Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Łukasz Opublikowano 9 Lutego 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Witam, nie wiem czy czytając forum trafiliście na tematy, w których poruszane są problemy związane z - jak ja to nazywam - "teorią 7+7" czyli 7 dni burzliwej + 7 dni cichej, poprzez który wiele osób boryka się z mniejszymi bądź większymi problemami zadając non-stop te same pytania. Problem ten eskalują również osoby początkujące kupujące zestawy piwowarskie z dołączonymi instrukcjami do warzenia, które niestety są ... dość nieprecyzyjne. Wielu użytkowników porusza ten temat bardzo często również na czacie. Bardziej doświadczeni z nas próbują to korygować, prostować, ale teoria ta rozprzestrzenia się jak wirus. Dodatkowo filmik nakręcony przez pewnego blogera pomaga w jego rozprzestrzenianiu się (może bloger kiedyś znajdzie czas na małą korektę). Po wczorajszym dniu na czacie, w którym padł nowy rekord zarówno osób zadających to pytanie (3 osoby) jak i czasu, po którym piwo zostało zlane na cichą (5 dni), a przyczyną tego była mało precyzyjna instrukcja dołączona do zestawu (cytat tej instrukcji jest pogrubioną czcionką w liście), postanowiłem napisać LIST OTWARTY do sklepów piwowarskich z prośbą o pomoc. Poniżej przedstawiam Wam list/maila, który wysłałem wczoraj do 15 sklepów piwowarskich (lista z http://cml.dokuro.org/beer/). Mam nadzieję, że poprzecie taką inicjatywę dla naszego wspólnego dobra Dzień dobry zwracam się do Państwa w formie listu otwartego z wielką prośbą, pod którą podpisać by się mogło wiele osób z szerokiego już obecnie w PL grona piwowarów domowych. Postanowiłem jako osoba prywatna w kilku słowach przedstawić w czym tkwi problem, którego poniekąd czy też pośrednio Państwo jesteście również częścią (zapewne nie wszyscy, co jest wyjaśnione w dalszej części wiadomości). Jest szansa, że problem zamiast eskalować jeszcze bardziej w niebezpiecznym kierunku może w końcu zacząć ginąć śmiercią naturalną dzięki naszemu wspólnemu zaangażowaniu. Na samym początku chciałbym przeprosić osoby/firmy/sklepy, których ten problem nie dotyczy, a którzy otrzymają tą wiadomość. Niestety nie mam możliwości dokładnego przeanalizowania czy wszyscy Państwo powinniście być odbiorcami tego przekazu/prośby. Mam nadzieję, że nie będziecie mi mieli za złe jeżeli otrzymacie tą wiadomość. Kieruję się tylko wspólnym dobrem. Może zacznę od tego, że większość z Państwa, o ile nie wszyscy, posiadacie w swojej ofercie sprzedaży coś takiego jak: „ZESTAW SUROWCÓW”, który pozwala piwowarowi â przeważnie początkującemu â na uwarzenie własnego piwa bez towarzyszących temu zmartwień typu: czy dobrze dobrałem słody, chmiele, ich ilości itp. Każdy początkujący może wybrać coś dla siebie, a do wyboru ma naprawdę wiele różnorodnych piw. Wiele z nich było stworzonych na podstawie zwycięskich receptur piwowarów domowych â czy to pracowników sklepu czy też pozyskanych w różnej postaci. Zestawy są świetną forma krzewienia piwowarstwa domowego w Polsce i bardzo dobrą okazją do nauki piwowarstwa, które â jak się zapewne zgodzimy â jest sztuką i to nie do końca taką prostą, na jaką wygląda. Przechodząc do meritum sprawy. Jako jeden z użytkowników forów internetowych o tematyce piwowarskiej, a w szczególności forum piwo.org, mam codziennie wgląd w problemy i dylematy, które towarzyszą piwowarom domowym. Są mniej i bardziej skomplikowane, dotyczą różnych poziomów zaawansowania i są w różnej skali trudności. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że od długiego czasu ciągle przewija się jeden i ten sam problem, a mianowicie osławiony już chyba „CZAS FERMENTACJI”. Tak, proszę Państwa, niby błahy problem, ale niestety zaczyna robić się plagą wśród piwowarów domowych (głównie początkujących), która kiedyś została rozpoczęta, a która nie ma końca. Niestety również po części jest w tym Państwa wkład. Już wyjaśniam dlaczego. Wielokrotnie widziałem instrukcje warzenia dołączone do zestawów, w których jest określony czas/przebieg/schemat fermentacji â uogólniając to trochę ma to wydźwięk typu: „7 dni burzliwej, 7 dni cichej”. Niestety wiele osób zastanawiało się kto to wprowadził "do obrotu". Doszliśmy do tego, ale niech to pozostanie tematem tabu. Generalnie wniosek jest taki, że ten schemat nie ma zastosowania. Jest to dość nietrafiona teoria ponieważ nie pozwala to na poprawne zakończenie fermentacji burzliwej. Nawet najszybsze drożdże nie są w stanie przefermentować brzeczki i „posprzątać” po sobie w 7 dni. Należy tutaj pamiętać, że fermentacja burzliwa to nie jest tylko samo „zjedzenie” cukrów przez drożdże. Poza tym zachodzi mnóstwo procesów, które muszą zajść chociażby żeby piwo było bez wad. Niestety często bywa tak, że piwowarzy po prostu nie mają o tym pojęcia. Użytkownicy forum piwo.org, mający już większe bądź mniejsze doświadczenie, starają się ciągle prostować tą teorię z mniejszymi lub większymi sukcesami jednakże ciągle, czy to na forum czy na czacie, pojawiają się użytkownicy z tym samym pytaniem i tymi samymi problemami, które są pokłosiem tej teorii. W związku z powyższym czy bylibyście Państwo w stanie poświęcić swój czas żeby sprawdzić, a w razie potrzeby skorygować swoje instrukcje do warzenia. Chodzi o to aby tak pokierować w nich piwowarem domowym żeby nie działał ściśle wg schematu, ale wg obserwacji i badania. Mam tu na myśli aby piwowarzy np.: upewnili się czy ekstrakt zmienia się w czasie np. 2 dób; obserwowali jak przebiega fermentacja (nie zaglądając przy tym co chwilę do fermentora) czy też obserwowali objawy świadczące o kolejnych etapach fermentacji. Nie może być sytuacji, w której piwowar czytając zapis instrukcji w postaci (fragment jednej z instrukcji): Fermentacja burzliwa trwa 5-7 dni w temp. 20-23 st. C. Po tym czasie zlewamy piwo na fermentację cichą z nad osadów znajdujących się przy dnie na 5-7 dni do zdezynfekowanego fermentora. zlewa piwo na tzw. fermentację cichą w momencie, jak drożdże nie ukończyły swojej pracy. Efekty takiego zabiegu wszyscy możemy się tylko domyślać, a mogą one być tragiczne w skutkach zarówno psychicznie jak i fizycznie (np. uszkodzenie ciała strzelającą butelką). Dla przykładu: czy wyobrażacie sobie Państwo przelanie na cichą po 7 dniach fermentacji burzliwej RISa, Double IPA albo chociaż AIPA. Inny przykład: drożdże Wyeast 3711 â fermentacja burzliwa Saisona o gęstości 13Blg potrafi trwać 2 tygodnie + dodatkowo kilka dni na załatwienie „potrzeb” drożdży. Może warto przemyśleć ukierunkowanie instrukcji na konkretny zestaw czy też styl. W tym momencie nie będzie problemu z tym, że jedna instrukcja będzie pasowała do Bittera i RISa. Wiem, że to wymagać będzie trochę czasu i pracy, ale może jednak warto? Pragnę jeszcze na końcu zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt, który od niedawna zaczął narastać do gabarytów: „problemu”. Mam na myśli same receptury Państwa zestawów. Wielu doświadczonych piwowarów neguje ich rację bytu. Nie do końca receptury te są zgodne z ich nazwami np. receptura czy też chmielenie nijak ma się do stylu istniejącego w nazwie; zasyp nie pozwala na uzyskanie odpowiedniej gęstości założonej w recepturze (wydajność musiała by być ponad 100%) czy też inne problemy. Myślę, że warto byłoby zweryfikować również tą stronę "medalu". Jak wszyscy wiemy każdy początkujący rozpoczynający z czymś przygodę bardzo często poddaje się po porażkach. Szkoda by było tracić szansę na powiększenie naszego grona piwowarów domowych, do którego jak mniemam wszyscy należymy, a o to przecież naszej braci piwowarskiej