kordas Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Możecie polecić mi jakiś zestaw chmieli i ilości na jasną warkę piwa(10L) z ekstraktu Gozdawy? Piłem z piw APA piłem tylko Żywca i bardzo mi pasowało, ale mogłoby być bardziej cytrusowe w smaku i zapachu, czy też mogłyby być wyczuwalne inne owoce. Czy drożdże Safale US-05 będą dobrym wyborem do tego rodzaju piwa? Pozdrawiam. Mateusz Z chmieli na pewno zostaną polecone CItra, Mosaic, Simcoe i Amarillo, ja ze swojej strony mogę polecić jeszcze Galaxy - charakterystykę każdego z nich znajdziesz na http://www.piwo.org/forum/67-charakterystyka-odmian-chmielu/ US- 05 będą dobre, zresztą wszystkie drożdże dające w miarę czysty profil będą dobre o ile uda Ci się utrzymać temp fermentacji w dolnych widełkach pracy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Możecie polecić mi jakiś zestaw chmieli i ilości na jasną warkę piwa(10L) z ekstraktu Gozdawy? Piłem z piw APA piłem tylko Żywca i bardzo mi pasowało, ale mogłoby być bardziej cytrusowe w smaku i zapachu, czy też mogłyby być wyczuwalne inne owoce. Czy drożdże Safale US-05 będą dobrym wyborem do tego rodzaju piwa? Pozdrawiam. Mateusz Z chmieli na pewno zostaną polecone CItra, Mosaic, Simcoe i Amarillo, ja ze swojej strony mogę polecić jeszcze Galaxy - charakterystykę każdego z nich znajdziesz na http://www.piwo.org/forum/67-charakterystyka-odmian-chmielu/ US- 05 będą dobre, zresztą wszystkie drożdże dające w miarę czysty profil będą dobre o ile uda Ci się utrzymać temp fermentacji w dolnych widełkach pracy drożdży. Dzieki Czy np.mógłbym dać na cały czas gotowania(60') chmiel Galaxy na goryczkę i na ostatnie 15' Centennial? Jeszcze zapomniałem: czy dobrze będzie jeśli zapodam 30g chmielu na goryczke na początku gotowania i na 15' dam 30g na aromat? Może mniej na aromat i zostawić z 10g na chmielenie na zimno? Najniższa temperatura jaką mogę zapewnić to ok. 15°C, więc chyba w porządku. Edytowane 6 Maja 2015 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Temperatura OK, chociaż w fermentorze pewno będzie więcej. A chmiele sugerowałbym odwrotnie, ale to tylko moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Dziś robiłem rozlew IPA http://www.piwo.org/topic/17406-browar-bez-kicka/?p=346839 no i kurde dałem strasznie ciała. Popełniłem błąd, o którym często czytałem a mianowicie nie wyjęcie rurki przed przenoszeniem piwa. Cichą prowadziłem w tym samym fermentatorze więc rurka była do końca. Zlała mi się woda do pojemnika:/ Pocieszam się i mam nadzieję w tym, że piwo jest dość mocne bo ma około 7% i może się wybroni. Jak myślicie po tygodniu otworzyć pierwsza butelkę i próbować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 więc rurka była do końca No to teraz się zacznie... Zdarzyło mi się to wielokrotnie i nic złego się nie wydarzyło. Oczywiście flaszkę za tydzień możesz odpalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Też tak miałem piwu nie zaszkodziło. Teraz do rurki leje wodę przygotowana z małym dodatkiem Piro ba wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Ja miałem tam wodę przegotowana no ale jak 3 tygodnie w tej rurce zalegała to i tak jeden kij. No zobaczymy, mam nadzieję, że u mnie też się skończy jak i u Was czyli pozytywnie. Tak właśnie jest jak człowiek śpieszy się do pracy i ma myśli zaprzątnięte pierdołami zamiast piwem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Możecie polecić mi jakiś zestaw chmieli i ilości na jasną warkę piwa(10L) z ekstraktu Gozdawy? Piłem z piw APA piłem tylko Żywca i bardzo mi pasowało, ale mogłoby być bardziej cytrusowe w smaku i zapachu, czy też mogłyby być wyczuwalne inne owoce. Czy drożdże Safale US-05 będą dobrym wyborem do tego rodzaju piwa? Pozdrawiam. Mateusz Z chmieli na pewno zostaną polecone CItra, Mosaic, Simcoe i Amarillo, ja ze swojej strony mogę polecić jeszcze Galaxy - charakterystykę każdego z nich znajdziesz na http://www.piwo.org/forum/67-charakterystyka-odmian-chmielu/ US- 05 będą dobre, zresztą wszystkie drożdże dające w miarę czysty profil będą dobre o ile uda Ci się utrzymać temp fermentacji w dolnych