Henx Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Możesz wygotować brzeczkę do gęstości większej o 2-3 BLG i po schłodzeniu resztę uzupełnić źródlaną z lodówki. Zbijesz tym sposobem jeszcze kilka stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 2-3l zimnej wody dużo nie zbiją temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Głupia sprawa, zauważyłem że ostatnio jak zrobiło się ciepło, mam problem z zejściem poniżej tych 25-23 stopni podczas chłodzenia brzeczki. Zastanawiam się czy zadanie drożdży do takiej temperatury zrobi dużą różnicę ? Oczywiście od razu fermentor będzie przeniesiony do skrzyni styropianowej i zacznę zbijanie temperatury w taki sposób. Biorąc pod uwagę średni czas "laga" drożdży w momencie kiedy ruszą temperatura brzeczki powinna być już na odpowiednim poziomie. Druga opcja to zadanie drożdży dopiero kiedy schłodzę brzeczkę w skrzyni po kilku godzinach i teraz moje pytanie, czy robi to dużą tj. zauważalną różnicę ? Schłodź lodem. Tylko jeśli chłodzisz w wannie to musisz mieć miejsce w zamrażarce. Ja robiłem lód w woreczkach śniadaniowych wlewając litr wody do każdego. 24 woreczki chłodziły w ok. 2 godziny nawet do 12-13 st. jak za długo przetrzymałem. Teraz mam chłodnicę z karbowanki i najpierw podłączam do wanny, a potem przenoszę do kuchni, stawiam na kuchence i podłączam chłodnicę pod pompkę kupioną w akwarystycznym wstawioną do zlewu. W zlewie woda ze skruszonym lodem. Potrzeba może z 5 worków z lodem. Któryś z forumowiczów wstawił w poście filmik na którym widać właśnie taki sposób chłodzenia. Polecam bo działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 a gdzie sie wam tak spieszy , ja chlodze chlodnicą do 25-28 stopni i wrzucam do lodówki na 5-6 h na 15 stopni i dopiero potem zadaje drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 mam banalny problem z obliczeniami. Mam 20L brzeczki 16 BLG , jakie bede mial BGL dodajac 2 L wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 mam banalny problem z obliczeniami. a próbowałeś choć poszukać cokolwiek? (skoro to takie banalne) Proszę bardzo http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 jaki jest najbardziej żywiczny amerykański chmiel? chciałbym zrobić prawdziwie żywicznego single hopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Ja bym postawił na simcoe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Ja bym postawił na simcoe. taką kiedyś dostałem odpowiedź i zrobiłem SH Simcoe, wyszły tropiki, mango. Żywiczności zero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Bo ro zależy też od zbioru tak naprawdę, też odbiło mi się o uszy, że zbiór z któregoś roku dawał inne aromaty niż dotychczas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 jaki jest najbardziej żywiczny amerykański chmiel? chciałbym zrobić prawdziwie żywicznego single hopa Simcoe, Chinook, CTZ (Columbus/Tomahawk/Zeus). Warto zerknąć w stronę Eureka! - opisywany jako Super Simcoe Sam Simcoe z 2014 mam wrażenie, że jakiś taki sobie był - obecnie jest ok (jak dowaliłem ostatnio do AIPA w sumie 100g, to dominowała żywica). Dobrze się sprawdza na ostatnie 10-15 minut gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Potwierdzam. SH na simcoe 2015, które piłem były bardzo leśne/żywiczne/sosnowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Potwierdzam. SH na simcoe 2015, które piłem były bardzo leśne/żywiczne/sosnowe. Hmm, mój single hop był też z simcoe 2015 i niestety zero żywiczności. Z którego sklepu miałeś chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vospylsan Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Takie małe pytanie. Uważyłem RIS'a, zmierzona zawartość cukru za pomocą refraktometru była 27 brix, po 25 dniach fermentacji 16.5 brix pokazał. Próbuje korzystać z kalkulatora brixa na plato i nie wiem jaki współczynnik korekcyjny dobrać aby przekonać się o aktualnym poziomie