Przem0 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 to jak to jest z tymi truskawkami???? Moje IPA SH IUNGA pachnie truskawkami:( Drożdże wlp 001, zalecana temp. 20-23 stopnie. U mnie fermentowało w 19-20, więc to chyba nie estry??? Może to diacetyl połaczony z aromatami chmieli??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 wedle tego co przeczytałem to mogą być jakieś estry (żeby nie być gołosłownym http://byo.com/hops/item/630-fermentation--flavor-compounds-homebrew-science), nie skoczyła Ci gdzieś temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Estry, na takich brewlab thames valley 2 wiele piw które próbowałem miało truskawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 zalecana temperatura pracy drożdży 20-23, u mnie maksymalnie było 21. Drożdże mają dawać bardzo czysty profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Szczerze mówiąc to się trochę pospieszylem z tymi estrami. Chyba aromat chmieli tez może dawać truskawke, swojego czasu chyba niemieckie niektóre chmiele dawały coś takiego. Ale że Iunga daje truskawke to nie słyszałem. A powiedz moze, jakoś zestresowales te drożdże? Ile blg piwa, temp zadania drożdży, temp drożdży podczas zadawania(może się różniła od temp brzeczki o więcej niż 5 stopni?), napowietrzales, starter, gestwa, prosto z fiolki? edit: Poczytałem temat od poczatku, wychodzi na to ze to jednak drożdże. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Chyba aromat chmieli tez może dawać truskawke http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/chmiel-uniwersalny/1307-belma-100g-usa-chmiel-granulat.html z tego co czytałem wczoraj szukając odpowiedzi na pytanie Przema to ten chmiel ma taki aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) http://www.piwo.org/...a-nowa-odmiana/ z tego wątku wychodzi, że te truskawki w tym chmielu to średnio Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 http://www.bear-flavored.com/2012/12/recipe-and-tasting-notes-belma-single.html tutaj znowu widać jest napisane coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Sprawdziłem moje notatki i nie jest to jednak S. H. lunga , wrzuciłem tez tam sporą ilość Kazbeka. Za wprowadzenie w błąd przepraszam. Szczerze mówiąc to się trochę pospieszylem z tymi estrami. Chyba aromat chmieli tez może dawać truskawke, swojego czasu chyba niemieckie niektóre chmiele dawały coś takiego. Ale że Iunga daje truskawke to nie słyszałem. A powiedz moze, jakoś zestresowales te drożdże? Ile blg piwa, temp zadania drożdży, temp drożdży podczas zadawania(może się różniła od temp brzeczki o więcej niż 5 stopni?), napowietrzales, starter, gestwa, prosto z fiolki? edit: Poczytałem temat od poczatku, wychodzi na to ze to jednak drożdże. Raczej droży nie zestresowałem, BLG 14, temperatura zadania 22, tempertura drożdży około 20 stopni, napowietrzałem, starter 0,7L. Z notatek wynika że temperatura w pierwszy dzień fermentacji wynosiła 20 w drugi 22 stopnie. http://twojbrowar.pl...l-granulat.html z tego co czytałem wczoraj szukając odpowiedzi na pytanie Przema to ten chmiel ma taki aromat W sklepie w którym kupowałem mają też Belme Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 W sklepie w którym kupowałem mają też Belme może pomylili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Ja chciałem poeksperymentować i swojego bittera nachmieliłem na zimno Iungą... daje truskawą aż miło. Nie wiem co prawda czy po drodze temperatura nie uciekła, być może to jednak to. Swoją drogą myślałem, że truskawki w piwie byłyby fajne ale teraz zmieniam zdanie Na dłuższą metę męczy strasznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Aziz jak wyżej: A powiedz moze, jakoś zestresowales te drożdże? Ile blg piwa, temp zadania drożdży, temp drożdży podczas zadawania(może się różniła od temp brzeczki o więcej niż 5 stopni?), napowietrzales, starter, gestwa, prosto z fiolki? Dodatkowo drożdże angielskie lubią robić duże ilości estrów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Sprawdziłem notatki i stwierdzam, że przyczyną najprawdopodobniej jest zadanie drożdży do brzeczki o zbyt wysokiej temperaturze (25 stopni). Co prawda fermentor szybko wstawiony do piwnicy na zimną posadzkę, ale widocznie wystarczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 jakich drożdży użyłeś ? Może diacetyl + chmiel może dawać truskawkę ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) W swoim gryczanym imperialnym stoucie też mam truskawę jak się patrzy. Jest dopiero miesiąc po zlaniu, więc mam nadzieję, że to jakoś się wyrówna Chmiele odpadają, więc pewnie zestresowane drożdże posrały się truskawkami Piwo fermentowało w piwnicy, gdzie jest 17-18 stopni. Edytowane 17 Lipca 2015 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Mam podobny problem. Uwarzyłem mocno chmielone IPA, przy rozlewie buchało cytrusami na cały dom. Otworzyłem butelkę po tygodniu i aromaty chmielowe gdzieś tam majaczą w tle, ale głównym aromatem jest truskawka, poziomka, chyba nawet bardziej poziomka. Podobnoż może być to diacetyl, którego w