ewemarkam Opublikowano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Dzięki za porady W zasadzie nie mam nawet kiedy tego zabutelkować Dopiero w weekend, albo końcem tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pracownia_kursko Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Witajcie, czy mógłby mnie ktoś "naprostować" w temacie wysładzania. Jeśli chodzi o zacieranie, temperatury, próbę jodową wszystko rozumiem. Ale, jeśli zaczynam zacierać w proporcji 3:1 czyli wychodzę z 19.5l, po zatarciu i przelaniu do fermentora z węzykiem (filtracja) //// i tu następuję ciemność Powinienem przefiltrować to co zatarłem i zmierzyć BLG ? / Jeśli osiągnę określone BLG powinienem wysładzać (dolewać do fermetnora z talerzykiem i wężem wody 70*) i teraz ile tej wody dodawać ? Żeby na warkę 20L uzyskać 23l brzeczki (3L pewnie odparują przy gotowaniu i chmieleniu) ? Czy nie robić tego "na oko" tylko właśnie mierzyć BLG do uzyskania BLG właściwego dla stylu piwa - (DDH IPA) (przykład jesli mam 20BLG przefiltrowanego zacieru, wysładzam do momentu osiągnięcia BLG określonego w przepisie jako "gęstość BLG przed gotowaniem 14.7BLG" Oto mój przepis bazowy - Ziarno Viking Pale Ale malt 5 kg 76.9% Ziarno Płatki owsiane 0.5 kg 7.7% Ziarno Pszeniczny 1 kg 15.4% Temp Czas 66 C 50 min 72 C 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 19,5 litra minus 5,2 (w młócie zostaje ok 0,8 l/kg) = 14,3litra. 23l - 14,3 = 8,7l brakuje. Pewnie z litr strat po chmieleniu to tak wyslodzilbym to 10 litrami wody. Przelewasz zacier do wysładzania. Czekasz z 15min aż się złożę ułoży. Przelewasz pierwsza porcje do momentu odsłonięcia młóta wtedy dolewasz powiedzmy połowę wody do wysładzania. Znów odbierasz brzeczkę do odsłonięcia młóta i dolewasz wody. pracownia_kursko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pracownia_kursko Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 5 godzin temu, anatom napisał: 19,5 litra minus 5,2 (w młócie zostaje ok 0,8 l/kg) = 14,3litra. 23l - 14,3 = 8,7l brakuje. Pewnie z litr strat po chmieleniu to tak wyslodzilbym to 10 litrami wody. Przelewasz zacier do wysładzania. Czekasz z 15min aż się złożę ułoży. Przelewasz pierwsza porcje do momentu odsłonięcia młóta wtedy dolewasz powiedzmy połowę wody do wysładzania. Znów odbierasz brzeczkę do odsłonięcia młóta i dolewasz wody. Bardzo dziękuję, już robię notatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Mam bardzo nietypowy problem. W czwartek wrzuciłem butelki do wanny z gorącą wodą w celu namoczenia by odeszły etykiety. Wyjechałem na weekend poza miasto zostawiając butelki spokojnie w wodzie. Przyjeżdżając dziś woda a co za tym idzie butelki śmierdzą taką odstałą wodą, takim bagnem , trochę gotowane brokuły (mam nadzieję że wiecie o czym mowa) A jutro miałem zaplanowane butelkowanie. Czy ktoś z Was miał podobny problem i czy ewentualnie można się jakoś pozbyć tego zapachu ? Nie wyobrażam sobie by ten smród dostał się do gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 NaOH zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) 27 minut temu, Mszewski napisał: woda a co za tym idzie butelki śmierdzą taką odstałą wodą, takim bagnem To teraz wypłucz/ przetrzyj druciakiem flaszki, żeby odszedł klej. Do środka nasyp oxi, nalej ciepłej wody i zostaw na noc. Rano wylej, wypłucz trzęsąc, pozwól ociec, zdezynfekuj i butelkuj. 27 minut temu, Mszewski napisał: Nie wyobrażam sobie by ten smród dostał się do gotowego piwa. No bo się nie dostanie. edit: @Browar SKILL mówi o ługu. To tez poradzi sobie, ale wtedy dezynfekcja najlepiej Starsanem/ Chemiprosanem, żeby zneutralizować zasadę Edytowane 21 Czerwca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 19 minut temu, zasada napisał: edit: @Browar SKILL mówi o ługu. To tez poradzi sobie, ale wtedy dezynfekcja najlepiej Starsanem/ Chemiprosanem, żeby zneutralizować zasadę A ja proponuję inaczej: Czyszczenie ługiem, neutralizacja delikatnym roztworem kwasku cytrynowego, a następnie dezynfekcja Oxi. Tak, wiem, 3 stopniowa zabawa, dużo roboty. Ale działa świetnie! zasada i tmk1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Dzięki Panowie