anteks Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) zależy od drożdzy, chyba żle pamiętasz pojemność kega Edytowane 25 Grudnia 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Keg 30l (ale miał rezerwę i w niedzielę sprawdzałem i wyszło 32,5l pod sam "korek" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 4 minuty temu, qwerty01 napisał: Keg 30l (ale miał rezerwę i w niedzielę sprawdzałem i wyszło 32,5l pod sam "korek" Metalowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 pet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 41 minut temu, qwerty01 napisał: pet Pomyliłeś się w pomiarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Może rozwiń swoją myśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 8 minut temu, qwerty01 napisał: Może rozwiń swoją myśl W petajnera wchodzi podobno 30,5l pod korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 W dniu 19.12.2019 o 18:35, sredstvom napisał: Prosze Towarzyszy, mam taka zagwozdke mala: popelnilem Amber Ejla 14 brix (5kg PA + po 400g carahella i municha), drozdze Windsory. Brzeczka zaszczepiona przy ok. 17°, stalo i gnilo radosnie w piwnicy w temp. otoczenia 14°, termometr na wiadrze wskazywal 17-17,5°. Po 3 dniach temp. na wiadrze spadla do 15°, porownalem odfermentowanie (4,1 brix) z wynikiem FFT (3,1) postanowilem przeniesc calosc do mieszkania, zeby grzybki sobie spokojnie dokonczyly konsumpcje. I bach, cala rodzina, lacznie ze mna, z godziny na godzine legla plackiem z goraczka i suchotami - niech zyje nowy rok szkolny! ? Efektem czego wiadro przenioslem do cieplego z 2-dniowym poslizgiem. Stoi w cieplejszym juz 3. dzien, a drozdze ani dudu. I zachodze w glowe - czy to efekt spoznionej reakcji i drozdze ostatecznie poszly lulu? No ale przeciez nie powyzdychaly do licha, jesli im cieplej i maja jeszcze 1 brixa paszy, to o co im chodzi? Albo - staram sie pocieszyc - roznica wynikow odfermentowania wynikla z tego, ze FFT byl na drozdzach piekarniczych, bo szkoda mi bylo tych wlasciwych? Tak czy inaczej - potencjal jeszcze jest (1 stopien), wiec o calkowitym odfermentowaniu nie moze byc mowy poki co. To co, czasu jeszcze potrzebuja? Czasu moge im dac skolko ugodno, ale nie chcialbym trzymac piwa przez kolejny tydzien w 21° w mieszkaniu... Doradzcie, ludkowie rozumni. Zdrowko! Pewnie już "po ptokach", ale Windsory dość słabo odfermentowują i różnica na poziomie 1 brx jest raczej w normie. Kiedyś robiłem ESB o zbliżonym zasypie i zacieraniu, a między Nottinghamami i Windsorami miałem chyba 1,5 blg różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ostatnio z znajomym zabraliśmy się za pilsa (https://www.wiki.piwo.org/Pils_(Pils_Poznański),_Artur_Olender_(2artur2)). Piwo fermentuje od 7 dni w temp. 9-10 stopni C z ładną pianą na wierzchu. Na początku fermentacji było 12.5 blg a po tygodniu jest 8.5 blg. Czy przez taki czas drożdże nie zjadły zbyt mało? Na 22l piwa daliśmy 2 paczki drożdży W-34/70 uwodnionych w temp 20 stopni a następnie schłodzonych do 12 stopni i zadanych do brzeczki o temp. 10 stopni (drożdże ruszyły po około 36 godzinach). Dodatkowo czy macie może jakiś sposób na skuteczne sprawdzenie temp. w swoich lodówkach? Pytam ponieważ każdy z naszych termometrów pokazuje różnie, a te różnice wynoszą nawet do jednego stopnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ja kupiłem taką końcówke na aliexspresie za 12zł Wlewam troche wody do środka, a potem czujnik tam wkładam. Można też bezpośrednio do środka wrzucić jeśli sąda czujnika jest długa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Sprytne. A wodę w jakim celu wlewasz? Ta metalowa nakrętka, rozumiem że jest wewnątrz fermentora, połączone z plastikową, biała na gwint? A co z uszczelką? Wrzuć proszę