zasadzie nigdy nie mam w swoich piwach. Schemat fermentacji wyglądał mniej więcej tak: 14 dni w 16 stopniach, później tydzień w bardzo wysokich temp. bo ok. 23 stopnie. Następnie chmielenie na zimno 4 dni w 16 stopniach. Piwo według wskazań było dofermentowane. Co to Waszym zdaniem może być - diacetyl czy raczej infekcja? Jeśli diacetyl, to jak długo może się to redukować w butelkach? Piwo było butelkowane 2 tygodnie temu i ta poziomka jest dominująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 No nie koniecznie Budex, to może być chmiel, który w taki sposób się ułożył (swego czasu Cascade DE był lekko truskawkowy) albo co bardziej prawdopodobne estry z drożdży. Jest jeden taki szczep angielski co daje truskaweczkę Brewlab Thames Valley 2, być może jakieś amerykańskie drożdże też mogą ją dawać? Z diacetylem bym jej raczej nie kojarzył, on jest jednak bardziej maślany albo w stronę toffi, w tych gorszych przypadkach kinowy popcorn. Raczej stawiałbym na estry, bo ten zapach jest raczej przyjemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 No nie koniecznie Budex, to może być chmiel, który w taki sposób się ułożył (swego czasu Cascade DE był lekko truskawkowy) albo co bardziej prawdopodobne estry z drożdży. Jest jeden taki szczep angielski co daje truskaweczkę Brewlab Thames Valley 2, być może jakieś amerykańskie drożdże też mogą ją dawać? Z diacetylem bym jej raczej nie kojarzył, on jest jednak bardziej maślany albo w stronę toffi, w tych gorszych przypadkach kinowy popcorn. Raczej stawiałbym na estry, bo ten zapach jest raczej przyjemny Kurde, drożdże US-05, także sprawdzone i nigdy takich przebojów nie miałem chmiel mam sprawdzony i schematy wypracowane, także też mi to nie pasuje, aczkolwiek, piwo to żywy organizm, może i estry. Tak sobie teraz myślę, że może podniesienie temperatury tak wysoko, bo ok. 24 stopni mogło to spowodować, ale wtedy 99% fermentacji było już zakończone. Dziwna rzecz. Nie tego się spodziewałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Wyraźny aromat truskawki plus lekki kwasek w brewkit Coopers Lager. Drożdże US-05, temperatura otoczenia 17-19 st C. Bardziej podejrzewam małą infekcję (ten lekki kwasek) niż za wysoką temp ale też tego wykluczyć nie mogę bo cały czas przy fermentorze nie siedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 U mnie dosyć często wychodzą te truskawki odkąd mam lodówkę ze sterownikiem, czy to możliwe, że przyczyną jest praca US-05 w temp. 15st.C? Bo nie potrafię znaleźć innego wspólnego mianownika. Wcześniej tego nie miałem a teraz odkąd staram się fermentować w niskich temp to rzeczywiście pojawiają się truskawki. Ostatnio czytałem na jednym z amerykańskich for opinie, że US-05 są bardziej czyste w ich średnim zakresie temperatur pracy (powiedzmy 17-18) niż w niskich (14-16). Ewentualnie druga możliwych przyczyna to underpitching bo zazwyczaj stosuję tylko jedną saszetkę US-05 podczas gdy kalkulator pokazuje 1,2-1,4 saszetki. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 podepnę się... ostatnio uwarzyłem polskie ALE z ekstraktów (2x1.7kg jasny WES). Iunga na goryczkę, 50g lubelskiego na 15min gotowania i dodatkowo 70g lubelskiego i 50g sybilli na zimno (5 dni). Drożdże US-05. Temperatura fermentacji w lodówce - 17°C. Przy rozlewie nic niepokojącego nie wyczuwałem... po tygodniu od zabutelkowania - truskawki! Przyznam, że refermentacja następuje już w pokojowych temperaturach... . Piwo jest jak najbardziej pijalne aczkolwiek oczekiwałem przyjemnego mocno chmielowego smaku i aromatu... nie truskawek. Co myślicie? Gdzie błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca (edytowane) Trochę odkopię temat. U mnie przy pierwszej warce na ekstraktach , mocno nachmielona, na drożdżach us-05 po 12/14 dniach fermentacji w fermentorze buchało zapachem truskawek, w smaku też sporo, co niestety przykryło wszystkie chmiele. Teraz druga warka dosyć podobnie - zlałem wczoraj na cichą po 11 dniach burzliwej. Truskawek jest o wiele mniej ale obawiam się, że jeszcze wyjdą, za 3 dni chmiele na zimno na kolejne 4 dni więc może to je trochę uspokoi Polecacie jakieś inne drożdże suche do IPA? Chce zrobić bardziej juicy IPA z pupla z mango na cichej. Edytowane 15 Marca przez kuba929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca 10 godzin temu, kuba929 napisał(a): Trochę odkopię temat. U mnie przy pierwszej warce na ekstraktach , mocno nachmielona, na drożdżach us-05 po 12/14 dniach fermentacji w fermentorze buchało zapachem truskawek, w smaku też sporo, co niestety przykryło wszystkie chmiele. Teraz druga warka dosyć podobnie - zlałem wczoraj na cichą po 11 dniach burzliwej. Truskawek jest o wiele mniej ale obawiam się, że jeszcze wyjdą, za 3 dni chmiele na zimno na kolejne 4 dni więc może to je trochę uspokoi Polecacie jakieś inne drożdże suche do IPA? Chce zrobić bardziej juicy IPA z pupla z mango na cichej. Truskawka to estry, nie znikną. Do juicy IPA użyj Verdant Ale, zrobią mętne, soczkowe piwo i bez pulpy mango. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się