Kochan Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 2 godziny temu, Czeslaw napisał: @Helcik Bardzo dużo masz tego chmielu. Właściwie każdy z rodzajów może być użyty samodzielnie, więc pytanie co Ci smakuje. Single hop APA lub IPA na Amarillo może być spoko. A co byś powiedział na Amber Ale? Dokup np. pale ale i wiedeńskiego i wrzuć ten CaraAroma. Chmielenie Marynka na goryczkę i Amarillo na aromat, również na zimno. Możesz też celować w stouta i wrzucić palony jęczmień. Tam chmielenie i tak jest symboliczne, więc wystarczy Ci Target i Marynka. @Kochan Z takiego zestawu to możesz bardzo dużo styli zrobić. Czeskie pilsy, niemieckie lagery, polskie ale. Jak dokupisz jakieś amerykańskie chmiele, to APA lub IPA. Możesz też pójść w piwa brytyjskie - ESB, golden ale, do nich musiałbyś kupić chmielu brytyjskiego który jest jeszcze tańszy niż amerykański. Zwróć też uwagę, że masz 7,5 kg słodów wysokoekstraktywnych (nie ma takiego słowa :P). Jeśli chcesz zrobić 20 litrów piwa, to myślę, że nie przesadzę zbytnio, jeśli powiem, że spokojnie z tego uzyskasz ekstrakt początkowy rzędu 18 blg, a tu już wchodzimy w piwa mocniejsze - np. Imperial IPA. Dzięki uwarzyłem AIPA z przepisu na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Mam małe pytanie:) przymierzam się do kolejnej warki. Ostatnio robiłem IPA i trochę mam już dość aromatów chmieli, cytrusów itp. Postanowiłem uwarzyć puwo o charakterze słodowym. Myślałem nad roggenbierem, jednak chciałbym użyć słodu Caramunich, dla zapachu suszonej śliwki. Jednak czy drożdże odpowiednie do stylu, czyli te do weizena nie zabiją tego zapachu? Banan i goździk nie stłumią śliwki? Może użyć innych drożdży bardziej neutralnych podkreślających słodowość? Jeśli tak to jakich? Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 8 godzin temu, Batoniusz napisał: Mam małe pytanie:) przymierzam się do kolejnej warki. Ostatnio robiłem IPA i trochę mam już dość aromatów chmieli, cytrusów itp. Postanowiłem uwarzyć puwo o charakterze słodowym. Myślałem nad roggenbierem, jednak chciałbym użyć słodu Caramunich, dla zapachu suszonej śliwki. Jednak czy drożdże odpowiednie do stylu, czyli te do weizena nie zabiją tego zapachu? Banan i goździk nie stłumią śliwki? Może użyć innych drożdży bardziej neutralnych podkreślających słodowość? Jeśli tak to jakich? Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi;) A jak wyglądają u Ciebie "stany magazynowe"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Godzinę temu, korzen16 napisał: A jak wyglądają u Ciebie "stany magazynowe"? Wszystko będę kompletował. Jestem na razie na etapie planowania:) zależy mi na piwie górnej fermentacji dającym dobry smak i aromat słodowy. Myślałem jeszcze o Irish Red Ale z dodatkiem żyta. Roggenbier piłem a IRY jeszcze nie i nie mam porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Aromat słodowy, no to chmiel raczej tak "homeopatycznie". Nachmielić jak na lagera, nienachalnie - chmiele kontynentalne, może nasze rodzime. Słód to głównie pilzneński, trochę pszenicy na pianę, karmelowego na kolor i może ciut monachijskiego właśnie dla aromatu i posmaku słodowego, chlebowego. Drożdże neutralne, German ALE, US-05 itp. Zacieranie raczej w 72°C, żeby zostało ciało na podbudowę słodową. Fermentacja chłodna tak w 14-16°C maksymalnie, żeby wyszedł czysty profil. Nagazowanie jak kto lubi, ja uderzałbym w 2,8-2,9v/v - lubię więcej bąbelków. Piwo będzie musiało trochę poleżeć, aż się ułoży - myślę dwa, trzy tygodnie po nagazowaniu. Wyjdzie słodko, chlebowo i neutralnie w smaku. Będziesz Pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 10 godzin temu, Batoniusz napisał: Roggenbier piłem a IRY jeszcze nie i nie mam porównania. Roggen i IRA to zupełnie różne piwa, ale możesz się posiłkować opisami