granatt Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 OK dzięki, bo właśnie gdzieś było napisane żeby Pale Ale za długo nie trzymać na burzliwej, gdzieś, że to nie ma znaczenia i już się pogubiłem. Chmielenie na zimno w planie stąd cicha. Mszewski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 witam mam pytanko przeciąga mi sie strasznie fermentacja pilsa teoretycznie od 2 tyg blg nie spada ale jak otworzę wiaderko to wali lekko gazem po nosie i jeszcze trochę piany jest. Powiedzcie mi czy butelkować to skoro blg stoi czy nie ryzykować ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 witam mam pytanko przeciąga mi sie strasznie fermentacja pilsa teoretycznie od 2 tyg blg nie spada ale jak otworzę wiaderko to wali lekko gazem po nosie i jeszcze trochę piany jest. Powiedzcie mi czy butelkować to skoro blg stoi czy nie ryzykować ???Jakie drożdże? Jaka temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Wali po nosie, bo nad piwem utrzymuje się poduszka CO2, które jest cięższe od powietrza. Drobna piana po fermentacji tez może się długo utrzymywać. Butelkuj jak nie spada albo lageruj jeszcze w tym samym wiadrze lub po przelaniu do innego. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Witam. Szukam informacji nt. przygotowania skórki pomarańczy i cytryny do wita. Jak przygotowujecie skórki przed zadaniem - parzenie ? mycie?. Ile mniej więcej z jednego owocu daje się zeskrobać? Chcę dzisiaj zeskrobać na tarce świeżą skórkę można ją zamrozić bo nie wiem czy jutro uda się warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) 14 minut temu, WojtekGaaD napisał: Szukam informacji nt. przygotowania skórki pomarańczy i cytryny do wita. Umyj porządnie owoce w ciepłej/gorącej wodzie. Można też wyszorować, tak aby pozbyć się tego wosku z zewnątrz. Potem już tylko tarka i starty urobek do kotła. Ja bym nie mroził, owoce mogą poczekać w lodówce. Skórkę spokojnie przygotujesz jak już brzeczka będzie wrzała. A ile skórki z owocu to wprost zależy od wielkości owoców i grubości skórki na nich. Edytowane 29 Maja 2020 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Dzięki. Pytam o mrożenie bo małżonka nalega abym zabrał sobie te skórki bo chce wyciskać sok. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 1 minutę temu, WojtekGaaD napisał: Dzięki. Pytam o mrożenie bo małżonka nalega abym zabrał sobie te skórki bo chce wyciskać sok. ? To zetrzyj i zasyp cukrem w jakimś pojemniku, czy słoiku.Spokojnie tak przetrzymasz do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 13 godzin temu, INTseed napisał: 14 godzin temu, Mario23 napisał: witam mam pytanko przeciąga mi sie strasznie fermentacja pilsa teoretycznie od 2 tyg blg nie spada ale jak otworzę wiaderko to wali lekko gazem po nosie i jeszcze trochę piany jest. Powiedzcie mi czy butelkować to skoro blg stoi czy nie ryzykować ??? Jakie drożdże? Jaka temperatura fermentacji? Drożdże a raczej gęstwa W-34/70 przez jakieś 5 tyg fermentowało sie w 6.5 st a teraz z 4 tyg juz w 8st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Drożdże a raczej gęstwa W-34/70 przez jakieś 5 tyg fermentowało sie w 6.5 st a teraz z 4 tyg juz w 8stAle te drożdże katujesz Jest różnica między burzliwą w 6.5C a np.10C W tych co ty nie robiłem. U mnie 8C burzliwa pod koniec 13C.Po miesiącu butelkowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 A tak z ciekawości zostało mi po ostatnim warzeniu po 90 gram chmielu Citra Amarillo Wai-Iti i Motueka. Ogólnie rzecz biorąc mam w fermentorze 21 litrów piwa. Zastanawiam się czy wszystko wrzucić na chmielenie na zimno, bo następną warke nie wiem kiedy będę warzyć, a nie chce tych pootwieranych chmieli nie wiadomo ile trzymać w lodówce. Czy taka ilość chmielu na zimno w takiej mieszance może negatywnie wpłynąć na piwo czy to będzie dobra decyzja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Za dużo, chlopie?. Daj ze 100, max 150g. Chmiele jak masz otwarte to wyciśnij powietrze, zaklej taśmą i włóż do zamrażalnika. W ten sposób mogą leżeć spokojnie do następnego warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 2 minuty temu, Mszewski napisał: A tak z ciekawości zostało mi po ostatnim warzeniu po 90 gram chmielu Citra Amarillo Wai-Iti i Motueka. Ogólnie rzecz biorąc mam w fermentorze 21 litrów piwa. Zastanawiam się czy wszystko wrzucić na chmielenie na zimno, bo następną warke nie wiem kiedy będę warzyć, a nie chce tych pootwieranych chmieli nie wiadomo ile trzymać w lodówce. Czy taka ilość chmielu na zimno w takiej mieszance może negatywnie wpłynąć na piwo czy to będzie dobra decyzja? 