ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 13 minut temu, zasada napisał: Do kalibracji woda destylowana z tego co pamiętam. Kręcisz dopóki niebieskie nie jest na zero. Ok, w takim razie czeka mnie wycieczka po sklepach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 ja kalibrowałem swój zwykłą wodą o temp pokojowej i się skalibrował nieźle czyli mniej więcej pokazuje to samo co spławik ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 48 minut temu, g_berger napisał: ja kalibrowałem swój zwykłą wodą o temp pokojowej i się skalibrował nieźle czyli mniej więcej pokazuje to samo co spławik Faktycznie. Skalibrowałem go letnią wodą z kranu i odchył względem spławika wynosi jakieś 0,5 blg (już po przeliczeniu bx do blg), więc nie ma tragedii. I tak używam go tylko przy zacieraniu i gotowaniu, więc nie przeszkadza mi taki błąd pomiarowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 24 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Bo zwykła kranówka wystarczy. To ma być roztór bez cukru, a nie bez minerałów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Zrobiłem lodówkę ze styropianu umieściłem w niej fermentor z brzeczką i dałem 4 butelki 1.5l z zamrożoną wodą. Brzeczkę wchodziłem do 20 stopni a drodze us-5 uwodniłem w brzece o temperaturze 21-22 stopnie i ładnie ruszyły. Drodze wlałem w nocy koło 24:00 i fermentor do lodówki styropianowej. Dziś rano wstaje i termometr przyklejony do fermetora zabezpieczony styropianem wskazywał 13 stopni a w fermentorze brak piany i jakiejkolwiek odznaki iż drożdże ruszyły. Wyciągnąłem 3 butelki i 1 butelkę zostawiłem w lodówce. Pierwszy raz robię w lodówce i boję się iż temperatura może za niska była w fermentorze i może już nie ruszą drożdże ? Czy więcej czasu trzeba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Na tym etapie jeszcze powinny ruszyć, gorzej jak się przechłodzi pod koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Łachim napisał: Na tym etapie jeszcze powinny ruszyć, gorzej jak się przechłodzi pod koniec fermentacji. Obecnie to fermentor 14 stopni a w lodówce niecałe 18 stopni. Będę próbował utrzymywać temperaturę w lodówce w przedziale 18-20 stopni (kiedyś ktoś mi pisła iż 18-20 stopni to dobra temperatura do górnej fermentacji). A pytanie jak nie ruszą drożdże wcale to jakie są później możliwości ? Edytowane 26 Marca 2023 przez Alien844 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 @Alien844 15-16'C to idealna temperatura dla US-05. W niższej też pewnie ruszą, ale będzie dłuższy lag i fermentacja potrwa dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 11 minut temu, ciezkicoswybrac napisał: @Alien844 15-16'C to idealna temperatura dla US-05. W niższej też pewnie ruszą, ale będzie dłuższy lag i fermentacja potrwa dłużej. Narazie czekam aż ruszą A powiedz mi przez jaki okres utrzymywać taką niską temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Panowie co myślicie o tym sprzęcie z linku ? https://www.olx.pl/d/oferta/kociol-warzelny-zacierny-one-concept-do-zacierania-piwa-z-pompa-obieg-CID99-IDTlcNz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 17 minut temu, Alien844 napisał: powiedz mi przez jaki okres utrzymywać taką niską temperaturę? Jakieś tydzień-poltorej od rozpoczęcia fermentacji, później możesz zacząć podnosić. Ja większość piw na górniakach kończę fermentować w 20-22"C żeby mieć pewność, że wszystko zostało zjedzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 (edytowane) 26 minut temu, Alien844 napisał: Panowie co myślicie o tym sprzęcie z linku ? https://www.olx.pl/d/oferta/kociol-warzelny-zacierny-one-concept-do-zacierania-piwa-z-pompa-obieg-CID99-IDTlcNz.html Normalny automat, tylko trochę mały. Jak robisz warki 15l to będzie ok Edytowane 26 Marca 2023 przez MienkiN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 32 minuty temu, MienkiN napisał: Normalny automat, tylko trochę mały. Jak robisz warki 15l to będzie ok No właśnie 15l wydaje mi się mało 2-3 litry jeszcze odejdą po zlaniu. Jeszcze taki znalazłem i 200 zł