link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 No ale co z tą fermentacja? Jak na jednym pokazuje 8 a na drugim 10 stopni. Fermentacja trwa czy to nie zaszkodzi. Czy mamy podnieść żeby na drugim pokazywalo 10 a nie 8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 7,22 zł 25%OFF | 50-250mm osłona termometryczna ze ze stali nierdzewnej 1/2 "NPT do czujniki temperatury J04 dropshippinghttps://a.aliexpress.com/WRIXTgyAJTo nie jest rozwiązanie najlepsze. Najlepiej by było mieć ją z miedzi, a nie z nierdzewki. Przy fermentorze 30l bierz tą 25cm. Pamiętaj że sonda musi się tam zmieścić. Nie ma tam żandej uszczelki. Pewnie można ją założyć jak się ją kupi.A woda bo nie byłem pewny czy czujnik będzie łapał na 100% temperature brzeczki. eresjot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ostatnio z znajomym zabraliśmy się za pilsa (https://www.wiki.piwo.org/Pils_(Pils_Poznański),_Artur_Olender_(2artur2)). Piwo fermentuje od 7 dni w temp. 9-10 stopni C z ładną pianą na wierzchu. Na początku fermentacji było 12.5 blg a po tygodniu jest 8.5 blg. Czy przez taki czas drożdże nie zjadły zbyt mało? Na 22l piwa daliśmy 2 paczki drożdży W-34/70 uwodnionych w temp 20 stopni a następnie schłodzonych do 12 stopni i zadanych do brzeczki o temp. 10 stopni (drożdże ruszyły po około 36 godzinach). Dodatkowo czy macie może jakiś sposób na skuteczne sprawdzenie temp. w swoich lodówkach? Pytam ponieważ każdy z naszych termometrów pokazuje różnie, a te różnice wynoszą nawet do jednego stopnia. A gdzie masz te termometry i jakie są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, INTseed napisał: A gdzie masz te termometry i jakie są? Oba termometry są pod wiadrem fermentacyjnym, i są to termometry pokojowe z czujnikami zewnętrznymi które to właśnie są pod baniaczkiem. Edytowane 27 Grudnia 2019 przez Myplouse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Pytanie początkującego. Czy ta tygodniowa gęstwa wygląda poprawnie? Czy zlać resztki brzeczki znad gęstwy? Planuję za tydzień dwa warzyć następną warkę i jej użyć. Zbierać przede wszystkim ten jasny fragment u góry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Godzinę temu, Myplouse napisał: Oba termometry są pod wiadrem fermentacyjnym, i są to termometry pokojowe z czujnikami zewnętrznymi które to właśnie są pod baniaczkiem. Tu małe sprostowanie i odpowiedź na pytanie które może się pojawić. Obecnie są pod wiadrem dwa termometry różnych firm. Przedtem testowałem termometry tej samej firmy jeden lądował pod wiadrem między wiadrem a dnem stryropanowej lodówki drugi szczelnie zabezpieczony styropianem z boku wiadra. Pokazywały tak samo. No i start fermentacji był na jednym z tych termometr ów, kolejny termometr jest od kolegi i doszedł tam podczas przerwy świątecznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuzimu7 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Cześć. Jutro zabieram się do warzenia swojej drugiej warki z brewkitu jednak męczy mnie jedna kwestia. Zaznaczam, że jestem po lekturze forum i częściowo odpowiedzi udzielono już w tym poście: https://www.piwo.org/forums/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/?do=findComment&comment=506880 Chciałbym nachmielić swoje piwo na goryczkę i zrobić to w następujący sposób: wymieszać brewkit z ekstraktem słodowym oraz wodą co dałoby mi ok 22 l z tego do mniejszego garnka odlać ok 5 litrów gotowego płynu zagotować i dodać ok 40 g chmieli na goryczkę po czym gotować zgodnie z zaleceniem 60 minut. Ostudzić i z powrotem wlać do fermentatora na tydzień burzliwej. Posiadam granulat chmielu: chinook, sybilla, marynka. Podpowiedzcie mi co myślicie o takim "rozcieńczaniu" w chwili gdy nie posiadam garnka aby zagotować całość i nachmielić zgodnie z poradami na wiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 