zielony07 Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Nigdy tego nie doświadczyłem. Jaka temperatura fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 7 godzin temu, zielony07 napisał: Nigdy tego nie doświadczyłem. Jaka temperatura fermentacji ? U mnie 8-10°C. Ale siarkowodór miałem też przy S-33 i nawet czasem w US-05 się zdarzyło. Podobno normalna sprawa. Przy butelkowaniu i w butelkach już nigdy nie wyczuwałem nic takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Nigdy tego nie doświadczyłem. Jaka temperatura fermentacji ?Temperatura to 9 - 10 stopni. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Coppers na US-05 odfermentował z 12,5 BLG do 2 BLG. Zejdzie jeszcze niżej, czy to już maks? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 6 minut temu, smola napisał: Coppers na US-05 odfermentował z 12,5 BLG do 2 BLG. Zejdzie jeszcze niżej, czy to już maks? Odfermentowanie 85%, czyli sporo, jak na te drożdże - pewnie już niżej nie będzie. Ale zawsze dobrze poczekać kilka dni i powtórzyć pomiar dla pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Też tak myślę. Wczoraj ustawiłem temp. w lodówce na 4°C i zastanawiam się, czy nie za szybko cold crash robię. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 54 minuty temu, smola napisał: Też tak myślę. Wczoraj ustawiłem temp. w lodówce na 4°C i zastanawiam się, czy nie za szybko cold crash robię. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka A jak długo trwała fermentacja i w jakich temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Od 29-06 do 12-07 temp brzeczki 15°C. Od 12-07 do 19-07 w 18°C. Edytowane 20 Lipca 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 51 minut temu, smola napisał: Od 29-06 do 12-07 temp brzeczki 15°C. Od 12-07 do 19-07 w 18°C. Co prawda w dość niskich temperaturach, ale 3 tygodnie - na 99% wszystko już przefermentowane. W tym momencie już nie podwyższałbym temperatury, na przyszłość lepiej sprawdzić 2 razy przed schładzaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 @punix, dzięki. Rozlewać będę około środy, cukru wg. kalkulatora, wychodzi 140g. Cukier zamierzam sypać bezpośrednio do butelek. Mam nadzieję, że po około miesiącu będzie ok. Jak długo trzymać w temp. 18 °C by się nagazowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 15 minut temu, smola napisał: @punix, dzięki. Rozlewać będę około środy, cukru wg. kalkulatora, wychodzi 140g. Cukier zamierzam sypać bezpośrednio do butelek. Mam nadzieję, że po około miesiącu będzie ok. Jak długo trzymać w temp. 18 °C by się nagazowało? Dwa tygodnie powinny wystarczyć. Przenosisz później do chłodnego miejsca? Zawsze po tych 2 tygodniach można kontrolnie otworzyć pierwszą butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Zrobię tak, jak napisałeś. Zostawię 2 tygodnie w temp 18°C, następnie włożę do chłodni. Część tylko w chłodni poleży następne dwa tygodnie, a resztę planuję przetrzymać jakieś 3 miesiące. Oczywiście, jak się uda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 17 godzin temu, smola napisał: Oczywiście, jak się uda ? Nie wierzę. Nie uda się .Ale do tej pory wszystko było ok. Lekcje odrobione ! smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Panowie jest plan u mnie na pszenicę a wiadomo w tym stylu główną rolę grają drożdże. Chce użyć płynnych które robią zdecydowanie lepszą robotę ale nie mam możliwości zrobienia startera . Można je dodać bezpośrednio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 11 minut temu, Mszewski napisał: Panowie jest plan u mnie na pszenicę a wiadomo w tym stylu główną rolę grają drożdże. Chce użyć płynnych które robią zdecydowanie lepszą robotę ale nie mam możliwości zrobienia startera . Można je dodać bezpośrednio? Świeża fiolka powinna dać radę - w przypadku pszenicy lekki underpitching może dać dobre efekty. Natomiast do zrobienia startera nie potrzebujesz wiele - wystarczy 2l słoik (byle nie po ogórkach kiszonych) i ekstrakt słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 11 minut temu, Mszewski napisał: Panowie jest plan u mnie na pszenicę a wiadomo w tym stylu główną rolę grają drożdże. Chce użyć płynnych które robią zdecydowanie lepszą robotę ale nie mam możliwości zrobienia startera . Można je dodać bezpośrednio? Można gdyż ekstrakt początkowy nie będzie za wysoki ale jednak lepiej byłoby ten starter zrobić. Jeżeli robisz powyżej 20L to starter jest raczej obowiązkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 2 godziny temu, Mszewski napisał: Panowie jest plan u mnie na pszenicę a wiadomo w tym stylu główną rolę grają drożdże. Chce użyć płynnych które robią zdecydowanie lepszą robotę ale nie mam możliwości zrobienia startera . Można je dodać bezpośrednio? Zrób pierwszą warkę na nich nieco mniejszą, np 10l, będzie bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 7 godzin temu, punix napisał: Świeża fiolka powinna dać radę - w przypadku pszenicy lekki underpitching może dać dobre efekty. Natomiast do zrobienia startera nie potrzebujesz wiele - wystarczy 2l słoik (byle nie po ogórkach kiszonych) i ekstrakt słodowy. Jak to słoik? Jak to poprawnie wykonać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Instrukcja poniżej: http://blog.homebrewing.pl/starter-drozdzowy-prosta-instrukcja-ze-zdjeciami/ Mszewski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Coopers Lager na drożdżach US-05 zabutelkowany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Super ! Ale ... z zazdrością patrzę na kontenery z Grolschem. Mam kilka worów tych butelek i nie mam pomysłu jak je ogarnąć. Więc przewalam z jednego kąta w drugi. Jakaś podpowiedź ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 37 minut temu, zielony07 napisał: Jakaś podpowiedź ?? Czym szybciej napełnić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 2 godziny temu, zielony07 napisał: Jakaś podpowiedź ? Jeżeli chodzi o mycie to normalnie myje oxi + moczę te korki w oxi i fajnie się zamykają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 (edytowane) Chodzi o kontenery. Przecie pisałem. Szukam takowych. Edytowane 22 Lipca 2020 przez zielony07 Poprawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Czy podnosić temp. dla piwa fermentowanego na drożdżach ws - 34/70 w 8°C od 06-07, czy zostawić w spokoju? Obecne BLG to 3,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się