CamelXP Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 To jeszcze jedno: piwo po zabutelkowaniu pozostawiamy na około tydzień w temperaturze pokojowej, a następnie przenosimy w ciemne i chłodne miejsce. Domyślam się, że temperatura powinna być powyżej zera, ale ile minimalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Może byc 2 i moze byc 10 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 To jeszcze jedno: piwo po zabutelkowaniu pozostawiamy na około tydzień w temperaturze pokojowej, a następnie przenosimy w ciemne i chłodne miejsce. Domyślam się, że temperatura powinna być powyżej zera, ale ile minimalnie? Byleby nie minus Przed przeniesieniem w chłodniejsze miejsce sprawdź czy piwo się nagazowało - otwórz jedną butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CamelXP Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Przed przeniesieniem w chłodniejsze miejsce sprawdź czy piwo się nagazowało - otwórz jedną butelkę. No wreszcie jakaś konkretna informacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) ale ile minimalnie? Byleby nie minus Przed przeniesieniem w chłodniejsze miejsce sprawdź czy piwo się nagazowało - otwórz jedną butelkę. proponuję nalać 1 butelkę 0.25l plastikową, zakręcaną i przeźroczystą i masz dobry tester nagazowania Edytowane 30 Listopada 2016 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Czy korzystał ktoś z tego ekstraktu? Nie mogę się doszukać informacji o producencie i nie wiem czy coś jest wart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Wygląda jak Bruntal, ale kto tam wie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Czy korzystał ktoś z tego ekstraktu? Nie mogę się doszukać informacji o producencie i nie wiem czy coś jest wart. Używałem, ekstrakt jak ekstrakt jest ok. Mój był jeszcze z logiem BA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Dzięki, pytałem bo jest najtańszy. Nie jest to Bruntal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Kiedyś (rok temu) w takich opakowaniach ale z różnymi naklejkami sprzedawali bruntal-a. Te tutaj to mi wygląda na takie z allegro 6 sztuk za 100zl. Też ich używałem na początku. I mogę im bardzo podziękować. Trafiła się jakaś trefna partia gdzie słod jasny był ciemny i lekko przypalany. Dzięki temu zacząłem sam zacierac Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Może mnie też sprowadzi na tą drogę i wyjdzie mi to na dobre To jaki jest najbardziej sprawdzony ekstrakt? Bo co czytam o jakimś to złe opinie. A Gozdawa i WES to już w ogóle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Dzięki, pytałem bo jest najtańszy. Nie jest to Bruntal A skąd pewność że to nie Bruntal? Jakby co to tu Bruntal wychodzi taniej niż ten z alle.. http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_JASNY_17_kg_x_6_szt_Bruntal-586.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Zrobiłem jedno piwo z brewkitu. I temp. fermentacji zepsułem. Za ciepło było. Piłem je i nawet nie wiedziałem jakie ono powinno mieć smak. Postanowiłem kupić sprzęt i spróbować na słodzie. Spodobało mi się choć, też temp. za wysoka była przez jeden dzień. Ciągle bulka, a zapach znacznie lepszy. Pewnie drożdze lepsze. Zobaczymy za ok 3 tyg. Jeśli chcesz robić z puchy zmniejsz trochę ilość wody, celuj w 18l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Dzięki, pytałem bo jest najtańszy. Nie jest to Bruntal A skąd pewność że to nie Bruntal? Jakby co to tu Bruntal wychodzi taniej niż ten z alle.. http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_JASNY_17_kg_x_6_szt_Bruntal-586.html O właśnie takie zestawy, teraz trochę inna naklejka - rok temu były po 99 zł za 6sztuk. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 To jaki jest najbardziej sprawdzony ekstrakt? Bo co czytam o jakimś to złe opinie. Wiesz jak jest. Z ekstraktów warzymy najczęściej na początku kariery piwowarskiej. O błąd łatwo. A potem najłatwiej zwalić na wujowy ekstrakt. Ja mam jedno spostrzeżenie bo warzyłem na WES-ie i Bruntalu. Fermentowałem wszystko US-05. IMO WES odfermentowuje głębiej, a Bruntal płycej. I Bruntal może odrobinkę jaśniejsze piwko daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CamelXP Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Przed przeniesieniem w chłodniejsze miejsce sprawdź czy piwo się nagazowało - otwórz jedną butelkę. Otworzyłem, spróbowałem, jest gaz, ale nie dużo. To jest zapewne też wina tego, że dałem mniej cukru do refermentacji, niż powinienem, ale bałem się granatów. Zostawić jeszcze w cieple? Na ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Przed przeniesieniem w chłodniejsze miejsce sprawdź czy piwo się nagazowało - otwórz jedną butelkę. Otworzyłem, spróbowałem, jest gaz, ale nie dużo. To jest zapewne też wina tego, że dałem mniej cukru do refermentacji, niż powinienem, ale bałem się granatów. Zostawić jeszcze w cieple? Na ile? Nie nagazujesz powyżej tego ile dałeś cukru. Ile go dałeś w gramach na butelkę? Z reguły po tygodniu mam już nagazowane piwka jak butelki są postawione w ok. 20c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CamelXP Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Ile go dałeś w gramach na butelkę? Na niespełna 21 litrów dałem 110g cukru, czyli jakieś 2,5g na butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Wystarczy. Bedzie pan zadowolony. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk CamelXP 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Czyli, jeszcze kilka dni musisz poczekać. CamelXP 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CamelXP Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Ok, dzięki wielkie za pomoc i za cierpliwość, to chyba pierwsze forum, na którym zadając podstawowe pytania, nie zostałem przez nikogo zwyzywany od noob'ów To dobrze świadczy o społeczności. Wasze zdrowie Edytowane 1 Grudnia 2016 przez CamelXP Enethion, Thorgall i ansyn 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 to chyba pierwsze forum, na którym zadając podstawowe pytania, nie zostałem przez nikogo zwyzywany od noob'ów Korzystając z okazji, chciałbym podziękować forumowiczom, za bycie pierwszą taką społecznością, która w razie ujawnienia się mojej tendencji do wymądrzania popartego w najlepszym wypadku teorią (częste), prowadzi merytoryczną dyskusję na argumenty, bez wycieczek osobistych. Gratuluję również cierpliwości do osób takich, jak ja. W zamian mogę zapewnić, że zawsze coś pożytecznego w mojej pustej głowie zostaje Ze szczególnymi pozdrowieniami dla Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Panowie to forum jest faktycznie.... miłe i przyjazne. To właśnie tutaj można spotkać normalnych ludzi, a nie takich co na każdym innym forum tj "nie wiesz? To sobie poszukaj." Panowie tak w wielkim skrócie jeszcze raz pokłon za pracę jaką tu wykonujecie. Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Miałem jutro robić saisona, ale doznałem jakieś pomroczności przy zamówieniu i kupiłem fm20 zamiast fm21. No i teraz mam rozmikne. Albo przesuwam robotę o tydzień, albo kombinuje. Jakby zrobić warke w niedzielę, wsadzić w styropian i zbić temp do 10-12 C to zakwitnie czy wytrzyma do następnego dnia wieczorem bez drożdży? (Będzie tego maks 15l na 14 blg, więc chyba chyba wystarczy to co jest w fiolce bez startera). Chyba że ktoś w okolicach Wrocławia ma gęstwę żeby poratować. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Nie starczy to co jest we fiolce bez startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się