Oskaliber Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Refraktometr. Przelicz wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Po przeliczeniu kalkulatorem z Excela wyszło 6.6 plato. Czy to normalne odfermentowanie tak zacieranego piwa? Drożdże s-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Bez laktozy to jakieś 5 blg, więc przy zacieraniu na słodko powiedzmy, że w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Dziękuję :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Witam, 6 lutego "uwarzyłem" pierwsze piwo z brewkitu Amber Lager, do którego dodałem 0.5 kg glukozy i pół puszki esktraktu słodowego jasnego, drożdże German Lager (24 gram) uwodniłem, brzeczkę napowietrzyłem i zadałem w 20 stopniach. Wyszło tego jakoś 24 litry o ekstrakcie 10 blg. Drożdże po 5 dniach ruszyły i fermentowały w 12 stopniach. Dzisiaj miałem zamiar przelać je do baniaka i wstawić do chłodni w temperaturę 1-2 stopnie. Po zmierzeniu balingometrem wyszło 3,5 i zdałem sobie sprawę, że chyba mały ekstrakt początkowy mi wyszedł albo piwo jeszcze powinno dofermentować. Czy jest szansa, że piwo jeszcze odfermentuje przynajmniej 1,5 BGL tak by piwo końcowo miało chociaż 4%? Na gęstwie chciałem nastawić kolejnego lagera, tym razem robiąc z podobnych składników max 20 litrów piwa. Czy dobrym pomysłem byłoby je teraz przelać do drugiego pojemnika ale zostawić jeszcze w tym samym pojemniku i za tydzień przenieść je na lagerowanie? Mam cichą nadzieje, że to trochę poruszy drożdże i jeszcze trochę dofermentuje, oraz chciałbym użyć gęstwy. Czy też odpuścić sobie i od razu lagerować bądź też najlepiej jeszcze chwile ich nie ruszać? PS: Przy pomiarze nie zdejmowałem wieka, a jedynie długą igłą ściągnąłem 100 ml do zbadania poziomu cukru i zrobiłem to dziś pierwszy raz (piszę w razie czego jakby ktoś osądzał mnie o niecierpliwość ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Planuje warzenie Classic American Pilsner. Szukam płatków kukurydzianych. Jakie stosować? Większość jakie znajduje mają jakieś dodatki (cukier itp.). A może mogę zastosować kaszkę kukurydzianą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Ryżu daj.... podobno płatki kukurydziane dość mocno komplikują filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Ryżu daj.... podobno płatki kukurydziane dość mocno komplikują filtrację. Ryż da mi bardziej wytrawne piwo. Do tego drożdże Pilsen Lager 2007 i wytrawność na całego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Ryżu daj.... podobno płatki kukurydziane dość mocno komplikują filtrację. Ryż da mi bardziej wytrawne piwo. Do tego drożdże Pilsen Lager 2007 i wytrawność na całego Skoro uparłeś się na kukurydzę to chyba najlepszy będzie grysik - właśnie w takiej formie kukurydzy używają hamerykańskie koncerny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Uwarzyłem ostatnio ris'a zadałem go dużą ilością gęstwy s-04 i zostawiłem w spokoju. Dzisiaj (po 3 dniach) wchodzę do piwnicy i okazuje się że piwko próbowało mi uciec z fermentora.Czapa drożdżowa która normalnie utrzymywała się na powierzchni brzeczki znajduję się teraz na ściankach i pokrywie fermentora. Powierzchnia jest prawie "goła". Jest to coś czym powinienem się przejmować, czy zostawić w spokoju ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karmelsik Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 W tym tygodniu planuje rozlewać pierwszego lagera. Leżakuje już ok. miesiąc. Gdzies czytałem, że dobrze jest potrzymać go jeszcze pare dni przed rozlaniem w temp. pokojowej. Czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Uwarzyłem ostatnio ris'a zadałem go dużą ilością gęstwy s-04 i zostawiłem w spokoju. Dzisiaj (po 3 dniach) wchodzę do piwnicy i okazuje się że piwko próbowało mi uciec z fermentora. Czapa drożdżowa która normalnie utrzymywała się na powierzchni brzeczki znajduję się teraz na ściankach i pokrywie fermentora. Powierzchnia jest prawie "goła". Jest to coś czym powinienem się przejmować, czy zostawić w spokoju ? Bardziej na Twoim miejscu martwiłbym się temperaturą fermentacji, która pewnie mocno skoczyła, a teraz z kolei spadła. Teraz to albo zostaw jak jest, albo zmień pokrywę na wiadrze (na czystą, zdezynfekowaną). esesinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Czy w przypadku zbyt jasnego stouta (w stylu ale bliżej dolnych wartości) refermentacja na ekstrakcie barwiacym da jakiś skutek? Albo czy są inne sposoby przyciemnienia piws na tym etapie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Czy