ja zrobiłem tak - Mycie szczotką gorąca woda plus płyn. Następnie gorąca woda plus oxi. Nie śmierdzi mam nadzieję że to da radę. Pozdrawiam dziękuję jak zawsze pomocni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezper87 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Witam ponownie, mam pewne pytanie dotyczące refermentacji, a mianowicie mam piwo Polish Ale (na safale S-04) w lodowce w fermentorze temp ok 3 stopnie (Cold crash). Refermentacje będę przeprowadzał w garażu w temperaturze ok 19-20 stopni. Gdy na brewness wyliczam ilość glukozy do refermentacji to podaje temperaturę przy rozlewie (te ok 3 stopnie) czy w jakiej będzie refermentowac (19-20)?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Podajesz najwyższą temperaturę podczas fermentacji. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezper87 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Czyli taka jaką miałem podczas fermentacji (20,5)? Czy najwyższa jaka będzie podczas refermentacji?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) 8 minut temu, Jezper87 napisał: Czyli taka jaką miałem podczas fermentacji (20,5)? Czy najwyższa jaka będzie podczas refermentacji? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Podczas fermentacji. Chodzi o to ze poczas fermentacji co2 rozpuszcza się w piwie, im wyzsza temperatura tym jest go mniej i jest wydalany z piwa. Więc jesli najwyższa fermentacja byla 20,5 to tyle dajesz. Jeśli fermentujesz w 10, pozniej przeniesiesz do 20 na kilka dni to tez podajesz 20. W 10 się rozpuscilo sporo co2 w piwie lecz przenosząc został uwolniony Natomiast w butelce juz nigdzie się nie ulotni, więc masz część juz rozpuszczona dzieki fermentacji i dodatkowo dajesz cukier by miec odpowiednie nagazowanie. Edytowane 25 Czerwca 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezper87 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Podczas fermentacji. Chodzi o to ze poczas fermentacji co2 rozpuszcza się w piwie, im wyzsza temperatura tym jest go mniej i jest wydalany z piwa. Więc jesli najwyższa fermentacja byla 20,5 to tyle dajesz. Jeśli fermentujesz w 10, pozniej przeniesiesz do 20 na kilka dni to tez podajesz 20. W 10 się rozpuscilo sporo co2 w piwie lecz przenosząc został uwolniony Natomiast w butelce juz nigdzie się nie ulotni, więc masz część juz rozpuszczona dzieki fermentacji i dodatkowo dajesz cukier by miec odpowiednie nagazowanie.Dziękuje bardzo za informacjeWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Cześć wszystkim, to mój pierwszy post i pierwsze podejście do warzenia. Nastawiłem brzeczkę z brewkitu Coopers Lager + ekstrakt 1,7kg. BLG początkowe balingometr wskazywał 8. Oryginalnych drożdży z puchy nie dawałem. Dokupiłem drożdże US-05 i zadałem gdy temp. brzeczki wynosiła 15°C po uprzednim uwodnieniu i napowietrzeniu brzeczki. Trzymam w takiej temp., podwyższyć czy obniżyć? Jak długo może trwać fermentacja w tej temp? Po ilu godzinach drożdże powinny wystartować? Na razie wszystko opadło na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) 26 minut temu, smola napisał: Cześć wszystkim, to mój pierwszy post i pierwsze podejście do warzenia. Nastawiłem brzeczkę z brewkitu Coopers Lager + ekstrakt 1,7kg. BLG początkowe balingometr wskazywał 8. Oryginalnych drożdży z puchy nie dawałem. Dokupiłem drożdże US-05 i zadałem gdy temp. brzeczki wynosiła 15°C po uprzednim uwodnieniu i napowietrzeniu brzeczki. Trzymam w takiej temp., podwyższyć czy obniżyć? Jak długo może trwać fermentacja w tej temp? Po ilu godzinach drożdże powinny wystartować? Na razie wszystko opadło na dno. Na razie możesz trzymać w takiej temperaturze. Jak zobaczyć, że fermentacja zacznie spowalniać, to stopniowo podwyższać. Po dwóch tygodniach możesz pierwszy raz zmierzyć blg, wcześniej nie otwieraj fermentora. Opóźnienie drożdży może zależeć od wielu czynników, w tym od ich kaprysu i może trwać nawet dobę. Ile czasu minęło od uwodnienia drożdży do ich zadania do brzeczki? Edytowane 29 Czerwca 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 4 godziny temu, tortoise napisał: Ile czasu minęło od uwodnienia drożdży do ich zadania do brzeczki? Pełna