Pindin Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) 4 godziny temu, Zavvias napisał: Cześć, W skrócie piwo po 2 tyg zeszło z 10Blg do 5Blg. Po przelaniu na cichą ponownie zaczęło "bulkać". Co może być przyczyną? Cześć. Jeśli chodzi o drożdże z MJ to z nimi różnie bywa. Kilka razy robiłem piwa na drożdżach z MJ i za każdym razem miałem problemy. Stawały w trakcie fermentacji itp. tak więc moim zdaniem to normalne. Przy przelewaniu podniosłeś je trochę z dna i się obudziły. Teraz cierpliwości, kontroluj ekstrakt piwa, bo wybuchające butelki to nic przyjemnego... Czy sok owocowy wpływa na zaburzenie pomiaru BLG? Ekstrakt końcowy podnosi Ci niefermentowalna laktoza. Przy zacieraniu na dość słodko z 16 blg do 6,5 to nie jest straszny wynik. Jakich drożdży używałeś? Jeśli ekstrakt nie spada to moim zdaniem nie ma co się bać. Chyba że drożdże to -> patrz wyżej Zauważ jeszcze, że jak robisz pomiar to powinno się próbkę odgazować, CO2 potrafi trochę wypchnąć spławik. Edytowane 22 Października 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Oj zapomniałem napisać o drożdżach US-05. Laktoza podnosi blg ale pewnie o niewiele...0,4kg w 24l roztworu da mniej niż 1Blg przecież. Czyli nie jest takie złe to odfermentowanie? Aż dziwne myślałem, ze jest tragiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 A mi się wydaje ze 0.4kg laktozy podnosi 24l o 1.5blg. Czyli już masz 5 z 16 to odfermentowanie 68% - nie takie wysokie ale też bez tragedii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Czy przy tak przykrytym garze odparuje mi z brzeczki niechciane aromaty? Czy jednak jest to za mała powierzchnia parowania? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zavvias Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 10 godzin temu, redlum napisał: Jak mierzysz blg? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Napełniam strzykawkę z fermentora, następnie wlewam zawartość do menzurki biowinowego cukromierza i na koniec wrzucam pływak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Za dużo nalałeś. Jak się zacznie gotować to ci wyjdzie z gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Jak pamiętam moje warki z brewkita zawsze mocno odfermentowywały. Wiec te 5 blg to zbyt dużo. Być może źle uwadniałeś drożdże temu się zatrzymały lub już w paczce były w złej kondycji. Słyszałem też że drożdże Mangrove Jack's lubią robić psikusy I się zatrzymują w czasie fermentacji. Potem znowu startują po jakimś czasie. Przy następnej warce polecam us05 lub s04. One są bardziej przewidywalne.Sprawdzaj blg co 3 dni. I jak będzie taki sam odczyt w dwóch kolejnych testach to butelkuj. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Za dużo nalałeś. Jak się zacznie gotować to ci wyjdzie z gara.Używam tego garnka od ponad 60 warek. I jeszcze nigdy nic mi nie uciekło. W tym sezonie dostałem eksmisje z kuchni do garażu. Bez przykrywki w środku bulgotalo ale temperature maksymalnie jaką uzyskałem to 96C. Z przykrywką w taki sposób założona mam 99C i żwawiej bulgocze. Zasyp to głównie słod pale ale więc dms nie powinienem mieć. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Używam tego garnka od ponad 60 warek. I jeszcze nigdy nic mi nie uciekło. W tym sezonie dostałem eksmisje z kuchni do garażu. Bez przykrywki w środku bulgotalo ale temperature maksymalnie jaką uzyskałem to 96C. Z przykrywką w taki sposób założona mam 99C i żwawiej bulgocze. Zasyp to głównie słod pale ale więc dms nie powinienem mieć. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu TapatalkaMoże spróbuj jakoś dodatkowo zaizolować garnek czymś odpornym na temperaturę .Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Tak właśnie zrobię przed kolejnym warzeniem. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Cześć, potrzebuję trochę pomocy przy drugiej warce: chce zrobić stouta, ale nie wiem czy dobrze ogarniam przepis, warka ~22L: 1. Ciemny ekstrakt słodowy 1,7kg 2. Jasny ekstrakt słodowy 1,7kg 3. Jęczmień palony 250g 4. Słód czekoladowy 250g 5. Laktoza 500g 6. drożdże s-04 I kilka pytań: 1. Jakie chmiele? Mam simcoe i chinook po ostatniej apie ale nie wiem czy do stouta się nadadzą 2. Czy dobrze ogarniam kolejność? najpierw gotuje jakieś 15 min słód czekoladowy i jęczmień w woreczku a później dorzucam ekstrakty, a później chmiele? 