360g, obstawiam, że na 20l warkę? Będziesz miał dużo więcej strat - chmieliny swoje wciągną, a aromat raczej nie będzie zauważalnie lepszy, niż gdybyś sypnął 1/3 z tego. Chmiel możesz spokojnie włożyć w woreczki strunowe i do zamrażarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 A w sumie stać mnie, co się będę rozmywać na drobne hahaha dzięki za odpowiedź Panowie. #srakazm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Jest może kalkulator który obliczy jaka temperatura będzie po dodaniu wody 14l o temperaturze 2C i wody z ekstraktem nachmielonym 6l 100C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, INTseed napisał: Jest może kalkulator który obliczy jaka temperatura będzie po dodaniu wody 14l o temperaturze 2C i wody z ekstraktem nachmielonym 6l 100C? PPPP do ściągnięcia z forum. Choć nie uwzględnia różnicy w cieple właściwym wody i brzeczki. Ale to nie powinna być znacząca różnica. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohdesu Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Bawił się ktoś w mini mini warki po ok. 0,5l? Nie chciało mi się odzyskiwać 1l brzeczki po chmieleniu, ale szkoda mi też było wyrzucić. Przelałem do garnka na 15 minut, zlałem do słoika to co było w miarę czyste, dodałem łyżkę półrocznej gęstwy z lodówki i postawiłem w ciepłym miejscu. Wydaje mi się, że super opcja dla kogoś początkującego, żeby sprawdzić różnice w temperaturze/rodzaju drożdży na smak, czy też poziom odfermentowania różnych drożdży. Taki np. Saison po 24h smakuje jak gorzko-słodki soczek pomarańczowy i zdążył odfermentować o 5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Takie ilości dobrze sobie zostawiać na startery do namnażania drożdży właśnie, tak jak Ty zrobiłeś. Ale żeby to od razu nazywać warką to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohdesu Opublikowano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 Mam dość dziwną sytuacje. Drożdże nie ruszyły przez 48h (zero dwutlenku węgla, zero piany), sprawdziłem BLG refraktometrem i zamiast początkowych 13 BLG pokazuje 16 BLG. Ma ktoś pomysł co się mogło stać? Brzeczka wygląda i smakuje normalnie Resztki po chmieleniu mam w słoiku z jakimiś drożdżami po innym piwie i w dwa dni zeszło ładnie do 5.5 BLG. Kupiłem US-05, uwodniłem w 25 stopniach, w 30 minut wszystko opadło na dno i zupełnie żadna piana się nie wytworzyła. Były świeże (data 06/22), jednak gdyby do poniedziałku znów nic nie ruszyło to będzie sens próbować jeszcze raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 10 godzin temu, ohdesu napisał: Mam dość dziwną sytuacje. Drożdże nie ruszyły przez 48h (zero dwutlenku węgla, zero piany), sprawdziłem BLG refraktometrem i zamiast początkowych 13 BLG pokazuje 16 BLG. Ma ktoś pomysł co się mogło stać? Brzeczka wygląda i smakuje normalnie Resztki po chmieleniu mam w słoiku z jakimiś drożdżami po innym piwie i w dwa dni zeszło ładnie do 5.5 BLG. Kupiłem US-05, uwodniłem w 25 stopniach, w 30 minut wszystko opadło na dno i zupełnie żadna piana się nie wytworzyła. Były świeże (data 06/22), jednak gdyby do poniedziałku znów nic nie ruszyło to będzie sens próbować jeszcze raz? Wartości blg to błąd pomiaru, albo teraz, albo tamto początkowe 13. A że drożdże nie ruszyły to cóż. To są żywe organizmy, różne cuda się zdarzają, może trafiłeś jakąś usmażoną saszetkę z trupami. Ja bym czekał jeszcze max z 12h (od momentu jak to pisałeś, czyli 2h od teraz) i zadawał kolejne drożdże. Powyżej 72h bez skolonizowanej brzeczki masz już wysokie prawdopodobieństwo infekcji. ohdesu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohdesu Opublikowano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 US-05 na szczęście ładnie ruszyły, także powinno coś z tego być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Witam znowu. Pytanie mam w sprawie obliczeń. Przykładowy zasyp: -viking pale ale - 2,1kg -viking vienna - 1kg -strzegom karmel 150 - 0,1kg strzegom bursztynowy - 0,1kg strzegom przeniczny - 0,25kg w aplikacji brewness daje 18,5 blg ale w arkuszu PPPP - 17,1 prze tej samej ilości wody do zacierania (10,7l). i komu tu wierzyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 (edytowane) Wszystko zależy od wydajności. Zapewne w tych aplikacjach przyjmują / masz ustawioną inną wydajność i stąd rozbieżności. Dodatkowo każdy słód ma pewną ekstraktywność - to też poszczególne aplikacje mogą inaczej zakładać. Np. przy 3.55kg słodu i 10.7L brzeczki, licząc trochę na skróty i zakładając ekstraktywność średnio 80% będziesz miał: dla wydajności 70% - (3.55 * 80% * 70%) / 10.7 = ~18.5blg dla wydajności 65% - (3.55 * 80% * 65%) / 10.7 = ~17.2blg Edytowane 9 Czerwca 2020 przez sihox obliczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 dla pewności sprawdziłem: w obu przypadkach wydajność 80% , pozostałe dane identyczne. Nie pytałbym o to gdyby było inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się