ja2 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Czy ktoś mógłby przerobić poniższą recepturę pod ilość ok 25L? Z zacieraniem nie będzie myślę problemu, wystarczy ilości zasypu podzielić na pół. Podzielić na połowę natomiast raczej nie da się ilości chmielu na goryczkę (tak sądzę - może się mylę). Proszę o podpowiedzi jak to zrobić aby wyszły podobne parametry w przypadku 25L. Receptura oryginalna Grand Prix - American IPA Cz. Dziełak 53 litry / 15,4 Blg / ok. 64 IBU / ok. 14 EBC // goryczka i kolor liczone Beersmith 2. Realnie pewnie zupełnie inne // Zasyp: 14,80 kg słodu pilzneński - 11,84 kg (80%) pszeniczny jasny - 1,48 kg (10%) monachijski I - 1, 04 kg (7%) cara gold (120 EBC) - 0,44 kg (3%) Zacieranie: 1 h, 50 min. Słód do 40 litrów wody o temp. 55 st.C. (spadło do 53 st.C.), podgrzewam 13 min, 63,9 st.C. - 64,4 st.C. - 60 min, podgrzewam 9 min, 70,6 - 71,3 st.C. - 15 min, podgrzewam 9 min, 76 - 77 st.C. - 4 min. Filtracja: wysładzanie 48 litrów wody // 1 ml kw. fosforowego 75 % odebrałem 69 litrów Gotowanie: 80 min Magnum, gr. 2012 (14,5 alfa), 55 g - 60 min, Columbus, gr. 2012 (15,9 alfa), 50 g - 15 min, Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa), 50 g - 10 min, Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g - 5 min, Citra, gr. 2012 (12,7 alfa), 52 g - 1 min, Chlorek wapnia - 20 g (do garnka przed gotowaniem) Chłodzenie: 40 min do 21 st.C. Zadane drożdżami w temp. 21 st.C i wstawione do piwnicy (15 st.C), na zimną posadzkę. Do dwóch fermentorów trafiło 53 litrów. Z osadem i chmielinami wylane 5,5 litra. Wyeast 1056 American Ale, gęstwa 2-dniowa, oczyszczona, średnio gęsta, 2 x 150 ml. Fermentacja: burzliwa - 11 dni, wzrastająco, od 18 do 21 st.C. odfermentowało do 3,6 Blg cicha razem z chmieleniem na zimno 5 dni, temp. 12-16 st.C. Chmielenie na zimno: (pamiętając, że były dwa fermentory!) Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa) - 2 x 50 g, Amarillo, gr. 2012 (10,1 alfa) - 2 x 50 g, Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa) - 2 x 50 g. Rozlew: 2,2 vol 2 x 110 g glukozy na 2 x 23 litry piwa (reszta wylana z chmielinami po chmieleniu na zimno) Odfermentowało do 3,6 Blg Nagazowanie: 16 st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Bierzemy kalkulator i jedziemy: 25 litry / 15,4 Blg / ok. 64 IBU / ok. 14 EBC // goryczka i kolor liczone Beersmith 2. Realnie pewnie zupełnie inne // Zasyp: 7,25 kg słodu pilzneński - 5,8 kg (80%) pszeniczny jasny - 0,73 kg (10%) monachijski I - 0,51 kg (7%) cara gold (120 EBC) - 0,22 kg (3%) Zacieranie: 1 h, 50 min. Słód do 20 litrów wody o temp. 55 st.C. (spadło do 53 st.C.), podgrzewam 13 min, 63,9 st.C. - 64,4 st.C. - 60 min, podgrzewam 9 min, 70,6 - 71,3 st.C. - 15 min, podgrzewam 9 min, 76 - 77 st.C. - 4 min. Filtracja: wysładzanie 24 litrów wody // 0,5 ml kw. fosforowego 75 % odebrałem 32 litrów Gotowanie: 80 min Magnum, gr. 2012 (14,5 alfa), 28 g - 60 min, Columbus, gr. 2012 (15,9 alfa), 25 g - 15 min, Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa), 25 g - 10 min, Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa), 25 g - 5 min, Citra, gr. 2012 (12,7 alfa), 26 g - 1 min, Chlorek wapnia - 10 g (do garnka przed gotowaniem) Chmielenie na zimno: Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa) - 50 g, Amarillo, gr. 2012 (10,1 alfa) - 50 g, Simcoe, gr. 2012 (11,9 alfa) - 50 g. Myślę, że to Ci pomoże. Nie wiem dlaczego uważasz, że nie można dzielić ilości chmielu? Edytowane 26 Lutego 2014 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Jak widzisz dla chcącego nic trudnego Weź tylko pod uwagę, że chmiele z nowej uprawy mają inne wartości alfa kwasów np. Columbus 16,6%, Centennial 11,2%, Simcoe 12,9%, Citra 13,4%, Amarillo 8,2%. Proponowałbym przeliczyć GPH i z kalkulatorkiem policzyć ile GPH na każdym kroku dać: http://www.piwo.org/topic/3453-gramoprocenty-humulonow-czyli-gph-propozycja/page__hl__aau Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Czy ktoś mógłby przerobić poniższą recepturę pod ilość ok 25L? Z zacieraniem nie będzie myślę problemu, wystarczy ilości zasypu podzielić na pół. Podzielić na połowę natomiast raczej nie da się ilości chmielu na goryczkę (tak sądzę - może się mylę). Proszę o