Undeath Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 (edytowane) Atestu nie dostałem, bo zapomniała wydrukować ale dosłała mi mailem i faktycznie jest 80,3% (w załączeniu karty z atestami), ale to nic nie zmienia bo w poprzednich partiach właśnie sprawdziłem miałem 80,2% i w drugiej 80,5%, ale w tej jest większe zanieczyszczenie i niektóre parametry też spore różnice. Nie mam pojęcia w takim bądź razie od czego to zależy ale wydajność wyraźnie spadła tak to bym się nie czepiał DOC080113.pdf Edytowane 18 Lutego 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 (edytowane) U mnie w piątek pierwsze piwo na tym słodzie, więc będę miał na to oko. Różnica między 12°Blg a 11°Blg przy zasypie 4kg słodu/20l odpowiadałaby różnicy 7 punktów procentowych w ekstrakcie (deklarowane 80% i faktyczne 73%). To wyjątkowo dużo. Edytowane 19 Lutego 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Z tego co kojarzę to jakiś czas temu niektórzy chwalili słód ze Strzegomia, że zwiększyła się wydajność. Być może mieliście właśnie tę partię i teraz przy kolejnej nie nastąpił jako taki spadek wydajności tylko po prostu wydajność wróciła do tej standardowej? To takie moje przypuszczenia Podobnie jak z obniżkami cen w sklepach po wcześniejszych podwyżkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 (edytowane) Z tego co kojarzę to jakiś czas temu niektórzy chwalili słód ze Strzegomia, że zwiększyła się wydajność. To raczej Ci którzy kupowali słody ześrutowane, w porównaniu z innymi sklepami słód w Strzegomiu jest drobniej śrutowany. Edytowane 19 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 To raczej Ci którzy kupowali słody ześrutowane, w porównaniu z innymi sklepami słód w Strzegomiu jest drobniej śrutowany. tylko, że ja już od kilku lat nie brałem nigdzie słodu śrutowanego, a miałem wrażenie, że strzegomski słód był na dobrym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Undeath Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 (edytowane) Pochwalę się swoimi nowymi nabytkami Przechodzę powoli i nieubłaganie na kegi, żeby piwo szło na aktualne spożycie, tak więc kompletowanie sprzętu zajęło od gwiazdki opornie to szło ale starałem się jak najmniejszym kosztem to zrobić a i tak niektóre rzeczy trzeba jednak kupić nowe z tego co wyczytałem nie ma co się bawić w używane. Oto moja droga: Tak więc sprzęt zacząłem zbierać od kegów w promocji po 80 zł +25 zł przesyłka czyli razem 185 zł zakupione w połowie grudnia. Obecnie oferta kegów jest spora w cenach od 100zł do 150zł. Następna była butla CO2 kupiona w połowie stycznia za 100 zł + 25 zł przesyłka razem 125 zł, można oczywiście wyhaczyć taniej, ale trzeba by było siedzieć i szukać. Moja wygląda na dobrą i chwilowo powinna mi wystarczyć jak będę potrzebował dokupię sobie inną nową. Następnie zaopatrzyć się trzeba w kran, przewody i szybko złączki do kega, alledrogo są po 51 zł + 10 zł przesyłka, ale ja kupiłem wszystkie te części u Wesołego bo taniej mi wychodziło wszystko razem tak więc: Kran nowy Celli 85zł, szybkozłączki pepsi z odkręcanymi króćcami 60zł, przewód piwny 5*2zł/mb=10zł, szybkozłączke JG kran-przewód piwny 10zł oraz opaski specjalistyczne 4*2zł/sztuka=8zł. Wyszło razem 173zł + 15zł przesyłka czyli 188 zł Po skompletowaniu tej części sprzętu udało mi się w końcu wypatrzyć reduktor w dobrej cenie używany Corneliusa z dwoma manometrami 40 zł + 12 zł przesyłka czyli 52zł. Pojawiają się od czasu do czasu na alledrogo, ale trzeba obserwować. Z tego co czytałem reduktory spawalnicze się nie nadają ponieważ reduktor do piwa "należy pamiętać aby było to urządzenie utrzymujące stałe ciśnienie, nie stały przepływ" wg. wiki Czyli podliczając zabawa w kegowanie kosztuje razem: 550 zł mam nadzieje, że warto będzie. Na dniach czeka mnie składnie sprzętu do kupy, a także mycie dokładnie kegów w