Dr2 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Wylewal ten slynny użytkownik kopyr byłbym wdzięczny za więcej informacji na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Gotowanie chmielu ma wyglądać jak wrzenie, ma tam być ponad 100C. ponad 100 to będzie trudno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Już po wszystkiemu. Troche mało wyszło 18l Brix 17. Teraz na balkonie się chłodzi. Pewnie długo będzie w plastiku to się chłodziło. Przy jakiej minimalnej temp. dodać drożdże us05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 ponad 100 to będzie trudno Można w szybkowarze spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Przy jakiej minimalnej temp. dodać drożdże us05? Pewnie im bliżej zakładanej temperatury fermentacji tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Chodzi o to że mogę przegapić te 17-18C na balkonie. Jak będzie mniej to ile może być minimalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 U mnie pracowały w 13-14 st. C. Spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Jak mnie pamięć nie myli to dolna granicę mają na 12 stopniach, a optymalny zakres między 15 a 22C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Gotowanie chmielu ma wyglądać jak wrzenie, ma tam być ponad 100C. ponad 100 to będzie trudno Niby dlaczego będzie trudno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Niby dlaczego będzie trudno? Bo woda wrze w 100 stopniach (w zależności od ciśnienia ale przeważnie to jest raczej za niskie niż za wysokie co powoduje, że woda wrze nawet w niższej temperaturze - u mnie ok ~99). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Kwestia jak kto gotuję, ja robię to dość żywiołowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ale fizyki nie oszukasz Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Ma kipić. Ale każdy warzy po swojemu. Jak gotuję na maksa to wszystko chodzi pięknie po garze. Edytowane 25 Listopada 2016 przez ras13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Co nie znaczy że oszukasz fizykę i sprawisz aby woda się gotowała w temperaturze wyższej niż 100C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Chodzi o temperaturę a nie o intensywność gotowania Gdybyś gotował brzeczkę na Mount Evereście to fizyczne oznaki gotowania (kipiało by), o których piszesz wystąpiłyby pewnie przy 70-80stC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Panowie jak wsypie drożdże to mam je zostawić na pianie czy rozmieszać? Nie mam czasu uwodnić drożdzy ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 http://beerandwinejournal.com/boil-theory/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Lepiej na pianie. Wsypane bezpośrednio do brzeczki mogą zginąć, a na pianie wolno sie uwodnią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 No to znowu błąd ;( Jeszcze jak przelewałem z jednego wiadra do fermentora aby napowietrzyć zauważyłem że pływie tam coś przypominającego kolorem piane. Takie jakby płatu około 1cm lub mniej. Nie wiem czy to nie jest już skażenie piwa. Zobaczymy jutro czy zaczną drożdze pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 No to znowu błąd ;( Jeszcze jak przelewałem z jednego wiadra do fermentora aby napowietrzyć zauważyłem że pływie tam coś przypominającego kolorem piane. Takie jakby płatu około 1cm lub mniej. Nie wiem czy to nie jest już skażenie piwa. Zobaczymy jutro czy zaczną drożdze pracować. Większość infekcji nie jest widoczna gołym okiem, więc nie panikuj. Jeżeli zadałeś drożdże to czekaj spokojnie i poczytaj wiki na spokojnie, bo panikujesz jak przy porodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 No to znowu błąd ;( Jeszcze jak przelewałem z jednego wiadra do fermentora aby napowietrzyć zauważyłem że pływie tam coś przypominającego kolorem piane. Takie jakby płatu około 1cm lub mniej. Nie wiem czy to nie jest już skażenie piwa. Zobaczymy jutro czy zaczną drożdze pracować. Większość infekcji nie jest widoczna gołym okiem, więc nie panikuj. Jeżeli zadałeś drożdże to czekaj spokojnie i poczytaj wiki na spokojnie, bo panikujesz jak przy porodzie. Wiem że panikuje, chociaż i tak już nic nie naprawie. Nestępne będzie lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Może miałeś przełom białkowy. Wygląda w garze jak rozgotowany karton. Jeżeli tak, to gratuluję, mi udało się dorobić przełomu tylko dwa razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Tylko że to się chyba zrobiło po filtracji chmielu. A z tego co czytałem to jest w trakcie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. crusher Opublikowano 26 Listopada 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Masz czas na warzenie, a nie masz 20 minut aby uwodnić drożdże ? Bez komentarza. Poczutaj dobrze forum leniu a nie czekaj aż wszystko na tacy dostaniesz, bo te pytania które zadajesz to podstawy. Bez tego nawet nie brał bym się za warzenie. Bartek Śliwiński, Marcin_K, buber i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Niestety coraz częściej zdarzają sie przypadki braku elementarnej, teoretycznej wiedzy na temat warzenia piwa. Gdy zaczynałem sie w to bawić przez myśl mi nie przeszło zeby zadawać takie głupie pytania. Najpierw 3 miesiące czytałem forum i inne źródła nim przystąpiłem do pierwszego zacierania. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się