tezapl Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Witam serdecznie Mam takie pytanie dotyczące warzenia małych warek: mam garnek 17l z kranikiem i oplotem (13-14l piwa) i tak się zastanawiam czy dałoby radę zacierać razem z oplotem? później nie trzeba by było przerzucać do fermentora z kranikiem tylko poczekać aż się dno ułoży i odrazu filtracja (oplot podczas zacierania by wisiał po ściance i wystawał z garnka) z mieszaniem nie powinno być raczej problemów. Co sądzicie ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Spokojnie możesz tak zacierać. Musisz tylko uważać bo oplot przy ściankach garnka może się zgnieść. tezapl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 24 minuty temu, tezapl napisał: Co sądzicie ? Ja zacieram ze sprężyna na dnie przez cały czas. Wcześniej był oplot w lodówce turystycznej i garnku też wszystko ok. tezapl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 5 godzin temu, INTseed napisał: Czy w porterze na w34/70 robicie przerwe diacetylową? Fermentacja tydzień 8C, około 5dni 9C, teraz leci 10C. Fermentacja od 15/12. Jaki to porter? Baling początkowy i gdy zlewales na cicha? Ja osobiście nie robiłem ale caja fermentacja trwa około 3miesiecy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Edit Edytowane 7 Stycznia 2020 przez Henx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 7 godzin temu, ads napisał: Nie widziało. Możesz rozwinąć swoją wypowiedź i wytłumaczyć dlaczego tak? Nie musi tak być, ale jest spore prawdopodobieństwo, że piwo jest niedofermentowane właśnie z powodu fermentowania „na zimno”. Jednym z powodów dla których na koniec podnosi się temp jest ułatwienie/pobudzenie drożdży do dojedzenia resztek cukrów. Pilotuj stan nagazowania. Jak zauważysz, że zaczyna się przegazowywać to szybko wypij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 49 minut temu, Henx napisał: Nie musi tak być, ale jest spore prawdopodobieństwo, że piwo jest niedofermentowane właśnie z powodu fermentowania „na zimno”. Jednym z powodów dla których na koniec podnosi się temp jest ułatwienie/pobudzenie drożdży do dojedzenia resztek cukrów. Pilotuj stan nagazowania. Jak zauważysz, że zaczyna się przegazowywać to szybko wypij. Dzięki za radę. Dodam tylko, że z 15blg zjechało mi do 3blg. Biorąc poprawkę na alko to dokładnie tak jak wychodziło z wyliczeń. Na refermentację dałem mało cukru bo chciałem tylko 1,7 nagazować więc może nie będzie tak źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Jaki to porter? Baling początkowy i gdy zlewales na cicha? Ja osobiście nie robiłem ale caja fermentacja trwa około 3miesiecy Porter bałtycki 22brix, gęstwa. Nic jeszcze z tym nie robiłem. Jedynie temperature podniosłem do tych 14C. Bardzo powoli wzrasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Czy porter może wyglądać tak według bjcp? Nie za jasny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Jak na moje po wyklarowaniu będzie za jasny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 2 godziny temu, INTseed napisał: Nie za jasny? Po zdjęciu ciężko stwierdzić. Wygląda dość jasno. Po kilku miesiącach powinien trochę ściemnieć. Jaki był zasyp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Po zdjęciu ciężko stwierdzić. Wygląda dość jasno. Po kilku miesiącach powinien trochę ściemnieć. Jaki był zasyp? Taki zestaw.https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/porter-warszawski-22-blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Po zasypie wygląda że będzie ok. Zdjęcie pewnie przedstawia brzeczkę po zacieraniu/warzeniu. Przefermentuje, wyleżakuje i będzie w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Po zasypie wygląda że będzie ok. Zdjęcie pewnie przedstawia brzeczkę po zacieraniu/warzeniu. Przefermentuje, wyleżakuje i będzie w porządku. Masz może doświadczenie z nagazowaniem pilsa w temperaturze ok. 13C Już mi miesiąc stoi w butelkach i ledwo nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Ja refermentuję wszystko w temp. pokojowej nigdy nie miałem problemów z nienagazowaniem. Ile wsypałeś i czego i do jakiej ilości piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Cukier. Wsypuje tą miarką na 0.5l Tak około 2mm mniej niż całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Nie wiem co to za miarka, nie używam żadnej. Robię roztwór i wlewam całość do fermentora. Mam wrażenie że cukier nagazowuje wolniej niż glukoza. Możesz podać w gramach? Jak możesz to przenieś do temperatury pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Nie wiem co to za miarka, nie używam żadnej. Robię roztwór i wlewam całość do fermentora. Mam wrażenie że cukier nagazowuje wolniej niż glukoza. Możesz podać w gramach? Jak możesz to przenieś do temperatury pokojowej. To jest taka miarka plastikowa. Na trzy rodzaje butelek. 