widełkach pracy drożdży. Dzieki Czy np.mógłbym dać na cały czas gotowania(60') chmiel Galaxy na goryczkę i na ostatnie 15' Centennial? Jeszcze zapomniałem: czy dobrze będzie jeśli zapodam 30g chmielu na goryczke na początku gotowania i na 15' dam 30g na aromat? Może mniej na aromat i zostawić z 10g na chmielenie na zimno? Najniższa temperatura jaką mogę zapewnić to ok. 15°C, więc chyba w porządku. Jak dasz 30g Galaxy na 60' min na 10L to będzie fest gorzkie (jeśli dobrze pamiętam to Galaxy coś koło 16% alfakwasów miało), nie mam teraz na czym tego policzyć, ale na APA w stylu Żywca to chyba z 15g Galaxy starczy (na10L). Jeśli chcesz dodawać chmiel na aromat w jednej porcji to podzieliłbym pozostałą ilośc chmielu mniej więcej na pół i rozdzielił ją na - wyłączenie palnika oraz na zimno. Jeśli będziesz robił na US05 to w 15C spokojnie pociągną, jakby temp. była lekko wyższa (np.18C) to też nic by się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Możecie polecić mi jakiś zestaw chmieli i ilości na jasną warkę piwa(10L) z ekstraktu Gozdawy? Piłem z piw APA piłem tylko Żywca i bardzo mi pasowało, ale mogłoby być bardziej cytrusowe w smaku i zapachu, czy też mogłyby być wyczuwalne inne owoce. Czy drożdże Safale US-05 będą dobrym wyborem do tego rodzaju piwa? Pozdrawiam. Mateusz Z chmieli na pewno zostaną polecone CItra, Mosaic, Simcoe i Amarillo, ja ze swojej strony mogę polecić jeszcze Galaxy - charakterystykę każdego z nich znajdziesz na http://www.piwo.org/forum/67-charakterystyka-odmian-chmielu/ US- 05 będą dobre, zresztą wszystkie drożdże dające w miarę czysty profil będą dobre o ile uda Ci się utrzymać temp fermentacji w dolnych widełkach pracy drożdży. Dzieki Czy np.mógłbym dać na cały czas gotowania(60') chmiel Galaxy na goryczkę i na ostatnie 15' Centennial? Jeszcze zapomniałem: czy dobrze będzie jeśli zapodam 30g chmielu na goryczke na początku gotowania i na 15' dam 30g na aromat? Może mniej na aromat i zostawić z 10g na chmielenie na zimno? Najniższa temperatura jaką mogę zapewnić to ok. 15°C, więc chyba w porządku. Jak dasz 30g Galaxy na 60' min na 10L to będzie fest gorzkie (jeśli dobrze pamiętam to Galaxy coś koło 16% alfakwasów miało), nie mam teraz na czym tego policzyć, ale na APA w stylu Żywca to chyba z 15g Galaxy starczy (na10L). Jeśli chcesz dodawać chmiel na aromat w jednej porcji to podzieliłbym pozostałą ilośc chmielu mniej więcej na pół i rozdzielił ją na - wyłączenie palnika oraz na zimno. Jeśli będziesz robił na US05 to w 15C spokojnie pociągną, jakby temp. była lekko wyższa (np.18C) to też nic by się nie stało. Czyli po Waszych postach wnioskuje, że poniższy schemat powinien być dobry?: - 15g Galaxy na 60' - 15g Centennial na 0' - 15g Galaxy na zimno - 15g Centennial na zimno(czy darować sobie to?) Czy dodać coś jeszcze? Ma być mocno owocowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Czyli po Waszych postach wnioskuje, że poniższy schemat powinien być dobry?: - 15g Galaxy na 60' - 15g Centennial na 0' - 15g Galaxy na zimno - 15g Centennial na zimno(czy darować sobie to?) Czy dodać coś jeszcze? Ma być mocno owocowo Sądzę, że będzie dobrze. Galaxy mi dało bardzo fajne efekty - cytrusowe z białymi owocami, Centennial niby też jest lekko cytrusowy (sam nigdy nie używałem), więc powinno się wszystko ładnie zgrać. Nie rezygnuj z centeniala na zimno, bo dodatek chmielu na zimno oraz po wyłączeniu palnika (od razu, albo po odczekaniu chwili w trakcie chłodzenia), dają najwięcej jeśli chodzi o smak i aromat - przynajmniej tak wygląda to w wypadku moich prób. markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Centennial niby też jest lekko cytrusow Nie "niby lekko", a mocno cytrusowy - moim zdaniem zaraz obok Citry daje właśnie najfajniejsze cytrusowe aromaty w piwach. Nie rezygnuj z centeniala na zimno, bo dodatek chmielu na zimno oraz po wyłączeniu palnika (od razu, albo po odczekaniu chwili w trakcie chłodzenia), dają najwięcej jeśli chodzi o smak i aromat - przynajmniej tak wygląda to w wypadku moich prób. Zdecydowanie tak. Ostatnio tak zrobiłem AIPA (3 przerwy chmielowe