ovner Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Ja osobiście stosuje do filtrowania po chmieleniu i przelewaniu na cichą sitko nierdzewne na które nakładam kompres taki jak na zdjęciu Wymiary po rozłożeniu 10x10 cm niejałowe niestety, ale bardzo skuteczne jak słabo leci to wyrzucam i zakładam nowy. Myślę że po zobaczeniu filmiku powyżej mam mniejszy kontakt z brzeczka niż tak "wymacany" palcami czyścik po dezynfekcji oxy . Na 4 zacierania nic nie podłapałem, ale się liczę z taką możliwością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Jakiś z dupy wyjęty ten piwowar z tego filmiku. Natlenia, gada nad otwartym fermentorem, założył niewiadomo po co 2 uszczelki. Teraz będzie przelewał z wiadra do wiadra i do następnego wiadra. Gąbkę zgubił, zmacał ją jak studentkę ( założę się, że dłoni nie miał psikniętych desprejem). I jeszcze wrzuca to do sieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Żeby zakazać piwo po fermentacji to trzeba się naprawdę postarać. Też się już tak nie cackam jak przed fermentacją. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Godzinę temu, Henx napisał: Jakiś z dupy wyjęty ten piwowar z tego filmiku. Natlenia, gada nad otwartym fermentorem, założył niewiadomo po co 2 uszczelki. Teraz będzie przelewał z wiadra do wiadra i do następnego wiadra. Gąbkę zgubił, zmacał ją jak studentkę ( założę się, że dłoni nie miał psikniętych desprejem). I jeszcze wrzuca to do sieci Dokładnie, razem z Kopyrem mogliby nakręcić wspólny filmik pt. jak zjebać piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Z natlenianiem fakt, ale żeby zepsuć przefermentowane piwo gadając nad nim to ciężka sprawa. Psikanie rąk czymkolwiek to już w ogóle jakiś kosmos, kto tak robi niech da sobie spokój, bo mu się cera dłoni tylko psuje niepotrzebnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Posikanie dłoni? Ja tak robię i podejrzewam, że jeszcze bardzo dużo osób. A kto tak nie robi to polecam zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 2 godziny temu, Henx napisał: Posikanie dłoni? Ja tak robię i podejrzewam, że jeszcze bardzo dużo osób. A kto tak nie robi to polecam zacząć Flory bakteryjnej z dłoni tak (na szczęście) nie zabijesz. Jak chcesz mieć sterylne dłonie, to lepiej założyć rękawiczki i wtedy pryskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Akurat toczy się temat filtracji to dobrze trafiłem. Otóż, praktycznie zdecydowałem się na pierwsze zacieranie (zestaw z internetu na 20l AIPA). Chciałbym jednak na pierwszy raz użyć metody jednotemperaturowej. Nie posiadam wiadra z kranikiem więc odpada mi tu typowa filtracja przy użyciu wężyka. Pytanie brzmi: Czy ktoś próbował "na odwal" dokonać filtracji oraz wysładzania np. przy użyciu durszlaka i pieluchy tetrowej? Oczytałem się już co do metody zacierania i wysładzania w worku jednak na razie też nie chcę iść w koszta a po prostu na próbę jak najmniejszym kosztem zobaczyć z czym to się je. Ustawiłbym durszlak po prostu nad wiadrem, na niego położył pieluchę i zaczął przelewanie. Kiedy nazbiera się dość słodu to zalałbym to po prostu jeszcze raz gorącą wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 6 godzin temu, advisorylyrics napisał: Czy ktoś próbował "na odwal" dokonać filtracji oraz wysładzania np. przy użyciu durszlaka i pieluchy tetrowej? Możesz próbować, ale pewnie wydajność będziesz miał kiepską i możesz mieć np. 12, albo zamiast 15 blg, a to może już wymagać korekty chmielenia przy AIPA. Możesz też przecedzić część płynną, a młóto jeszcze raz zalać gorącą wodą i powtórzyć taki proces jeden, czy dwa razy do uzyskania odpowiedniej objętości. Jest to tak zwane wysładzanie na raty. Generalnie filtracja i wysładzanie to banał. Magia dzieje się w czasie fermentacji i na tym etapie się skup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 A taki myk. Zacierasz. Wlewasz do fermentora, dolewasz wody, mieszasz, czekasz z godzinę i lejesz to co jest nad.Czy starsan po zmieszaniu z wodą od razu dezynfekuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Nie sadze zeby klarownosc byla dostateczna Z reszta przy durszlaku i pielusze tez jakas super nie bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 14 minut temu, luki161 napisał: Nie sadze zeby klarownosc byla dostateczna Z reszta przy durszlaku i pielusze tez jakas super nie bedzie. Lekkie błotko pewnie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Nie sadze zeby klarownosc byla dostateczna Z reszta przy durszlaku i pielusze tez jakas super nie bedzie.Klarowność jakoś źle mi się kojarzy Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Na "odwal" to