cukru... pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 1.04 to standard. Dokladnie możesz to wyznaczyć mierząc brzeczkę przed fermentacją refraktometrem i cukromierzem, i dobrać taki współczynnik żeby było równo. Zerujesz oba przyrządy na wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Takie małe pytanie. Uważyłem RIS'a, zmierzona zawartość cukru za pomocą refraktometru była 27 brix, po 25 dniach fermentacji 16.5 brix pokazał. Próbuje korzystać z kalkulatora brixa na plato i nie wiem jaki współczynnik korekcyjny dobrać aby przekonać się o aktualnym poziomie cukru... pomocy Zanim będziesz zamieniał brixy na blg (tak współczynnik 1,04) oblicz jakimś kalkulatorkiem z sieci poprawkę na alko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Potwierdzam. SH na simcoe 2015, które piłem były bardzo leśne/żywiczne/sosnowe. Hmm, mój single hop był też z simcoe 2015 i niestety zero żywiczności. Z którego sklepu miałeś chmiel? Ja robiłem na chmielach z TB, ale zamawiałem zaraz po pojawieniu się świeżych w ofercie. Koledzy kupowali w CP i też było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Będę robił piwo z udziałem słodu żytniego na poziomie 15- 22% (jeszcze nie zdecydowałem który wariant wybiorę), przeglądając forum widziałem że wielu piwowarów olewa przerwę beta glukanową. Warto tę przerwę robić, czy zacierać normalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zależy co chcesz uzyskać. Przy 15% - 22% nie ma potrzeby. Robiłem z 81% słodu żytniego i sędziowie uznali, że było za bardzo oblepiające i kisielowate. Robiłem bez przerwy beta-glukanowej. Miałem nadzieję uzyskać piwo, które da się nabrać na łyżkę, ale nistety i tak spływa z niej Do 40% zasypu żyta wg mnie nie ma sensu robić tej przerwy. Piwo wyjdzie fajnie gęste i oleiste. Plo Koon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Ok. Dzięki wielkie za opinię. Zobaczymy w sobotę czy to żyto faktycznie takie straszne :-) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Ja warzyłem z 15% żyta i poszło normalnie, takiej ilości chyba nie ma się co obawiać, przerwy b-g nie robiłem. Plo Koon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 który chmiel będzie najbardziej podobny do centennial? także pod względem wrzucania na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Myślę, że Cascade się może nadawać kondek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Witam! taka sytuacja: berleywine 23L 23,3 brix zacieranie 90' 67C, zadane gęstwa 300ml FM13 irlandzkie ciemności tzrci pasaż po dry stoucie 11brix. w 22C.Do skrzyni styropianowej. Pierwsze oznaki fermentacji temp 20C, nie chłodziłem , myślałem ze jak przy fermentacji 20C, a skrzynia na balkonie i to był wieczór ,czyli w nocy już zimno, to nie wzrośnie. Niestety rano szaleństwo drożdżowe, wielka piana i 26C! Oczywiście panika poszły 2x1,5L PET zamrożone, no i niestety chyba zad dużo, po 24h spadło do 18C... i tu chyba wstrzymałem fermentację...po tygodniu 15brix potem wzrosło do 19C, nie mam bulgotki ale pokrywa rozszczelniona, wybrzusza się, Ale mierzę refraktometrem po kilku dniach i nie widzę żeby gęstość spadała. Czekać? podnieść temp? z tego zacierania ma jeszcze na tej samej gęstwie, tylko ok. 100ml, cienkusza, 6,6brix którego w niedzielę będę przelewał na cicha, czy może wziąć z niego gęstwę i zadać jeszcze raz do barleywina? oczywiście zachowując na maxa reżim sanitarny, jeśli tak to czy napowietrzać jeszcze raz brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Wczoraj rozlewałem piwo do butelek,powiedzmy ,że sie udało :-) Dzisiaj czytam o oxi,że dajemy 3-4 g na litr wody,do dezynfekcji. Ja przeczytałem 3-4, ale łyżeczki ,i takim roztworem dezynfekowałem butelki. Troche do butelki ,wstrząsnąłem,wylałem i nastepna, bez płukania. Dziś zaobserwowałem,taki biały osad na szyjkach(na zewnątrz).Powiedzcie,że bedzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się