Juniorek Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 @Ravage miodosytnik cicha przeprowadź w jak najniższej temperaturze, refermentacja powinna ruszyć i daj jej tydzień w pokojowej a później w bliskiej 0*. Co do RISa to jako był ekstrakt i do ilu? Nie zaszkodzi łyżka czystej zdrowej gęstwy przed rozlewem i syrop cukrowy, delikatnie rozmieszać i butelkowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezper87 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Jaka temperatura? 18 stopni.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 16 godzin temu, Juniorek napisał: @Ravage miodosytnik cicha przeprowadź w jak najniższej temperaturze, refermentacja powinna ruszyć i daj jej tydzień w pokojowej a później w bliskiej 0*. Co do RISa to jako był ekstrakt i do ilu? Nie zaszkodzi łyżka czystej zdrowej gęstwy przed rozlewem i syrop cukrowy, delikatnie rozmieszać i butelkowac sugerujesz taka jedną łyżkę już opłukanje gęsty z s-04? to jedna taka łyżka na wiaderko 10 czy na butelkę ja startowałem na gęstwie własnie po s-04 Co Ciekawe zrobiłem na niej dwa piwa. I w risie zachowywały sie normalnie ładnie na dnie siediząły, a w tym drugim piwie zachowywały sie jak lekki pasiek czy pokruszony styropian wtf XD chyba cos zle pomutowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 sugerujesz taka jedną łyżkę już opłukanje gęsty z s-04? to jedna taka łyżka na wiaderko 10 czy na butelkę ja startowałem na gęstwie własnie po s-04 Co Ciekawe zrobiłem na niej dwa piwa. I w risie zachowywały sie normalnie ładnie na dnie siediząły, a w tym drugim piwie zachowywały sie jak lekki pasiek czy pokruszony styropian wtf XD chyba cos zle pomutowało. Mchu nie dodawałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 A no dodał wałem a co do ma do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Tam gdzie masz styropan mógł być mech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Panowie, naszła mnie ochota na piwo z flaked maize (kukurydza płatkowana?). Czy orientujecie się gdzie poza sklepami piwowarskimi (najlepiej stacjonarnie np.Tesco, Biedra itp.) dostanę takie cudo? Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 36 minut temu, Ryland napisał: Panowie, naszła mnie ochota na piwo z flaked maize (kukurydza płatkowana?). Czy orientujecie się gdzie poza sklepami piwowarskimi (najlepiej stacjonarnie np.Tesco, Biedra itp.) dostanę takie cudo? Jeśli dobrze rozumiem, chodzi o zwykłe płatki kukurydziane. Do nabycia wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 24 minuty temu, zasada napisał: Do nabycia wszędzie. musisz znaleźć takie, które mają w składzie tylko kukurydzę, śniadaniowe mają np Cytat grys kukurydziany, cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości i substancje wzbogacające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Jeśli dobrze rozumiem, chodzi o zwykłe płatki kukurydziane. Do nabycia wszędzie.Ale co to zwykły conflakes jest ok? Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka https://cdn.shopify.com/s/files/1/2785/6868/products/w602_4_x700.jpg?v=1571725341 Wrzucam zdjęcie poglądowe. Nie wygląda na cheerios'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 9 godzin temu, Ryland napisał: Wrzucam zdjęcie poglądowe. Nie wygląda na cheerios'y. Ale corn flakes to nie cheerios czy inne przetworzone. Jak @x1d napisał. Nawet w sieci drogerii można dostać podobne do zdjęcia poglądowego: https://www.rossmann.pl/Produkt/Musli-i-platki/enerBiO-platki-kukurydziane-200-g,168136,8739 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) A zapytam.. Też tak macie, że przy wysładzaniu wodą o temp zbliżonej do 78c cały zacier zamienia się w mąkę i brzeczka zaczyna smakować trochę tak samo? (Zostaje taki gorzko słodki posmak w ustach) Diametralnie czuje różnicę w smaku pomiędzy brzeczką przednią a już później całością filtratu gotową do warzenia. Wysladzam tak do 3blg Edytowane 13 Stycznia 2020 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Może wysładzasz za dużo garbników? Spróbuj zakwasić wodę do wysładzania tak do poziomu pH równego 5,4-5,6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 27 minut temu, korzen16 napisał: Może wysładzasz za dużo garbników? Spróbuj zakwasić wodę do wysładzania tak do poziomu pH równego 5,4-5,6. Czytałem że można śmiało wysładzać do tych 3blg. Teraz spróbowałem gotującej się brzeczki i jest już lepiej. Nigdy nie sprawdzałem pH, ale przy następnym zakupie zamówię paski. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Paski są zbyt mało dokładkę, kup sobie miernik pH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Obniżanie pH wody do wysładzania poprawia jego wydajność i jakość - ogranicza np wypłukiwanie garbników. advisorylyrics 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tulis Manore Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Zrobiłem Milda belgijskiego - ok 10 BLG na drożdżach FM 26. Podzieliłem 20 L warkę na dwa wiadra na cichą i do jednej dodałem 900 g wiśni i 600 g laktozy. I coś mnie podkusiło, żeby po trzech dniach przenieść fermentor do piwnicy do 10-11 stopni C. Teraz już wiem, że cukry z owoców muszą odfermentowć. Niestety drożdże po przeniesieniu do 10 stopni zahibernowały. Strach to butelkować. Da się to jakoś uratować? Myślałem, żeby przenieść z powrotem do 20 st. i dodać drożdży ale nie wiem czy to ma sens. Edytowane 15 Stycznia 2020 przez Tulis Manore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) 13 minutes ago, Tulis Manore said: Zrobiłem Milda belgijskiego - ok 10-11 BLG na drożdżach FM 26. Podzieliłem 20 L warkę na dwa wiadra na cichą i do jednej dodałem 900 g wiśni i 600 g laktozy. I coś mnie podkusiło, żeby po trzech dniach przenieść fermentor do piwnicy do 10-11 stopni C. Teraz już wiem, że cukry z owoców muszą odfermentowć. Niestety drożdże po przeniesieniu do 10 stopni zahibernowały. Strach to butelkować. Da się to jakoś uratować? Myślałem, żeby przenieść z powrotem do 20 st. i dodać drożdży ale nie wiem czy to ma sens. Przenieś do 18-20 stopni, bez dodawania drożdży, dofermentuje Edytowane 15 Stycznia 2020 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 W sobotę będę butelkować piwo. W instrukcji jest napisane, aby użyć 8g glukozy na 1l piwa. Chcę wsypać cukier do butelek. Ile muszę g wsypać do butelki 0,5l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 11 minut temu, qwerty01 napisał: W sobotę będę butelkować piwo. W instrukcji jest napisane, aby użyć 8g glukozy na 1l piwa. Chcę wsypać cukier do butelek. Ile muszę g wsypać do butelki 0,5l? To raczej nie jest skomplikowana matematyka Inna sprawa, że 8g/l to już dość wysokie wysycenie, jakie to piwo? Bezpieczniej byłoby w okolicy 6g/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zdecydowanie lepiej rozpuścić cukier w wodzie, przegotować, ostudzić i zmieszać z piwem przed rozlewem. Przy dosypywaniu dość ciężko jest odmierzyć dawkę z dokładnością do grama, łatwo za to się pomylić i wsypać dwa razy, co może mieć smutne konsekwencje. Glukozy daje się nieco mniej, ale przy tych ilościach różnice są pomijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 W sobotę będę butelkować piwo. W instrukcji jest napisane, aby użyć 8g glukozy na 1l piwa. Chcę wsypać cukier do butelek. Ile muszę g wsypać do butelki 0,5l? Mocne nagazowanie przy takiej ilości.Według kalkulatora to lambiki i pszenice się tak gazuje. Na androidzie masz aplikacje kalkulator piwowarski, więc sobie policz jakie chcesz. Ja mam takie pytanie. Gęstwa w słoiku wygląda jak na zdjęciu. Czy lepiej dodać to z góry, czy to co na dnie słoika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 39 minut temu, INTseed napisał: Ja mam takie pytanie. Gęstwa w słoiku wygląda jak na zdjęciu. Czy lepiej dodać to z góry, czy to co na dnie słoika? Całość ładnie wygląda. Te z góry wyglądają jak gęstwa po wyciągnięciu z lodówki jakby zaczęła "pracować" : ) a dolne pod piwem dalej w letargu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) 20 godzin temu, punix napisał: To raczej nie jest skomplikowana matematyka Inna sprawa, że 8g/l to już dość wysokie wysycenie, jakie to piwo? Bezpieczniej byłoby w okolicy 6g/l. Belgian Blond Ale 17 BLG. Rozumiem, że 4g na butelkę. Myślałem, że glukoza-cukier to nie jest 1:1 Edytowane 16 Stycznia 2020 przez qwerty01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 2 godziny temu, qwerty01 napisał: Belgian Blond Ale 17 BLG. Rozumiem, że 4g na butelkę. Myślałem, że glukoza-cukier to nie jest 1:1 Cukru sypiesz teoretycznie 10% mniej, przy sypaniu miarką do butelek będziesz miał pewnie większe rozbieżności pomiędzy poszczególnymi butelkami - zawsze można zrobić syrop cukrowy i dodać przed rozlewem. Warto korzystać z kalkulatorów nagazowania, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się