dutrasilva Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 0.5kg laktozy na 22 litry stouta zacieranego wytrawnie (63'c) będzie wyczuwalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) No ale tripel to Belg. edit: coś mi w telefonie nie wyświetliło poprzednich postów Edytowane 27 Czerwca 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Po 8 miesiącach w balonie na powierzchni piwa pojawił się biały nalot. Czy to wg Was wygląda na dobrą błonę, czy może to być infekcja/pleśń? Poszło z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Wygląda jak lakto. Co to za piwo (wygląda jak RIS )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Po 8 miesiącach w balonie na powierzchni piwa pojawił się biały nalot. Czy to wg Was wygląda na dobrą błonę, czy może to być infekcja/pleśń? Poszło z Commodore 64 Ludzie zacznijcie coś czytać oprócz plakatów na mieście Co raz ciekawsze posty w których kij wie o co chodzi. To jakiś dzikus czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Po 8 miesiącach w balonie na powierzchni piwa pojawił się biały nalot. Czy to wg Was wygląda na dobrą błonę, czy może to być infekcja/pleśń? Poszło z Commodore 64 Ludzie zacznijcie coś czytać oprócz plakatów na mieście Co raz ciekawsze posty w których kij wie o co chodzi. To jakiś dzikus czy nie? Z nerwów nie napisałem. Flaneders red ale. Wstępnie fermentowany s33, a następnie blendem wyest red roselare red ale. Obecnie 8 mcy z blendem i płatkami dębowymi. Pobrałem próbkę. Sorry za szkło :-) Pachnie dobrze, lekko dziko, w smaku lekko kwaśne, w tyle beczka, bardzo subtelna stajnia. Poszło z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 To wszystko jest okej. Rosleare robią takie błony poszukaj hasła pellicle. U mnie jest o wiele grubsza niż na twoim piwie Nie przejmowałbym się i jak dobre to w butle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 To wszystko jest okej. Rosleare robią takie błony poszukaj hasła pellicle. U mnie jest o wiele grubsza niż na twoim piwie Nie przejmowałbym się i jak dobre to w butle.To jeszcze jedno pytanie, czy jest szansa, że z czasem jeszcze wzrośnie kwasność, bo trochę mi jej brakuje? Jeśli tak, to czy trzymać jeszcze ze 2-3 mce w balonie, czy lepiej w butelki?Z góry dziękuję Poszło z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 To wszystko jest okej. Rosleare robią takie błony poszukaj hasła pellicle. U mnie jest o wiele grubsza niż na twoim piwie Nie przejmowałbym się i jak dobre to w butle.To jeszcze jedno pytanie, czy jest szansa, że z czasem jeszcze wzrośnie kwasność, bo trochę mi jej brakuje? Jeśli tak, to czy trzymać jeszcze ze 2-3 mce w balonie, czy lepiej w butelki?Z góry dziękuję Poszło z Commodore 64 Możliwe, że wzrośnie ale gwarancji żadnej nie ma. Jeżeli ma wzrosnąć to lepiej dalej trzymać w butli. Ja bym to prościej załatwił i dodał po prostu kwasu mlekowego. 8 miesięcy to moim zdaniem co miało się stać z tym piwem już się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Dziękuję Poszło z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Klon Guinessa fermentowany na S-04 w temp. otoczenia 18 st. C to dobry pomysł? Byo podaje, że fermentacja powinna być w 22 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 No to mniej więcej tyle będzie chociaż jak dla mnie to i tak za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 problem jest w tym że albo ktoś cytuje cytaty wklejonych zdjęć i cytaty całych artykułów cytatów cytatów w kontekście niektórych z kilku ostatnich postów nie mogłem się powstrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 No to mniej więcej tyle będzie chociaż jak dla mnie to i tak za dużo. Właśnie o to mi chodziło, choć się źle sprecyzowałem. Czy nie za dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Robił ktoś eksperyment co wyjdzie przy zalaniu chmielu wódeczką? Czy olejki aromatyczne zostaną wypłukane? Czy coś negatywnego też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Muszę zdezynfekować butelki i fermentory NaOH, jak to technicznie zrobić? Wkładam butelki do fermentora, do każdej daję łyżeczkę NaOH, do samego fermentora wsypuję dużą łyżkę, wkładam też wąż do rozlewu, zalewam wszystko ciepłą wodą (również buteki) po sam rant wiadra, przykrywam deklem z dziurką i zostawiam na noc? Rano wylewam i... jak zobojętnić NaOH? Czytałem, że kwaskiem cytrynowym, jak technicznie go użyć?BTW- nie będzie problemu jak to zrobię w fementorze z kranikiem? Nie zniszczy mi kranika i uszczelki? Mam taki i taki bez kranika ale chciałbym to zrobić na dwa wiadra na raz (więcej