roztworze NaOH. W planach do zlania do pierwszego kega pszenica. Zobaczymy jak wyjdzie. Więc małe podsumowanie dla tych co chcieli by kegować co potrzebne i ile kosztuje: 1. Dwa kegi: 2*80zł=160 zł 2. Butla CO2: 100 zł 3. Reduktor: 40 zł 4. Kran Celli: 85 zł 5. Szybko złączki: 60 zł 6. przewód piwny: 10 zł 7. Szybko złączka na kran: 10 zł 8. Opaski : 8 zł 9. Koszty przesyłek: 77 zł RAZEM: 550zł Potem coś naskrobię jak podłącze już sprzęt, albo jak go złożyć jak ktoś będzie zainteresowany Edytowane 19 Lutego 2013 przez Undeath Tymek19, Kamot1, dobras. i 12 innych 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Niezły sprzęt. Chciałbym coś takiego w przyszłości sobie sprawić, ale mieszkanie które kupiłem, za wielkie nie będzie i zastanawiam się jak to zrobić, żeby cały sprzęt zajął jak najmniej miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Niezły sprzęt. Chciałbym coś takiego w przyszłości sobie sprawić, ale mieszkanie które kupiłem, za wielkie nie będzie i zastanawiam się jak to zrobić, żeby cały sprzęt zajął jak najmniej miejsca Kup dużą lodówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Niezły sprzęt. Chciałbym coś takiego w przyszłości sobie sprawić, ale mieszkanie które kupiłem, za wielkie nie będzie i zastanawiam się jak to zrobić, żeby cały sprzęt zajął jak najmniej miejsca Żeby mało miejsca zajmowało wystarczy zbudować kegator Sam mam coś takiego w planach na lato, bo teraz piwnica wystarcza (10c) tylko szukam odpowiedniej lodówki, mam nadzieję, że uda mi się coś niedługo w komisie dorwać. Jak się ładnie zabuduje, to będzie służyć jako szafka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Nie wiem jaki rozmiar lodówki Ci będzie potrzebny, ale na aledrogo to brać przebierać i po 150 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 kup taką, do której wejdą dwa kegi, butla co2 i fermentor - mała nie będzie ale za jakiś czas nie będziesz musiał się zastanawiać nad rozszerzeniem funkcjonalności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Wiem wiem, właśnie przekopałem cały temat http://www.piwo.org/topic/658-kegi-i-kegaratory/page__st__140 i już widzę, że minimalny rozmiar lodówki musi mieć 55x65x90 cm minimum i takiej szukam Tylko to na pewno w przyszłym miesiącu bo w tym muszę jeszcze kupić słód pilzneński. Dzisiaj złoże cały sprzęt pospisuje sobie dokładnie rozmiary i wtedy zacznę się rozglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Łał, to robi wrażenie ;-D Pewnie sam za jakiś czas będę szukał czegoś podobnego, więc będę miał 'gotowca' co jak i za ile ;D Opisz koniecznie wrażenia pierwszego piwka z kega! ;-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Undeath Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) Jakieś zainteresowanie było postem o kompletowaniu sprzętu, więc teraz napiszę o składaniu go do kupy na co trzeba zwrócić uwagę i co jest potrzebne do prawidłowego działania zestawu. Na początku zająłem się dokładnym umyciem kegów, pomógł mi w tym bardzo zestaw filmików Chrisa Knighta, który był na wiki w artykule Obsługi kegów Cornelius (tu linki , , 3, ). Tak więc, spuściłem gaz zaworkiem bezpieczeństwa, i otwarłem pokrywę aby dostać w gębę pięknym zapachem pepsi. Wylałem jej resztki i przepłukałem kega razem z cifem, ręki nie udało mi się wsadzić ale potrząsaniem zamkniętego kega dało radę pozbyć się tego zapachu i resztek pepsi. Ponownie wypłukałem i rozkręciłem kega jak na filmiku, najpierw zaworki, kluczem 22, tylko nie wyciągałem grzybków bo się nie dało... , potem rurki, zdjąłem wszystkie uszczelki i wrzuciłem do miski z NaOH roztwór 3%, około 65C, taki sam przyrządziłem dla kega około 2 litry i z godzinę przetrzymałem co chwilę potrząsając nim (trzeba założyć obowiązkowo rękawiczki gumowe żeby sobie skóry nie poparzyć). Następnie przepłukałem kega i cały osprzęt 2 razy ciepłą wodą i raz