Jagr Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Koledzy, koleżanki mam problem z warką nr 5. Już 2 butelki "bomby" się zrobiły.... Fermentowała się bardzo długo, wyjechałem na majówkę i dopiero po niej zbutelkowałem. Powinno być ok, nagazowanie też nie duże. Butelki leżakują w piwnicy, w której obecnie jest 16-17 st. i nic się nie dzieje, tydzień temu po wyjęciu z piwnicy, po ok 1-2h butla strzeliła. Dzisiaj sąsiad, któremu dałem też to piwko, trzymał je w szafce w temp. pokojowej i mówił mi, że butla mu strzeliła. Faktycznie przy otwieraniu słychać dużo ulatniającego się gazu, a przy energicznym otwarciu piwo powoli wychodzi z butelki, nie jak szampan, piana swobodnie rośnie i wychodzi. Nie wiem co robić, czy da się np. odgazować piwo uchylając lekko kapsel? czy wtedy piwo może się zainfekować? Dodam, że piwo w smaku jest dobre, nie ma i nie było wg. mnie żadnych oznak zakażenia (jestem początkujący to może i nawet tego nie zauważyłem). Dodatkowe info: Piwo uwarzone 13.04.2018, zlane do butelek 06.05.2018. Fermentowało w temp. otoczenia ok 21-22, ekstrakt 14.1 brix zszedł do 7 brix, zabutelkowano 25L ze 150g cukru (nagazowanie ok 2,4). Warka zacierana w GF z przepisy z TB, poniżej przepis: Belgian Red Beer.bsmx Belgian Red Beer [5] Belgian Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 13.9* (OG 1.0552) Końcowe blg: 3.3* (FG 1.0125) Alkohol objętościowo: 5.6% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.75kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 62.5%) 1.25kg Melanoiden Malt - (39.4 EBC, 20.8%) 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 16.7%) 10g Saaz 3.8AA (2.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Brewer's Gold 6.5AA (3IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Challenger 7.5AA (3.5IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Goldings, B.C. 5AA (2.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Saaz 3.8AA (1.2IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Brewer's Gold 6.5AA (1.5IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Challenger 7.5AA (1.7IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Goldings, B.C. 5AA (1.2IBU) granulat - Gotowanie 15min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 20min) 63°C 55min 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 15min Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 5min Notatki: Warzenie: 13.04.2018 rok Drożdze: M21 belgian wit - 1 pokolenie Ilość w fermentorze: 25,5L Gęstość przed fermentacją: 14,1 brix Zabutelkowano: 06.05.2018 Ilość do zabutelkowania: 25L Gęstość po fermentacji: 7 brix Nagazowanie: 2,4 Alkohol: 4,2% Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 5 zł na kapsel i lekko podważasz, albo powoli odkapsluj zupełnie, poczekaj aż się trochę odgazuje i ponowne kapslowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 10 minut temu, tauruss napisał: 5 zł na kapsel i lekko podważasz, albo powoli odkapsluj zupełnie, poczekaj aż się trochę odgazuje i ponowne kapslowanie. Dzięki za radę, też o tym myślałem tym bardziej, że jeszcze trochę kapsli mi zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Te 7 brix po fermentacji to już po korekcie refraktometru? Ile dałeś gęstwy i ile miała czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 31 minut temu, Henx napisał: Te 7 brix po fermentacji to już po korekcie refraktometru? Ile dałeś gęstwy i ile miała czasu? Rozwiń co to znaczy po korekcie refraktometru? Gęstwy wg kalkulatora, a nawet trochę więcej, raczej daję więcej niż mniej. Gęstwa miała 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Czy użyłeś kalkulatora do przeliczenia wyniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 44 minuty temu, Jagr napisał: Rozwiń co to znaczy po korekcie refraktometru? Refraktometru używamy do pomiaru gęstości brzeczki przed fermentacją. W farmentującej brzeczce alkohol zaburza wynik, dlatego należy go przeliczyć w kalkulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Godzinę temu, Gawron napisał: Refraktometru używamy do pomiaru gęstości brzeczki przed fermentacją. W farmentującej brzeczce alkohol zaburza wynik, dlatego należy go przeliczyć w kalkulatorze. Czyli mierzyłem bez przeliczania? możecie podrzucić link do kalkulatora? Ja używałem tego do liczenia ABV http://seanterrill.com/2012/01/06/refractometer-calculator/ Tam jest jakis wort correction factor. ps. z tego co właśnie wyczytałem to powinienem używać kalkulatora z BS, niby jest dokładniejszy. Koniec końców ja podałem wartości w brix a nie w blg także można sobie to przeliczyć na blg, pytanie czy poczatkowe blg 13,71 i końcowe 2,56 (kalkulator BS2) jest w porządku? Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Cukier do refermentacji dodałeś w postaci syropu? Dobrze rozmieszałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Witam, puściłem na dwustopniowym starterze drożdże i dziś rano zastał mnie widok jak na zdjęciu. Czy fuzle w szyjce oznaczają ze drożdże przefermentowały cukier? Czy zabrakło im tlenu czy już skończyły się namnażać? Starter miał ok 10BLG PS. na zdjęciu nie widać ale starter jest mocno mleczny Edytowane 28 Czerwca 2018 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 1 godzinę temu, leonzn napisał: puściłem na dwustopniowym starterze drożdże i dziś rano zastał mnie widok jak na zdjęciu. Czy fuzle w szyjce oznaczają ze drożdże przefermentowały cukier? Czy zabrakło im tlenu czy już skończyły się namnażać? Starter miał ok 10BLG Nie wiem czy używałeś mieszadła czy też nie. Startery bez mieszadła mocniej pienią, ze względu na mniejszą ilość tlenu i fermentację. Te na mieszadle również czasem potrafią wyjść. Jest to normalna rzecz. Wiele zależy od szczepu, wiru w przypadku mieszadła, brzeczki. Te farfocle (nie fuzle) to głównie garbniki z białkami i samymi drożdżami) też normalna rzecz. Jeżeli używasz mieszadła, to staraj się nie przekraczać 2/3 pojemności kolby. Jak nie używasz mieszadła to lepiej uzyć trochę większą kolbę i nie przekraczać połowy jej pojemności. Wtedy wycieczki drożdży powinny być mniej częste. Pienienie może też oznaczać, że było za mało tlenu, w takim wypadku można podkręcić troszkę obroty na mieszadle. Będzie szybsza wymiana gazów. Jak piana opadła możesz założyć, że większość cukrów już jest przejedzona. Swoje startery dla pewności trzymam około 24 godzin +/-. Czasem krócej częściej dłużej. To że jest mleczny to bardzo dobrze. Widać że drożdże miały dobrze i się namnożyły. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 4 minuty temu, Daniel() napisał: Nie wiem czy używałeś mieszadła czy też nie. Startery bez mieszadła mocniej pienią, ze względu na mniejszą ilość tlenu i fermentację. Te na mieszadle również czasem potrafią wyjść. Jest to normalna rzecz. Wiele zależy od szczepu, wiru w przypadku mieszadła, brzeczki. Te farfocle (nie fuzle) to głównie garbniki z białkami i samymi drożdżami) też normalna rzecz. Jeżeli używasz mieszadła, to staraj się nie przekraczać 2/3 pojemności kolby. Jak nie używasz mieszadła to lepiej uzyć trochę większą kolbę i nie przekraczać połowy jej pojemności. Wtedy wycieczki drożdży powinny być mniej częste. Pienienie może też oznaczać, że było za mało tlenu, w takim wypadku można podkręcić troszkę obroty na mieszadle. Będzie szybsza wymiana gazów. Jak piana opadła możesz założyć, że większość cukrów już jest przejedzona. Swoje startery dla pewności trzymam około 24 godzin +/-. Czasem krócej częściej dłużej. To że jest mleczny to bardzo dobrze. Widać że drożdże miały dobrze i się namnożyły. Tak, używałem mieszadła na max obrotach (mam mala pastylkę wiec wir jest tak na 1/6 wysokości cieczy). Robilem odzysk z Grodziskiego i juz od samego początku w malej kolbie również miałem b duze pienienie. Bede trzymał dla pewności 24h. Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) 10 minut temu, leonzn napisał: Tak, używałem mieszadła na max obrotach (mam mala pastylkę wiec wir jest tak na 1/6 wysokości cieczy). Robilem odzysk z Grodziskiego i juz od samego początku w malej kolbie również miałem b duze pienienie. Bede trzymał dla pewności 24h. Dzieki za pomoc Brzeczka startowa bogata albo w beta-glukany lub białka (żyto, dużo pszenicy) ma większą tendencję do pienienia. Łącząc to z jakimiś szybkimi drożdżami wędrówka drożdży jest o wiele bardziej prawdopodobna. Jak nie warzysz dużo to polecam kupić jany suchy ekstrakt słodowy z przeznaczeniem właśnie na startery. Zachowuje się prawie zawsze tak samo. Podnosi koszty ale oszczędza miejsce. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez Daniel() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 9 minut temu, Daniel() napisał: Brzeczka startowa bogata albo w beta-glukany lub białka (żyto, dużo pszenicy) ma większą tendencję do pienienia. Łącząc to z jakimiś szybkimi drożdżami wędrówka drożdży jest o wiele bardziej prawdopodobna. Jak nie warzysz dużo to polecam kupić jany suchy ekstrakt słodowy z przeznaczeniem właśnie na startery. Zachowuje się prawie zawsze tak samo. Podnosi koszty ale oszczędza miejsce. zawsze do starterów używam jasnego ekstraktu. Pewnie specyfika drozdzy. Mam dodatkowe pytanie , czy moge dla ścięcia kosztów mrozić brzeczke w celu późniejszego