3. Laktoza na ostatnie 15 minut gotowania? 4. Czy chmielić jeszcze czymś 'na zimno'? 5. Czy słód i jęczmień powinny być ześrutowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) Godzinę temu, Laki napisał: Cześć, potrzebuję trochę pomocy przy drugiej warce: chce zrobić stouta, ale nie wiem czy dobrze ogarniam przepis, warka ~22L: 1. Ciemny ekstrakt słodowy 1,7kg 2. Jasny ekstrakt słodowy 1,7kg 3. Jęczmień palony 250gn 4. Słód czekoladowy 250g 5. Laktoza 500g 6. drożdże s-04 I kilka pytań: 1. Jakie chmiele? Mam simcoe i chinook po ostatniej apie ale nie wiem czy do stouta się nadadzą 2. Czy dobrze ogarniam kolejność? najpierw gotuje jakieś 15 min słód czekoladowy i jęczmień w woreczku a później dorzucam ekstrakty, a później chmiele? 3. Laktoza na ostatnie 15 minut gotowania? 4. Czy chmielić jeszcze czymś 'na zimno'? 5. Czy słód i jęczmień powinny być ześrutowane? Przed zrobieniem tego piwa poczytaj wiki, forum. Zdobądź chociaż minimum wiedzy. Ad. 1. do stouta wystarczy chmiel na goryczkę. Kup więc jakiś goryczkowy (Iunga, Marynka, Magnum) i daj na początek gotowania ekstraktów. Wylicz w kalkulatorze ilość tego chmielu w zależności jaką chcesz goryczkę. Ad.2. Jęczmień wypadało by pomoczyć w gorącej wodzie (np. 68C) jakieś co najmniej. 30 min. Co do słodu czekoladowego wydaje się, że powinieneś go zatrzeć. Po odcedzeniu / wysłodzeniu dodajesz dopiero ekstrakty (lub ich część) i gotujesz z chmielem Ad.3 tak Ad.4 ja stouta na aromat a tym bardziej na zimno nie chmielił Ad.5 tak Jeszcze raz radzę najpierw poczytać, przejrzeć forum, receptury innych bardziej doświadczonych piwowarów (część z nich warzy z ekstraktów, w tym ja). Ostatnio robiłem stouta owsianego z laktozą więc możesz sobie podejrzeć mój proces warzenia. Edytowane 23 Października 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 32 minuty temu, Jancewicz napisał: Przed zrobieniem tego piwa poczytaj wiki, forum. Zdobądź chociaż minimum wiedzy. Ad. 1. do stouta wystarczy chmiel na goryczkę. Kup więc jakiś goryczkowy (Iunga, Marynka, Magnum) i daj na początek gotowania ekstraktów. Wylicz w kalkulatorze ilość tego chmielu w zależności jaką chcesz goryczkę. Ad.2. Jęczmień wypadało by pomoczyć w gorącej wodzie (np. 68C) jakieś co najmniej. 30 min. Co do słodu czekoladowego wydaje się, że powinieneś go zatrzeć. Po odcedzeniu / wysłodzeniu dodajesz dopiero ekstrakty (lub ich część) i gotujesz z chmielem Ad.3 tak Ad.4 ja stouta na aromat a tym bardziej na zimno nie chmielił Ad.5 tak Jeszcze raz radzę najpierw poczytać, przejrzeć forum, receptury innych bardziej doświadczonych piwowarów (część z nich warzy z ekstraktów, w tym ja). Ostatnio robiłem stouta owsianego z laktozą więc możesz sobie podejrzeć mój proces warzenia. Dzięki za odpowiedź. Wiki przeczytałem, forum staram się czytać ale korzystanie z wyszukiwarki na tym forum nie należy do najprzyjemniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Teraz, Laki napisał: ale korzystanie z wyszukiwarki na tym forum nie należy do najprzyjemniejszych. Zawsze można korzystać z googla wpisując "site:piwo.org toczegoszukam" Laki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) 2 godziny temu, Jancewicz napisał: Przed zrobieniem tego piwa poczytaj wiki, forum. Zdobądź chociaż minimum wiedzy. Ad. 1. do stouta wystarczy chmiel na goryczkę. Kup więc jakiś goryczkowy (Iunga, Marynka, Magnum) i daj na początek gotowania ekstraktów. Wylicz w kalkulatorze ilość tego chmielu w zależności jaką chcesz goryczkę. Ad.2. Jęczmień wypadało by pomoczyć w gorącej wodzie (np. 68C) jakieś co najmniej. 