Oskaliber Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Wrzuć zdjęcie, bo tak to sobie można gdybać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 36 minut temu, Oskaliber napisał: Wrzuć zdjęcie, bo tak to sobie można gdybać. W smaku czy z wyglądu piany nic niepokojącego nie zauważyłem prócz samego faktu jej pojawienia się. Otwierałem kilka razy wiadro to może z dostarczenia tlenu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 I co nikt tak nie miał wcześniej? Dziś już praktycznie całość pokryta pianą jakby fermentowało dopiero drugi dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Ja bym czekał. Widocznie coś dalej fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 (edytowane) Drodzy forumowicze mam dwa problemy: 1. Planuję uwarzyć pierwszego lagera bez jakichś konkretnych preferencji stylowych. 1.a. Sporo osób decyduje się na zasyp pilzneński + monachijski. Ja posiadam pilzneński i caraaroma, który mi został z poprzednich warek. Czy caraaroma nada się do lagera i ile % zasypu zastosować, żeby było w miarę neutralnie? Robiłem takie Ale i całkiem mi smakowało. 1.b. Posiadam drożdże Browin BrewGo Lager (Saccharomyces cerevisiae) dwie saszetki i po jednej Saflager W-34/70 oraz Saflager s-189. Na 20l użyć dwóch saszetek Browin, jednej z pozostałych czy zmieszać dwie pozostałe? Chciałbym najbardziej neutralny profil smakowy. A może dwa nastawy po 10l i po jednej saszetce drożdży (10litrów w fermentorze 33l czy to nie przyczyni się do infekcji ze względu na dużą przestrzeń powietrza nad lustrem piwa?). 2.a. Posiadam tez nastaw cydru, który zadałem drożdzami 4 października a znad drożdży zlałem 8 listopada. Ile czasu mogę teraz trzymać cydr na "klarowaniu" aby móc spokojnie zabutelkować bez dodatku drożdży do refermentacji? 2.b. Czy stosować klarowin ( w składzie bentonit sodowo-potasowy) jako jedyny środek do klarowania (gdzieś wyczytałem, że należy stosować dwa różne rodzaje środka klarującego jednocześnie aby zachować równowagę kwasowo-zasadową czy coś ale te chyba są jakby uniwersalne (sodowo-potasowy)). Pozdro. Edytowane 12 Listopada 2020 przez sultan_kanapy gramatyka/ortografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 W dniu 11.11.2020 o 12:24, advisorylyrics napisał: I co nikt tak nie miał wcześniej? Dziś już praktycznie całość pokryta pianą jakby fermentowało dopiero drugi dzień Dzisiaj "otwarłem" fermentor żeby wrzucić chmiel na cichej do NEIPA. Tak jak u Ciebie pachnie ładnie. Piana chyba identyko jak u Ciebie. I s33 też jak twoje ? Jedyna różnica to, że nie otwieram wieka bez potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 1 godzinę temu, ads napisał: Dzisiaj "otwarłem" fermentor żeby wrzucić chmiel na cichej do NEIPA. Tak jak u Ciebie pachnie ładnie. Piana chyba identyko jak u Ciebie. I s33 też jak twoje ? Jedyna różnica to, że nie otwieram wieka bez potrzeby. U Ciebie jest wszystko okay. Tak wygląda piwko po burzliwej fermentacji. U mnie taka piana, po czasie zamieniła się w gęstszą i pokryła całą powierzchnię (jak podczas burzliwej bądź po napowietrzaniu brzeczki) U Ciebie są jej małe skupiska. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 3 godziny temu, sultan_kanapy napisał: Drodzy forumowicze mam dwa problemy: 1. Planuję uwarzyć pierwszego lagera bez jakichś konkretnych preferencji stylowych. 1.a. Sporo osób decyduje się na zasyp pilzneński + monachijski. Ja posiadam pilzneński i caraaroma, który mi został z poprzednich warek. Czy caraaroma nada się do lagera i ile % zasypu zastosować, żeby było w miarę neutralnie? Robiłem takie Ale i całkiem mi smakowało. 1.b. Posiadam drożdże Browin BrewGo Lager (Saccharomyces cerevisiae) dwie saszetki i po jednej Saflager W-34/70 oraz Saflager s-189. Na 20l użyć dwóch saszetek Browin, jednej z pozostałych czy zmieszać dwie pozostałe? Chciałbym najbardziej neutralny profil smakowy. A może dwa nastawy po 10l i po jednej saszetce drożdży (10litrów w fermentorze 33l czy to nie przyczyni się do infekcji ze względu na dużą przestrzeń powietrza nad lustrem piwa?). 