droższy. https://www.olx.pl/d/oferta/kociol-do-warzenia-piwa-30-40-l-lcd-CID619-IDTx2Nf.html 42 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał: Jakieś tydzień-poltorej od rozpoczęcia fermentacji, później możesz zacząć podnosić. Ja większość piw na górniakach kończę fermentować w 20-22"C żeby mieć pewność, że wszystko zostało zjedzone. Tak zrobię, dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Właśnie wróciłem z pracy i sprawdzam brzeczkę i ruszyły drożdże, piany pod dostatkiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 @Alien844 co do pudła ze styropianu: do warki 10l miałem 4 pólitrowe butelki wymieniane 2/24h i dawały radę utrzymać dość stabilnie 11-12 st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Godzinę temu, g_berger napisał: @Alien844 co do pudła ze styropianu: do warki 10l miałem 4 pólitrowe butelki wymieniane 2/24h i dawały radę utrzymać dość stabilnie 11-12 st Obecnie mam włożone dwa małe wkłady z lodówki turystycznej i temperatura utrzymuje się w przedziale 16-17 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 W dniu 26.03.2023 o 18:31, Alien844 napisał: No właśnie 15l wydaje mi się mało 2-3 litry jeszcze odejdą po zlaniu. Jeszcze taki znalazłem i 200 zł droższy. https://www.olx.pl/d/oferta/kociol-do-warzenia-piwa-30-40-l-lcd-CID619-IDTx2Nf.htmlTak zrobię, dzięki za pomoc. Mam, używam, chwalę sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 2 godziny temu, fotohobby napisał: Mam, używam, chwalę sobie Kupiłem jutro sprzedający wyśle więc w środę będę miał. W sobotę zrobię małą warkę (10l) na kveikach bo lodówka styropianowa zajęta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 21 minut temu, Alien844 napisał: W sobotę zrobię małą warkę (10l) na kveikach bo lodówka styropianowa zajęta Przy małej warce w dużym kociołku daj więcej wody do zacierania (spokojnie 3,5-4l), bo w inaczej będziesz miał bardzo gęsto w kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 2 minuty temu, ciezkicoswybrac napisał: Przy małej warce w dużym kociołku daj więcej wody do zacierania (spokojnie 3,5-4l), bo w inaczej będziesz miał bardzo gęsto w kotle. Tak zrobię. Dostałem informację iż do automatu lepszy gniotownik niż taki ręczny śrutownik ponieważ mniej mąki jest i podczas filtracji nie ma problemu. A z kolei z śrutownika więcej mąki wychodzi i może być różnie podczas filtrowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 28 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Pytanie mam taką rurkę fermentacyjną i wlewałem wody do połowy i już dwa razy dolewałem od poniedziałku. Wygląda na to jakby woda była zasysana do środka. Ktoś wie czego tak się dzieje oraz jak temu zaradzić ? Teraz myśl czy z tą kranówką coś się nie dostało do brzeczki:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 57 minut temu, Alien844 napisał: Pytanie mam taką rurkę fermentacyjną i wlewałem wody do połowy i już dwa razy dolewałem od poniedziałku. Wygląda na to jakby woda była zasysana do środka. Ktoś wie czego tak się dzieje oraz jak temu zaradzić ? Teraz myśl czy z tą kranówką coś się nie dostało do brzeczki:( Zatkaj jaką watą/gazikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 28 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 21 minut temu, anteks napisał: Zatkaj jaką watą/gazikiem W sumie racja, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alien844 Opublikowano 29 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Panowie jako początkujący pytanie zlewać na cichą czy nie? Pierwszą warkę nie zlewałem na cichą dopiero po miesiącu do butelek. Jak robiłem na kveikach to zlałem na cichą i powstał kożuch bo dłuższym czasie. Czy piwo zlane na cichą jest bardziej klarowne ? Jak to jest u Was ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Lepiej nie zlewaj (ryzyko utlenienia lub infekcji), tylko poczekaj dłużej i ewentualnie zostaw więcej na dnie. Ja obecnie przelewam tylko do chmielenia na zimno albo dawania dodatków typu owoce, z tym że robię to zwykle przy zamkniętych transferach (z kega do kega). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się