Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, g_berger napisał:

ja kalibrowałem swój zwykłą wodą o temp pokojowej i się skalibrował nieźle czyli mniej więcej pokazuje to samo co spławik

Faktycznie. Skalibrowałem go letnią wodą z kranu i odchył względem spławika wynosi jakieś 0,5 blg (już po przeliczeniu bx do blg), więc nie ma tragedii. I tak używam go tylko przy zacieraniu i gotowaniu, więc nie przeszkadza mi taki błąd pomiarowy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem lodówkę ze styropianu umieściłem w niej fermentor z brzeczką i dałem 4 butelki 1.5l z zamrożoną wodą.

Brzeczkę wchodziłem do 20 stopni a drodze us-5 uwodniłem w brzece o temperaturze 21-22 stopnie i ładnie ruszyły.

Drodze wlałem w nocy koło 24:00 i fermentor do lodówki styropianowej.

Dziś rano wstaje i termometr przyklejony do fermetora zabezpieczony styropianem wskazywał 13 stopni a w fermentorze brak piany i jakiejkolwiek odznaki iż drożdże ruszyły.

Wyciągnąłem 3 butelki i 1 butelkę zostawiłem w lodówce.

Pierwszy raz robię w lodówce i boję się iż temperatura może za niska była w fermentorze i może już nie ruszą drożdże ?

Czy więcej czasu trzeba ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Łachim napisał:

Na tym etapie jeszcze powinny ruszyć, gorzej jak się przechłodzi pod koniec fermentacji.

Obecnie to fermentor 14 stopni a w lodówce niecałe 18 stopni.

Będę próbował utrzymywać temperaturę w lodówce w przedziale 18-20 stopni (kiedyś ktoś mi pisła iż 18-20 stopni to dobra temperatura do górnej fermentacji).

A pytanie jak nie ruszą drożdże wcale to jakie są później możliwości ?

Edytowane przez Alien844
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Alien844 napisał:

powiedz mi przez jaki okres utrzymywać taką niską temperaturę?

Jakieś tydzień-poltorej od rozpoczęcia fermentacji, później możesz zacząć podnosić. Ja większość piw na górniakach kończę fermentować w 20-22"C żeby mieć pewność, że wszystko zostało zjedzone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, Alien844 napisał:

Normalny automat, tylko trochę mały. Jak robisz warki 15l to będzie ok :)

Edytowane przez MienkiN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, MienkiN napisał:

Normalny automat, tylko trochę mały. Jak robisz warki 15l to będzie ok :)

No właśnie 15l wydaje mi się mało 2-3 litry jeszcze odejdą po zlaniu.

Jeszcze taki znalazłem i 200 zł droższy.

https://www.olx.pl/d/oferta/kociol-do-warzenia-piwa-30-40-l-lcd-CID619-IDTx2Nf.html

42 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał:

Jakieś tydzień-poltorej od rozpoczęcia fermentacji, później możesz zacząć podnosić. Ja większość piw na górniakach kończę fermentować w 20-22"C żeby mieć pewność, że wszystko zostało zjedzone.

Tak zrobię, dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.03.2023 o 18:31, Alien844 napisał:

No właśnie 15l wydaje mi się mało 2-3 litry jeszcze odejdą po zlaniu.

Jeszcze taki znalazłem i 200 zł droższy.

https://www.olx.pl/d/oferta/kociol-do-warzenia-piwa-30-40-l-lcd-CID619-IDTx2Nf.htmlTak zrobię, dzięki za pomoc.

Mam, używam, chwalę sobie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał:

Przy małej warce w dużym kociołku daj więcej wody do zacierania (spokojnie 3,5-4l), bo w inaczej będziesz miał bardzo gęsto w kotle. 

Tak zrobię.

Dostałem informację iż do automatu lepszy gniotownik niż taki ręczny śrutownik ponieważ mniej mąki jest i podczas filtracji nie ma problemu.

A z kolei z śrutownika więcej mąki wychodzi i może być różnie podczas filtrowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie mam taką rurkę fermentacyjną i wlewałem wody do połowy i już dwa razy dolewałem od poniedziałku.

Wygląda na to jakby woda była zasysana do środka.

Ktoś wie czego tak się dzieje oraz jak temu zaradzić ?

Teraz myśl czy z tą kranówką coś się nie dostało do brzeczki:(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, Alien844 napisał:

Pytanie mam taką rurkę fermentacyjną i wlewałem wody do połowy i już dwa razy dolewałem od poniedziałku.

Wygląda na to jakby woda była zasysana do środka.

Ktoś wie czego tak się dzieje oraz jak temu zaradzić ?

Teraz myśl czy z tą kranówką coś się nie dostało do brzeczki:(

Zatkaj jaką watą/gazikiem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie jako początkujący pytanie zlewać na cichą czy nie?

Pierwszą warkę nie zlewałem na cichą dopiero po miesiącu do butelek.

Jak robiłem na kveikach to zlałem na cichą i powstał kożuch bo dłuższym czasie.

Czy piwo zlane na cichą jest bardziej klarowne ?

Jak to jest u Was ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepiej nie zlewaj (ryzyko utlenienia lub infekcji), tylko poczekaj dłużej i ewentualnie zostaw więcej na dnie. Ja obecnie przelewam tylko do chmielenia na zimno albo dawania dodatków typu owoce, z tym że robię to zwykle przy zamkniętych transferach (z kega do kega).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.