podpowiedzi jak to zrobić aby wyszły podobne parametry w przypadku 25L. Jesteśmy w ukrytej kamerze? Kolega sobie żartuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Jeżeli już dochodzi do tego, że na forum są wrzucane gotowe receptury na dane wybicie i ktoś ma problem z przeliczeniem tego na wybicie mniejsze to ja chyba nie mam już pytań - ciężko mi powiedzieć czy to lenistwo czy po prostu zwykły analfabetyzm matematyczny, bo przeliczenie tego zajmuje może 2-3 minuty. Edytowane 26 Lutego 2014 przez lukaszr Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 ciężko mi powiedzieć czy to lenistwo czy po prostu zwykły analfabetyzm matematyczny, Jedno jajko na twardo gotuje się 10 minut. Ile czasu będzie trwało ugotowania 6 szt?? Oczywiście 60 minut - typowa zależność liniowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Nie wiem dlaczego uważasz, że nie można dzielić ilości chmielu? Rzeczywiście chyba już zmęczony byłem pisząc ten post Tak czy inaczej dzięki za uświadomienie Malinowy Jęczmień i Dario. Natomiast lukaszr i korzen16 serdeczne dzięki za "życzliwość" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 A dlaczego po prostu nie wrzuciłeś receptury do jakiegoś kalkulatora / programu piwowarskiego i sobie sam nie policzyłeś dla obu objętości? Miałbyś odpowiedź w 2 minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Natomiast lukaszr i korzen16 serdeczne dzięki za "życzliwość" Nie ma w tym odrobiny złośliwości, na prawdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Natomiast lukaszr i korzen16 serdeczne dzięki za "życzliwość" Ale o jakiej życzliwości piszesz? Wytknąłem Ci zwykłe lenistwo, poprzez które forum jest zaśmiecane zbędnymi tematami, bo zamiast tracić czas na wklejanie receptury na forum to 3 razy byś to sam przeliczył - nawet przyjmując w zaokrągleniu to wystarczyło wszystko podzielić na pół. Edytowane 26 Lutego 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Ale kolega chyba nie wiedział jak przeliczyć, nie zdawał sobie sprawę z liniowości przeliczeń. Został już uświadomiony i w przyszłości będzie już sobie świetnie radził w tej kwestii. Kto chce ten pomaga, kto nie chce niech nic nie pisze, proste. ZZZabioreCiButy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Przecież nawet po tych obliczeniach wyszła ilość chmielu dokładnie na pół, widzę że tylko ilości słodów zostały zmienione... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 nie zdawał sobie sprawę z liniowości przeliczeń. Chyba, że tak. Kto chce ten pomaga, kto nie chce niech nic nie pisze, proste. Oczywiście, ale przesadna nadgorliwość w tworzeniu takich tematów i zgoda na takie "nadużycia" spowoduje, że niedługo ciężko będzie na forum znaleźć treść czysto merytoryczną. Tylko o to mi chodzi. Ja2 - tak czy siak życzę udanej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Używasz kalkulatora. Chmiele na smak i aromat dzielisz na połowę. Wychodzi Ci z tego jakaś tam wartość IBU. A na końcu dorzucasz Magnum na goryczkę, w takiej ilości, żeby na kalkulatorze wyszła wartość IBU zbliżona do podanej w recepturze lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) ciężko mi powiedzieć czy to lenistwo czy po prostu zwykły analfabetyzm matematyczny, Jedno jajko na twardo gotuje się 10 minut. Ile czasu będzie trwało ugotowania 6 szt?? Oczywiście 60 minut - typowa zależność liniowa Kiepściutkie porównanie zważywszy na to, że zacieranie i chmielenie trwa dokładnie tyle samo dla warek o różnej objętości Edytowane 27 Lutego 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Masakra. 6 jajek na twardo gotuje się dokładnie tyle samo co 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Masakra. 6 jajek na twardo gotuje się dokładnie tyle samo co 1. to zależy czy masz garnek na 6 jaj. jeśli gotujesz równolegle to tyle samo czasu co jedno , jeśli szeregowo to 6 razy dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 No "brawo miszczu"!!! A ja myślołech, że jak na 50l warki chmiel gotuję 60 min, to na 25l ino 30 . Jak dalej będa takie byki wolił, to piwowarstwa sie nie naucza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Temat wyczerpany myślę. Zamykam. qzder i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi