Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Zavvias napisał:

Cześć,

W skrócie piwo po 2 tyg zeszło z 10Blg do 5Blg. Po przelaniu na cichą ponownie zaczęło "bulkać". Co może być przyczyną? 

Cześć. 

Jeśli chodzi o drożdże z MJ to z nimi różnie bywa. Kilka razy robiłem piwa na drożdżach z MJ i za każdym razem miałem problemy. Stawały w trakcie fermentacji itp. tak więc moim zdaniem to normalne. Przy przelewaniu podniosłeś je trochę z dna i się obudziły. Teraz cierpliwości, kontroluj ekstrakt piwa, bo wybuchające butelki to nic przyjemnego... 

 

Czy sok owocowy wpływa na zaburzenie pomiaru BLG?

Ekstrakt końcowy podnosi Ci niefermentowalna laktoza. Przy zacieraniu na dość słodko z 16 blg do 6,5 to nie jest straszny wynik. Jakich drożdży używałeś? 

Jeśli ekstrakt nie spada to moim zdaniem nie ma co się bać. Chyba że drożdże to -> patrz wyżej :) Zauważ jeszcze, że jak robisz pomiar to powinno się próbkę odgazować, CO2 potrafi trochę wypchnąć spławik. 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak pamiętam moje warki z brewkita zawsze mocno odfermentowywały. Wiec te 5 blg to zbyt dużo. Być może źle uwadniałeś drożdże temu się zatrzymały lub już w paczce były w złej kondycji. Słyszałem też że drożdże Mangrove Jack's lubią robić psikusy I się zatrzymują w czasie fermentacji. Potem znowu startują po jakimś czasie. Przy następnej warce polecam us05 lub s04. One są bardziej przewidywalne.
Sprawdzaj blg co 3 dni. I jak będzie taki sam odczyt w dwóch kolejnych testach to butelkuj.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za dużo nalałeś. Jak się zacznie gotować to ci wyjdzie z gara.
Używam tego garnka od ponad 60 warek. I jeszcze nigdy nic mi nie uciekło. W tym sezonie dostałem eksmisje z kuchni do garażu. Bez przykrywki w środku bulgotalo ale temperature maksymalnie jaką uzyskałem to 96C. Z przykrywką w taki sposób założona mam 99C i żwawiej bulgocze. Zasyp to głównie słod pale ale więc dms nie powinienem mieć.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam tego garnka od ponad 60 warek. I jeszcze nigdy nic mi nie uciekło. W tym sezonie dostałem eksmisje z kuchni do garażu. Bez przykrywki w środku bulgotalo ale temperature maksymalnie jaką uzyskałem to 96C. Z przykrywką w taki sposób założona mam 99C i żwawiej bulgocze. Zasyp to głównie słod pale ale więc dms nie powinienem mieć.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Może spróbuj jakoś dodatkowo zaizolować garnek czymś odpornym na temperaturę .


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, potrzebuję trochę pomocy przy drugiej warce:

chce zrobić stouta, ale nie wiem czy dobrze ogarniam przepis, warka ~22L:

1. Ciemny ekstrakt słodowy 1,7kg
2. Jasny ekstrakt słodowy 1,7kg
3. Jęczmień palony 250g
4. Słód czekoladowy 250g
5. Laktoza 500g
6. drożdże s-04

I kilka pytań:
1. Jakie chmiele? Mam simcoe i chinook po ostatniej apie ale nie wiem czy do stouta się nadadzą
2. Czy dobrze ogarniam kolejność? najpierw gotuje jakieś 15 min słód czekoladowy i jęczmień w woreczku a później dorzucam ekstrakty, a później chmiele?
3. Laktoza na ostatnie 15 minut gotowania?
4. Czy chmielić jeszcze czymś 'na zimno'?
5. Czy słód i jęczmień powinny być ześrutowane?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Laki napisał:

Cześć, potrzebuję trochę pomocy przy drugiej warce:

chce zrobić stouta, ale nie wiem czy dobrze ogarniam przepis, warka ~22L:

1. Ciemny ekstrakt słodowy 1,7kg
2. Jasny ekstrakt słodowy 1,7kg
3. Jęczmień palony 250gn
4. Słód czekoladowy 250g
5. Laktoza 500g
6. drożdże s-04

I kilka pytań:
1. Jakie chmiele? Mam simcoe i chinook po ostatniej apie ale nie wiem czy do stouta się nadadzą
2. Czy dobrze ogarniam kolejność? najpierw gotuje jakieś 15 min słód czekoladowy i jęczmień w woreczku a później dorzucam ekstrakty, a później chmiele?
3. Laktoza na ostatnie 15 minut gotowania?
4. Czy chmielić jeszcze czymś 'na zimno'?
5. Czy słód i jęczmień powinny być ześrutowane?

Przed zrobieniem tego piwa poczytaj wiki, forum. Zdobądź chociaż minimum wiedzy.

 

Ad. 1. do stouta wystarczy chmiel na goryczkę. Kup więc jakiś goryczkowy (Iunga, Marynka, Magnum) i daj na początek gotowania ekstraktów. Wylicz w kalkulatorze ilość tego chmielu w zależności jaką chcesz goryczkę.

Ad.2. Jęczmień wypadało by pomoczyć w gorącej wodzie (np. 68C) jakieś co najmniej. 30 min. Co do słodu czekoladowego wydaje się, że powinieneś go zatrzeć. Po odcedzeniu / wysłodzeniu dodajesz dopiero ekstrakty (lub ich część) i gotujesz z chmielem

Ad.3 tak

Ad.4 ja stouta na aromat a tym bardziej na zimno nie chmielił

Ad.5 tak

 

Jeszcze raz radzę najpierw poczytać, przejrzeć forum, receptury innych bardziej doświadczonych piwowarów (część z nich warzy z ekstraktów, w tym ja). Ostatnio robiłem stouta owsianego z laktozą więc możesz sobie podejrzeć mój proces warzenia.

 

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, Jancewicz napisał:

Przed zrobieniem tego piwa poczytaj wiki, forum. Zdobądź chociaż minimum wiedzy.

 

Ad. 1. do stouta wystarczy chmiel na goryczkę. Kup więc jakiś goryczkowy (Iunga, Marynka, Magnum) i daj na początek gotowania ekstraktów. Wylicz w kalkulatorze ilość tego chmielu w zależności jaką chcesz goryczkę.

Ad.2. Jęczmień wypadało by pomoczyć w gorącej wodzie (np. 68C) jakieś co najmniej. 30 min. Co do słodu czekoladowego wydaje się, że powinieneś go zatrzeć. Po odcedzeniu / wysłodzeniu dodajesz dopiero ekstrakty (lub ich część) i gotujesz z chmielem

Ad.3 tak

Ad.4 ja stouta na aromat a tym bardziej na zimno nie chmielił

Ad.5 tak

 

Jeszcze raz radzę najpierw poczytać, przejrzeć forum, receptury innych bardziej doświadczonych piwowarów (część z nich warzy z ekstraktów, w tym ja). Ostatnio robiłem stouta owsianego z laktozą więc możesz sobie podejrzeć mój proces warzenia.

 

 

Dzięki za odpowiedź. Wiki przeczytałem, forum staram się czytać ale korzystanie z wyszukiwarki na tym forum nie należy do najprzyjemniejszych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Jancewicz napisał:

Przed zrobieniem tego piwa poczytaj wiki, forum. Zdobądź chociaż minimum wiedzy.

 

Ad. 1. do stouta wystarczy chmiel na goryczkę. Kup więc jakiś goryczkowy (Iunga, Marynka, Magnum) i daj na początek gotowania ekstraktów. Wylicz w kalkulatorze ilość tego chmielu w zależności jaką chcesz goryczkę.

Ad.2. Jęczmień wypadało by pomoczyć w gorącej wodzie (np. 68C) jakieś co najmniej. 30 min. Co do słodu czekoladowego wydaje się, że powinieneś go zatrzeć. Po odcedzeniu / wysłodzeniu dodajesz dopiero ekstrakty (lub ich część) i gotujesz z chmielem

Ad.3 tak

Ad.4 ja stouta na aromat a tym bardziej na zimno nie chmielił

Ad.5 tak

 

Jeszcze raz radzę najpierw poczytać, przejrzeć forum, receptury innych bardziej doświadczonych piwowarów (część z nich warzy z ekstraktów, w tym ja). Ostatnio robiłem stouta owsianego z laktozą więc możesz sobie podejrzeć mój proces warzenia.

 

 

Poczytałem trochę przez te 2 godziny i wyszło mi coś takiego: https://brewness.com/pl/recipe/cms-coffee-milk-stout/view
ad2. jęczmień i słód wrzuciłbym do woreczków i gotował w tych 68-70 stopniach przez 30 min wyjął a później dodał ekstrakty
ad4. faktycznie bezsensu pytanie o chmielenie stouta :)
 

 

Edytowane przez Laki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 
Poczytałem trochę przez te 2 godziny i wyszło mi coś takiego: https://brewness.com/pl/recipe/cms-coffee-milk-stout/view
ad2. jęczmień i słód wrzuciłbym do woreczków i gotował w tych 68-70 stopniach przez 30 min wyjął a później dodał ekstrakty
ad4. faktycznie bezsensu pytanie o chmielenie stouta
 
 
Przepraszamy,że zwracam uwagę ale w tym przypadku, używał bym określenia zacierał ,niż gotował .

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Thorgall napisał:

ale w tym przypadku, używał bym określenia zacierał ,niż gotował .

A co tu zacierać? :facepalm:

Bzdury Waść piszesz, a inni to potem czytają i powielają :(

15 godzin temu, Laki napisał:

3. Jęczmień palony 250g
4. Słód czekoladowy 250g

Żaden z tych słodów nie jest chyba czynny enzymatycznie, więc to będzie co najwyżej wygrzewanie ich :polew:

 

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żaden z tych słodów nie jest chyba czynny enzymatycznie, więc to będzie co najwyżej wygrzewanie ich :polew:
 
Bzdurą dla mnie jest gotowanie w 68C. Więc lepiej użyć zamiennie zacieranie. Choć pewnie namaczanie było by najodpowiedniejsze.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

70g azacca

25G citry

10G rakau

25G chinook

Temperatura obecnie 20(chce aby drożdże dojadly co mają dojesc) ale mogę dać do 17 stopni. Chyba że jest jeszcze jedna opcja po 5-6 dniach zleje do wiadra z kranikiem i po powrocie dodam tylko do tego syrop cukrowy, wymieszam i zabutelkuje. Która opcja jest lepsza? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Bolt napisał:

70g azacca

25G citry

10G rakau

25G chinook

Temperatura obecnie 20(chce aby drożdże dojadly co mają dojesc) ale mogę dać do 17 stopni. Chyba że jest jeszcze jedna opcja po 5-6 dniach zleje do wiadra z kranikiem i po powrocie dodam tylko do tego syrop cukrowy, wymieszam i zabutelkuje. Która opcja jest lepsza? 

Sporo chmielu, jakieś nieporządane aromaty mogą się dostać do piwa, jakaś cierpkość w miniejszym stopniu trawiastość. Albo oddziel chmiel od brzeczki jak pisałeś, albo postaw w jak najniższej temperaturze, możesz nawet na dworzu. Przykryć kocem i niech leży. Odrazu chmiel opadnie i piwko się sklaruje

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.