WithoutStress Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 W którym momencie wsypuje się słód zakwaszający? Wtedy kiedy i inne słody. Zawsze? Gdzieś mi się chyba obiło o oko, że po ferulikowej jak ktoś robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 A mech irlandzki uwadnia się na ile minut przed dodaniem? 30min starczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 A mech irlandzki uwadnia się na ile minut przed dodaniem? 30min starczy? Wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 A mech irlandzki uwadnia się na ile minut przed dodaniem? Nie uwadniam i dodaję na 15-10 min przed końcem gotowania, i wg mnie jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Warze pilzneński i mam taką piane jak na zdjęciu. Czy to jest białko? Nie wiem czy to warto zgarniać i wyrzucić. Chcę mieć pierwsze klarowne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Nic nie szkodzi, normalka Jak chcesz klarowne piwo to go nie zakaź, i zatrzyj dobrze (żeby nie było skrobii, chociaz to się raczej nie zdarza). No i przy filtracji zawróć pierwsze kilka litrów, żeby mąki nie mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Wygląda na zdrową fermentację FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Fermentacje? W garze? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Kolor EBC brzeczki to jest po fermentacji czy przed? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Kolor EBC brzeczki to jest po fermentacji czy przed? Po fermentacji nie ma już brzeczki . Ale myślę, że kolor raczej odnosi się do gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Dzięki. Ostatnie pytanie. Zebrałem pierwszy raz gęstwe. Leżała w lodówce tydzień. Dziś otwałem słoik aby skosztować czy jest w smaku okey. Jest. Zostawiłem słoik na blacie aby temperatura się zwiększyła. Jednak w środku drożdze z dołu lecą z gazem do góry. Nie wiem czy te drożdze szczykawką już teraz do nowego słoika dać czy olać i zostawić niech się bawią Piwo chłodzi się na balkonie więc pewnie dopiero za 6h będzie odpowiednia temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Dzięki. Ostatnie pytanie. Zebrałem pierwszy raz gęstwe. Leżała w lodówce tydzień. Dziś otwałem słoik aby skosztować czy jest w smaku okey. Jest. Zostawiłem słoik na blacie aby temperatura się zwiększyła. Jednak w środku drożdze z dołu lecą z gazem do góry. Nie wiem czy te drożdze szczykawką już teraz do nowego słoika dać czy olać i zostawić niech się bawią Piwo chłodzi się na balkonie więc pewnie dopiero za 6h będzie odpowiednia temperatura. Ja bym je zostawił w spokoju bo jeszcze możesz zakazić. Generalnie to robię tak, że zlewam całe piwo znad gęstwy i potem nie mają gdzie się unosić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 W jakiej temperaturze trzymacie już zabutelkowane piwo ? I czy macie tak jak j że jest różnice w smaku między wypijanym piwem po czwartym i piątym tygodniu od zabutelkowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Takie do picia codziennego trzymam w nieogrzewanym pokoju, zimą spada do 16-17st ale latem to kiepskie warunki tam panują, natomiast takie przeznaczone do dłuższego leżakowania zawożę do rodzinnej piwnicy gdzie jest mniej więcej stałe 12st. Różnica w smaku jest praktycznie zawsze, początkowo z tygodnia na tydzień, z czasem nieco się stabilizuje, wiele tu zależy od samego piwa, stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) Jakbym mógł trzymać piwo to poniżej 10C. Od razu jakbym przyniusł z piwnicy bym wypił Czy drożdze kveik fm53 można zastosować do portera? W jakiej temperaturze fermentujecie cydr? Edytowane 29 Kwietnia 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) Jakbym mógł trzymać piwo to poniżej 10C. Od razu jakbym przyniusł z piwnicy bym wypił a kto Ci naopowiadał, że to jest dobra temperatura do picia piwa? Czy drożdze kveik fm53 można zastosować do portera? a jakiego portera? W jakiej temperaturze fermentujecie cydr? ja w odpowiedniej dla drożdży tj. ok.. 20°C choć może i