2.a. Posiadam tez nastaw cydru, który zadałem drożdzami 4 października a znad drożdży zlałem 8 listopada. Ile czasu mogę teraz trzymać cydr na "klarowaniu" aby móc spokojnie zabutelkować bez dodatku drożdży do refermentacji? 2.b. Czy stosować klarowin ( w składzie bentonit sodowo-potasowy) jako jedyny środek do klarowania (gdzieś wyczytałem, że należy stosować dwa różne rodzaje środka klarującego jednocześnie aby zachować równowagę kwasowo-zasadową czy coś ale te chyba są jakby uniwersalne (sodowo-potasowy)). Pozdro. Caraaroma możesz dać, tylko nie przesadź z ilością, raczej symbolicznie. Doda koloru i słodowości. Na samym pilzneńskim też lager/pils wyjdzie. Drożdży Browinu nie znam, ale podobno są takie sobie. Jeżeli możesz podzielić warkę dałbym różne drożdże fermentisa, chociażby dla porównania, na 10l spokojnie starczy paczka. Możesz fermentować w większym wiadrze spokojnie. Z cydrem nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 11.11.2020 o 12:24, advisorylyrics napisał: I co nikt tak nie miał wcześniej? Dziś już praktycznie całość pokryta pianą jakby fermentowało dopiero drugi dzień Wczoraj otworzyłem świąteczne ale do pierwszego pomiaru BLG i również piana była jak w pierwszym tygodniu. W sobotę przenosiłem fermentor i być może drożdże dostały tlenu, co je poruszyło do dalszej pracy? Tak czy siak w smaku i aromacie piwo bardzo dobre. 20 dni na US-05, przejadło z 18 do 6. Zostawiam jeszcze na co najmniej tydzień. Edytowane 13 Listopada 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 7 godzin temu, x1d napisał: Jeżeli możesz podzielić warkę dałbym różne drożdże fermentisa, chociażby dla porównania, na 10l spokojnie starczy paczka. To tak właśnie zrobię, dzięki. Ponawiam jeszcze pytanie o te drożdże do refermentacji, po jakim czasie powinno się już je dodawać? Czy są ta różne okresy dla górnych i dolnych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 1 godzinę temu, tortoise napisał: 6. Zostawiam jeszcze na co najmniej tydzień. Ja dziś miałem w planie butelkowanie ale też muszę w takim razie się wstrzymać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Znowu ja bo dalej chodzi o te samo piwko na drożdżach s-33 a mianowicie Koelsh. Pobierałem dziś próbkę i wyczułem goździki. Ktoś tak miał? Oby nie były to fenole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 1 godzinę temu, advisorylyrics napisał: Znowu ja bo dalej chodzi o te samo piwko na drożdżach s-33 a mianowicie Koelsh. Pobierałem dziś próbkę i wyczułem goździki. Ktoś tak miał? Oby nie były to fenole A w jakiej temperaturze robiłeś tego kolsha? Drożdży nie znam niestety. Teraz robię na kłosach kansas a wczesniej na gozdawowych german alt czy jakoś tak. Ja mam pytanie w zasadzie trochę w temacie altów. Szykuje się właśnie do drugiej warki na gestwie po kolshu mianowicie alt. Kocepcja jest taka Pilzneński 4 kg Monachijski typ 2 3.5 kg Caramunich Typ 2 1.5 kg Caraamber 1kg Pszenica prażona 0.04 kg Z tego ma być 35 l brzeczki 14 blg IBU między 30 a 40. Brzeczka ma być podzielona na 12 l 14 blg i resztę rozcieńczyć do 13 blg. Interesuje mnie ta mała część. Chcę do niej dodać soku z jeżyny i wiśni. Ale to też nieco rozcieńczy ekstrakt. Ile tego soku należało by dodać do 12 litrów piwa? Czy najlepiej dodać ten sok Po zlaniu piwa na cicha fermentacje? Rozcieńczy mi to pewnie nieco piwo. Ale strat nie będzie zbyt wiele. Czy może lepiej kupić mrożonki z hortexu i wrzucić do fermenttoa na cicha. Piwa mi raczej nie rozcieńczy, a straty znów będą. Czy takie mrożonki trzeba jakoś pasteryzowac przed dodaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 21 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: Czy może lepiej kupić mrożonki z hortexu i wrzucić do fermenttoa na cicha. Piwa mi raczej nie rozcieńczy, a straty znów będą. Czy takie mrożonki trzeba jakoś pasteryzowac przed dodaniem? Ja wiśnie wrzucam bezpośrednio do piwa na cichą mrożone. Wyciągam z zamrażarki, daje im chwile na rozmrożenie i wrzucam. Strat jest mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Suchejroo napisał: Ja wiśnie wrzucam bezpośrednio do piwa na cichą mrożone. Wyciągam z zamrażarki, daje im chwile na rozmrożenie i wrzucam. Strat