anteks Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 chodzi mi o coś takiego https://www.aliexpress.com/item/1-2-NPT-Inline-Carbonation-Aeration-Diffusion-Oxygen-Stone-2-Micron-Homebrew/32676243337.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27214c4dbejzWC jeden moczony w kwasie nadoctowym "zepsuł" się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Ja bym gotował i tyle. Ale nie mam doświadczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 W dniu 2.05.2019 o 19:10, leonzn napisał: Robie drugie podejście do startera z lacto i drugie nieudane. Po dobie w starterze - 10 blg ph stoi w miejscu. Lacto z serowr.pl - LP 5g na 300ml. Temjp 40C>25C Odpowiem sobie sam - starter wyraźnie zakwasił sie po ok 4 dniach, niestety juz bylo za późno na zrobienie na nim piwa. Byc może temp byla za niska stad ten długi start. Ma ktos jeszcze jakis pomysł co zrobic aby starter ruszał te 24-48 h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 4 godziny temu, leonzn napisał: Ma ktos jeszcze jakis pomysł co zrobic aby starter ruszał te 24-48 h? Mozę po prostu te bakterie niekoniecznie były najwyższych lotów,czyli z dupy, kup sobie Lallemand Wildbrew Sour Pitch i rób bez starterów, działam na tym od jakiegoś czasu i zakwasza się to w 24 godziny bez większych problemów,za chwile będę dodawał drożdże do kwasu który zakwasza się jakieś 28 godzin w tem. pokojowej i jest w sam raz kwaśny (smakuje niestety na razie jak klej kostny ;( ) vmario i leonzn 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 2 godziny temu, dziedzicpruski napisał: kup sobie Lallemand Wildbrew Sour Pitch i rób bez starterów, działam na tym od jakiegoś czasu i zakwasza się to w 24 godziny bez większych problemów,za chwile będę dodawał drożdże do kwasu który zakwasza się jakieś 28 godzin w tem. pokojowej i jest w sam raz kwaśny (smakuje niestety na razie jak klej kostny ;( ) jak to dozujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 1 godzinę temu, leonzn napisał: jak to dozujesz ? Sypię bezpośrednio z paczki na oko, nie ważę tego, trzeba jaka łyżeczkę płaska,może trochę więcej na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 18 minut temu, dziedzicpruski napisał: trzeba jaka łyżeczkę płaska,może trochę więcej na wszelki wypadek. to na ile warek starcza Ci taka paczka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 41 minut temu, leonzn napisał: to na ile warek starcza Ci taka paczka ? Nie liczyłem, ale ja to przeważnie wykorzystuje gęstwę kwasową drugi raz,czyli powiedzmy 2x więcej niż deklaruje producent,a paczka jest na 100L, czyli 5 standardowych warek,czyli spokojnie można zrobić na tym 10-15 warek jak się wykorzysta zebrane bakterie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Witam, przymierzam się do uwarzenia piwa pszenicznego na drożdżach Gozdawa Fruit Blanche G1. Jaka temperatura fermentacji będzie optymalna dla piwa pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleynick Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Hej, ważniejsze jest raczej to co lubią drożdże. Temat o nich masz tu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krucy Opublikowano 17 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Zabieram się za robienie kolejnego już piwka z brewkit-a i jak dotąd ekstrakty zawsze zagotowywałem w garnku z dodatkiem wody po czym przelewałem do fermentora. W instrukcji nie jest napisane by to było wymagane. Czy jest sens gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 12 minut temu, Krucy napisał: Zabieram się za robienie kolejnego już piwka z brewkit-a i jak dotąd ekstrakty zawsze zagotowywałem w garnku z dodatkiem wody po czym przelewałem do fermentora. W instrukcji nie jest napisane by to było wymagane. Czy jest sens gotowania? Zawsze to bezpieczniej ale nie jest konieczne. Ja dla świętego spokoju jak robiłem brewkity to gotowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Mam dwie probówki z drożdżami płynnymi. Na jednej termin ważności do 11.2018 a na drugiej 02.2019. Wrzucić na mieszadło, czy w kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Szkoda w kanał, może będą dobre. Te nowsze spróbuj, a te starsze w kanał. Fradio i BitterEater 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) Pilnie potrzebuje pomocy, porter 22BLG zaszczepiony