korzen16 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Mamy świetny dział Charakterystyka szczepów drożdży , mam też ulubione suche drożdże, ale nigdzie nie natknąłem się na na temat podobny do drożdży, ale o chmielach - no chyba, że nie umiem szukać . Czas na popróbowanie innych chmieli, niż Marynka i Lubelski czy Hallertau, a bardzo przydatne były by dla mnie informacje, zamieszczane na forum. Oczywiście jest wiele postów na forum o różnych odmianach chmieli, ale czy nie warto by było zebrać tego w jednym miejscu, jak z drożdżami?? (bardzo często korzystam z tej wiedzy i doświadczeń innych piwowarów; są one dla mnie niezmiernie pomocne, wręcz niezastąpione). KosciaK, Afghan, WiHuRa i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) nasza wiki (polskie odmiany): http://www.wiki.piwo..._odmian_chmielu generalnie jak na wiki wejdziesz w surowce to pod "c" będą też charakterystyki zagranicznych chmieli Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez erulogoss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 W wiki jest informacja o chmielach http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce w kategorii surowce, lecz tam są opisane tylko główne chmiele nie ich nowe odmiany i informacja o nich jest pobieżna ale fakt czasem by się chciało podyskutować o konkretnym chmielu i jego właściwościach po użyciu na zimno, lub na goryczkę i aromat. Tylko nie wiem jak Tomek się na to zapatruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 No właśnie, nie chodzi mi o suche fakty z życia chmielu, ale o sugestywne wrażenie po ich użyciu. Taka informacja/opinia bardzo by to pomogło, bo na razie moja wiedza w zasadzie kończ się na goryczce dostarczonej przez daną odmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 ale przecież można sobie zakładać nowe wątki o konkretnych odmianach chmielu w dziale surowce, jeżeli faktycznie będzie tego dużo, to pewnie zostanie wydzielone osobne miejsce jak w przypadku chmielników czy cydrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Też tak uważam. Jeżeli ktoś chciałby podyskutować o danym chmielu to nowy wątek i już. Jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 A ja się zgadzam z Korzeniem. Już dawno temu chciałem zaproponować w dziale "nowe kategorie" właśnie coś takiego, ale jakoś mi uciekło. Mamy dział o drożdżach, mamy dział o stylach, a przecież odmian chmieli jest więcej, niż pozostałych wymienionych i chyba dochodzą nowe najbardziej dynamicznie. Ciężko zakładać nowe wątki na temat chmieli, jeżeli nasze potrzeby są jeszcze mało sprecyzowane, np. chciałem niedawno zaopatrzyć się w jakiś chmiel z Nowej Zelandii, ale nie miałem pojęcia w który. Informacji na forum w sumie niewiele, a odmian jest kilkanaście, więc tyle wątków musiałbym założyć. Skończyło się na tym, że kupiłem citrę i chinook korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Oj tak, przydałby się taki dział. Do działu drożdżowego często zaglądam aby dowiedzieć się o nowych doświadczeniach piwowarów. Co prawda jest zdaje się post w stylu "chmiele których najbardziej nie lubicie" ale... tam się zrobiło przemieszanie spore i ciężko wyłowić opis jakiejś odmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Nie ma problemu, tylko to trzeba zrobić z głową, żeby nie powstało zamieszanie. Obawiam się po prostu kolejnych wątków dotyczących ogólnych lub elementarnych spraw. Widzę to tak, że założę gotowe tematy z najpopularniejszymi odmianami z krótką charakterystyką i będzie można dyskutować. Chciałbym uniknąć powtarzających się postów dotyczących "jak chmielić, nie dochmielone/przechmielone" etc etc. Jak czegoś będzie brakowało, to wedle określonego schematu będzie można dodać nowy wątek. Jak uważacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Jak uważacie? Uważam, że masz racje Widziałbym to tak, jak dział "charakterystyka szczepów drożdży", tzn. każdy nowy temat to nazwa chmielu, pod spodem jedno-dwa ogólne zdanie o nim, a pod spodem dyskusja na temat tej odmiany. Żeby uniknąć bałaganu, może