zimną, dodatkowo do kega dałem na pół litra wody torebkę kwasku cytrynowego i ponownie wszystko przepłukałem. Kolejną czynnością było złożenie wszystkiego do kupy i powtórka całości z drugim kegiem. W trakcie mycia kegów składałem resztę sprzętu.Zacząłem od skompletowania narzędzi do tego nam potrzebnych czyli: kombinerek, obcegów, śrubokrętów, płaskich kluczy 13 i 28, nożyczek do cięcia przewodów i miarki. Rurkę z gazem zrobiłem pierwszą, uciąłem 1,5 metra przewodu, do wrzącej wody wsadziłem końcówkę przewodu piwnego, a z drugiej nałożyłem opaskę zaciskową i następnie dokręciłem króciec do szybko złączki szarej (gazowej) do oporu, po rozgrzaniu rurki nasadziłem do króciec i nasunąłem obrączkę. odczekałem aż wystygnie i zacisnąłem ją lekko z początku kombinerkami potem docisnąłem obcęgami. Należy uważać aby wewnętrzna blaszka nie zgięła się przy zaginaniu, czyli robić to powoli i sprawdzić czy nie zgarnęły jej zaciski kombinerek (straciłem tak jedną opaskę przez gapiostwo dobrze, że miałem zapasową i każdemu doradzam mieć jedną lub dwie na wyrost). Tak samo postępujemy przy reduktorze i wuala przewód gazowy gotowy. Podobnie postępujemy z przewodem piwnym, uciąłem dwa metry (minimum jest 1,5 metra i tego się trzymajcie), rozgrzałem rurkę nasadziłem na mocno dokręcony króciec do szybko złączki czarnej i zacisnąłem opaską. Drugą stronę rurki należy zaopatrzyć w szybko złączkę do kranu rurkę wkładamy w jej koniec i już jest zamontowane Dokręcamy ją do kranu i przewód piwny skończony, nic trudnego złożenie sprzętu to góra 20 minut. Na koniec zostało nam podłączenie reduktora do butli z gazem odpowiednim kluczem oraz sprawdzenie instalacji czy nie ulatnia się gdzieś gaz. Potrzebny do tego nam będzie keg, można nalać do niego wody dla sprawdzenia instalacji czy działa. Więc ustawiamy na reduktorze minimalne ciśnienie (kręcąc śrubą na reduktorze w lewo) podłączamy szybko złączkę do kega i odkręcamy butle. Wcześniej przygotowujemy sobie gąbkę z płynem do mycia naczyń i wytwarzamy jak najwięcej piany. Nakładamy ją w miejscach łączenia przewodów i śrub dość gęsto, na szybko złączki w kegu, wokół włazu, na przewodzie gazowym przy króćcach, i na reduktorze do butli. Podkręcić ciśnienie do 1,5-2 barów napełnić gazem kega, zaczekać chwilę i sprawdzić czy nie pojawiają się bąbelki na instalacji (jeżeli się pojawią po dokręcać mocniej lub docisnąć opaski. Na koniec podłączamy wąż piwny i sprawdzamy czy woda leci i nigdzie też na przewodzie nie cieknie. Jak wszystko w porządku można wypić dobre piwko, jeszcze z butelki ale cieszyć się już na myśl o piwie z kega Ostatnim punktem jest pozbycie się całej wody z instalacji i przewodów piwnych. Instalacja jest prosta, i nie mogę się już doczekać wlania pierwszego piwa w kega Następnym razem napiszę jak to się robi i jak się gazuje piwo w kegu dokładnie z autopsji jeżeli ktoś będzie chciał. Edytowane 21 Lutego 2013 przez Undeath mpolak154, dobras., Porter i 6 innych 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Cenne informacje tu zapodajesz Powinno się to podwiesić gdzieś w widocznym miejscu. Po co na przyszłość wycierać kąty, które ktoś już wytarł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Fajny opis. Mistrz drugiego planu na fotce nr 3 jeszcze fajniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Nawet nie zauważyłem, mała pomocniczka moja ja coś mi się uleje podczas warzenia to ona chętnie posprząta ale sprzętu do kegowania się bała bo syczał No jeżeli będziecie chcieli to można zrobić cały artykuł dokładniejszy i założyć w osobnym temacie jeżeli jest takie zapotrzebowanie, zbierałem te informacje z wielu tematów o kegach, kegowaniu i kegatorach razem do przeczytania jest jakieś 100-120 stron forum i nie wszystko co tam jest piszą zrozumiale. Jeżeli ktoś będzie potrzebował informacji na ten temat to niech