elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: USA Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 9-11% Krótki opis: Amerykański chmiel uniwersalny. Zazwyczaj używany do chmielenia dla goryczki i dla aromatu piw górnej fermentacji. Polecany do chmielenia na zimno (dry hopping). Charakteryzuje się mocno cytrusowym aromatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Zbiór 2015 charakteryzuje się mocno cebulowym, a cytrusowym aromatem Edytowane 29 Stycznia 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zbiór 2015 charakteryzuje się mocno cebulowych, a cytrusowym aromatem PIszesz o szyszce/granulacie czy o aromatach z wiadra podczas fermentacji? Poza tym nic nie rozumiem z Twojego wpisu. Cebulowo-cytrusowy, czy jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Cebulowo-cytrusowy aromat granulatu wąchany z paczki, i nie są to tylko moje odosobnione odczucia. Wąchałem jeszcze Simcoe i Citrę, są całkiem inne niż 2014. Simcoe nie jest już tak leśno-żywiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Cebulowo-cytrusowy aromat granulatu wąchany z paczki, i nie są to tylko moje odosobnione odczucia. Wąchałem jeszcze Simcoe i Citrę, są całkiem inne niż 2014. Simcoe nie jest już tak leśno-żywiczny. Wiesz z paczki to jakbyś wróżył z fusów Ciekawie jak w piwie To jest chmiel co roku będą trochę inne od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zobaczymy za jakiś czas jak wyjdą na nim pierwsze piwa. Jak na razie dla mnie jest dość "specyficzny" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Zbiór 2015 - marakuja, multiwitamina i cebula faktycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Czyli nie warto chmielić na zimno, ta cebula zostaje czy zanika po jakimś czasie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Zbiór 2015 - marakuja, multiwitamina i cebula faktycznie. Jesteś pewien, że cebula to wina Amarillo? Odkąd przestałem rzucać Citrę 2015 na zimno, przestałem mieć problemy z cebulą. Dzisiaj butelkowałem Summer Ale chmielone na zimno Amarillo i Simcoe i zapach był tak piekny, że miałem pokusę wypicia całości prosto z fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 No i totalna dupa,wrzuciłem na 3 dni do bittera jakieś 25-30 g i efekt praktycznie zerowy, dosłownie ,kompletnie nie ma żadnego "amerykańskiego" zapachu, daje trochę surowym chmielem i nic poza tym, co za sraka...,wałują nas w tych hurtowniach,bo nie sądzę, żeby sklep robił jakieś idiotyczne podmianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Tam od razu wały. Nikt nie sprawdza co bierze, to dostają zmiotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) No i kupiłem znowu (sentyment), tym razem w TB 2016, no i dalej nędza, jest lepiej (bo jakiś tam zapach jest) ale to nie to co kiedyś, chmielił ktoś tym z 2016 TB i miał pozytywne wrażenia ? No popieprzyło mi się trochę, wsypałem zamiast amarillo lemon drop Pytanie o amarillo dalej aktualne . Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Amarillo 2016 z Marxama absolutnie niczego nie wniósł ani w american wheat ani w witbierze Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 To jak z 2015 z alepiwo, co może dać do myślenia Za pare dni dam znać jak tam z TB . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Używałem 2016 z TB w American Amber Ale z imbirem i bergamotką. Nie szły jakieś niebotyczne ilości, bo chciałem uzyskać balans między słodem, chmielem, a dodatkami. W dodatku użyty razem z Cascade, więc może to zaburzać odbiór, ale nuty od Amarillo są raczej ewidentne (mocno podobne do tego, jak pachnie chmiel na sucho). Takie w stronę mocno słodkich owoców tropikalnych, można w sumie powiedzieć, że trochę multiwitamina. Na pewno nie powiedziałbym, że jest to chmiel, który nic nie wnosi. Cebuli nie uświadczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Ja