ponury fermentaThor Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 ja też zajrzałem do porównywarki, z której nie korzystałem, choć widziałem, że istnieje, i co się okazuje? na 5 asortymentach mam w sumie ponad 10 zł różnicy pomiędzy sklepami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 o proszę! a może inni Panowie już mają wypracowane wysokie rabaty u swoich dostawców stąd takie różnice w naszych płacach za surowce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 No i zależy czy się magazynuje w domu czy nie, trzymając się pilzneńskiego: 1kg kosztuje 4pln, 5kg - 3.7 (za kg) , 25kg - 3.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, może trochę głupie pytanie ale zaryzykuję. Otóż jeżeli będę wysładzał na raty np. po 5 litrów i będzie mi lecieć jakieś 5-7 Blg to jeśli bym to zawrócił i przemieszał młóto nie uzyskał bym więcej Blg przy zmniejszeniu ilości wody do wysładzania? Oczywiście wszystko bym podgrzał do 78C żeby podnieś rozpuszczalność cukrów Edytowane 15 Stycznia 2014 przez nalewaxxl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Powiedzcie mi proszę czy duże wydzielanie gazów na fermentacji cichej (5 dzień) - tak, że codziennie muszę uchylać wieko fermentora bo "puchnie" jest normalne? Piwko z 16 spadło do 5 BLG - dwa tygodnie burzliwej za nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jak masz zatrzaśnięte na głucho, to tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Witam, może trochę głupie pytanie ale zaryzykuję. Otóż jeżeli będę wysładzał na raty np. po 5 litrów i będzie mi lecieć jakieś 5-7 Blg to jeśli bym to zawrócił i przemieszał młóto nie uzyskał bym więcej Blg przy zmniejszeniu ilości wody do wysładzania? Oczywiście wszystko bym podgrzał do 78C żeby podnieś rozpuszczalność cukrów Kiedy uzyskujesz taką gęstość brzeczki? Po przepuszczeniu np. 15l wody przez złoże? Zawracanie słodów, dogrzewanie, ponowna filtracja - brzmi jak niepotrzebna praca. Wydajność mocno nie skoczy, a roboty z tym co nie miara. Lepiej zastanowić się, dlaczego filtracja jest nieefektywnaa - może to wina filtratora? Albo zbyt szybkiej filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Powiedzcie mi proszę czy duże wydzielanie gazów na fermentacji cichej (5 dzień) - tak, że codziennie muszę uchylać wieko fermentora bo "puchnie" jest normalne? Piwko z 16 spadło do 5 BLG - dwa tygodnie burzliwej za nim. To normalne jak masz zatrzaśnięte wieko. Poluzuj troszkę albo wsadź rurkę fermentacyjną. CO2 musi mieć którędy uchodzić. Martwił bym się gdyby nie pęczniało Edytowane 15 Stycznia 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 i będzie mi lecieć jakieś 5-7 Blg to jeśli bym to zawrócił i przemieszał młóto nie uzyskał bym więcej Blg przy zmniejszeniu ilości wody do wysładzania? hmm... przemyśl to jeszcze raz Cukry w filtracie nie biorą się z samego tylko przepuszczania przez złoże czegokolwiek. Młóto to nie bryła cukru, którą opłukujemy aby otrzymać jakiś rozwór. Jeśli wysładzanie robisz tak jak należy to w młócie stężenie cukrów jest niewiele wyższe niż w filtracie. Ty byś chciał jakiego rodzaju perpetum mobile uzyskać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ty byś chciał jakiego rodzaju perpetum mobile uzyskać`- tak ale nie do końca tylko o jakieś blg + 2 zmniejszając w tym zawartość wody. Obliczyłem to dzisjaj z siostrą która jest po politechnice łódzkiej gdzie swego czasu też był kierunek "browar coś tam" lata 2002. Mniejsza z tym ale wychodzi według wzoru że można to blg wycisnąć kosztem czasu. Fizyka cieczy, rozpuszczalność ,pH czyli ujemny logarytm stężenia kationów wodorowych w rostworze , osmoza itd. Nikt nie próbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Taniej wyjdzie dosypać pół kilo słodu więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Moźe coder coś by na to Edytowane 15 Stycznia 2014 przez nalewaxxl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Temat zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ty byś chciał jakiego rodzaju perpetum mobile uzyskać`- tak ale nie do końca tylko o jakieś blg + 2 zmniejszając w tym zawartość wody. Obliczyłem to dzisjaj z siostrą która jest po politechnice łódzkiej gdzie swego czasu też był kierunek "browar coś tam" lata 2002. Mniejsza z tym ale wychodzi według wzoru że można to blg wycisnąć kosztem czasu. Fizyka cieczy, rozpuszczalność ,pH czyli ujemny logarytm stężenia kationów wodorowych w rostworze , osmoza itd. Nikt nie próbował? Pomieszanie z poplątaniem. Rozważanie kwestii ekstrakcji w browarze