podbija (np. czy można używać chloru, jakie ciśnienia na keg dawać itp.), bo w tamtych tematach ciężko cokolwiek znaleźć i są one sprzed 2011 roku czyli nie ma żadnych zdjęć do nich! (skasowały się przy przenoszeniu archiwum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 A co Ty sekatorem WaćPan robiłeś przy tym wszystkim ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Wiesz u mnie zawsze w domu jest problem z nożyczkami i kombinerkami, kogo się spytasz to nie używał a na swoim miejscu ich nie ma, więc po poszukiwaniach i dużym zdenerwowaniu zobaczyłem w garażu jak brałem klucze oczkowe sekator do cięcia przewodu bo nie chciało mi się męczyć nożykiem tapicerskim. Jak komu pasuje niech tym sposobem tnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Więc dzisiaj zlałem Warkę nr 52 Belgian Tripel weszła do 47*0,5l butelek, w smaku dobre lekko owocowe, pełne i lekko alkoholowe takie bimbrowe ale nienarzucające się. Problem mam z klarownością i od fermentowaniem z nim, pomimo tego że spędził 2 dni w chłodzie 10C dalej jest lekko mętny, liczę na to że w butelkach mi się ładnie wyklaruje. Oprócz tego od fermentował dość nisko do 1,5 Blg w sumie dubel szedł do 2blg, a tu było aż 1,5 kg cukru więc myślę, że to po prostu THG mają taki spust. Pomierzyłem Warkę 53 Polskie Ale jest 4 blg jak się nie zmieni to na weekend trzeba zlać oraz jutro zmierzę warkę 54 Czeską 10, i w niedzielę przeleje na cichą żeby już drożdże odzyskać. Całe szczęście Ojciec spożył całą warkę mojego skażonego grodziskiego i już nie muszę się z nim męczyć. Wstępnie spróbowałem też: Warkę 47 Dubel - już fajnie smakuje, jak dubelek choć jeszcze dałbym mu z 2 miesiące spokojnie żeby się lepiej ułożył. Warkę 49 Koźlaka - coraz lepsza ale jeszcze gazu musi trochę nabyć, ale w smaku jest bardzo fajna słodowa i mocna-trochę alkoholowy, mam nadzieję, że jeszcze z miesiąc dwa i już zejdzie alkoholowość. Warkę 50 Koźlak wędzony- no daleko on ma do tego stylu, wyszedł bardziej koźlaczek z lekkim posmakiem owocowym, ale też fajny i ciekawy. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Wszystko fajnie ale Light Belgian Tripel to się wyklucza, brak w tym logiki i w ogóle takie coś nie ma prawa istnieć. Edytowane 27 Lutego 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 No w sumie masz rację Krzysiek, bo tak obliczyłem, że jak od fermentował z 18 blg do 1,5 blg to i tak daje nam około 9% alkoholu. Piwo i tak nie jest na konkurs, to już zmieniam nazwę, bo faktycznie nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Nazywać możesz jak chcesz Twój browarek - Twoje piwo. Jednak Tripel brzmi dumnie. A ten oksymoron to taki zgubny wpływ mógłby mieć na laików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Warka nr 54 Czeska dziesiątka przelana na cichą przy 3,5 blg i 21 litrach (coś mam swoją drogą jeden z fermentatorów źle wyskalowany), w smaku smaczna potrzymam tydzień dwa na cichej i do pójdzie do kega. Drożdże Bavariany dobrze się spisały, dość dużo się ich namnożyło więc jutro będzie Vienna Lager warzony, a następne Marcowe póki w piwnicy mam 11C, a zaczyna się powoli ocieplać. Warka nr 53 Polskie Ale przeniosłem do cieplejszego 22C ma 4 blg więc wysoko jeżeli nic się nie zmieni za dzień lub dwa to leci w butelki, a przy tych drożdżach- London Ale 3 chyba takie odfermentowanie to standard, następny na nich będzie Stout nie jestem pewien czy na AIPA się one nadają, wydaje mi się, że może być za słodka i dlatego mdła jeżeli z 16 do 5 by odfermentowały (choć Brewtarget tak nie twierdzi), może spróbuje jakiegoś Bittera najpierw zrobić żeby to sprawdzić. No to jutro warzymy Edytowane 4 Marca 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 hehe widzę że nie jestem sam, moje lekko skażone marcowe tyż Łojciec ze smakiem popija Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się