olward Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Tak, balingomiarz skalowałem, obkręcałem go. Nic to, widocznie gdzieś błąd z pomiarem popełniłem, teraz do tego nie dojdę. Posprawdzam na zaś jeszcze dziś i butelkuje może nic nie wybuchnie Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Witam. Mam problem z fermentacją piwa - nie zachodzi po upływie 24h. Robiłem piwo ze startera od BA. (geordie lager) według instrukcji poza małymi odchyleniami, a mianowicie zrehydratyzowałem drożdże w wodzie o temp około 30 stopni i dodałem do brzeczki, która miała taką samą temperaturę. No i jeszcze przed dodaniem drożdży sprawdzałem gęstość i mi wyszło zaledwie 5 Blg, mimo, że dodałem o 1,5-2 l wody mniej niż w przepisie Mam jeszcze pytanie odnośnie warzenia z brew-kitu. W przepisie jest najpierw dodaj 3,5l wody, cośtam cośtam, uzupełnij wodę do 23 litrów. Jaka powinna być temperatura dodawanej wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 ja robiłem tak: grzałem jakieś 3 litry wody, wlewałem ekstrakt, mieszałem, zagotowałem i do fermentora do tego dolewałem wody o temp pokojowej tak, żeby uzyskać 23-20L (za pierwszym razem robiłem 23 ale szybko się okazało, że to był błąd i potem już było do 20) temp. uzyskanej brzeczki powinna wtedy wynosić nieco ponad 30°C, trochę trzeba odczekać (żeby temp. była poniżej 30) i dawać drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 sprawdzałem gęstość i mi wyszło zaledwie 5 Blg A dodałeś coś na podbicie tego blg czy wlałeś tylko zawartość puszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) no tę mieszankę ekstraktu i cukru, która byłą załączona. 1,5 kg Edytowane 6 Września 2013 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 eee, to chyba nie wszystko. Trzeba dodać jeszcze albo ekstrakt, albo glukozę albo cukier. Podałem od najlepszego do najgorszego. Ekstraktu 1,5 kg a glukozy albo po cukru po kilogramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 w instrukcji mam napisane: 3. zawartość puszki wlej.... 5. dodaj do fermentora 1kg cukru 6.dodaj wodę Opcje warzenia ...zamiast 1kg cukru użyj (...) 1kg Ba brew kit plus oprócz tego do dodania są tylko drożdże. (no i cukier do butelek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Czyli jeśli zrobiłeś tak jak pisało to niby dobrze, ale to 5 przed fermentacją to coś dziwne. Dobrze masz wyskalowany balingomierz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 świeżo kupiony, więc chyba dobrze... jeszcze zapytam o drożdże - jest jakiś kalkulator albo coś, co obliczy ile drożdży na jaką warkę dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heniu Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Wg. mnie woda była za ciepła. Balingomierz jest wyskalowany w 20 stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Do balingomierza dołączona była taka karteczka z korektą SG przy innych temperaturach niż 60F na 80F czyli 26,7C do wyniku trzeba dodać 0,0034SG (z 5Blg robi się 5,825 Blg). Co prawda miałem więcej niż 26,7C, ale maksymalnie było to 6, może 6,3 Blg. No nic... pozostaje mi wylać brzeczkę i zacząć od nowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 No nic... pozostaje mi wylać brzeczkę i zacząć od nowa... a no, bez paniki. Przyrządy Cię kłamią, matematyka nie. Jeśli faktycznie dałeś 1,7 kg ekstraktu i 1 kg cukry i uzyskałeś 23l brzeczki nastawnej to z arytmetyki przecierz wynika, że musisz mieć min. 9,5 blg gęstości. (choćby nawet ekstrakt był kiepski). 9,5 blg to już niezłe lekkie piwko może wyjść. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 bardziej się przejąłem tym, że po 24h fermentacja nie zachodzi ;/ sprawdziłem temperaturę i mimo, że w pomieszczeniu jest 20C to fermentor ma około 27. Nie mam pojęcia dlaczego. Piany nie ma, żadnych syków, bulgotań czy innych oznak dwutlenku węgla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Sprawdź wskazania ballingomierza na czystej wodzie w 20°C - powinien wskazywać 0°Blg, jeśli jest inaczej to już będziesz wiedział jaką należy brać poprawkę. A co do nieruszania fermentacji. Po 24h coś powinno już się zacząć dziać. Opisz dokładnie w jaki sposób zadałeś drożdże to może coś będzie się dało zdiagnozować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Zalałem wrzątkiem szklankę i łyżkę i do szklanki. Poczekałem, aż temp spadnie do około 30C. wsypałem drożdże, zamieszałem. Zakryłem sreberkiem i odstawiłem na pół godziny. Dodałem do brzeczki, gdy ta też miała 30C. Wskazania balingomierza w wodzie: 0 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 30 stopni to trochę za dużo, ale drożdże to przeżywają. Moim zdaniem, jeśli nie ruszy nic..to ratuj się ponownym zadaniem drożdży. Nie mając znajomego piwowara w okolicy ani zapasów, użyj piekarskich (tylko świeżych). Winiarskie i gorzelnicze odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Ja zawsze w takiej sytuacji radzę zrobienie zdjęcia fermentora (oczywiście wnętrza). Pstryknij i zamieść na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 30 stopni to trochę za dużo, ale drożdże to przeżywają. Moim zdaniem, jeśli nie ruszy nic..to ratuj się ponownym zadaniem drożdży. Nie mając znajomego piwowara w okolicy ani zapasów, użyj piekarskich (tylko świeżych). Winiarskie i gorzelnicze odpuść. Tak zrobię. Mam się obawiać za dużej ilości zadanych drożdży piekarskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klingenberg Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Witam. Doradźcie cos na szybko. Zawsze używałem siatki do chmielenia, jednak tym razem zasugierowałem sie troche opiniami na forum i wrzuciłem granulat bezpośrednio do gara. Po wystudzeniu okazało się ze mam pół gara brzeczki i poł gara szlamu , który za chiny ne chce się odstać , doradźcie co zrobić wlać ten szlam na bużliwą czy odpuścić połowę piwka ? Po takim incydeńcie dla mnie siatka do chmielenia to podstawa!!! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 A ile Kolego dałeś granulatu, pytam informacyjnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Osadów z chmielu nie możesz mieć aż tyle, max trzy litry to tak. Masz kobietę gdzieś pod ręką? Jeśli tak to ściągnij z niej pończochę, wrzuć do wrzątku (pończochę, nie kobietę ) , zawiąż na końcu kranu, węża, czy co tam masz i wyłapiesz sporo osadów. Jak kobiety Ci brakuje, to gaza jest równie dobra. Edytowane 17 Września 2013 przez Jacenty Klingenberg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Witam. Doradźcie cos na szybko. Zawsze używałem siatki do chmielenia, jednak tym razem zasugierowałem sie troche opiniami na forum i wrzuciłem granulat bezpośrednio do gara. Po wystudzeniu okazało się ze mam pół gara brzeczki i poł gara szlamu , który za chiny ne chce się odstać , doradźcie co zrobić wlać ten szlam na bużliwą czy odpuścić połowę piwka ? Po takim incydeńcie dla mnie siatka do chmielenia to podstawa!!! Pozdrawiam. Zrobiłeś whirpool (mocne zamieszanie schłodzoną brzeczką, odczekanie, aż ułoży się stoż z chmielin i innego syfu na dnie)? Poza tym dobrym sposobem jest pończocha na końcu węża. Klingenberg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klingenberg Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) tak dałem granulat, w sumie jakieś 60g Zaraz kobite zmolestuje o pończoche i zobaczymy co się da zrobić a może to też wina przypraw , bo to świąteczne ma być , więc dodałem cynamonu trochę, gałki i imbiru. Pończocha jest walczymy Edytowane 17 Września 2013 przez Klingenberg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 60 g to nie jest szalona ilość. Imbir pewnie mielony. Zależnie ile go dałeś, ten potrafi solidnie oblepić większe cząstki pływające w cieczy charakterystycznym kisielkiem. Tak jak Ci poradzono, zawirowanie i pończocha winny dać radę Klingenberg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klingenberg Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Pończocha uratowała jakieś 3-4 litry piwa niestety pozostałe 5 l to juz taki szlam, że nawet przez pończochę nie przechodzi więc nie ma wyjścia jak kanał W sumie udało mi się zebrać jakieś 15l. Zastanawiam się co faktycznie było przyczyną powstania tego szlamu, w sumie to już filtracja szła dosyć oporne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się