Skajo Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Teoretycznie lepiej z jasnego do ciemnego. Zależy też jaki ekstrakt każdego z piw ale zakładam że podobny albo black większy. Więc tak czy siak lepiej z jasnego do ciemnego. Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 witam,\mam jeszcze jedno pytanie odnosnie west cosat IPA - w recepturze mam czas mash outa podany na 5 min (78st) - nie jest to za krotko ? Widzialem ze w niektorych recepturach jest nawet 15 min dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Nie jest. Mashouta tak naprawdę nawet nie trzeba specjalnie trzymać. Można podgrzać i brać się za filtracje od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 czesc, z jakiego wzoru korzystacie liczac wydajnosc warzenia, bo znalazlem 2 i w kazdym wychodzi mi inna wartosc. z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 wydajność warzelni i wydajność ogólna warzenia, dlatego masz dwa różne wzory, osobiście korzystam z tego pierwszego. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Może trochę głupie pytanie: Czy to normalne, że 4 chmiele o różnych profilach aromatycznych pachną praktycznie tak samo? (chodzi o wąchanie granulatu) czy dopiero w piwie każdy chmiel pokazuje swoje coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 wydajność warzelni i wydajność ogólna warzenia, dlatego masz dwa różne wzory, osobiście korzystam z tego pierwszego. dzieki za odpowiedz, mam jednak pewna watpilowsc odnosnie mojej wydajnosci- licze ja z ponizszego wzoru (ilość litrów brzeczki * jej Blg *1.05)/(ile kg zasypu) i wychodzi mi 55% wydaje mi sie ze uzyskalem bardzo dobry wynik (23l przed gotowaniem - 18,5 po , jednak bylo prawie 200g chmielu) czy powinienem przejmowac sie tymi % ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Czy to normalne, że 4 chmiele o różnych profilach aromatycznych pachną praktycznie tak samo? (chodzi o wąchanie granulatu) czy dopiero w piwie każdy chmiel pokazuje swoje coś? dokladnie tak jak napisales "dopiero w piwie każdy chmiel pokazuje swoje coś" roznice w aromacie granulatu sa b male (przynajmniej dla mnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 leonzn: http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 leonzn: http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni co to jest ciezar wlasciwy i jak go obliczyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Masz przecież tam podany wzór jak obliczyć CW, a definicję ciężaru właściwego znajdziesz w sieci bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Jaki powinien być czas startu drożdży zadanych ze startera? FM-25 (starter 1 litr, kręcił się ok 20h) wystartowały mi po ok 16h, myślałem że przygotowanie startera wyeliminuje lag. To jest ogólna tendencja, czy jednak może starter był źle przygotowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zależy od szczepu i ogólnej kondycji drożdży. Starter nie eliminuje laga. 16h to w porządku czas. Plo Koon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zależy od szczepu i ogólnej kondycji drożdży. Starter nie eliminuje laga. 16h to w porządku czas. Ok. Wielkie dzięki za wyjaśnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 czesc, znowu mam problem z us-05 mianowicie od konca warzenia do zadania drozdzy (nie moglem zejsc chlodnica ponizej 30st i chlodzilo sie w piwnicy przez 16h) minelo 16 h i po kolejnych 16 h us-05 nie ruszyly. Przy poprzendiej warce wystartowaly mi po 10 h - czy napowietrzajac brzeczke po chodzeniu musze ja ponownie napowietrzyc przed zadaniem drozdzy jezeli mam taka dluga przerwe? - Czy 48h to rozsadny czas, ktory moge im dac na wystratowanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 16h to nie tragedia. Martw się po 48h. Napowietrza się przed zadaniem drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Mam gęstwe S-04 po FESie 16,5 BLG, do czego można ją zadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Mam gęstwe S-04 po FESie 16,5 BLG, do czego można ją zadać? A do czego chcesz? Nie ma generalnie większego problemu z jej użyciem do innego stylu - nawet do jasnego piwa (warto wtedy przepłukać). Jest cała masa piw, które można na S-04 zrobić - bardzo fajne i wdzięczne drożdże. W niższej temperaturze potrafią dać bardzo czysty profil, w wyższych dają przyjemne estry. Ostatnio chociażby uwarzyłem na nich RIS'a (choć wymagało to dodatku cukru, aby zwiększyć odfermentowanie no i żelaznego pilnowania temperatury na początku, bo fermentują bardzo szybko i intensywnie) i po ok. 3 miesiącach w butelkach zapowiada się świetnie Można zrobić całą gamę piw angielskich, ale i można pokusić się również o jakieś amerykańskie style (wtedy trzymać fermentację nisko w okolicach 16-17C). Nie jest to popularne podejście i większość osób wybiera inne drożdże do mocniej chmielonych piw, ale np. ja bardzo lubię profil smakowy który one dają i można uzyskać ciekawe efekty w drodze eksperymentów Mam jednak wrażenie, że to podejście od złej strony. Masz drożdże i zastanawiasz się co zrobić - lepiej planować warzenie na kilka warek w przód. Łatwiej wtedy robić zaopatrzenie i optymalizować koszty. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Podczas butelkowania piwa wsypałem cukier i zaczęło się bardzo pienić. Tak ma być? Miałem taki dozownik z trzema miarkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 tak przez cukier sie pieni, pieni sie tez jak przelewasz bo sie gaz uwieziony w cieczy wydostaje na przykład. Najlepszym sposobem słodzenia jest rozpuszczenie całego cukru na warkę w ciepłej wodzie (sterylnej bo zaraz mnie ponaglą tutaj ja po prostu rozpuszczam w przegotowanej wodzie jeszcze ciepłej). Nastepnie z fermentora przelewasz znad osady do innego fermentora, mieszasz z roztworem cukru ktory przygotowales i wtedy butelkujesz bez sypania wyznaczonej ilosci cukru do kazdej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) tak przez cukier sie pieni, pieni sie tez jak przelewasz bo sie gaz uwieziony w cieczy wydostaje na przykład. Najlepszym sposobem słodzenia jest rozpuszczenie całego cukru na warkę w ciepłej wodzie (sterylnej bo zaraz mnie ponaglą tutaj ja po prostu rozpuszczam w przegotowanej wodzie jeszcze ciepłej). Nastepnie z fermentora przelewasz znad osady do innego fermentora, mieszasz z roztworem cukru ktory przygotowales i wtedy butelkujesz bez sypania wyznaczonej ilosci cukru do kazdej butelki. I tak "ponaglą" bo nigdy nie wiesz co siedzi w cukrze - lepiej jest więc po prostu zagotować roztwór wody z cukrem Ja tam wolę mieć pewność Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Nienależyte wygotowanie roztworów z cukrem, może potem zepsuć całe piwo (np. kwas masłowy). Lepiej to 5-10 minut przegotować. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 w cukrze nic nie siedzi! Zapytajcie Kopyra! A tak na serio to ja zawsze wsypuję cukier bezpośrednio do butelek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 fakt, u mnie ta woda ma ok 75 stopni jak wsypuje glukoze, a czy cos siedzi czy nie to ciezko stwierdzic, na samym cukrze dlugo nie pozyje ale fakt lepiej byc przezornym. A co do gotowania to ja bym tak mocno nie gotowal bo cukry sie moga karmelizowac, dla glukozy temp jest niby troche wyzsza ale na pewno jakies ilosci moga juz byc nie zdatne dla drozdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 witam, jeszcze przed zamowieniem chcialem sie upewnic: http://allegro.pl/nadweglan-sodu-1-5h2o2-wiadro-5kg-aktywny-proszek-i6332307275.html to to samo co popularne OXI one? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się