% alko, ale rzadko tak schodzą więc od 3-15 blg końcowego możesz się spodziewać. Generalnie nie śpiesz się z nimi z 3 tygodnie burzliwej im daj, pod koniec podnieś trochę temperaturę to odfermentują dobrze. Pytanie jest czy zadałeś prawidłową ilość tych drożdży, czy po prostu przelałeś wszystko po tym piwie 12 blg? YoBombel, Granik i Pan Łyżwa 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Mniej więcej pytałem, piwo będzie 3 tyg na burzliwej jak zakładałem. Gęstwa była tygodniowa, ale przed zadaniem zlałem ja całą bo litra brzeczki 12blg. Około litra gęstwy było. Ze dwie godziny w starterze drożdże siedziały i nawet wyłazić zaczęły z trzy litrowej kolby. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Pancho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Mniej więcej pytałem, piwo będzie 3 tyg na burzliwej jak zakładałem. Gęstwa była tygodniowa, ale przed zadaniem zlałem ja całą bo litra brzeczki 12blg. Około litra gęstwy było. Ze dwie godziny w starterze drożdże siedziały i nawet wyłazić zaczęły z trzy litrowej kolby. Czekaj czekaj, ale jak to? Zlałeś drożdże około litra i po tygodniu jeszcze władowałeś je do kolby i zacząłeś bujać? Czy po prostu dodałeś litr brzeczki żeby podjęły pracę? Trochę bez sensu skoro był litr drożdży a wg. kalkulatora wystarczyło by do takiego balingu około 350 ml samej gęstwy to po co je jeszcz dodatkowo rozruszać? Zrobiłeś porządny overpitching więc nie masz co się martwić o odfermentowanie, lepiej pilnuj temperatury bo może Ci uciec jak zajdzie gwałtowna burzliwa. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Dwie godziny przed zadaniem taki starter bez kręcenia zrobiłem żeby drożdże rozruszać. Mam skrzynię styropianową z termostatem i kablami grzewczymi stoi to sobie w 10°C i trzymam 17-18°C Właśnie ciekawy byłem czy drożdże dojdą do 10% i amba, czy przemielą więcej. Nie chciałbym mega ulepka. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Pancho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Dwie godziny przed zadaniem taki starter bez kręcenia zrobiłem żeby drożdże rozruszać. Mam skrzynię styropianową z termostatem i kablami grzewczymi stoi to sobie w 10°C i trzymam 17-18°C Właśnie ciekawy byłem czy drożdże dojdą do 10% i amba, czy przemielą więcej. Nie chciałbym mega ulepka. To inne drożdże trzeba było dać Jakieś paskudy co jedzą głęboko ale wydaje mi się, że jak nie sypnąłeś karmeli od cholery i zatarłeś na wytrawnie to ulepka nie powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Jakieś 30-38% karmeli wysłodziny z resztkami tej gęstwy zeszły z 15 do 3 na burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Jakieś 30-38% karmeli wysłodziny z resztkami tej gęstwy zeszły z 15 do 3 na burzliwej Prawie 40% karmeli i ty liczysz, że nie będzie ulepek? To nie oskarżaj później drożdży o to, tylko... Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Bardziej mi chodzi żeby za dużo cukrów nie zostało Póki co po 11 dniach Barleywine na US-05 z 27blg zszedł do 6,5-7, więc całkiem ładny wynik. 10,3-10,6% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Jeśli chcesz dostać jakiś punkt odniesienia, to mi z 23Blg zjadły do 5.0Blg. Zacierane jednotemperaturowo w 64-65C. 250ml jednodniowej gęstwy. Fermentowały długo, bulkadło intensywnie pracowało przez 18 dni, łącznie dałem im 31 dni. Profil smakowy idealny, odfermentowane jak należy, żadnych wad. Ale tak jak powiedział Ci Undeath, niestety to piwo nie ma prawa wyjść dobre z taką ilością karmeli. Przeładowanie słodami specjalnymi to swoją drogą jeden z najczestszych błędów przy warzeniu piwa w tym stylu. Sam słód pale ale przy takim ballingu wnosi już sporo takiej ciastkowej słodyczy. 10-15% specjalnych w wersji amerykańskiej to max. Edytowane 24 Grudnia 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Spojrzałem na recepturę i wygląda to tak: 46% pilzneński 6% Pale ale 3% płatki owsiane 13% ekstrakt słodowy super jasny (podniósł blg o 4, na opakowaniu pisało, że to ekstrakt z pilzneńskiego, co stanowiło 16,7% ekstraktu brzeczki przed gotowaniem) 8% Carapils 15% Carabelg 8% Caraamber 2% carahell Edytowane 24 Grudnia 2015 przez Pancho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Moim zdaniem wciąż za dużo karmeli, ale jest lepiej niż mówiłeś, dużo dosyć jasnych. No nic, teraz to tylko czekać i zobaczyć co z tego będzie, nic już nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Farfocle po tych drożdżach muszę płukać. A profil wiele nie zmieniony. Jak to zwykle bywa, Jankesowy drożdzi to zwierz, co ma najeżony grzbiet, jak kosztuje gówno, jankes zwi się kret, parafrazując wykładnię lwowską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Ostatnio próbowałem aipę na us-05, która fermentowała w lodówce w stałej temperaturze około 17 stopni (dwa tygodnie burzliwej) i później leżała na cichej ponad miesiąc. Nie wiem co się mogło stać, ale takiej ilości aldehydu octowego to w piwie jeszcze nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się