Młynek Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Pierwszy raz uzywam refraktometru. Po burzliwej abw 25blg (z poczatkowa nie mialem problemu) zmierzylem blg i refraktometrem 14 brix i areometrem 7blg. Co robie zle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Nie korygujesz odczytu refraktometru. Wygooglaj sobie jakiś kalkulator do refraktometru i poczytaj dlaczego trzeba korygować FG z refraktometru Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Dzieki. Glupie pytanie, ale odpowiedz juz mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 będzie kwas około 12 plato, z dodatkiem owoców na cichą. jak chemilić? ile ibu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 (edytowane) będzie kwas około 12 plato, z dodatkiem owoców na cichą. jak chemilić? ile ibu? czym zakwaszasz ? Jak kwasem to tak jak lubisz. Jeśli zaś bakterie kwasu mlekowego to nie szalej - 4 IBU Edytowane 28 Maja 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 będzie kwas około 12 plato, z dodatkiem owoców na cichą. jak chemilić? ile ibu? czym zakwaszasz ? Jak kwasem to tak jak lubisz. Jeśli zaś bakterie kwasu mlekowego to nie szalej - 4 IBU zakwaszałem w kotle probiotykami, potem będę jeszcze gotował przez godzinę, chyba w tej metodzie to nie przeszkadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Witam. Jakiej średnicy kapsle do kapslownia butelek od szampana? Planuję rozlew kwachów do takowych butelek. Poszło z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) będzie kwas około 12 plato, z dodatkiem owoców na cichą. jak chemilić? ile ibu? czym zakwaszasz ? Jak kwasem to tak jak lubisz. Jeśli zaś bakterie kwasu mlekowego to nie szalej - 4 IBU zakwaszałem w kotle probiotykami, potem będę jeszcze gotował przez godzinę, chyba w tej metodzie to nie przeszkadza? Jeśli tak to co innego Jasne że nie przeszkadza. Edytowane 29 Maja 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Witam. Jakiej średnicy kapsle do kapslownia butelek od szampana? Planuję rozlew kwachów do takowych butelek. Poszło z Commodore 64 Prawdopodobnie takie 29mm np. http://twojbrowar.pl/pl/butelkowanie/686-kapsle-zlote-50-szt-29mm.html?search_query=kapsle&results=18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 http://allegro.pl/49b-palnik-zeliwny-taboret-gazowy-kuchenka-8-5-kw-i6767277443.html Używa ktoś z Was tego typu palnika? Sprawdzi się pod garem 25 L lub kegiem (30L i 50L)? Chciałbym wynieść się z warzeniem z domu i taki palnik będzie idealny. Moc też ma chyba niczego sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) S04 z 15 BLG zeszły do 5.5, trochę słabo czy mi się wydaje ? FES fermentacja 16-18'C podnoszona powoli po tygodniu. Pilzneński 5 kg Caraaroma 0.25 kg Carafa I 0.1 kg Płatki jęczmienne 0.5 kg Jęczmień palony 0.2 kg 64 C 45 min 72 C 30 min Edytowane 30 Maja 2017 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 US04 z 15 BLG zeszły do 5.5, trochę słabo czy mi się wydaje ? US05 czy S04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 US04 z 15 BLG zeszły do 5.5, trochę słabo czy mi się wydaje ? US05 czy S04? Jakie by nie były to słabo. Ile już fermentuje? Sprawdź termometr. Czym mierzysz blg? Sprawdź spławik jeśli spławikiem, a jeśli refraktometr to też sprawdź i pamiętaj o przeliczeniu wyniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Po uwarzeniu warki pod koniec zeszłego roku zostało mi trochę chmielu. Wtedy zakleiłem taśmą klejącą woreczki i wrzuciłem do biurka. Zapomniałem o nim. Chmiel jest z 2015, a dostałem go w listopadzie 2016. Szukając termometru znalazłem je dziś. Chciałem się zapytać co się z takim źle przechowanym chmielem dzieje? Do kosza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 http://allegro.pl/49b-palnik-zeliwny-taboret-gazowy-kuchenka-8-5-kw-i6767277443.html Używa ktoś z Was tego typu palnika? Sprawdzi się pod garem 25 L lub kegiem (30L i 50L)? Chciałbym wynieść się z warzeniem z domu i taki palnik będzie idealny. Moc też ma chyba niczego sobie. Z tego co mogę podpowiedzieć to używam nieco mocniejszego palnika (9,8 kW, trzy palnikowy) to bardzo dobrze się spisał. Gotowałem w grze emaliowanym jakieś 38l, na 50-60% mocy bardzo ładnie się gotowało. Wodę do wysładzania bardzo szybko podgrzał w porównaniu do gazówki domowej. A co do samego taboretu, to też zastanawiałem się nad jakimś mniejszym, ale ostatecznie wybrałem