butelek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Sypanie NaOH prosto do butelek to raczej słaby pomysł, pewnie sporo rozsypiesz. Nalej wody(najlepiej ciepłej, 4-5 l wystarczy) do fermentora, dosyp NaOH do 2-4% stężenia. Kilkanaście minut trzymasz to w wiadrze, ja zamykam pokrywą i potrząsam fermentorem 2-3 razy. Wylewasz i dokładnie płuczesz wodą. Z butelkami robiłem tak(nie były mocno brudne, bez jakiejś masakrycznej pleśni), że robiłem roztwór 2-4% w fermentorze z kranikiem i lałem to do butelek gdzieś po 100-150 ml. Będziesz widział czy po jednym płukaniu są jeszcze brudne. Po umyciu butelek dokładnie musisz je przepłukać normalną wodą. Wszystko oczywiście rób w gumowych rękawiczkach(ja mam jakieś zwykłe kuchenne, ale nie te cienkie lateksowe z apteki). I nie używaj bardzo gorącej wody, jak wsypiesz do takiej NaOH to lubi pryskać, poparzenia chemiczne długo się goją. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Żeby się nie rozsypało stosuję lejek? Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Z butelkami robiłem tak(nie były mocno brudne, bez jakiejś masakrycznej pleśni), że robiłem roztwór 2-4% w fermentorze z kranikiem i lałem to do butelek gdzieś po 100-150 ml. Miałem dzikusy, nie chodzi o czyszczenie pleśni bo taki syf gładko usuwa OXI. Jak neutralizujesz NaOH? Żeby się nie rozsypało stosuję lejek? Otóż to, też zazwyczaj używam jak dezynfekuję butelki OXI. Jak działa NaOH? W sensie że dezynfekuje roztworem (jak OXI) a nie oparami (jak piro), prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-środki-chemiczne-używane-w-piwowarstwie/ Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Żeby się nie rozsypało stosuję lejek? No tak, ale i tak coś tam się może rozsypać, a wodorotlenek sodu jest bardzo reaktywny. Po prostu łatwiej zrobić roztwór i jego używać. Poza tym nie wiem, czy jak zalejesz NaOH wodą to nie zacznie pryskać(tzn na pewno zacznie, tylko pytanie czy wyleci to poza butelkę). NaOH zawsze wsypujemy do wody, nigdy odwrotnie. Miałem dzikusy, nie chodzi o czyszczenie pleśni bo taki syf gładko usuwa OXI. Jak neutralizujesz NaOH? Na dzikusy po prostu bym porządnie wyparzył butelki w piekarniku, ale nie dam sobie ręki uciąć, że to zadziała. Bretty produkują zarodniki. Nie wiem na ile są one wytrzymałe(przetrwalniki niektórych bakterii potrafią znieść wysoką temperaturę). NaOH nie neutralizuję, po prostu solidnie płuczę wiadro i butelki wodą. Butelki myłem raz, to powiedzmy, że słabe doświadczenie, ale fermentory już wiele razy i chyba nic złego się nie działo. EDIT: teraz widzę, że dużo osób pisze o dezaktywacji NaOH. Jakie wady w piwie mogą wywołać resztki sody? Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Krzysztof Szwajka Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Cześć. Ostatnio miałem infekcję jakimiś dzikusami w dwóch wiadrach. Użyłem sody kaustycznej -> wlałem gorącej wody (+/- 55 stopni) do fermentora, dodałem ostrożnie "na oko" sody. Wszystko tak jakby zaczęło się gotować Potrzymałem ze 2-3 godziny z wężykami i wszystkimi pierdołami, pomieszałem trochę. Potem dałem wrzątku, potem nadwęglanu sodu, potem przemyłem wszystko dokładnie gąbką do mycia naczyń z płynem, potem spryskałem mexipolem i znów wrzątek. Kraniki gotowałem przez 30 minut przed uprzednią sterylizacją. W kolejnych 3 piwach infekcja się nie powtórzyła. Do roztworu NaOH możesz wrzucić i zatopić butelki. Potem tylko ostrożnie je wyjąć, wylać resztę cieczy, przelać solidnie wrzątkiem i myślę, że gotowe. Kilka piw z nowych warek po takim zabiegu wypiłem i mi ani przełyku, ani jelit nie uszkodziło. Czyli neutralizować nie trzeba. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Do roztworu NaOH możesz wrzucić i zatopić butelki. Potem tylko ostrożnie je wyjąć, wylać resztę cieczy, przelać solidnie wrzątkiem i myślę, że gotowe. Kilka piw z nowych warek po takim zabiegu wypiłem i mi ani przełyku, ani jelit nie uszkodziło. Czyli neutralizować nie trzeba. O zdrowie bym się nie obawiał, po przepłukaniu wodą stężenie sody jest już bardzo mało. Pytanie, czy mimo to, nie wpływa to jakoś negatywnie na piwo, nie powoduje konkretnych wad, tak jak np. pozostałości chloru w fermentorze. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Ja zaprzestałem trzymania w NAOH wężyków silikonowych. Po powiedzmy dobie jakby się łuszczyły. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) łuszczyły ? niee... mi po miesiącu trzymania w NaOH zmatowiał ale nic poza tym tyle że ja używam nie sylikonowego a takiego zwykłego grubościennego z alebrowaru Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się