chodzi. Bardzo dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie tej wiadomości. Liczę na wyrozumiałość z Państwa strony. Z piwnym pozdrowieniem dzeju, GB..., cml i 27 innych 30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) W liście poruszyłeś bardzo ważne i nadużywane słowo: "schemat", jeśli piwowarzy i producenci pozbędą się tego i zdadzą sobie sprawę, że to jak im wyszło z takim, a takim piwem, wcale nie wyjdzie im z innym, a nawet z takim samym (wystarczy, że zmienią się minimalnie jakieś parametry, poczynając od temperatury) czyli w piwowarstwie nie może być schematów, tak samo nie ma schematów w winiarstwie, w destylacji i we wszelkich dziedzinach gdzie się coś stwarza. Istnieją jeszcze instrukcje, gdzie piwo każą zlewać po 4-6 dniach. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Problem jest na sporą skalę, w tym roku już chyba z 10-20 osób uświadamiałem, na temat prawidłowej fermentacji. Żeby zobrazować problem pozwolę sobie wkleić linki: http://www.piwo.org/topic/19966-przerwanie-refermentacji-przed-eksplozją/?p=386214 http://www.piwo.org/topic/20157-moje-pierwsze-piwko/ I pytań tego typu w ostatnim czasie mamy przynajmniej raz dziennie na czacie. Wszystko po instrukcjach otrzymanych w sklepie, których kurczowo trzymają się osoby zielone i zaczynające przygodę. Piwowarstwo ma uczyć cierpliwości skąd ten pośpiech? Rozumiem, że pierwsze piwo i chcemy go spróbować jak najszybciej, ale sklepy sprzedając jakiś zestaw powinny się upewnić, że instrukcja załączona do niego jest idioto odporna. Zabezpieczyć ludzi przed wytwarzaniem granatów. Już się śmiejemy, że czekamy na specjalistę co przeleje piwo na cichą po 3 dniach, niedługo pewnie zostałby pobity ten rekord. Moim zdaniem sklepy powinny porzucić schemat burzliwa i cicha jest on bardzo szkodliwy. Całkowicie zrezygnować z pojęcia cicha i przelewania piwa do osobnego wiadra jeżeli nie jest potrzebne chmielenie na zimno albo inne dodatki. Przedłużanie tego czasu burzliwą z drożdżami i przestać siać mit o autolizie drożdży. Wiem, że schemat 2 tygodnie burzliwej może zniechęcać ludzi do warzenia, ale jest to wariant bezpieczny. Najważniejsze jest to, że w instrukcjach powinien się znaleźć zapis o zmianie blg w czasie! Bo bez tego będą się nagminnie powtarzać sytuacje z niedofermentowaniem i zapytaniami czy nie będzie granatów, bo ktoś za późno doczytał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Ja chciałbym tylko dodać że ów bloger nigdy nie powiedział 7i7, z tego co wiem, mówił że 'większość piw do 13blg(czy coś koło tego) , które zrobił były 7dni na burzliwej i 7 dni na cichej i wydaje mu się to być optymalne' - parafrazując. Nigdy nie powiedział że to reguła, tylko że to najczęściej wystarcza w slabych piwkach. Wydaje mi się że temperatur też nie zabijał, tylko fermentowal w jakiejś kanciapie , więc faktycznie większość drożdży w optymalnych dla nich warunkach poradzi sobie z tym. Ale to nie reguła, pytanie tylko czy walczymy teraz z instrukcjami czy uczymy ludzi myśleć, bo niestety połowy z tych wątków nie jesteśmy w stanie zwalić na sklepy, a co najwyżej na lenistwo lub nie zastanawianie się nad tym co się robi. Ja też się dałem złapać na to 7+7 w pierwszych warkach, bo faktycznie tak było w instrukcji ale co proponujesz? Bo obawiam się że list nie wystarczy. Dodam też, że wina tych doświadczonych też jest jakaś, spora ilość wiedzy na wiki jest albo przestarzała albo niepoukladana, nikt tam prawie nie zagląda w celach edycji, a szkoda. No ale akurat w tym temacie, informacje o fermentacji są nie najgorsze. Ogółem ideę powstania popieram Edytowane 9 Lutego 2016 przez Rocaille'r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Popieram ideę zmiany instrukcji. Są zbyt ogólnikowe, ale też rozumiem, że nie są