Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z fermentacją piwa - nie zachodzi po upływie 24h.

Robiłem piwo ze startera od BA. (geordie lager) według instrukcji poza małymi odchyleniami, a mianowicie zrehydratyzowałem drożdże w wodzie o temp około 30 stopni i dodałem do brzeczki, która miała taką samą temperaturę. No i jeszcze przed dodaniem drożdży sprawdzałem gęstość i mi wyszło zaledwie 5 Blg, mimo, że dodałem o 1,5-2 l wody mniej niż w przepisie

 

Mam jeszcze pytanie odnośnie warzenia z brew-kitu.

W przepisie jest najpierw dodaj 3,5l wody, cośtam cośtam, uzupełnij wodę do 23 litrów. Jaka powinna być temperatura dodawanej wody?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja robiłem tak: grzałem jakieś 3 litry wody, wlewałem ekstrakt, mieszałem, zagotowałem i do fermentora

do tego dolewałem wody o temp pokojowej tak, żeby uzyskać 23-20L (za pierwszym razem robiłem 23 ale szybko się okazało, że to był błąd ;) i potem już było do 20)

temp. uzyskanej brzeczki powinna wtedy wynosić nieco ponad 30°C, trochę trzeba odczekać (żeby temp. była poniżej 30) i dawać drożdże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w instrukcji mam napisane:

3. zawartość puszki wlej....

5. dodaj do fermentora 1kg cukru

6.dodaj wodę

Opcje warzenia

...zamiast 1kg cukru użyj (...) 1kg Ba brew kit plus

oprócz tego do dodania są tylko drożdże. (no i cukier do butelek)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do balingomierza dołączona była taka karteczka z korektą SG przy innych temperaturach niż 60F

na 80F czyli 26,7C do wyniku trzeba dodać 0,0034SG (z 5Blg robi się 5,825 Blg).

Co prawda miałem więcej niż 26,7C, ale maksymalnie było to 6, może 6,3 Blg.

 

No nic... pozostaje mi wylać brzeczkę i zacząć od nowa...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No nic... pozostaje mi wylać brzeczkę i zacząć od nowa...

 

 

 

a no, bez paniki. Przyrządy Cię kłamią, matematyka nie.

Jeśli faktycznie dałeś 1,7 kg ekstraktu i 1 kg cukry i uzyskałeś 23l brzeczki nastawnej to z arytmetyki przecierz wynika, że musisz mieć min. 9,5 blg gęstości.

(choćby nawet ekstrakt był kiepski). 9,5 blg to już niezłe lekkie piwko może wyjść. Powodzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bardziej się przejąłem tym, że po 24h fermentacja nie zachodzi ;/

sprawdziłem temperaturę i mimo, że w pomieszczeniu jest 20C to fermentor ma około 27. Nie mam pojęcia dlaczego. Piany nie ma, żadnych syków, bulgotań czy innych oznak dwutlenku węgla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź wskazania ballingomierza na czystej wodzie w 20°C - powinien wskazywać 0°Blg, jeśli jest inaczej to już będziesz wiedział jaką należy brać poprawkę.

A co do nieruszania fermentacji. Po 24h coś powinno już się zacząć dziać. Opisz dokładnie w jaki sposób zadałeś drożdże to może coś będzie się dało zdiagnozować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalałem wrzątkiem szklankę i łyżkę i do szklanki. Poczekałem, aż temp spadnie do około 30C. wsypałem drożdże, zamieszałem. Zakryłem sreberkiem i odstawiłem na pół godziny. Dodałem do brzeczki, gdy ta też miała 30C.

Wskazania balingomierza w wodzie: 0 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 stopni to trochę za dużo, ale drożdże to przeżywają. Moim zdaniem, jeśli nie ruszy nic..to ratuj się ponownym zadaniem drożdży. Nie mając znajomego piwowara w okolicy ani zapasów, użyj piekarskich (tylko świeżych). Winiarskie i gorzelnicze odpuść.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 stopni to trochę za dużo, ale drożdże to przeżywają. Moim zdaniem, jeśli nie ruszy nic..to ratuj się ponownym zadaniem drożdży. Nie mając znajomego piwowara w okolicy ani zapasów, użyj piekarskich (tylko świeżych). Winiarskie i gorzelnicze odpuść.

Tak zrobię. Mam się obawiać za dużej ilości zadanych drożdży piekarskich?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam. Doradźcie cos na szybko. Zawsze używałem siatki do chmielenia, jednak tym razem zasugierowałem sie troche opiniami na forum i wrzuciłem granulat bezpośrednio do gara. Po wystudzeniu okazało się ze mam pół gara brzeczki i poł gara szlamu , który za chiny ne chce się odstać , doradźcie co zrobić wlać ten szlam na bużliwą czy odpuścić połowę piwka ? Po takim incydeńcie dla mnie siatka do chmielenia to podstawa!!!

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osadów z chmielu nie możesz mieć aż tyle, max trzy litry to tak. Masz kobietę gdzieś pod ręką? Jeśli tak to ściągnij z niej pończochę, wrzuć do wrzątku (pończochę, nie kobietę :smilies:) , zawiąż na końcu kranu, węża, czy co tam masz i wyłapiesz sporo osadów. Jak kobiety Ci brakuje, to gaza jest równie dobra.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Doradźcie cos na szybko. Zawsze używałem siatki do chmielenia, jednak tym razem zasugierowałem sie troche opiniami na forum i wrzuciłem granulat bezpośrednio do gara. Po wystudzeniu okazało się ze mam pół gara brzeczki i poł gara szlamu , który za chiny ne chce się odstać , doradźcie co zrobić wlać ten szlam na bużliwą czy odpuścić połowę piwka ? Po takim incydeńcie dla mnie siatka do chmielenia to podstawa!!!

Pozdrawiam.

 

Zrobiłeś whirpool (mocne zamieszanie schłodzoną brzeczką, odczekanie, aż ułoży się stoż z chmielin i innego syfu na dnie)? Poza tym dobrym sposobem jest pończocha na końcu węża.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak dałem granulat, w sumie jakieś 60g

Zaraz kobite zmolestuje o pończoche i zobaczymy co się da zrobić :D

 

a może to też wina przypraw , bo to świąteczne ma być , więc dodałem cynamonu trochę, gałki i imbiru.

Pończocha jest walczymy

Edytowane przez Klingenberg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pończocha uratowała jakieś 3-4 litry piwa :) niestety pozostałe 5 l to juz taki szlam, że nawet przez pończochę nie przechodzi więc nie ma wyjścia jak kanał :( W sumie udało mi się zebrać jakieś 15l. Zastanawiam się co faktycznie było przyczyną powstania tego szlamu, w sumie to już filtracja szła dosyć oporne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.