Jacek Wiśniewski Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 A czego spodziewać się po stylu żula? haha Jak zleje do butelek i zwolnię sobie fermentor to w sobotę warzę następne. Je od razu wstawię do komórki. Powieszę tam termometr, bo tego ciekłokrystalicznego nie rozkminiam "świecą" mi się 3 temperatury. 24C niebieska, 25C zielona, 26C brązowa. Zakładam, że jest 25C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) U mnie waliło drożdżami, smakowało coś jak nagazowany jabol. Ale wypite dawno i ze smakiem Edytowane 11 Września 2016 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Piwo(Finlandia Premium Lager z zestawu Bro******ra) stoi w temperaturze pokojowej(pogoda nas rozpieszcza) koło. 25C. Za ciepło... było zacząć w komórce, a potem po jakichś 10-14 dniach przenieść do cieplejszego pokoju na kilka dni. Po tym zabiegu albo rozlew, albo zlanie na cichą i do komórki. Teraz już po ptokach - pewnie będziesz miał w piwie sporo alkoholi wyższych, oby nie doszło do rozpuszczalnika. Temperatury już nie obniżaj, bo możesz spowodować wstrzymanie fermentacji i doprowadzić do niedofermentowania, a w rezultacie potem mocnego przegazowania piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Wiśniewski Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 No z fermentora dawało drożdżami, ale jakoś bez przesady. Raczej zapach piwa był wyraźniejszy niż drożdży. Mam nadzieję, że to się jeszcze poprawi. Zostawiłem w domu, bo nie spodziewałem się, że przywali takimi upałami, a instrukcje podają rozbieżne informacje. W instrukcji po angielsku(oryginalnej) zalecają fermentować w 20-25C 4-7 dni. W instrukcji po polsku 7-10dni w 18-25C. W komórce na pewno jest chłodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) No z fermentora dawało drożdżami, ale jakoś bez przesady. Raczej zapach piwa był wyraźniejszy niż drożdży. Mam nadzieję, że to się jeszcze poprawi. Zostawiłem w domu, bo nie spodziewałem się, że przywali takimi upałami, a instrukcje podają rozbieżne informacje. W instrukcji po angielsku(oryginalnej) zalecają fermentować w 20-25C 4-7 dni. W instrukcji po polsku 7-10dni w 18-25C. W komórce na pewno jest chłodniej. Te instrukcje to ogólnie są o kant D potłuc ;/ Już sam fakt, że masz zestaw "Premium Lager", a każą fermentować w 25C (czyli górnymi drożdżami) powinien dać do myślenia Lagery to piwka dolnej fermentacji, gdzie na ogół proces ten przeprowadza się w 8-10C + lagerowanie w temp. bliskiej 0C. Generalnie jest to raczej zestaw, który nadaje się do wyprodukowania w miarę czystego piwka górnej fermentacji (Ale) - a takie fermentuje się drożdżami dającymi czysty profil i z reguły ich optymalny zakres temperatury to 15-18C. Temperatura wewnątrz wiadra zwykle jest wyższa w stosunku do temperatury otoczenia, więc na dobrą sprawę takie piwka najlepiej fermentować w pomieszczeniu ~15C. Po kilkunastu dniach fermentacji warto tę temperaturę jeszcze podnieść, aby drożdże "posprzątały po sobie". Ot cały mistyczny sekret Poprawisz się następnym razem - jeżeli oczywiście będziesz chciał Edytowane 11 Września 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Wiśniewski Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Poprawie się na pewno W piątek zleje do butelek to co wyjdzie z tego, a w sobotę zrobię następne wg jakiejś sprawdzonej receptury z forum. Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 WItam! Chcialbym ruszyc z seria single hop - ok 13BLG - warka 20L 1. Jak wyliczyc ilosc potrzebnego slodu? 2. Czy 90% pale ale i 10% pszenicznego to dobre proporcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 WItam! Chcialbym ruszyc z seria single hop - ok 13BLG - warka 20L 1. Jak wyliczyc ilosc potrzebnego slodu? http://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/ 2. Czy 90% pale ale i 10% pszenicznego to dobre proporcje?Zależy co chcesz osiągnąć, nie ma czegos takiego jak jedna "dobra" receptura, inaczej wszystkie piwa miałyby taki sam skład. W każdym razie nie jest to propozycja absurdalna i na pewno piwo na takim zasypie będzie pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Zależy co chcesz osiągnąć, nie ma czegos takiego jak jedna "dobra" receptura, inaczej wszystkie piwa miałyby taki sam skład. W każdym razie nie jest to propozycja absurdalna i na pewno piwo na takim zasypie będzie pijalne. dzieki bardzo za odpowiedz podaj mi prosze jakas sprawdzona recepture (jesli masz) bo nie chcialbym zeby piwo bylo tylko 'pijalne' Moze ktos kto ma doswiadczenie podzieli sie receptura z ktorej jest zadowolony? ps. nasz pale ale ( np strzegom) to pale ale czy american pale 2 row; 6 row ? Dzieki Edytowane 12 Września 2016 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 american 2 row to nasz pilzneński, a 6 row to całkiem inny słód, nie można go porównać do pale ale czy pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) bo nie chcialbym zeby piwo bylo tylko 'pijalne' tym "tylko" to bym tak nie szafował. Praktyka pokazuje, że nie jest łatwo uwarzyć piwo pijalne. Poza tym weź pod uwagę, że każdy ma inny gust. Mnie pasuje taki zasyp na 28l: 3,20 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 62,7 % 1,30 kg Monachijski typ I (9,0 EBC) Słód 2 25,5 % 0,40 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 3 7,8 % 0,20 kg Karmelowy 150 (95,0 EBC) Słód 4 3,9 % lub taki: 3,20 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 62,7 % 1,30 kg Monachijski typ I (9,0 EBC) Słód 2 25,5 % 0,40 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 3 7,8 % 0,20 kg Karmelowy 150 (95,0 EBC) Słód 4 3,9 % inni zapewne polecą co innego Edytowane 12 Września 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Takie szybkie pytanko - czy są jakieś przeciwwskazania zalania kolby ze szkła borokrzemowego roztworem NaOH w celach czyszczących? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Ja tak czyściłem (nawet podgrzewałem już zrobiony roztwór powyżej 80°C) i nic kolbie się nie działo. Tylko uważaj żeby się nie zagotowało i nie zaczęło pryskać. Ewentualnie czyszczę OXI wlanym do gorącej wody w kolbie. Edytowane 12 Września 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Oxi właśnie coś słabo poradziło sobie z osadem, także pocisnę NaOH, dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Mnie pasuje taki zasyp na 28l: 3,20 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 62,7 % 1,30 kg Monachijski typ I (9,0 EBC) Słód 2 25,5 % 0,40 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 3 7,8 % 0,20 kg Karmelowy 150 (95,0 EBC) Słód 4 3,9 % lub taki: 3,20 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 62,7 % 1,30 kg Monachijski typ I (9,0 EBC) Słód 2 25,5 % 0,40 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 3 7,8 % 0,20 kg Karmelowy 150 (95,0 EBC) Słód 4 3,9 % To jeszcze zdradź największą tajemnicę... Czym się różnią te zasypy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Czym się różnią te zasypy? moim błędem i pośpiechem drugie miało być : 4,10 kg Pilsner Bruntal (3,0 EBC) Słód 2 78,8 % 0,90 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Słód 3 17,3 % 0,20 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 4 3,8 % Edytowane 12 Września 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Panowie gdzieś czytałem że jest na forum osoba robiąca otwieracz nie niszczący kapsli. Jak chce go kupić to nie umiem znaleźć. Ktoś ma link? Thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Chciałbym zrobić portera bałtyckiego na gęstwie z drożdży Gozdawa Czech Pilsner 18. Tyle że mają tolerancję na alkohol do 6,9 %. To znaczy, że nie mogę ich wykorzystać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Chciałbym zrobić portera bałtyckiego na gęstwie z drożdży Gozdawa Czech Pilsner 18. Tyle że mają tolerancję na alkohol do 6,9 %. To znaczy, że nie mogę ich wykorzystać ? Pewnie, że możesz bo zakazu nie ma. Musisz jednak się liczyć z konsekwencjami takiego działania. Twój cyrk Twoje małpy Producent Cie ostrzega, a Ty jednak kombinujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 1) strasznie słaba tolerancja - wydawało mi się że nie ma drożdże poniżej 8ki ale mogło mi się wydawać 2) prawdziwego bałtyka na tym nie zrobisz, 18°Blg to takie minimum przyzwoitości na bałtyka a i tak się krzywią niektórzy 3) odezwij się na FB na grupie Krakowscy Piwowarzy Domowi - wiem że niektórzy lagery teraz fermentują - może poratują gęstwą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Cześć. Planuję zrobić swojego pierwszego milk stouta - okolice 18-19 blg, warka 20-litrowa. Jeśli chodzi o słody ciemne używam Fawcett Pale Chocolate i Carafa II special po 300 g, głównie zależy mi na posmakach czekoladowych. Jeśli chodzi o powyższe, wrzucam je oczywiście od początku zacierania. Chcę również użyć 250 g jęczmienia palonego ze Strzegomia. Planowałem dać go od początku zacierania, ale dla pewności chciałbym zapytać kogoś kto ma większe doświadczenie przy takich piwkach. Czy nie wniesie to za dużo paloności ? Z góry dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Skoro to pierwsza warka to daj jak daja angole, czyli wszystko razem sru. Korekta w kolejnych warkach. Nie licz na to ze trafisz idealnie za pierwszym razem a nawet jesli i tak bedzie ciezko powtorzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś, nie pierwsza warka tylko pierwszy milk stout Zresztą nie ma to znaczenia, poczekam jeszcze czy ktoś się wypowie i prawdopodobnie dodam tak jak planowałem od początku zacierania. Edytowane 16 Września 2016 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Malo wazne czy pierwsza warka wogole czy pierwsza w danym stylu. Piwowarstwo - zwłaszcza domowe - to sztuka perfekcji, albo w poszukiwaniu albo utrzymaniu jakości Lub tez tanszej najebki Sluchaj innych i rob jak uwazasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godless Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Robiłem na koniec sezonu 2 belgijskie stouty; w jednym 0,6 kg palonych w kolejnym dałem 0,8 kg. Carafa II Special stanowiła połowę palonych w obu. Żadnych posmaków spalenizny nie czułem. Do planowanego american stouta mam zamiar użyć z kilogram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się