mocniejszy. I tak wydajesz jakąś kwotę do lepiej dołożyć te ok. 30zł i miedz coś już mocniejszego. Wiadomo, że za taka cenę to tylko dostępne są tylko "chinole z krwi i kości" , ale jakość nie jest jeszcze najgorsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) US04 z 15 BLG zeszły do 5.5, trochę słabo czy mi się wydaje ? US05 czy S04? US04 z 15 BLG zeszły do 5.5, trochę słabo czy mi się wydaje ? US05 czy S04? Jakie by nie były to słabo. Ile już fermentuje? Sprawdź termometr. Czym mierzysz blg? Sprawdź spławik jeśli spławikiem, a jeśli refraktometr to też sprawdź i pamiętaj o przeliczeniu wyniku. - S04 (żyłem w przekonaniu że to US ) - fermentuje 12 dni, temperatura się zgadza, od 16'C podnosiłem do teraźniejszych 18'C (temperatura w środku, nie otoczenia) - sprawdzam refraktometrem i przeliczam. Zajrzałem bo straszna cisza i spokój, piana już dawno uciekła a czytałem że szybko jedzą to od wczoraj mierze. Od wczoraj blg w miejscu to zaczynam się zastanawiać. Edytowane 30 Maja 2017 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Dwie sprawy. Chodziło mi o termometr, który używasz do zacierania,bo może Cię przekłamał i zatarłeś słodko. A druga sprawa jest taka, że co do s-04 masz po części rację, ale tylko po części. Rzeczywiście dość szybko zjadają WIĘKSZOŚĆ cukrów, a z tym co im zostanie dość długo się wloką. Radziłbym dać im jeszcze tydzień, dwa w tych 18 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Mam nadzieję że dojedzą bo jeszcze cichą z kawą na koniec. Termometry do zacierania powinny być ok bo kiedyś sprawdzałem i jestem dość pewny, używam dwóch to jestem spokojniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 mi tam zawsze s04 nie schodziły jakoś wybitnie płytko, a zawsze zacieranie na lenia w okolicach 66-68. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Też jakiś czas temu miałem FESa 15,5 BLG zrobionego na s04 i FFT i samo piwo zeszło w okolice 5BLG. Po miesiącu w fermentorze poszło w butle i się gazuje teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 http://allegro.pl/49b-palnik-zeliwny-taboret-gazowy-kuchenka-8-5-kw-i6767277443.html Używa ktoś z Was tego typu palnika? Sprawdzi się pod garem 25 L lub kegiem (30L i 50L)? Chciałbym wynieść się z warzeniem z domu i taki palnik będzie idealny. Moc też ma chyba niczego sobie. Z tego co mogę podpowiedzieć to używam nieco mocniejszego palnika (9,8 kW, trzy palnikowy) to bardzo dobrze się spisał. Gotowałem w grze emaliowanym jakieś 38l, na 50-60% mocy bardzo ładnie się gotowało. Wodę do wysładzania bardzo szybko podgrzał w porównaniu do gazówki domowej. A co do samego taboretu, to też zastanawiałem się nad jakimś mniejszym, ale ostatecznie wybrałem mocniejszy. I tak wydajesz jakąś kwotę do lepiej dołożyć te ok. 30zł i miedz coś już mocniejszego. Wiadomo, że za taka cenę to tylko dostępne są tylko "chinole z krwi i kości" , ale jakość nie jest jeszcze najgorsza. Dzięki. Zakupię ten palnik, o którym pisałem. Na pewno wystarczy na potrzeby mojej przyszłej warzelni Mam jeszcze pytanie z innej beczki. Czy przy poniższej recepturze: Zacieranie: 10 L wody (GH=17, KH=13, pH=7,5 - niestety zbyt twarda) 1,5 kg pilzneńskiego 1,5 kg Pale Ale 0,5 kg bursztynowego 0,25 kg karmelowego 150 Wszystkie słody ze słodowni Viking. Temperatura zacierania - 68°C Warzenie: 8 g Equinox - 60 min 10 g Equinox - 5 min 10 g Falconer's Flight - 5 min Fermentacja: drożdże US-05 Fermentowane w temperaturze 15°C. Powoli bulka w rurce. Po 24 h od zadania drożdży piana nie jest zbyt obfita. Spodziewałem się lepszego startu. Na zimno dorzucę jeszcze 20g Falconer's Flight oraz 32 g Equinox. Z tego wyszła warka 10L 14 blg. Po trzech dniach chmielenia na zimno spodziewałem się mocniejszego aromatu chmielu. Nie otrzymałem tego co chciałem. Myślicie, że mogę dosypać jeszcze ze 25-50 g Earl Greya? Lub ewentualnie innej (jakiej?) herbaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Nie ześrutowałem tego za bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 No drobno poleciałeś jak dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Wydawało mi się na początku że jak ostatnio. Zobaczymy czy wężyk da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Wygląda zdecydowanie grubiej niż moje ostatnio, ale mnie zatkało się w 30 sekund od rozpoczęcia filtracji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się