0.3, 0.5 lub 0.7l Kupiłem na początku zabawy z piwem. Ile gram dokładnie nie wiem, ale przy piwach mam średnie nagazowanie jak jest. Troche ją zmodowałem. Może 2.5g na butelke.Testuje tego pilsa i już mi zostało ze 20 butelek tylko Trzeba zasypać innymi piwami bo nie doczekam gazu w nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Robiłem z kolegom pilsa fermentacja 10 stopni celsjusza. start fermentacji to 19.12. Do tej pory nie zlewaliśmy tego piwa na cichą. Są nastepujące pytania. 1. Refermentacja butelek - czy drozde nie bedą za słabe by refermentowac po kolejnych dwóch tygdniach od poniedziałku na cichej? refermentowac tez w 10 stopniach czy to juz nie gra takiej roli, a jak sie nagazuje to dopiero lagerwac w temp 6-1 stopnien na balkonie. ah ta zima .... 2. na tej gęstwie chemy ruszyć lagera i pewnie bedzie trzeba przepłukać gęstwe, czy to wystarczy czy tez lepiej zrobić starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezper87 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Czy podczas fermentacji cichej też Wam tak „wysadza” pokrywę? Muszę co jakieś dwa dni ją delikatnie uchylić i wypuścić nadmiar gazów, bo inaczej sama się uchyli. Cichą przeprowadzam w tym samym fermentorze co burzliwą.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 17 minut temu, Jezper87 napisał: Muszę co jakieś dwa dni ją delikatnie uchylić i wypuścić nadmiar gazów, bo inaczej sama się uchyli. Fermentujesz w szczelnie zamkniętym pojemniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Robiłem z kolegom pilsa fermentacja 10 stopni celsjusza. start fermentacji to 19.12. Do tej pory nie zlewaliśmy tego piwa na cichą. Są nastepujące pytania. 1. Refermentacja butelek - czy drozde nie bedą za słabe by refermentowac po kolejnych dwóch tygdniach od poniedziałku na cichej? refermentowac tez w 10 stopniach czy to juz nie gra takiej roli, a jak sie nagazuje to dopiero lagerwac w temp 6-1 stopnien na balkonie. ah ta zima .... 2. na tej gęstwie chemy ruszyć lagera i pewnie bedzie trzeba przepłukać gęstwe, czy to wystarczy czy tez lepiej zrobić starter? Refermentacja powinna się bez problemu udać, co najwyżej potrwa to nieco dłużej. W temperaturze pokojowej będzie szybciej. Wg mnie lagerowanie lepiej zrobić jeszcze przed rozlewem - będzie mniej osadu w butelkach. Startera nie trzeba robić. Co do płukania, opinie są podzielone, ale nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezper87 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Fermentujesz w szczelnie zamkniętym pojemniku?Tak, z racji szczelności chyba właśnie tak wyciska pokrywę. Ale tak jakby dalej nadmiar gazów się wydzielał, a burzliwa już zakończona. (APA 17 dni)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Czy podczas fermentacji cichej też Wam tak „wysadza” pokrywę? Muszę co jakieś dwa dni ją delikatnie uchylić i wypuścić nadmiar gazów, bo inaczej sama się uchyli. Cichą przeprowadzam w tym samym fermentorze co burzliwą.Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJaka temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 4 godziny temu, punix napisał: Refermentacja powinna się bez problemu udać, co najwyżej potrwa to nieco dłużej. W temperaturze pokojowej będzie szybciej. Wg mnie lagerowanie lepiej zrobić jeszcze przed rozlewem - będzie mniej osadu w butelkach. Startera nie trzeba robić. Co do płukania, opinie są podzielone, ale nie zaszkodzi. znaczy chcemy jeszcze zlać na cichą na dwa tygodniue potym czyli co ze wtedy trzymać w niższej tmperature niz 10 stopni? to na refermentacje nie ma wpływu już temperatura? miało być jeszcze jedno pytanie w zeszłym roku robiłem risa na s04 teraz wiec już pewnie jak zabutelkuje butelki i z cukrem to refermentacja nie ruszy. Zwłaszcza ze do połowy dałem 200 ml balantajsa z wiórkami. Pojawił się pomysł by dodać gęstwę do takiego piwa. Ale jak to zrobić ile i jak rozmieszać najlepiej. Pewnych rzeczy się domyślam ale jednak jestem ciekaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się