gęstwą FM30 po dwóch pilsach, przelany na cicha, oraz odzyskana drzybki. Czy po przemyciu uda mi się zaszczepić nim jeszcze raz chociaż lekkie jasne piwko bezstylowca ~12BLG, warka troche mniejsza bo 12L. Mam jeszcze dolniaki W34/70 w soli fizjologicznej ale niestety to tylko 2ml grzybów i nie uda mi sie ich namnożyć do wieczora Edytowane 22 Maja 2019 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 22 minuty temu, Juniorek napisał: Pilnie potrzebuje pomocy, porter 22BLG zaszczepiony gęstwą FM30 po dwóch pilsach, przelany na cicha, oraz odzyskana drzybki. Czy po przemyciu uda mi się zaszczepić nim jeszcze raz chociaż lekkie jasne piwko bezstylowca ~12BLG, warka troche mniejsza bo 12L. Mam jeszcze dolniaki W34/70 w soli fizjologicznej ale niestety to tylko 2ml grzybów i nie uda mi sie ich namnożyć do wieczora Ruszyć pewnie ruszą i pewnie przefermentują, ale niekoniecznie wyjdzie z tego dobre piwo. Możesz zapytać w temacie oddam/przygarnę gęstwę, może akurat ktoś ma coś w pobliżu i poratuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Witam, właśnie raczej się Doctor Brew'em HoneyComb który mnie zwalił z nóg i naszły mi do głowy pytania - jak najlepiej odtwarzać receptury? na etykiecie są podane słody pilzneński / karmelowy + magnum, 9Ibu z 12% ekstraktu wyszło 4% alk Ale czy to piwo górnej, czy dolnej? - czy da się jakoś to rozpoznać? Jak dobrać znów drożdże? Czasem widziałem napisane np 34/70 Ilości slodu bym pokombinowal, ibu by się wyliczyło, a drożdże? Jak coś nie ma składu, to trochę nietrzeźwo myślę , z góry przepraszam oraz dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 23 godziny temu, Gruby. napisał: Ale czy to piwo górnej, czy dolnej? - czy da się jakoś to rozpoznać? Najprościej to po smaku. Z tego co chwilę pogooglowałem na temat tego piwa w necie obstawiam górne, ale głowy nie dam bo go nie piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Planuję zrobić APE i mam do was pytanko a mianowicie w piwnicy będę miał temp około 18-20 st czy moglibyście mi polecić jakieś suche grzyby które w tej temp daja dobry efekt zastanawiam się nad us-05 ale wyczytałem ze one w temp powyżej 18 st się nie sprawdzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Godzinę temu, Mario23 napisał: Planuję zrobić APE i mam do was pytanko a mianowicie w piwnicy będę miał temp około 18-20 st czy moglibyście mi polecić jakieś suche grzyby które w tej temp daja dobry efekt zastanawiam się nad us-05 ale wyczytałem ze one w temp powyżej 18 st się nie sprawdzają. 18-20, czyli w początkowej fazie może spokojnie podskoczyć i do 23-24. W tej temperaturze możesz spróbować jakichś kveików - to dla nich dolny zakres, powinny dać w miarę czysty profil, albo coś z belgijskich drożdży i wtedy wyjdzie coś w okolicy Belgian APA. Edytowane 28 Maja 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Gdzie wyczytales ze us-05 powyzej 18 nie dadza rady ? Z tego co wiem nie ma z nimi problemuSent from my SM-G901F using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Robiłem APE na US-05 a IPE na gęstwie z tych grzybków. Temperatura właśnie 18-19* i dały radę z efektów jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 21 godzin temu, Helcik napisał: Gdzie wyczytales ze us-05 powyzej 18 nie dadza rady ? Z tego co wiem nie ma z nimi problemu Sent from my SM-G901F using Tapatalk nie że nie dadzą rady tylko ze dają dużo estrów podobno przec co piwo nie wychodzi za dobre 21 godzin temu, punix napisał: 18-20, czyli w początkowej fazie może spokojnie podskoczyć i do 23-24. hmm według moich obserwacji w piwie przewaznie jest temp wieksza o jakies 2 st czy nie przesadziłes z ta temp ?? pytam z ciekawości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 9 minut temu, Mario23 napisał: hmm według moich obserwacji w piwie przewaznie jest temp wieksza o jakies 2 st czy nie przesadziłes z ta temp ?? pytam z ciekawości Te 3-4°C to znowuż moje obserwacje Ale to zależy od gatunku drożdży, zadania sucharów czy gęstwy i blg początkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Moje obserwacje ( sonda + iSpindle) Pokazują ze 3-5 stopni, te 5 stopni to się mocno zdziwiłem. Dodam że używam lodówki a pomiar był w fermentującym piwie oraz butelka z wodą w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się