będą tacy co uważają, że to nie jest właściwa temperatura dla nich Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez �Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Nikt mi nie naopowiadał, po prostu w takiej mi pasuje. Czasem pije w 15C, a czasem z lodówki od razu Nie wie ktoś ile ma stopni piwo lane na imprezach kraftowych? Co do drożdzy fm53 to ciekawi mnie czy w jakimkolwiek porterze ktoś je stosował. Jak patrzyłem na jakieś receptury na forum to nie widziałem żeby je ktoś stosował w takich stylach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Który Ty już raz te kveiki chcesz wykorzystać ? Kveiki to drożdze charakterystyczne, jak chcesz połączyć zasyp porterowy z tymi drożdżami, to masz prawo, ale porter to to nie będzie. (dalej nie wiadomo, jaki porter masz na myśli swoja drogą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Na razie dwa razy zastosowałem. Ja nie chce robić na nich porteru tylko pytam. Porter to ostatnie piwo jakie bym chciał robić. Np. bałtycki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Portery bałtyckie charakteryzują się tym, że fermentowane są dolniakami, więc delikatna sprzeczność się wkradła. Areq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Portery bałtyckie charakteryzują się tym, że fermentowane są dolniakami Niby masz rację, ale tylko niby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Czy nie ma nic dziwnego w tym, że brzeczka 12,5 blg zadana 21 dni temu US-05, fermentowana w temp 17-18 stopni (pierwsze 7 dni), później 19-20 aż do teraz, nadal fermentuje? Ostatni pomiar robiłem wczoraj i ekstrakt przez 3 dni spadł jeszcze o 0,5 blg, a dziś widzę lekko uniesione wieko, więc zakładam, że jeszcze coś zleci. Póki co mierzę refraktometrem i wynik pokazuje 5,5 brixa, co po przeliczeniu daje finalny 1,1 blg. Zacieranie 25 min w 64 stopniach, 25 min w 72 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Portery bałtyckie charakteryzują się tym, że fermentowane są dolniakami Niby masz rację, ale tylko niby Rozwiń proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qzka Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Wybaczcie jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu, jestem tu nowy. Uwarzyłem APA 12°Blg (jest to moja # 6warka). Solidnie napowietrzyłem brzeczkę i zadałem gęstwę po wcześniejszym stoucie (drożdże Liberty Bell M36), nie przygotowałem ich nijak, poprostu wrzuciłem z 5 łyżek stołowych gęstej papki prosto ze słoika (wyjąłem słoik z lodówki na kilka godzin przed zadaniem). Zadałem w 18°C i wstawiłem do pomieszczenia 17,5°C. Po około 4 godzinach zaczęło bulgać a po 12 h już miałem wysoką pianę drożdżową (wysokie krążki). Nie wiem kiedy piana opadła bo fermentowało u rodziców a mnie tam nie ma w tgodniu. Po tygodniu bulga raz na 2 min, mierzę odfermentowanie i widzę 7°Blg... ręce mi opadły, myślałem, że jak drożdze tak żwawo zaczęły pracować to będę miał bardzo wytrawne piwo. Zacierałem na lenia w 64°C, 100% Pale Ale (SMASH). Teraz przeniosłem fermentor do pomieszczenia 21°C i będę mierzył Blg co kilka dni ale nie spodziewam się spadku większego jak o kolejne 0,5°Blg (mierzę zwykłm balingometrem). Pytanie 1: Czy nie powinienem dodać do piwa jakiejś pożywki i nowej patri drożdzy? No przecież nie zabutalkuje piwa, które odfermentowało mniej niż 50%. Pytanie 2: Jaka może być przyczna? Wiem, że takie rzeczy dzieją sie czasem przy mocniejszych stoutach zasieranych na słodko, ale APA?...jak już pisałem zacieranie na lenia w 64°C więc ani na słodko ani na wytrawnie. A może to te drożdże, ale dlaczego, skoro tak szybko wystartowały? z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Portery bałtyckie charakteryzują się tym, że fermentowane są dolniakami Niby masz rację, ale tylko niby Rozwiń proszę. Portery bałtyckie zazwyczaj fermentowane są dolniakami, ale nie jest to wymóg. W tym roku mieliśmy chociażby dwa przykłady - Barana z Jajem i Porter Bałucki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się