30 min. Co do słodu czekoladowego wydaje się, że powinieneś go zatrzeć. Po odcedzeniu / wysłodzeniu dodajesz dopiero ekstrakty (lub ich część) i gotujesz z chmielem Ad.3 tak Ad.4 ja stouta na aromat a tym bardziej na zimno nie chmielił Ad.5 tak Jeszcze raz radzę najpierw poczytać, przejrzeć forum, receptury innych bardziej doświadczonych piwowarów (część z nich warzy z ekstraktów, w tym ja). Ostatnio robiłem stouta owsianego z laktozą więc możesz sobie podejrzeć mój proces warzenia. Poczytałem trochę przez te 2 godziny i wyszło mi coś takiego: https://brewness.com/pl/recipe/cms-coffee-milk-stout/view ad2. jęczmień i słód wrzuciłbym do woreczków i gotował w tych 68-70 stopniach przez 30 min wyjął a później dodał ekstrakty ad4. faktycznie bezsensu pytanie o chmielenie stouta Edytowane 23 Października 2017 przez Laki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Poczytałem trochę przez te 2 godziny i wyszło mi coś takiego: https://brewness.com/pl/recipe/cms-coffee-milk-stout/view ad2. jęczmień i słód wrzuciłbym do woreczków i gotował w tych 68-70 stopniach przez 30 min wyjął a później dodał ekstrakty ad4. faktycznie bezsensu pytanie o chmielenie stouta Przepraszamy,że zwracam uwagę ale w tym przypadku, używał bym określenia zacierał ,niż gotował .Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Laki i Dr2 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) 5 godzin temu, Thorgall napisał: ale w tym przypadku, używał bym określenia zacierał ,niż gotował . A co tu zacierać? Bzdury Waść piszesz, a inni to potem czytają i powielają 15 godzin temu, Laki napisał: 3. Jęczmień palony 250g 4. Słód czekoladowy 250g Żaden z tych słodów nie jest chyba czynny enzymatycznie, więc to będzie co najwyżej wygrzewanie ich Edytowane 24 Października 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Żaden z tych słodów nie jest chyba czynny enzymatycznie, więc to będzie co najwyżej wygrzewanie ich Bzdurą dla mnie jest gotowanie w 68C. Więc lepiej użyć zamiennie zacieranie. Choć pewnie namaczanie było by najodpowiedniejsze.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 10 dni chmielenia na zimno to zdecydowanie za długo? Pojawia się trawiaste posmaki? Niestety wypada mi wyjazd a chmiel już pływa e piwie. Obawiam się jednak że te 10 dni go zepsuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Jaki chmiel i w jakiej ilości i jaka temperatura piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 70g azacca 25G citry 10G rakau 25G chinook Temperatura obecnie 20(chce aby drożdże dojadly co mają dojesc) ale mogę dać do 17 stopni. Chyba że jest jeszcze jedna opcja po 5-6 dniach zleje do wiadra z kranikiem i po powrocie dodam tylko do tego syrop cukrowy, wymieszam i zabutelkuje. Która opcja jest lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 ostatnia opcja moim zdaniem pod warunkiem, że ufasz kranikowi w tym wiadrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) 3 godziny temu, Bolt napisał: 70g azacca 25G citry 10G rakau 25G chinook Temperatura obecnie 20(chce aby drożdże dojadly co mają dojesc) ale mogę dać do 17 stopni. Chyba że jest jeszcze jedna opcja po 5-6 dniach zleje do wiadra z kranikiem i po powrocie dodam tylko do tego syrop cukrowy, wymieszam i zabutelkuje. Która opcja jest lepsza? Sporo chmielu, jakieś nieporządane aromaty mogą się dostać do piwa, jakaś cierpkość w miniejszym stopniu trawiastość. Albo oddziel chmiel od brzeczki jak pisałeś, albo postaw w jak najniższej temperaturze, możesz nawet na dworzu. Przykryć kocem i niech leży. Odrazu chmiel opadnie i piwko się sklaruje Edytowane 24 Października 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Jutro będę warzył żytnie. Według opisu mam trzymać przez 15min słody w wodzie o temperaturze 44C. Czy na palniku gazowym idzie mieć aż taką dokładność? Czy pomijając tą temperaturę mogą wyjść goździki? Drożdze to fm41. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 No bez jak ,to ma być około, druga sprawa to te drodze które u mnie chyba w jednym czy dwóch piwach (na jakieś 10,czy 15) wyprodukowały goździki i wcale nie trzymałem w tej temperaturze tego najbardziej goździkowego, goździki bedo jak buk da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się