idiotoodporne. Kolokwialnie mówiąc. Jak każda produkcja wymaga myślenia i mimo instrukcji przygotowania w miarę poznawania szerszego spektrum poszerza się wiedzę. Jest to zapewne wygodne dla sklepów, by pisać ogólną instrukcję. Niemniej społeczeństwo staje się bardziej oporne na wiedzę. Pisane było o tym na b.biz wiele razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Bardzo dobra inicjatywa. Swego czasu walczyłem na browar.biz aby pisali na swoim sklepie, że dodatek cukru do puszki daje bimbrowe smaki i nie jest to najlepsze rozwiązanie, nawet mnie Art chyba zbanował, ale w końcu to napisali wyraźnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzytwiarz Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Nie bardzo rozumiem problem z instrukcjami o czasie cichej i czasie burzliwej. Jeśli ktoś zakłada czas za drożdże (że wykonają daną robotę w czasie określonym to już jest w błędzie). Nie będę się tu wymądrzał ani wypisywał akademickich dywagacji, ale każde piwo ma inaczej i jest zasada taka że zawsze jest inaczej. Ja obserwuje fermentację burzliwą jak spada mi "intensywność bomblowania pęcherzyków w rurce" przelewam na cichą. Cichą fermentację zakończam jak blg stoi 2-3 dni -zdarza się i przespać lekko i ten moment. Potem zlewka do czego tam mam z cukrem czy syropem. Co do tematu z porównywarką i danymi dla "browamator-a" to pies ich je...ł (jechał). Może myślą, że są tacy duzi i to do nich należy się ustawiać. Ja osobiście mam mieszane uczucia co do "AMATORA" i jakoś płakać nie zamierzam choć wiem że robią sprzęt w mikrobrowarach i pewnie z tego żyją. Porównywarka fajna i wygodna ale to sklepy muszą wychodzić na przeciw bo nikt nie będzie robił za nich roboty pro bono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Nie bardzo rozumiem problem z instrukcjami o czasie cichej i czasie burzliwej. Jeśli ktoś zakłada czas za drożdże (że wykonają daną robotę w czasie określonym to już jest w błędzie). Nie będę się tu wymądrzał ani wypisywał akademickich dywagacji, ale każde piwo ma inaczej i jest zasada taka że zawsze jest inaczej. Ja obserwuje fermentację burzliwą jak spada mi "intensywność bomblowania pęcherzyków w rurce" przelewam na cichą. Cichą fermentację zakończam jak blg stoi 2-3 dni -zdarza się i przespać lekko i ten moment. Potem zlewka do czego tam mam z cukrem czy syropem. Co do tematu z porównywarką i danymi dla "browamator-a" to pies ich je...ł (jechał). Może myślą, że są tacy duzi i to do nich należy się ustawiać. Ja osobiście mam mieszane uczucia co do "AMATORA" i jakoś płakać nie zamierzam choć wiem że robią sprzęt w mikrobrowarach i pewnie z tego żyją. Porównywarka fajna i wygodna ale to sklepy muszą wychodzić na przeciw bo nikt nie będzie robił za nich roboty pro bono. No i widać nie rozumiesz za bardzo do czego dążymy i tez popełniasz ten sam błąd, który właśnie chcemy skorygować. Nie powinno się oceniać fermentacji na podstawie "intensywność bomblowania pęcherzyków w rurce" tylko pomiarów albo jak tych chcemy uniknąć to dajemy odpowiedni czas - np. 2-3 tygodnie. Cichą właśnie dla piw całkiem bym ominął bo po co ją robić? Ma służyć klarowaniu i chmieleniu na zimno, ale ogólnie piwo wyklaruje się też i w wiadrze gdzie przeprowadzasz burzliwą, a tak przynajmniej unikasz jednego punktu infekcyjnego. Więc jeżeli nie chmieli się piwa na zimno nie ma ten podział Burzliwa/cicha najmniejszego sensu i dlatego doradzam z niego rezygnować powoli. Czytam zagraniczne fora i u nich cicha właściwie nie występuje wszystko robią w jednym pojemniku, a u nas na siłę się ją tworzy, a potem 130 stron w dziale infekcja oraz 200 stron w dziale pomoc z niedofermentowanym piwem. Owszem myślenia ludzi się nie nauczy ale może gdy będą lepsze instrukcje w sklepach trochę tego unikniemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Piwowarstwo ma uczyć cierpliwości skąd ten pośpiech? Rozumiem, że pierwsze piwo i chcemy go spróbować jak najszybciej, ale sklepy sprzedając jakiś zestaw powinny się upewnić, że instrukcja załączona do niego jest idioto odporna. Zabezpieczyć ludzi przed wytwarzaniem granatów. Już się śmiejemy, że czekamy na specjalistę co przeleje piwo na cichą po 3 dniach, niedługo pewnie zostałby pobity ten rekord. Marketing? Wypicie 40 butelek piwa, tak na dobrą sprawę to jest jedna-dwie imprezy. Poczęstuj znajomych, rodzinę (Jak to jedne z pierwszych swoich piw), sam wypij część i się rozchodzi. A tu masz - 2 tygodnie "fermentacji", tydzień refermentacji (i piwo już wychodzi z butelki bo jeszcze są jedzone cukry) i KUP NASTĘPNE (zestawy, brewkity), UWARZ TO! Bo smakuje. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzytwiarz Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Dlatego nie będę wpadał w akademickie dywagacje. Ja eliminuje trupy bo uważam że mają one negatywny wpływ na świeże piwo. Fakt zdarzyło się fermentować tylko w jednym fermentatorze i było ok ale będąc szczerym trupy to trupy. A co do porad z zagranicznych forum to mieszane mam uczucia. Bo np amerykanie zachwycają się jak dla mnie deko syfiastym piwem co nie znaczy że wszyscy a wpadanie w zachwyt że poza granicami jest dobrze a u nas źle mnie często wqu...a Znam ten marketing z lat 90 gdzie poza granicami PL było tylko zajebiście i właściwie i tam była technika a u nas tylko ciemnogród - Ja nie daje na to zgody. Co do uwagi Ale to moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 A może by tak, zamiast (przepraszam) nic nie wnoszącej dyskusji, doświadczeni koledzy opracowali prostą instrukcję warzenia piwa, wrzucić ją można w poczesne miejsce w piaskownicy lub do plikowni. Wiem po sobie, że zanim uwarzyłem pierwszą warkę godzinami czytałem forum, pościągałem masę materiałów, w tym i sklepowe instrukcje warzenia. Wydaje się że każdy początkujący piwowar domowy, zanim zrobi zakupy, posiłkuje się (podobnie jak ja) forum, może nie każdy ma czas i ochotę zagłębiać się na początku w szczegóły. Więc taka instrukcja byłaby wielką pomocą zarówno początkującym jak i wam doświadczeni koledzy, bo pytania typu "czy już zlewać na cichą?, już butelkować?" prawdopodobnie by zanikły. A tak w ogóle to miałem pytać o wodę!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Piwowarstwo ma uczyć cierpliwości skąd ten pośpiech? Rozumiem, że pierwsze piwo i chcemy go spróbować jak najszybciej, ale sklepy sprzedając jakiś zestaw powinny się upewnić, że instrukcja załączona do niego jest idioto odporna. Zabezpieczyć ludzi przed wytwarzaniem granatów. Już się śmiejemy, że czekamy na specjalistę co przeleje piwo na cichą po 3 dniach, niedługo pewnie zostałby pobity ten rekord. Marketing? Wypicie 40 butelek piwa, tak na dobrą sprawę to jest jedna-dwie imprezy. Poczęstuj znajomych, rodzinę (Jak to jedne z pierwszych swoich piw), sam wypij część i się rozchodzi. A tu masz - 2 tygodnie "fermentacji", tydzień refermentacji (i piwo już wychodzi z butelki bo jeszcze są jedzone cukry) i KUP NASTĘPNE (zestawy, brewkity), UWARZ TO! Bo smakuje. Marketing marketingiem, jakby mnie zniechęcili raz drugi przegazowanym piwem, albo nie udanym pod względem smakowym to nie wróciłbym do danego sklepu... Dlatego nie będę wpadał w akademickie dywagacje. Ja eliminuje trupy bo uważam że mają one negatywny wpływ na świeże piwo. Fakt zdarzyło się fermentować tylko w jednym fermentatorze i było ok ale będąc szczerym trupy to trupy. A co do porad z zagranicznych forum to mieszane mam uczucia. Bo np amerykanie zachwycają się jak dla mnie deko syfiastym piwem co nie znaczy że wszyscy a wpadanie w zachwyt że poza granicami jest dobrze a u nas źle mnie często