bym zrobił tak jak proponuje INTseed, najprostsza metoda chyba i wystarczająco skuteczna. Osobiście jednak proponuję wykosztować się 20 zł na siatkę do zacierania, bo nie wiem jaka jest oszczędność w robieniu błotniaka i marnowaniu surowców (za darmo też nie są). Jeśli wyjdzie Ci dobre, to kupisz filtrator, żeby usprawnić proces, jeśli nie wyjdzie, to też kupisz, bo przyczyną będzie zła filtracja - obie ścieżki sprowadzają się do jednego rozwiązania. tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovner Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 18 minut temu, JackStyle napisał: Osobiście jednak proponuję wykosztować się 20 zł na siatkę do zacierania, bo nie wiem jaka jest oszczędność w robieniu błotniaka i marnowaniu surowców (za darmo też nie są). Dołożyć do tych 20 zł dodatkowe 5 zł na fermentator i kilkanaście zł na sraczrurkę i normalnie wysładzać. Wcześniej czy później i tak będzie potrzeba kupienia kolejnego fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Dodając laktozę w trakcie gotowania trzeba się trzymać tych 15min, czy to tylko chodzi o dobre rozmieszanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 11 minut temu, INTseed napisał: Dodając laktozę w trakcie gotowania trzeba się trzymać tych 15min, czy to tylko chodzi o dobre rozmieszanie? Nie ma to wiekszego znaczenia czy dasz to na 15 min, czy np na 0. Byle nie wczesniej bo spadnie wydajnosc chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Dodając laktozę w trakcie gotowania trzeba się trzymać tych 15min, czy to tylko chodzi o dobre rozmieszanie?Ktoś dawał nawet do butelek przed rozlewem.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Robie milk stauta z tego zestawu: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/milk_stout_12_blg Wcześniej robiłem pszenice i porter pszeniczny więc osad białkowy był. W porterze mniejszyJednak w milk stoucie jest go praktycznie wcale. Coś może z litr razem z chmielem. Tak ma być czy za krótko gotowane? 1h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Widocznie miałeś kiepski przełom podczas gotowania. Stosowałeś jakieś środki typu mech irlandzki, whirlfloc itp.? Wiele zależy również od użytego słodu, ostatnio miałem worek 25kg Weyermanna i przełom podczas gotowania był zacznie większy niż w przypadku Vikingów i Malteurope. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Nie stosowałem mchu bo stwierdziłem że ciemne będzie. I nie trzeba. Znowu czegoś się nauczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Posiadam dwa fermentatory jednak żadnego z kranikiem. Zamiast pieluchy tetrowej mogę zakupić filtr do farby o którym wspominał kiedyś użytkownik Scooby w wątku o metodzie BIAB. Sądzicie, że taki filtr w porównaniu do pieluchy pozwoli uzyskać lepszą wydajność oraz klarowność? Ewentualnie zamiast wiadra, do filtracji czy wysładzania mógłbym użyć plastikowy kanister o pojemności 20l. Np. górę odkroić a na dole zainstalować kranik z oplotem lub w dnie porobić mnóstwo malutkich dziurek. Jednak na razie nie myślę o zacieraniu na przyszłość iż nie mam na to warunków więc fajnie gdyby ktoś potwierdził, że po prostu taki filtr do farby pozwoli uzyskać dobre efekty Edytowane 26 Stycznia 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 To nie lepiej kupić wiadro z kranem, albo sam kran i wywiercić dziurę i sraczwężyk ? Ewentualnie możesz zrobić tak; zacierasz czekasz aż sieczka opadnie, nie mieszając czerpiesz rzadkie z góry i cedzisz na jakimś tam materiale ,porem dolewasz do sieczki wodę i powtarzasz procedure,na pewno będzie szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 6 minut temu, dziedzicpruski napisał: To nie lepiej kupić wiadro z kranem, albo sam kran i wywiercić dziurę i sraczwężyk ? Ewentualnie możesz zrobić tak; zacierasz czekasz aż sieczka opadnie, nie mieszając czerpiesz rzadkie z góry i cedzisz na jakimś tam materiale ,porem dolewasz do sieczki wodę i powtarzasz procedure,na pewno będzie szybciej. Nie lepiej ponieważ chcę zatrzeć póki co tylko jeden raz żeby zmniejszyć koszty niż miałbym kupić zestaw oparty o ekstrakty. Teraz kraniki i sracz wężyki te koszta tylko podniosą. Zostanę przy tym filtrze lub pomyślę jeszcze jak mogę wykorzystać ten kanister. Dzięki chłopaki. Ps jakie "magiczne" działanie ma oplot, że używa się go a nie np zwykłego wężyka silikonowego? Ponieważ jest ciężki i leży na dnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jak chcesz filtrować zwykłym wężykiem? Oplot się zostawia a wewnętrzny wąż wywala i zostaje oplot który przepuszcza tylko brzeczkeWysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się