by zrobić tak, że tylko admin i moderatorzy mogą dodawać nowe tematy? A jak ktoś ma jakąś potrzeba, związaną z odmianą, której jeszcze nie ma, pisze do administracji Ordnung muss sein ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Ordnung muss sein ! dokładnie, jeżeli będzie porządek w tym dziale, to jest fajny pomysł. Forma podobna do "charakterystyki szczepów drożdży" bardzo mi się podoba. Mój poprzedni post związany był z takimi samymi obawami jakie przedstawił Tomek - że przerodzi się to w kolejną piaskownicę piwowarską. Sam z chęcią dodam informacje na temat kilku odmian chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Jestem jak najbardziej za takim działem. Pierwszy post to krótka charakterystyka danego chmielu, a niżej spostrzeżenia osób które go używały i ogólna dyskusja. Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Myślę, że warto byłoby przyjąć pewien schemat postu. Na przykład. Kraj pochodzenia: Polska Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 12-15 Krótki opis: Da to możliwość późniejszego łatwego skopiowana do wiki Coś powinno się jeszcze znaleźć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Myślę, że taka ilość informacji w pierwszym poście jest wystarczająca, a przy okazji umożliwi autorowi szybkie założenie tematu. Dla wielu odmian chmieli znamy komercyjne zastosowania (zwłaszcza gdy są używane jako single hop) ale o tym możemy wspomnieć w poniższych postach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 dla mnie jako laika dobre byłoby np zebranie po jakimś czasie istotnych informacji z dyskusji w pierwszym poście lub jak wspomniano w wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzięki za pozytywne rozpatrzenie wniosku - takie informacje będą mi (a myślę że także innym) bardzo pomocne. Tak jak pisano powyżej, mam nadzieję na takie informacje jak w przypadku szczepów drożdżowych. A dla olo333 się + należy, bo zobaczył temat podobnie jak ja, ale miał większą siłę przebicia Jeżeli w opisie będą podane informacje o wniesionych do piwa dodatkowych (oprócz goryczki) smakach czy aromatach to nie potrzebuję na razie żadnych więcej informacji, no chyba że jeszcze zachowanie się danego chmielu przy dodatku na zimno do fermentacji Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Uważam ten pomysł za bardzo dobry. + dla korzenia Jeżeli w opisie będą podane informacje o wniesionych do piwa dodatkowych (oprócz goryczki) smakach czy aromatach to nie potrzebuję na razie żadnych więcej informacji, no chyba że jeszcze zachowanie się danego chmielu przy dodatku na zimno do fermentacji Informacja jak się zachowuję przy dodatku na zimno też mogła by być, ale na taką informację trzeba będzie pewnie poczekać, aż ktoś co używał danego chmielu na zimno wypowie się w wątku danego chmielu. Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Czy tak uważacie będzie ok ? http://www.piwo.org/topic/9560-tettnanger/ Na razie dodam to co mamy w wiki a później na bieżąco. dori 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Wydaje mi się OK. Najważniejsza i tak będzie dyskusja na temat danego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Yeah! Super sprawa! Od jakiegoś czasu też chodziło mi po głowie by coś takiego zaproponować. Fajnie będzie jeśli uda się zgromadzić informacje o praktycznym wykorzystaniu chmieli w jednym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Czy tak uważacie będzie ok ? Jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) elroy, aleś się zawziął... jeden wątek na minutę Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 elroy, ale dajesz... jeden wątek na minutę kopiuj-wklej to zbawienie, ale także zguba dla ludzkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Oj zdecydowanie masz rację Wszystkie życiowe gafy były z tym związane Można by i szybciej, ale przy okazji poprawiam w wiki to i owo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Już widzę, że na pewno spróbuję Citry i to wkrótce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się