tauruss Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 O własnie, jak wygląda sytuacja z wodą destylowana / demineralizowana. Czy taka dostępna w supermarketach zwykle w działach "samochodowych" nadaje się do celów spożywczych? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 8 minut temu, tauruss napisał: O własnie, jak wygląda sytuacja z wodą destylowana / demineralizowana. Czy taka dostępna w supermarketach zwykle w działach "samochodowych" nadaje się do celów spożywczych? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Z tego co czytałem to tak, jednak może być ona wytwarzana w instalacjach nieprzeznaczonych do kontaktu z produktami spożywczymi. Ja nie zaryzykuję. Może masz znajomego akwarystę który poratuje wodą z filtra RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 A spotkał się ktoś w sklepie z wodą destylowana spożywcza? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 16 minut temu, tauruss napisał: A spotkał się ktoś w sklepie z wodą destylowana spożywcza? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Woda destylowana z definicji jest niespożywcza. Używałem wielokrotnie takiej z działu samochodowego i byłem zadowolony. Oczywiście dawałem jej tak do połowy wody używanej do zacierania/wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 1 godzinę temu, tauruss napisał: A spotkał się ktoś w sklepie z wodą destylowana spożywcza? Woda destylowana z definicji nie jest spożywcza, co więcej jest bardzo szkodliwa i pod żadnym pozorem nie powinno się jej pić w naturalnym stanie (bez dodatków). Natomiast jeżeli chcesz jej użyć jako bazy do własnoręcznego uzdatnienia minerałami to tak, zwykła woda destylowana ze sklepu będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Z innej beczki, wydaje mi sie czy spier### srutowanie?Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 3 minuty temu, kaktusr napisał: Z innej beczki, wydaje mi sie czy spier### srutowanie? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Jak dla mnie wygląda normalnie aż sobie tapetę zmienię, takie ładne zdjęcie kaktusr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Z innej beczki, wydaje mi sie czy spier### srutowanie?Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https://www.piwo.org/forums/topic/10974-browamator-opinia/?do=findComment&comment=452442&share_tid=10974&share_fid=35434&share_type=t&share_pid=452442Coś się poprawiło ze śrutowaniem czy dalej wysyłają prawie że całe ziarna? Tydzień temu przyszły.https://www.piwo.org//applications/cor......https://www.piwo.org/index.php?/topic/10974-Browamator---opinia#entry452442Tak wygląda spaprane śrutowanieWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Tydzień temu przyszły.https://www.piwo.org//applications/cor......https://www.piwo.org/index.php?/topic/10974-Browamator---opinia#entry452442Tak wygląda spaprane śrutowanieWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Uff bo malem sie ze za drobno Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 5 godzin temu, kaktusr napisał: Uff bo malem sie ze za drobno Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Jak już to za grubo. Ja wolę śrutować drobniej, ale to co na Twoim zdjęciu jeszcze jest akceptowalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Dnia 5.03.2018 o 15:41, ogur_ek napisał: Zatarłem wczoraj, jednak musiałem przerwać zabawę, więc wywaliłem brzeczkę do garażu. Ile może bezpiecznie poczekać w ok 0st? Brzeczka musiała postać ponad cztery doby, czasami niestety tak się ułoży. Na szczęście pogoda mi sprzyjała, po warzeniu wywaliłem na dwór na -12, potem do garażu, 0-3st C i w smaku żadnych zmian. Uwarzone, drożdże zadane, zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shades Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Hej, mam mały problem może ktoś będzie w stanie wyjaśnić co się stało, uwarzyłem piwo z brewkit'u wszystko fajnie, połowa już została wypita lecz wczoraj trafiłem na chyba zepsutą butelkę. Używam butelek z zamknięciem patentowym, wszystkie butelki przy otwarciu wydawały głośny dźwięk, piwo było smaczne lecz trochę puste, ale jedna przy otwarciu wydała tylko delikatny świst a piwo było kwaśne, co może za tym stać? Nieszczelna uszczelka, zakażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Może cukru nie dałeś do jednej? Ja tak raz miałem, ale nie było zepsute tylko nie nagazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 3 godziny temu, Shades napisał: Hej, mam mały problem może ktoś będzie w stanie wyjaśnić co się stało, uwarzyłem piwo z brewkit'u wszystko fajnie, połowa już została wypita lecz wczoraj trafiłem na chyba zepsutą butelkę. Używam butelek z zamknięciem patentowym, wszystkie butelki przy otwarciu wydawały głośny dźwięk, piwo było smaczne lecz trochę puste, ale jedna przy otwarciu wydała tylko delikatny świst a piwo było kwaśne, co może za tym stać? Nieszczelna uszczelka, zakażenie? Zdaje się że niedomyta butelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matias Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 27 Lutego wstawiłem na burzliwą Milk Stout (12BLG początkowe), wstawiać dzisiaj na cichą czy poczekać aż fermentacja się na pewno skończy ? Pierwsze piwo na zacieraniu i nie wiem jak postępować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 22 minuty temu, Matias napisał: 27 Lutego wstawiłem na burzliwą Milk Stout (12BLG początkowe), wstawiać dzisiaj na cichą czy poczekać aż fermentacja się na pewno skończy ? Pierwsze piwo na zacieraniu i nie wiem jak postępować @Matias jak nie musisz odzyskać gęstwy to nie 'wstawiaj?'/zlewaj na cichą. Cierpliwie poczekaj aż fermentacja dobiegnie końca i dla pewności jeszcze kilka dni więcej. Proszę zerknij w wątek poniżej, myślę że wiele Ci wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzordz Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Cześć, prośba o szybką opinię w zakupie sprzętu. Zależy mi na jakości i niezawodności niż na kwestiach cenowych (w granicach rozsądku) 1. Czy jest sens kupienia chłodnicy z gwintem? https://www.homebrewing.pl/chlodnica-zanurzeniowa-zakonczona-gwintem-14-p-1411.html czy lepiej bez https://www.homebrewing.pl/chlodnica-zanurzeniowa-p-640.html 2. kapslownica (greta po 3 warkach "ześlizguje się" z kapsli ) https://www.homebrewing.pl/kapslownica-stolowa-grifo-heavy-duty-p-391.html 3. śrutownik Biowin? https://www.homebrewing.pl/srutownik-stolowy-biowin-p-985.html czy lepiej od razu jakiś dwuwalcowy kupić? Jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Polecam kapslownicę heavy duty grifo: też zaczynałem od grety, po paru kapslowaniach miałem 1-2 butelki z szyjką uszkodzoną i przerzuciłem się na grifo. Co do śrutownika się nie wypowiem, mam jakiś prosty, może i z Biowinu, daje radę, ale nie mam porównania z lepszymi. A chłodnicę skręcałem na garnku z rurki miedzianej i po kilkudziesięciu warkach wciąż jest jak dla mnie ok. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 W kwestii śrutownika - jeśli masz możliwość dołożyć, to warto do walcowego, na przykład od Patryka, jest tu na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Śrutownik Biowin to chińska tandeta. Nie da się złożyć bez pilnika. Jest cały wątek o tym w dziale sprzęt. Ale jest tani i mimo wszystko to lepsza opcja niż żucie słodu lub kupowanie już ześrutowanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Raczej nie powinno być żadnych problemów jeśli piwko 13.9 BLG stoi 3 tygodnie w tym samym fermentorze (czekam na ostatnie fanty do kegowania) ? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Może stać i następne 3 tygodnie, bez obaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) Cześć, pytanie z tych które nie znalazłem, a dotyczy lodówki z petami i fermantacji. Do ostatniej warki zrobiłem lodówkę i mam kilką wątpliwości 1. Jak długo trzymacie fermentor w lodówce, cały okres fermentacji (burzliwa + cicha)? 2. Czy np. na burzliwej/cichej w którymś momencie podnosicie temperaturę? Czy po prostu trzymacie się cały czas jednego zakresu temp 3. Z wiki 80% cukrów jest przerabianie przez pierwsze parę dni. Czy wyjęcie fermentora po tych paru dniach, niech będzie 7 i dalszej fermentacji w temperaturze pokojowej będzie się wiązało z nie pożądanymi właściwościami piwa. Edytowane 13 Marca 2018 przez tymbarck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 4 minuty temu, tymbarck napisał: Cześć, pytanie z tych które nie znalazłem, a dotyczy lodówki z petami i fermantacji. Do ostatniej warki zrobiłem lodówkę i mam kilką wątpliwości 1. Jak długo trzymacie fermentor w lodówce, cały okres fermentacji (burzliwa + cicha)? 2. Czy np. na burzliwej/cichej w którymś momencie podnosicie temperaturę? Czy po prostu trzymacie się cały czas jednego zakresu temp 3. Z wiki 80% cukrów jest przerabianie przez pierwsze parę dni. Czy wyjęcie fermentora po tych paru dniach, niech będzie 7 i dalszej fermentacji w temperaturze pokojowej będzie się wiązało z nie pożądanymi właściwościami piwa. Podczas fermentacji burzliwej temperatura brzeczki mocno wzrasta (od 2 nawet do 5C) więc pod koniec burzliwej lekko podnosimy temp. 'otoczenia' aby temperatura brzeczki nie uległa obniżeniu (drożdże tego nie lubią). Pod koniec fermentacji dodatkowo zwykle przenoszę fermentor do temp. pokojowej na 2-3 dni aby drożdże jeszcze dojadły co trzeba. Reasumując więc staramy się aby temp. brzeczki się nie obniżyła a nawet lekko uległa zwiększeniu. Staraj się zacząć fermentację w dolnych temperaturach pracy drożdży i potem stopniowo podnoś temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Ja z grubsza robię tak jak piszesz w pkt 3. Zaczynam fermentacje od dolnej granicy i po paru dniach przestaje wymieniać pety i temperatura powoli idzie do góry do 20C. Oczywiście sporo zależy do typu drożdży i piwa Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się