wqu...a Znam ten marketing z lat 90 gdzie poza granicami PL było tylko zajebiście i właściwie i tam była technika a u nas tylko ciemnogród - Ja nie daje na to zgody. Co do uwagi Ale to moje zdanie. Po raz kolejny udowadniasz, że nie rozumiesz i nie chce mi się tego po raz dziesiąty pisać. Nie odnoszę się do tego że hamerykańskie to lepsze już widzę jak na to patrzysz przez pryzmat "patriotyzmu" z twojej stopki. Autoliza w ciągu 2-3 tygodni to mit, jeżeli dbamy o drożdże i zadajemy je w dobrej kondycji. Więcej na smak piwa ma wpływ niedofermentowane piwo i z dodatkami takie jak aldehyd, diacetyl rozpuszczalnik, gdzie przy takim pośpiechu i zestresowaniu drożdży dostajemy (w najlepszym przypadku gorsze są już kanalizy i siarokowodory). Więc to nie chodzi o ciemnogród tylko po co ten sztuczny podział? Właśnie chce akademickie dywagacje, na logikę po co początkującemu piwowarowi jest ta fermentacja cicha? Brzytwiarz jeszcze prośba wyrażaj się trochę i używaj innego tonu, a nie agresywnego i pretensjonalnego. Przekleństwa zakryte kropeczkami są dalej przekleństwami i bez większych powodów nie ma po co ich używać w postach na forum. A może by tak, zamiast (przepraszam) nic nie wnoszącej dyskusji, doświadczeni koledzy opracowali prostą instrukcję warzenia piwa, wrzucić ją można w poczesne miejsce w piaskownicy lub do plikowni. Takie zmiany zostały zaproponowane sklepom. W wikipedi też jest to dobrze opisane, po co robić kolejną instrukcje? Tu problem jest w ludziach, którzy nie wiedzą o istnieniu forów o piwie, bazują tylko na błędnych instrukcjach z sklepów, dopiero po pewnym czasie trafiają tutaj. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Marketing marketingiem, jakby mnie zniechęcili raz drugi przegazowanym piwem, albo nie udanym pod względem smakowym to nie wróciłbym do danego sklepu... Z takim doświadczeniem to se gadaj , jak browary robisz od kilku lat. Powiedz kiedy ostatnio kupiłeś gotowy zestaw? Myślisz, że piwowar (co niektóry, często się zdarza?) co robi pierwszą czy dziesiątą warkę, którą częstuje znajomych i słyszy - "WOW, lepsze niż Lech, ile Cie kosztuje produkcja?" nie kupi znów zestawu i nie uwarzy wg. instrukcji? Tak jak napisałeś, Piwowarstwo ma uczyć cierpliwości zaczyna się po pewnym czasie, kiedy osoba robiąca piwo wie co to "style" piwne i nie zależy jej na najebaniu się, tylko na smaku/degustacji. Mi to zajęło około 20 warek (czyli od niedawna) i wiele dziesiątek degustacji piw rzemieślniczych. Poza tym A może by tak, zamiast (przepraszam) nic nie wnoszącej dyskusji, doświadczeni koledzy opracowali prostą instrukcję warzenia piwa, wrzucić ją można w poczesne miejsce w piaskownicy lub do plikowni. Każde piwo jest inne, nie da się określić czasu trwania fermentacji jednoznacznie. Za dużo czynników na to wpływa. Najlepiej jest podchodzić behawiorystycznie do tematu. Póki co jest wiele wątków na Wiki czy na forum dla tych co znaczynają, że nie powinni mieć problemu. PS. Co dla tych co nie mają internetu? Będą warzyć 7+7, granaty i będą myśleć, że tak musi być. Bo to Piwo domowe! Edytowane 9 Lutego 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Tutaj jeszcze dochodzi fakt, że jak ktoś robi pierwsze piwo to przeważnie fermentuje je gdzieś w domu, w temperaturze otoczenia 20C+, a piwo ma z 23-25C. W takim wypadku to faktycznie większość piw w ten tydzień przefermentuje i może z takiego założenia wychodzą sklepy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 A może by tak, zamiast (przepraszam) nic nie wnoszącej dyskusji, doświadczeni koledzy opracowali prostą instrukcję warzenia piwa, wrzucić ją można w poczesne miejsce w piaskownicy lub do plikowni. Taki poradnik to nasza wiki, co prawda tekstu jest tam dużo i nie każdy kto zaczyna zabawę jest w stanie się w tym odnaleźć, ale