w przypadku zbyt jasnego stouta (w stylu ale bliżej dolnych wartości) refermentacja na ekstrakcie barwiacym da jakiś skutek? Albo czy są inne sposoby przyciemnienia piws na tym etapie? Do refermentacji Black IPY na 21 l, użyłem mieszanki 80g cukru i 60 g ekstraktu WES 7000 EBC. Efekt był bardzo dobry. Nie potrzebowałem za mocno przyciemniać, dlatego nie dawałem więcej ekstraktu. W staucie pewnie można spokojnie dać jego więcej. Musisz pamiętać, żeby przeliczyć sobie ilość cukrów fermentowalnych, które znajdują się w ekstrakcie, by dodać jego właściwą ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Robił z Was ktoś warki 12-15 litrowe w standardowym fermentatorze 34 litry? Pytam, ponieważ chcę zrobić zrobić kobiece piwo a w moich okolicach z dostępnością 15 litrowych pojemników jest duży problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomash Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Robił z Was ktoś warki 12-15 litrowe w standardowym fermentatorze 34 litry? Pytam, ponieważ chcę zrobić zrobić kobiece piwo a w moich okolicach z dostępnością 15 litrowych pojemników jest duży problem. Ja aktualnie mam na burzliwej dwie warki po ok 11-12l w pojemnikach 30l. A co Cię dokładnie zastanawia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Robił z Was ktoś warki 12-15 litrowe w standardowym fermentatorze 34 litry? Pytam, ponieważ chcę zrobić zrobić kobiece piwo a w moich okolicach z dostępnością 15 litrowych pojemników jest duży problem. Ja aktualnie mam na burzliwej dwie warki po ok 11-12l w pojemnikach 30l. A co Cię dokładnie zastanawia ? Chcę zrobić dla LP piwo malinowe z resztek wg. przepisu do którego link wyżej podałem. I zastanawiam się czy w takim dużym fermentatorze nie będzie problemu. Ale z tego co mi napisałeś powinno być ok. W końcu żona będzie zadowolona z piwa które robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomash Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Chcę zrobić dla LP piwo malinowe z resztek wg. przepisu do którego link wyżej podałem. I zastanawiam się czy w takim dużym fermentatorze nie będzie problemu. Ale z tego co mi napisałeś powinno być ok. W końcu żona będzie zadowolona z piwa które robię Z tego co wyczytałem nie powinno być problemu Jeśli żona nie jest zadowolona to zmień żonę Moja musiała się przyzwyczaić i tyle Zresztą lubi degustować różne style piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Zresztą lubi degustować różne style piwa. Może z tym niezadowoleniem trochę przesadziłem. Ale nie miała żadnych korzyści z tego tytułu bo piwa gorzkiego nie lubi. Jedynie Redsy ewentualnie piwko z sokiem. Ja natomiast preferuję gorzkie, więc jej moje nie smakują. Dzięki Twojej odpowiedzi zrobię piwko malinowe specjalnie dla niej. I będziemy żyli długo i szczęśliwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Mam do Was szybkie pytanie Jaka wychodzi Wam wydajność zacierania przy bardzo mocnych piwach >25Blg? Mi przy warzeniu RISa 28Blg wyszła wydajność ok. 55% (śrutowanie drobne/średnie, temp. wody do wysładzania 80, stosunek woda/słód 2.2/1) Zastanawiam się czy załamywać ręce, czy przyjąć z honorem, że taka wydajność jest przy takich piwach i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Zamiast pisać o jakiś procentach,napisz ile słodu ile wyszło i jaki baling. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) 30 litrów Weyermann - Pale Ale Malt 7 kg Monachijski 5 kg Caraaroma 1 kg Caramunich II 0.5 kg Weyermann pszeniczny jasny 0.5 kg Płatki owsiane 0.6 kg Płatki jęczmienne 0.8 kg Płatki pszenne 0.8 kg Weyermann - Carafa I 0.7 kg Jęczmień palony 1.2 kg Strzegom Czekoladowy 1200 0.3 kg Wyszło te 30litrów ale tylko 23Blg, jeszcze wygotowywuje. Nie ma błędu pomiaru jakby co. Edytowane 2 Marca 2016 przez Bychawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Wyszło te 30litrów ale tylko 23Blg no to masz super kiepską wydajność Przy tej ilości słodów to mi by wyszło 30l brzeczki o gęstości ok 30Blg a i tak zakładam kiepską wydajność tylko 70% wg BS. Wychodzi więc, że coś z zacieraniem skopałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 nie mogę dojść gdzie, zacieranie: 63C -> 90min 78C -> 5min Na mój rozum powinno się zatrzeć dwa razy. Mieszane prawie nonstop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 1. dużo palonych 2. ja i tak robię przerwę w 72°C choćby na 5 min. żeby sprawdzić czy gęstość nie wzrasta 3. dość gęsty zacier 4. ufasz swojemu termometrowi? Bychawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się