domowym to może być ciekawe opracowanie, ale na pewno nie nadaje się do piaskownicy. Tutaj załatwmy to w prostym wymiarze praktycznym: przy użyciu filtratoru z oplotu (umiejscowionego na dnie) oraz przy prawidłowo ułożonym złożu, przy dodawaniu wody partiami (np. 5l) na szczyt młóta - po odebraniu 20l brzeczki nie schodzi powyżej 2-3blg. Jeśli jest więcej - to znaczy, że coś jest do poprawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Planuje robić pierwszą Warkę z ekstraktów i próbuje wszystko rozplanować- Ile trwa średnio czasu zajmuje schłodzenie brzeczki metodą "garnek do wanny" (zakładając, że wbrzeczka będzie miała ok 20 l) i czy w trakcie schładzania - pokrywka winna być zamknięta czy otwarta (z jednej strony szybsza ucieczka ciepła, z drugiej narażenie na teoretyczne infekcje). Z góry dziękuje za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 20L warkę w wannie (w stalowym garnku) chłodziłem swego czasu w ok.40 - 50min. Temperatura wody ok. 8°C i po 15 minutach wymiana całej wody na nową - starałem się także utrzymywać ruch wody wokół garnka. Temperatura końcowa ok. 20-22°C Garnek przykryty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Witam, mam jedno pytanie. Wczoraj uwarzyłem AIPA i fermentacja ruszyła dość burzliwie. Piana urosła na około 15-20 cm i co prawda rurką fermentacyjną nie wyszła ale zostawiła ślad na pokrywie od fermentora. Co w takiej sytuacji robicie? Czy od razu należy wyczyścić pokrywę czy można poczekać tydzień albo dłużej do pierwszego pomiaru blg i wtedy ją umyć i zdezynfekować? Czekam na podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zaczekaj Jeśli fermentor się nie rozszczelnił to jest to bezpieczniejsze niż zdejmowanie pokrywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Witam, mam jedno pytanie. Wczoraj uwarzyłem AIPA i fermentacja ruszyła dość burzliwie. Piana urosła na około 15-20 cm i co prawda rurką fermentacyjną nie wyszła ale zostawiła ślad na pokrywie od fermentora. Co w takiej sytuacji robicie? Czy od razu należy wyczyścić pokrywę czy można poczekać tydzień albo dłużej do pierwszego pomiaru blg i wtedy ją umyć i zdezynfekować? Czekam na podpowiedź. A gdyby piana opadła to czyściłbyś od razu scianki fermentora? Raczej nie;) Zostawić, nie ruszac!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Tak też zrobię. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Planuje robić pierwszą Warkę z ekstraktów i próbuje wszystko rozplanować- Ile trwa średnio czasu zajmuje schłodzenie brzeczki metodą "garnek do wanny" (zakładając, że wbrzeczka będzie miała ok 20 l) i czy w trakcie schładzania - pokrywka winna być zamknięta czy otwarta (z jednej strony szybsza ucieczka ciepła, z drugiej narażenie na teoretyczne infekcje). Z góry dziękuje za odpowiedź. Nie wiem czy już się wziąłeś za robienie tej warki, ale powiem ci jak to wygląda z mojego doświadczenia: garnek ok. 21 litrów z przykrywką wsadzasz do wanny, najlepiej na jakiś ręcznik - są dwa powody - po pierwsze nie porysuje ci się wanna, co mogłoby się ewentualnie przydarzyć powodując złość współdomowników, a po drugie (to ważniejsze), w miarę dolewania wody możesz przecierać ścianki garnka mokrym, zimnym ręcznikiem. Reasumując chłodzenie wyglądające w ten sposób, że polewam ścianki garnka wodą z prysznica przy zamkniętym odpływie (woda się gromadzi dodatkowo odbierając ciepło) i dodatkowo przecierając ścianki mokrym ręcznikiem w czasie 20 - 25 min. zbijam temperaturę do ok. 35C, a później korzystając z dobrodziejstw pory roku szybciutko na zewnątrz. Można wspomóc chłodzenie jeśli się posiada wkłady zamrażane np. do lodówek turystycznych. Ja osobiście nie wymieniałem wody w wannie - stwierdziłem, że jednak jakieś pozory oszczędności i zachowań proekologicznych trzeba zachować. Wydaje mi się, że ewentualne wspomaganie wspomnianymi wkładami i samo mieszanie po nalaniu wody do ok. 2/3 wysokości garnka (wyżej lepiej nie, żeby woda przez przypadek nie wlała się do brzeczki) powinno wystarczyć - woda i tak nie nagrzewa się jakoś bardzo, oczywiście zależy to również od wielkości wanny. Jeżeli chłodzenie odbywa się w łazience to przykrywka powinna być koniecznie zamknięta, ponieważ łazienka jest jednak bardzo przyjaznym środowiskiem dla rozwoju wszelkich drobnoustrojów, które mogą zaszkodzić brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecholina Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Witam Proszę o wyjaśnienie tego opisu Informacje o recepturze Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 