powstaje taki poradnik z ramienia PSPD, który ma być napisany w sposób prostszy, więc za jakiś czas pewnie zostanie on zaprezentowany "światu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Myślę, że gdyby sklep wprowadził poprawione instrukcje zgodne z wiki piwo.org lub z wytycznymi PSPD (vide post wyżej) możnaby wprowadzić jakąś odznakę (badge), którą sklep mógłby się chwalić na stronie i w instrukcjach. Np: "Zweryfikowane przez piwowarów domowych piwo.org / PSPD" i link do wątku na piwo.org gdzie sklep wrzuca po kolei instrukcje a kto ma czas i chęć wytyka błędy i sprawdza instrukcje w BS - czy ta w ogóle ma sens (np. w kontekście wydajności z kosmosu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Tutaj jeszcze dochodzi fakt, że jak ktoś robi pierwsze piwo to przeważnie fermentuje je gdzieś w domu, w temperaturze otoczenia 20C+, a piwo ma z 23-25C. W takim wypadku to faktycznie większość piw w ten tydzień przefermentuje i może z takiego założenia wychodzą sklepy W 9/10 przypadkach będzie okej ale w tym dziesiątym może się zdarzyć akurat, że nie będzie okej. Znam angielskie i belgijskie szczepy, które są na tyle leniwe, że nawet w 23-25C potrafią fermentować prawie 10 dni. A może by tak, zamiast (przepraszam) nic nie wnoszącej dyskusji, doświadczeni koledzy opracowali prostą instrukcję warzenia piwa, wrzucić ją można w poczesne miejsce w piaskownicy lub do plikowni. Taki poradnik to nasza wiki, co prawda tekstu jest tam dużo i nie każdy kto zaczyna zabawę jest w stanie się w tym odnaleźć, ale powstaje taki poradnik z ramienia PSPD, który ma być napisany w sposób prostszy, więc za jakiś czas pewnie zostanie on zaprezentowany "światu". No i super, przyda się taki zaktualizowany poradnik tylko znając PSPD trochę to potrwa. Myślę, że gdyby sklep wprowadził poprawione instrukcje zgodne z wiki piwo.org lub z wytycznymi PSPD (vide post wyżej) możnaby wprowadzić jakąś odznakę (badge), którą sklep mógłby się chwalić na stronie i w instrukcjach. Np: "Zweryfikowane przez piwowarów domowych piwo.org / PSPD" i link do wątku na piwo.org gdzie sklep wrzuca po kolei instrukcje a kto ma czas i chęć wytyka błędy i sprawdza instrukcje w BS - czy ta w ogóle ma sens (np. w kontekście wydajności z kosmosu). Ależ sklepy mają zarobek z zestawów i to one powinny dbać o poprawność zestawów ich i odpowiednie wydajności, a nie piwowarzy domowi. Na jakiejś podstawie sklepy tworzą te receptury, ja myślałem do tej pory, że każdy zestaw, który pojawia się w sklepie był warzony przez jego właścicieli. Jak widać chyba się myliłem. PSPD może sobie pozwolić na taką odznakę sklepu godnego zaufania, ale piwo.org na jakiej podstawie będzie ją przyznawał? Musiałoby być forum jakimś podmiotem, żeby móc przyznawać taki certyfikat bo bez tego pozostanie on pustym dyplomem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 W 9/10 przypadkach będzie okej ale w tym dziesiątym może się zdarzyć akurat, że nie będzie okej. Znam angielskie i belgijskie szczepy, które są na tyle leniwe, że nawet w 23-25C potrafią fermentować prawie 10 dni. To prawda. Ja nie usprawiedliwiam tylko sobie gdybam nad możliwą przyczyną tego durnego zapisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Ależ sklepy mają zarobek z zestawów i to one powinny dbać o poprawność zestawów ich i odpowiednie wydajności, a nie piwowarzy domowi. powinny ale tego nie robią i stąd ten wątek - skoro inicjatywa wychodzi z piwo.org jako grupy gdzie docelowo trafia młody piwowar wkurzony na zestaw sklepowy (a nie do sklepu) tzn. że to nam zależy na poprawie tej sytuacji a nie sklepom - ciężar jest po środku BTW certyfikat to zbyt mocne słowo - chodzi zwyczajnie o jakiś system, dzięki któremu sklepowi też zacznie zależeć na tym żeby poprawić instrukcje - rzuciłem to jako przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 W 9/10 przypadkach będzie okej ale w tym dziesiątym może się zdarzyć akurat, że nie będzie okej. Znam angielskie i belgijskie szczepy, które są na tyle leniwe, że nawet w 23-25C potrafią fermentować prawie 10 dni. To prawda. Ja nie usprawiedliwiam tylko sobie gdybam nad możliwą przyczyną tego durnego zapisu. Wiem, że nie usprawiedliwiasz, ale różnie to może być raz się zdarzy że 10/10 piw będzie git, a raz wszystkie nie wyjdą. Trzeba zmienić sklepom to myślenie bo jest złe! powinny ale tego nie robią i stąd ten wątek - skoro inicjatywa wychodzi z piwo.org jako grupy gdzie docelowo trafia młody piwowar wkurzony na zestaw sklepowy (a nie do sklepu) tzn. że to nam zależy na poprawie tej sytuacji a nie sklepom - ciężar jest po środku BTW certyfikat to zbyt mocne słowo - chodzi zwyczajnie o jakiś system, dzięki któremu sklepowi też zacznie zależeć na tym żeby poprawić instrukcje - rzuciłem to jako przykład Zobaczymy jak zareagują na ten list, jeżeli zostanie zignorowany i olany to będziemy martwić się co dalej z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafik Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 No i super, przyda się taki zaktualizowany poradnik tylko znając PSPD trochę to potrwa. I kto to pisze?!?! Szwagier kolegi który należy tam, wspominał że to właśnie Pan się ociąga z opisami kategorii na największy konkurs piw organizowany przez to stowarzyszenie * co to ma wspólnego z tematem??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 No i super, przyda się taki zaktualizowany poradnik tylko znając PSPD trochę to potrwa. I kto to pisze?!?! Szwagier kolegi który należy tam, wspominał że to właśnie Pan się ociąga z opisami kategorii na największy konkurs piw organizowany przez to stowarzyszenie Widzę, że trollujemy z odwagą ale odpowiem na Twoją zaczepkę. Proszę kolegi jeżeli chodzi o moją część z opisem kategorii oddałem ją do opublikowania ponad miesiąc temu, skorygowaliśmy najważniejsze sprawy, wniosłem poprawki i od około 3 tygodniu czekają na publikacje. Ja z swojej części się akurat wywiązałem i nie mam w tej kwestii sobie nic do zarzucenia. Przejąłem kategorie po osobach, od których nie było odzewu i samo opracowanie ich zajęło mi 2 równe tygodnie to gdzie te opóźnienia z mojej winy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Łukasz Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Minęło 10 dni od wysłania maila do sklepów. Na 16 sklepów na maila w kilku słowach/zdaniach odpowiedziało 5 sklepów. Jestem pozytywnie zaskoczony odpowiedziami ponieważ każdy ze sklepów wyraził chęć pomocy w omawianym problemie - obiecali, że przyjrzą się temu i w razie potrzeby postarają się skorygować swoje instrukcje czy też zestawy. Jeden ze sklepów chce nawet opracować dokładną instrukcję od A do Z z zaakcentowaniem różnych problemów, jakie mogą napotkać podczas warzenia piwowarzy, czy też rozwiązań, jakimi mogą się oni wspomóc w tych problemach. Miło mi, że chociaż te kilka odpowiedzi przyszło Jakby chociaż w jakiejś części udało się wdrożyć łatwiejsze rozwiązania dla początkujących żeby nie pojawiały się "dziwne" pytania to już będzie sukces FurioSan, brprzemek2805, czeburaszka710 i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 ... myślę, że tą akcją masz spory wkład w któregoś z kolejnych Grand Championów Każdy kiedyś w końcu zaczynał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 ... myślę, że tą akcją masz spory wkład w któregoś z kolejnych Grand Championów Każdy kiedyś w końcu zaczynał i w diametralne zmniejszenie ruchu w wątku Ostry dyżur oczywiście pod warunkiem, że użytkownik instrukcję przeczyta, a nie stwierdzi, że za długa i wróci na...Ostry dyżur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się