tą cebule odbieram jak pot z żeńskiej szkoły (taki specyficzny zapaszek), właśnie coś takiego wydobyło się poza tymi całymi owocami z otwartej paczki, za 2-3 dni będę butelkował to dam znać co wyszło, nie będzie to miarodajne do końca bo to kwas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 No ja mówię o DMTS (trisiarczek dimetylu), czyli typowej cebuli w chmielu. Twój deskryptor może być taki jak mówisz. Citra od paru lat jest mega cebulowa na przykład. W Amarillo tego nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Ja tą cebule odbieram jak pot z żeńskiej szkoły (taki specyficzny zapaszek), właśnie coś takiego wydobyło się poza tymi całymi owocami z otwartej paczki, za 2-3 dni będę butelkował to dam znać co wyszło, nie będzie to miarodajne do końca bo to kwas. koci ? Miałem amarillo z różnych źródeł z tego roku ( w tym alepiwo ) i nie miałem tego typu - no albo ze mnie taki lichy sensoryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 koci ? Miałem amarillo z różnych źródeł z tego roku ( w tym alepiwo ) i nie miałem tego typu - no albo ze mnie taki lichy sensoryk Ale co koci, zapach ?, nie, kompletnie o coś innego chodzi, normalny pot młodzieńczy, kobiecy, "męska" szkoła zalatuje zupełnie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 No to cebula czy pot, bo to jednak trochę inna bajka? Pot to może być po prostu kwas izowalerianowy od starego lub źle przechowywanego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Pot i nie ma to nic wspólnego ze starym chmielem który dla mnie jest ewidentną formaliną. Napisałem o tej cebuli bo przy dużej dozie fantazji można by ten pot od biedy uznać za jakiś element zapachy cebuli,ale takiej bardziej starej,jak ręce po krojeniu cebuli, dla mnie jest to ewidentny pot, taki świeży dosyć, jeszcze nie skisły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 może trzeba się umyć przed degustacją? tak tylko żartuję, nie bierz tego do siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Pot i nie ma to nic wspólnego ze starym chmielem który dla mnie jest ewidentną formaliną. Napisałem o tej cebuli bo przy dużej dozie fantazji można by ten pot od biedy uznać za jakiś element zapachy cebuli,ale takiej bardziej starej,jak ręce po krojeniu cebuli, dla mnie jest to ewidentny pot, taki świeży dosyć, jeszcze nie skisły. No cóż, widocznie masz dosyć specyficzne deskryptory. To niestety w dużym stopniu utrudnia dyskusje przez internet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 może trzeba się umyć przed degustacją? tak tylko żartuję, nie bierz tego do siebie Wziąłbym może jakbym pisało pocie robotnika po zmianie , No cóż, widocznie masz dosyć specyficzne deskryptory. To niestety w dużym stopniu utrudnia dyskusje przez internet W sumie to nieważne, chodziło mi czy chmiel jest jakimś dziadostwem typu alepiwo 2015 czy, właśnie przelewam, próbka daje lekko, głownie tym nośnikiem tych wszystkich amerykańskich chmieli (nie potrafię tego określić) ,czyli dosyć sztampowo, nie ma żadnych cytrusów,jakieś tam owoce tropikalne raczej,ale tak jak pisałem jest to kwas, a w tym chmielenie na zimno nie daje oszałamiających wyników ,przetestowałem chyba z 8-10 chmieli różnych,amarillo nie wybija się jakoś specjalnie np na tle chmieli francuskich ale fakt że przez ten "nośnik" jest trochę bardziej wyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 No to tym razem od Wajchy 2017, zrobiłem kwaśne piwo (jakieś 10blg), wsypałem na 22l 70 g, po czterech dniach butelki , przy rozlewie raczej słabo (do bardzo słabo), w kwasach to rożnie jest z chmieleniem na zimno, może potem coś wylezie, na razie to lekka marmolada, lekki pot, zero tropików czy cytrusów,plusem jest to, że nie przełazi goryczka, więc tonik nie wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się