4 godziny temu, ads napisał: Pytanie początkującego. Czy ta tygodniowa gęstwa wygląda poprawnie? Czy zlać resztki brzeczki znad gęstwy? Planuję za tydzień dwa warzyć następną warkę i jej użyć. Zbierać przede wszystkim ten jasny fragment u góry? Resztki brzeczki lepiej zlać, reszta, hmm, ładna gęstwa - najwyżej powąchać, czy czymś nieciekawym nie daje ads 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 58 minut temu, punix napisał: Resztki brzeczki lepiej zlać Można po zlaniu też spróbować, taki test organoleptyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Tu małe sprostowanie i odpowiedź na pytanie które może się pojawić. Obecnie są pod wiadrem dwa termometry różnych firm. Przedtem testowałem termometry tej samej firmy jeden lądował pod wiadrem między wiadrem a dnem stryropanowej lodówki drugi szczelnie zabezpieczony styropianem z boku wiadra. Pokazywały tak samo. No i start fermentacji był na jednym z tych termometr ów, kolejny termometr jest od kolegi i doszedł tam podczas przerwy świątecznej. Taką metodą masz różnice między brzeczką, a czujnikiem nawet kilka stopni. Jeśli nie zmienisz ich to zacznij fermentować o 2C niżej na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Withereggie Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) 29 minut temu, INTseed napisał: 15 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Tu małe sprostowanie i odpowiedź na pytanie które może się pojawić. Obecnie są pod wiadrem dwa termometry różnych firm. Przedtem testowałem termometry tej samej firmy jeden lądował pod wiadrem między wiadrem a dnem stryropanowej lodówki drugi szczelnie zabezpieczony styropianem z boku wiadra. Pokazywały tak samo. No i start fermentacji był na jednym z tych termometr ów, kolejny termometr jest od kolegi i doszedł tam podczas przerwy świątecznej. Taką metodą masz różnice między brzeczką, a czujnikiem nawet kilka stopni. Jeśli nie zmienisz ich to zacznij fermentować o 2C niżej na początku. I tutaj bym się spierał: od kilku warek prowadzę testy, urządzenie złożone przez kolegę zaopatrzone w dwa czujniki d18b20. Jeden z nich przyklejony do wiadra i odizolowany od otoczenia lodówki. Drugi w 30cm gilzie umieszczonej w pokrywie - czujnik ma końcu wypada niemalże w osi x i osi y brzeczki. Różnica pomiędzy nimi jest mniejsza niż 0,5°C. Test robiony naprzemiennie tzn. zamieniałem czujniki miejscami celem wyłapania różnic. Zaznaczam, że testy robiłem na razie do 18Plato ale zakładam że robiąc wyższy baling i tak będę startował niżej co odpowiednio powinno "ostudzic" zapał do gwałtownej pracy. Nie wiem jak będzie z Belgami bo jeszcze nie sprawdzałem... Oczywiście to tylko moje obserwacje ale w ilościach "domowych" jest to łatwiejsze do okiełznania niż przy stożku o średnicy powiedzmy metra... Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Withereggie vmario i INTseed 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 no dobra a co z tymi drozdzami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 W dniu 27.12.2019 o 14:07, Myplouse napisał: O Na początku fermentacji było 12.5 blg a po tygodniu jest 8.5 blg. Czy przez taki czas drożdże nie zjadły zbyt mało? Na 22l piwa daliśmy 2 paczki drożdży W-34/70 Dwie paczki to jest minimum, zaryzykowałbym stwierdzeniem ze jedna za mało. Mi osobiście w34/70 z 12 do 5 zjadły w tydzień, wystartowały po około 20h. Dodam ze użyłem wtedy gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 1 minutę temu, Juniorek napisał: Dwie paczki to jest minimum, zaryzykowałbym stwierdzeniem ze jedna za mało. Mi osobiście w34/70 z 12 do 5 zjadły w tydzień, wystartowały po około 20h. Dodam ze użyłem wtedy gęstwę. I na tym fermentacja stanęła? jaka temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się