jest mało Czyli bez stresu. Ile w takim razie powinienem wrzucić gram na 12 litrów piwa? wiśni i jeżyn? czy można sugerować się tym poradnikiem względem ilości? https://targipiwne.pl/przewodnik-o-tym-co-kiedy-i-jak-w-kwestii-dodatkow-owocowych-w-domowym-warzeniu/?fbclid=IwAR228_8lEbAMcjGxBwL4lh5octxZn_0lhbIjKu57wqA-ryu7oHOdURYTxLY Edytowane 16 Listopada 2020 przez Ravage Trzy Baryłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 11:15, advisorylyrics napisał: Znowu ja bo dalej chodzi o te samo piwko na drożdżach s-33 a mianowicie Koelsh. Pobierałem dziś próbkę i wyczułem goździki. Ktoś tak miał? Oby nie były to fenole Te drożdże niestety tak potrafią nasmrodzic w wyższych temperaturach. 18* bym nie przekraczał. @Ravage Trzy Baryłki moje doświadczenie z wiśniami podpowiadam minimum 300g/1l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 U mnie 4x450g na 18l idealnie siadło do Milk Stouta. Były bardzo wyczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 Wiercenie w emalii. Mam kociolek Lidl i chciałbym zrobić jakiś termometr w bocznej ścianie, no PT100. Jak to zrobić aby garnek posłużył spokojnie przez dłuższy czas. Czym wiercić, czym zabezpieczyć emalię, czym ewentualnie uzupełnić odprysk, aby mogło mieć kontakt z żywnością. Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Zastanawiam się od czego zależy gęstość końcowa. Drożdże przede wszystkim. Ale skoro mam szczep pod APA IPA to co zrobić ażeby dojechały max do tych 1,010 a nie niżej? Temperatura zacierania ma aż takie znaczenie? Temperatura fermentacji wpływa na FG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 W dniu 16.11.2020 o 17:09, Juniorek napisał: Te drożdże niestety tak potrafią nasmrodzic w wyższych temperaturach. 18* bym nie przekraczał. Robiłem na nich niedawno Stouta i NEIPA w temp 15-20'C i nic takiego nie wyczuwam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Godzinę temu, ads napisał: Zastanawiam się od czego zależy gęstość końcowa. Drożdże przede wszystkim. Ale skoro mam szczep pod APA IPA to co zrobić ażeby dojechały max do tych 1,010 a nie niżej? Temperatura zacierania ma aż takie znaczenie? Temperatura fermentacji wpływa na FG? Temperatura zacierania ma znaczenie - szczególnie widać to, jeśli zacierasz poniżej 62 albo powyżej 72 stopni. Temperatura fermentacji wg mnie nie ma znaczenia (oczywiście zakładając, że w niższej temperaturze drożdże będą fermentować dłużej i damy im ten dodatkowy czas). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Zastanawiam się od czego zależy gęstość końcowa. Drożdże przede wszystkim. Ale skoro mam szczep pod APA IPA to co zrobić ażeby dojechały max do tych 1,010 a nie niżej? Temperatura zacierania ma aż takie znaczenie? Temperatura fermentacji wpływa na FG?Od temperatury zacierania oraz pewnie rodzaju słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Robię bezstylowca na Pale Ale 4kg plus trochę płatków błyskawicznych różnego rodzaju. Celuje w 20l. Ktoś zaproponuję mi schemat chmielenia? Mam 3 rodzaje chmielu i myślałem żeby podzielić je po prostu na takie same proporcje i zadawać jednocześnie w tym samym czasie. Mam do dyspozycji Citra 60g Azacca 30g Amarillo 60g Chciałem 30g Citry + 30 Amarillo zostawić na zimno a resztę jakoś sensownie rozdzielić na czas warzenia. Będę pierwszy raz używał chłodnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 2 godziny temu, punix napisał: Temperatura zacierania ma znaczenie - szczególnie widać to, jeśli zacierasz poniżej 62 albo powyżej 72 stopni. Temperatura fermentacji wg mnie nie ma znaczenia (oczywiście zakładając, że w niższej temperaturze drożdże będą fermentować dłużej i damy im ten dodatkowy czas). Ostatnio zacierałem przy 65'C i FM52 odfermentowały do 1,006. Za parę dni spróbuję zacierać na 69'C i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 3 godziny temu, ads napisał: Robiłem na nich niedawno Stouta i NEIPA w temp 15-20'C i nic takiego nie wyczuwam. Stout jest piwem co wiele wad wybaczy wiec może dlatego nic nie odczułeś. NEIPA srogo chmielona równiejsi ukryć może wady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się