30 Pytanie moje jest następujące czy te 12 Blg to stężenie przed fermentacją czy po? Jeżeli po to mniemam, że przed fermentacją powinno być wyższe, gdyż cześć cukrów zostanie przerobiona na alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zacieranie infuzyjne drożdże górnej fermentacji ekstrakt brzeczki nastawnej, czyli przed fermentacją brzeczka nastawna, czyli ile poszło do fermentatora Grzecholina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Planuje robić pierwszą Warkę z ekstraktów i próbuje wszystko rozplanować- Ile trwa średnio czasu zajmuje schłodzenie brzeczki metodą "garnek do wanny" (zakładając, że wbrzeczka będzie miała ok 20 l) i czy w trakcie schładzania - pokrywka winna być zamknięta czy otwarta (z jednej strony szybsza ucieczka ciepła, z drugiej narażenie na teoretyczne infekcje). Z góry dziękuje za odpowiedź. Nie wiem czy już się wziąłeś za robienie tej warki, ale powiem ci jak to wygląda z mojego doświadczenia: garnek ok. 21 litrów z przykrywką wsadzasz do wanny, najlepiej na jakiś ręcznik - są dwa powody - po pierwsze nie porysuje ci się wanna, co mogłoby się ewentualnie przydarzyć powodując złość współdomowników, a po drugie (to ważniejsze), w miarę dolewania wody możesz przecierać ścianki garnka mokrym, zimnym ręcznikiem. Reasumując chłodzenie wyglądające w ten sposób, że polewam ścianki garnka wodą z prysznica przy zamkniętym odpływie (woda się gromadzi dodatkowo odbierając ciepło) i dodatkowo przecierając ścianki mokrym ręcznikiem w czasie 20 - 25 min. zbijam temperaturę do ok. 35C, a później korzystając z dobrodziejstw pory roku szybciutko na zewnątrz. Można wspomóc chłodzenie jeśli się posiada wkłady zamrażane np. do lodówek turystycznych. Ja osobiście nie wymieniałem wody w wannie - stwierdziłem, że jednak jakieś pozory oszczędności i zachowań proekologicznych trzeba zachować. Wydaje mi się, że ewentualne wspomaganie wspomnianymi wkładami i samo mieszanie po nalaniu wody do ok. 2/3 wysokości garnka (wyżej lepiej nie, żeby woda przez przypadek nie wlała się do brzeczki) powinno wystarczyć - woda i tak nie nagrzewa się jakoś bardzo, oczywiście zależy to również od wielkości wanny. Jeżeli chłodzenie odbywa się w łazience to przykrywka powinna być koniecznie zamknięta, ponieważ łazienka jest jednak bardzo przyjaznym środowiskiem dla rozwoju wszelkich drobnoustrojów, które mogą zaszkodzić brzeczce. Dzięki za rady. Niestety nie mogłem skorzystać, bo warka już kończy burzliwą. Chłodzenie odbyło się bezproblemowo trwało ok 70 min. Garnek trzymałem przy korku i co 15- 20 min upuszczałem cieplejszej wody i dolewałem zimnej. Następnym razem zamierzam przygotować też worki z lodem - powinno to przyspieszyć proces. W tym miejscu pozwolę sobie także zadać pytanie. Czy po przelaniu na cichą piwo dalej dofermentowuje czy w zasadzie tylko się już "układa" i jakiej pokrywko fermentatora najlepiej użyć (rurka, czy pełne zamknięcie z mikrouchyłem). P.S. Zastanawiam się także jaki jest średni czas chłodzenia przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej i ile litrów wody trzeba przez nią przepuścić, bo wydaje mi się że znacznie więcej, niż w przypadku chłodzenia w wannie. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Czy po przelaniu na cichą piwo dalej dofermentowuje czy w zasadzie tylko się już "układa" i jakiej pokrywko fermentatora najlepiej użyć (rurka, czy pełne zamknięcie z mikrouchyłem). To trochę zależy od rodzaju piwa, ekstraktu początkowego, drożdży, temperatury cichej fermentacji i czasu trwania fermentacji burzliwej - no i oczywiście do ilu na tej burzliwej zeszło Generalnie jest szansa, że w trakcie cichej piwo zejdzie jeszcze ok. 0,5-1 BLG, ale faktycznie jej głównym celem jest flokulacja drożdży, ułożenie smaków i ogólne "uspokojenie" piwa po burzliwej Zastanawiam się także jaki jest średni czas chłodzenia przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej i ile litrów wody trzeba przez nią przepuścić, bo wydaje mi się że znacznie więcej, niż w przypadku chłodzenia w wannie. Z tego co kojarzę to stosując chłodnicę zanurzeniową zwiększamy prędkość chłodzenia przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości zużytej wody - woda owszem przepływa w systemie ciągłym, jednak jej kontakt z brzeczką jest bezpośredni w związku z czym odbiór energii w postaci ciepła następuje znacznie szybciej. Nie bez powodu bardziej zaawansowani piwowarzy stosują właśnie chłodnice, a nie standardowe chłodzenie w wannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się