godzina. Niedawno zerknąłem i chyba fermentacja ruszyła. Wieko fermentora się lekko wybrzuszyło i woda w rurce nie jest już na jednakowym poziomie. Czy dobrze rozumiem, że przy początkowym BLG 8, piwo będzie miało około 4%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) 10 minut temu, smola napisał: Pełna godzina. Niedawno zerknąłem i chyba fermentacja ruszyła. Wieko fermentora się lekko wybrzuszyło i woda w rurce nie jest już na jednakowym poziomie. Czy dobrze rozumiem, że przy początkowym BLG 8, piwo będzie miało około 4%? Długo, to mogło być przyczyną lagu. Postaraj się, żeby drożdże zadawać do brzeczki nie później niż 30 minut po uwodnieniu. Im więcej czasu minie, tym większe ryzyko ich słabej pracy. W uproszczeniu poziom alkoholu to (BLG początkowe - BLG końcowe)/2. Tak więc teraz wszystko zależy od drożdży i fermentacji ? Edytowane 29 Czerwca 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 15 minut temu, smola napisał: Pełna godzina. Niedawno zerknąłem i chyba fermentacja ruszyła. Wieko fermentora się lekko wybrzuszyło i woda w rurce nie jest już na jednakowym poziomie. Czy dobrze rozumiem, że przy początkowym BLG 8, piwo będzie miało około 4%? Do jakiej objętości dolałeś wody? Przy brewkicie+ekstrakcie, na 20l powinieneś mieć raczej w okolicy 12°blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 20 minut temu, tortoise napisał: Długo, to mogło być przyczyną lagu. Wg instrukcji. Wsypać do wody o temp. 25°C i zostawić na 30 min, następnie mieszać delikatnie przez 30 min. 15 minut temu, punix napisał: Do jakiej objętości dolałeś wody? Przy brewkicie+ekstrakcie, na 20l powinieneś mieć raczej w okolicy 12°blg. 23 litry, też wg instrucji. Chyba, że balingometr źle wskazywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 52 minuty temu, smola napisał: Wg instrukcji. Wsypać do wody o temp. 25°C i zostawić na 30 min, następnie mieszać delikatnie przez 30 min. 23 litry, też wg instrucji. Chyba, że balingometr źle wskazywał. Sprawdź balingomierz na wodzie, dla 23l powinno wyjść koło 11blg. Na pewno tak brzmiała instrukcja? Nie było raczej coś w rodzaju "wsypać do wody, zostawić na 30 minut, później delikatnie zamieszać i wlać do brzeczki"? Lepiej nie przedłużać uwadniania, bo mniej komórek będzie w optymalnym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 29.06.2020 o 23:59, punix napisał: Na pewno tak brzmiała instrukcja? "Rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C (80°F ± 6°F) wziętej w ilości 10 krotnie większej niż masa drożdży. Pozostawić na 15 do 30 minut. Delikatnie mieszać w ciągu 30 minut, i tak otrzymany krem zadawać do zbiornika fermentacyjnego." Ja tak zrozumiałem. ? tak podjarany byłem, że źle wynik odczytałem z balingomierza Edytowane 11 Lipca 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Cześć, wczoraj zepsuła mi się lodówka i nie chłodzi. Co mogę zrobić z gęstwą świeżych drożdży (FM-52), które w niej trzymam zasłoikowane i chciałbym użyć w przyszłości? Zamrażarka lekko działa, utrzymuje ok. -6C. Zastanawiałem się, czy by wrzucić do niej ten słoik. Będzie to dobre dla drożdży czy się obrażą i już dla mnie nie popracują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Cześć, wczoraj zepsuła mi się lodówka i nie chłodzi. Co mogę zrobić z gęstwą świeżych drożdży (FM-52), które w niej trzymam zasłoikowane i chciałbym użyć w przyszłości? Zamrażarka lekko działa, utrzymuje ok. -6C. Zastanawiałem się, czy by wrzucić do niej ten słoik. Będzie to dobre dla drożdży czy się obrażą i już dla mnie nie popracują? Zanieś do kogoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Cześć, wczoraj zepsuła mi się lodówka i nie chłodzi. Co mogę zrobić z gęstwą świeżych drożdży (FM-52), które w niej trzymam zasłoikowane i chciałbym użyć w przyszłości? Zamrażarka lekko działa, utrzymuje ok. -6C. Zastanawiałem się, czy by wrzucić do niej ten słoik. Będzie to dobre dla drożdży czy się obrażą i już dla mnie nie popracują? Nie zamrażaj, bo w tej formie ubijesz drożdże. Zostaw je normalnie gdzies w najchlodniejszym miejscu w domu. Nic im nie powinno się stać przez ten dzień czy dwa.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się