wykorzystania na startery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 3 minuty temu, leonzn napisał: zawsze do starterów używam jasnego ekstraktu. Pewnie specyfika drozdzy. Mam dodatkowe pytanie , czy moge dla ścięcia kosztów mrozić brzeczke w celu późniejszego wykorzystania na startery? Jasne że tak. Ale lepiej unikać mocno chmielonych i tych po piwach ciemnych, oraz tam gdzie było dużo słodów karmelowych/spacjelnych. W namnażaniu benefitem jest gdy brzeczka ma dużo cukrów fermentowalnych oraz zapas mikro i makro elementów. Tam gdzie jest dużo słodów podstawowych tych składników jest trochę więcej. Możesz też odebrać trochę brzeczki przedniej i wygotować ją w oddzielnie. Wtedy masz większe blg i można trzymać w mniejszych butelkach, przed uzyciem rozcieńczać. Taka brzeczka nie będzie jeszcze chmielona. Minusem jest trochę więcej zabawy. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadi0615 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Witam. Mam pytanie. Jako że muszę wyjechać w czwartek wieczorem a w sobotę mija dzień końca fermentacji burzliwej (14dni) to czy przelewając ją na cichą po 12 dniu fermentacji zrobi jakąś różnicę? Czy w ogóle to przelewać bo różne opinie na ten temat chodzą? Od czasu gotowania tj. 23.06 nie dokonywałem żadnego pomiaru, nic nie otwierałem, fermentuje samo w sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Zostaw nic mu nie powinno się stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 18 minut temu, hadi0615 napisał: Witam. Mam pytanie. Jako że muszę wyjechać w czwartek wieczorem a w sobotę mija dzień końca fermentacji burzliwej (14dni) to czy przelewając ją na cichą po 12 dniu fermentacji zrobi jakąś różnicę? Czy w ogóle to przelewać bo różne opinie na ten temat chodzą? Od czasu gotowania tj. 23.06 nie dokonywałem żadnego pomiaru, nic nie otwierałem, fermentuje samo w sobie. Dzien konca fermentacji burzliwej?? Umowiles sie z drozdzami czy to jakies korpodrozdze, ktore wiedza co to deadline? Co to w ogole za piwo? Moze nie ma sensu przelewac? ChmielowyAli 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadi0615 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Dzien konca fermentacji burzliwej?? Umowiles sie z drozdzami czy to jakies korpodrozdze, ktore wiedza co to deadline? Co to w ogole za piwo? Moze nie ma sensu przelewac? Być może powiedziałem im kiedy mają skończyć choć nie pamiętam do końca...Piwo ŻYTNIA IPA 17°Blg z zestawu od marxam.pl.Fermentacja burzliwa według przepisu ma trwać 14 dni więc kończy się 7.07.18.Następnie cicha kolejne 14 dni.Wyjeżdżam w czwartek wieczór więc nie będę wstanie tego przelać na cichą po 14 dniach fermentacji burzliwej. Sorry, to moje pierwsze piwo. Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Nie przelewaj na żadne ciche, niech sobie piwo zostanie w wiadrze przez te następne 2 tygodnie, nic mu nie będzie, zaufaj Lasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 2 godziny temu, hadi0615 napisał: Być może powiedziałem im kiedy mają skończyć choć nie pamiętam do końca... Piwo ŻYTNIA IPA 17°Blg z zestawu od marxam.pl. Fermentacja burzliwa według przepisu ma trwać 14 dni więc kończy się 7.07.18. Następnie cicha kolejne 14 dni. Wyjeżdżam w czwartek wieczór więc nie będę wstanie tego przelać na cichą po 14 dniach fermentacji burzliwej. Sorry, to moje pierwsze piwo. Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka Jak nie zbierasz drozdzy, a zapewne nie zbierasz bo to pierwsza warka to olej cicha. Nic sie zlego nie stanie a moze byc tylko lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 52 minuty temu, Lasek napisał: Jak nie zbierasz drozdzy, a zapewne nie zbierasz bo to pierwsza warka to olej cicha. Nic sie zlego nie stanie a moze byc tylko lepiej. Można ominąć cichą i przykładowo zamiast 7/7 dni fermentacji (burzliwa + cicha) zostawić spokojnie w fermentorze na 14 dni bez przelewania na cichą i przed samym rozlewem dopiero przelać sobie do drugiego fermentora by nie zlać drożdży na refermentację w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Dokładnie tak. kaingorn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Tylko tych 14dni nie traktuj jako pewnika. Na pewno lepiej niż 7 ale w przypadku wielu piw wciąż za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadi0615 Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Tzn według przepisu to samej burzliwej ma być 14 dni i tak samo cicha. Więc zostawię to tak jak mam bez przelewania i tyle sobie będzie czekało. Myślę że te 28dni na całą fermentację wystarczy? Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się