przy chłodzeniu + chmiel na 4 dni na zimno) i o ile aromat jest "umiarkowanie mocny", o tyle smak chmielowy zyskał w moich oczach zupełnie nowy wymiar Polecam. markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Kontynuując trochę wątek, z Waszego doświadczenia jaki chmiel daje najbardziej aromaty żywiczno-sosnowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Z ogólnodostępnych to Simcoe i Chinook. Goryczkowy Warrior też niby daje lekkie nuty żywiczne. Jest jeszcze Galena, która jest ponoć dosyć szeroko stosowana przez Amerykańskie browary, ale sam nie miałem okazji na nim nic robić. Czytałem też o Nugget, że potrafi dawać takie nuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 najbardziej Simcoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Hej. Szybkie pytanie - jak najdokładniej obliczyć ile dać cukru na butelkowanie? Będę miał warkę 5gal = 19L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Najlepiej użyć tego programu: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Dzięki, sprawdzam. EDIT: no wygląda na to, że działa. Dla 5 galonów i objętości CO2: 2.0 - wyszło mi 88g cukru kukurydzianego. Edytowane 8 Maja 2015 przez Ernest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Są jakieś przeciwwskazania dotyczące zbyt długiego chmielenia na zimno? Wsypałem 100g ale po 2 dniach było mi mało i dodałem jeszcze 50g. 7-8 dni jest ok dla pierwszej partii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Jest bardzo dużo przeciwwskazań żeby trzymać chmiel na zimno za długo, a główną są aromaty trawiaste, które z czasem mogą wejść do piwa, a w większości przypadków nie jest to przyjemny efekt. A dlaczego jeszcze nie warto dłużej niż 7 dni trzymać chmielu jest tutaj: http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/ http://www.piwo.org/topic/8103-chmielenie-na-zimno-kilka-watpliwosci/ Edytowane 11 Maja 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 To ja dorzucę od siebie http://www.piwo.org/topic/11043-fermentacja-cicha-aipa-temperatura/page-2?do=findComment&comment=235793 bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Witam, jutro zaczynam swoją pierwszą przygodę z zacieraniem. Tak jak kilka wątków wcześniej, wybrałem przepis z wiki Full Aroma Hops. Drożdże s-04 (jak w przepisie). I w związku z tym mam pytanie. W piwniczce mam temperaturę 18 - 19 st. C. Czy w takiej temperaturze fermentować? Czy lepiej zaopatrzyć się w pudło styropianowe? Według tego co pisze na drożdżach mieści się temperatura ale jak wiadomo fermentacja podnosi temp. brzeczki o kilka st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Optymalnie by było, gdybyś miał 2-3C mniej - i wtedy temperatura fermentacji ma szansę ustalić się na ok. 18C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Witam, jutro zaczynam swoją pierwszą przygodę z zacieraniem. Tak jak kilka wątków wcześniej, wybrałem przepis z wiki Full Aroma Hops. Drożdże s-04 (jak w przepisie). I w związku z tym mam pytanie. W piwniczce mam temperaturę 18 - 19 st. C. Czy w takiej temperaturze fermentować? Czy lepiej zaopatrzyć się w pudło styropianowe? Według tego co pisze na drożdżach mieści się temperatura ale jak wiadomo fermentacja podnosi temp. brzeczki o kilka st. schłodź brzeczkę do 14-15, porządnie napowietrz, zadaj drożdże, okryj kocami i zostaw w tych 18-19. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 okryj kocami Po co? fermentacja jest egzotermiczna. Jak okryje kocami to się mu nagrzeje do jakiś 24°C Generalnie dla S-04 18-19°C jest ok, ale w fermentorze jest zawsze cieplej o ok 2°C więcej, dlatego lepiej sklej w końcu te pudło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) okryj kocami Po co? fermentacja jest egzotermiczna. Jak okryje kocami to się mu nagrzeje do jakiś 24°C przeczytaj raz jeszcze jaką sugerowałem temperaturę na start, jaka będzie w pomieszczeniu i jak głowa zaboli to znaczy że wymyśliłeś po co izolator. ale fakt - zapomniałem dodać żeby te koce zdjąć po dniu, góra dwóch jak już fermentacja ruszy z kopyta. Edytowane 12 Maja 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się