Dori : http://blog.homebrewing.pl/tag/ira/ http://blog.homebrewing.pl/tag/roggen/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 W dniu 1.08.2019 o 07:53, Joosto napisał: Roggen i IRA to zupełnie różne piwa, ale możesz się posiłkować opisami Dori : http://blog.homebrewing.pl/tag/ira/ http://blog.homebrewing.pl/tag/roggen/ Dzięki za podpowiedzi:) wiem, że to inne piwa, ale opis obydwu mnie kusił i pomyślałem co by wyszło jakby je połączyć;) coś będę działał, mam gęstwe us 05 akurat się nada:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Nie chcę zakładać nowego tematu. Może ktoś podpowie czy robił piwo z dodatkiem mirabelki? Mam tego trochę i bardzo lubie. Wiem że żadnych super aromatów nie mają typu mango, marakuja czy zwykła wiśnia. Planował bym zrobić pale ale słabo chmielone z 10 ibu z dużym udziałem monacha ok 30% żeby skontrować kwaśność ktora z mirabelki jest gigantyczna. Dodałbym mocno skoncentrowany kompot mirabelkowy na etapie cichej fermentacji. Ostatnio zrobiłem taki kompot i jest OK, 20ml dodane do kubka herbaty sprawia że smakuje jak z dodatkiem połowy cytryny. W założeniu miałby wyjść taki trochę sour owocowy bez zakwaszania. Jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 On 8/11/2019 at 9:42 PM, Lubliniak said: Może ktoś podpowie czy robił piwo z dodatkiem mirabelki? Robiłem w zeszłym roku piwo mirabelkowe i wyszło na tyle dobrze, że dziś też już się rozglądałem za tymi owocami. Gdy brzeczka trochę przefermentowała (po jakichś 3 dniach), dodałem 2kg owoców, ponacinanych, żeby łatwiej oddawały sok. Fermentowały sobie około miesiąca. Oddały wyraźny smak i dużo orzeźwiającej kwasowości, którą próbowałem skontrować ksylitolem. Niestety, dodałem go za dużo — chyba około 400g albo i więcej na 15l — tym razem na pewno dodam mniej. O dziwo, nie miałem żadnych problemów z infekcją. Oczywiście, domyślam się, że owoce musiały zakazić brzeczkę, ale w piwie nie pojawiło się nic nieprzyjemnego, a po pół roku w butelkach nie było śladu przegazowania. Sprzęt po warce zdezynfekowałem NaOH i Starsanem. Dodam, że piwo bardzo smakuje płci pięknej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Panowie, jeszcze jedno pytanie. Z racji tego, ze nie moge sie zdecydowac co warzyc wymyslilem cos w ten desen. Podstawa pilznenski Dodatki monachijski, Special b Caramunich Drozdze us05 z gestwy Chmiele kontynentalne Co z tego moze wyjsc? Nie podalem ilosci slodow, bo jeszcze nie obmyslilem co i jak... Tylko pytanie czy bedzie sie dalo wypic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 4 minuty temu, Batoniusz napisał: Tylko pytanie czy bedzie sie dalo wypic? Kurde, jeśli nie przesadzisz ze specialem i caramunichem, nie spaprzesz fermentacji to na pewno. Pilzno - Monach 50-40 albo 60-30, pozostałe 10% karmelków, gęstość 12-14 BLG, chmielenie odmianą o najwyższym %AA (żeby zmniejszyć ilość chmielu w garze) na 60 minut do ok. 30IBU, potem w 20 minucie i na flame out żeby nie przekroczyć 45 IBU i nara. Fermentacja jak najniżej możesz, np.15°C i masz bursztynka co się zowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, zasada napisał: Kurde, jeśli nie przesadzisz ze specialem i caramunichem, nie spaprzesz fermentacji to na pewno. Pilzno - Monach 50-40 albo 60-30, pozostałe 10% karmelków, gęstość 12-14 BLG, chmielenie odmianą o najwyższym %AA (żeby zmniejszyć ilość chmielu w garze) na 60 minut do ok. 30IBU, potem w 20 minucie i na flame out żeby nie przekroczyć 45 IBU i nara. Fermentacja jak najniżej możesz, np.15°C i masz bursztynka co się zowie. Dzieki. IBU to nawet dosyc wysokie. Celuje bardziej w 25-30;) kombinuje tak troche przez te gestwe us05 co mam, bo sie niedlugo zepsuje. Ostatnio zasmakowalem dubbla. Slody i aromaty, myslalem o dodaniu troche suszonych sliwek czy rodzynek. Wiec pomyslalem o czyms podobnym na us05;) Po chwili sobie pomyslalem, a gdyby zrobic z tego mala warke i uzyc drozdzy do belgow jako starter pod np dubbla? Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez Batoniusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 2 godziny temu, Batoniusz napisał: Celuje bardziej w 25-30;) Ok. 2 godziny temu, Batoniusz napisał: a gdyby zrobic z tego mala warke i uzyc drozdzy do belgow jako starter pod np dubbla? Zrób normalna warkę, prosty zasyp - głównie pilzneński, 10-11BLG to będzie patersbier albo grisette w zależności jakich belgijskich drożdży użyjesz. Poczytaj o tych dwóch piwach i zdecyduj się czy Ci pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 W dniu 12.08.2019 o 22:13, vmario napisał: Robiłem w zeszłym roku piwo mirabelkowe i wyszło na tyle dobrze, że dziś też już się rozglądałem za tymi owocami. Gdy brzeczka trochę przefermentowała (po jakichś 3 dniach), dodałem 2kg owoców, ponacinanych, żeby łatwiej oddawały sok. Fermentowały sobie około miesiąca. Oddały wyraźny smak i dużo orzeźwiającej kwasowości, którą próbowałem skontrować ksylitolem. Niestety, dodałem go za dużo — chyba około 400g albo i więcej na 15l — tym razem na pewno dodam mniej. O dziwo, nie miałem żadnych problemów z infekcją. Oczywiście, domyślam się, że owoce musiały zakazić brzeczkę, ale w piwie nie pojawiło się nic nieprzyjemnego, a po pół roku w butelkach nie było śladu przegazowania. Sprzęt po warce zdezynfekowałem NaOH i Starsanem. Dodam, że piwo bardzo smakuje płci pięknej. Dzięki zrobiłem kompocik zapasteryzowałem i będę dodawał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Mam pytanie o to piwo Amber Po Godzinach IPL Ostatnio miałem okazję spróbować to piwo i bardzo mi zasmakowało. Gusta i guściki są różne i pewnie komuś nie smakowało i wręcz go odrzuciło. Więc moje pytanie kieruje bardziej do osób które to piwo mniej lub bardzie odpowiadało, aby uniknąć sugestii jak możesz to pić lub się nie znasz ;). skład dokładnie nie znany: Piwo w stylu India Pale Lager, pasteryzowane. Skład: woda z własnego ujęcia; słód: Pilzneński, Pale Ale; Chmiele: Chinook, Citra, Cascade (USA), Marynka, Sybilla (Polska); Drożdże dolnej fermentacji. Co bym zmienił; drożdze s-04 lub us-05 więc bardziej taki Ale. Tylko jak skomponować dodawanie chmielu? chcę to zrobić z ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Mam pytanie o to piwo Amber Po Godzinach IPL Ostatnio miałem okazję spróbować to piwo i bardzo mi zasmakowało. Gusta i guściki są różne i pewnie komuś nie smakowało i wręcz go odrzuciło. Więc moje pytanie kieruje bardziej do osób które to piwo mniej lub bardzie odpowiadało, aby uniknąć sugestii jak możesz to pić lub się nie znasz . skład dokładnie nie znany: Piwo w stylu India Pale Lager, pasteryzowane. Skład: woda z własnego ujęcia; słód: Pilzneński, Pale Ale; Chmiele: Chinook, Citra, Cascade (USA), Marynka, Sybilla (Polska); Drożdże dolnej fermentacji. Co bym zmienił; drożdze s-04 lub us-05 więc bardziej taki Ale. Tylko jak skomponować dodawanie chmielu? chcę to zrobić z ekstraktów.Jeśli zmienisz na te drożdże, to nie będzie "bardziej taki Ale" tylko po prostu Ale. Z lagera, który Ci smakował powstanie zupełnie coś innego, po prostu India Pale Ale. A tu wystarczy, że nachmielisz na goryczkę chinookiem lub/i marynką na 40-70 IBU wedle uznania. A resztę na aromat na 20-10 minut gotowania i na zimno. Tylko podkreślam, że to nie bedzie podobne do tamtego, bo drożdżami zmieniasz cały profil piwa.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Dzieki za odpowiedź, tak podejrzałem, że zmiana drożdzy moze odmienić ten efekt. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 W dniu 24.06.2013 o 13:03, St. Anger napisał: Będzie to jakieś jasne piwo. ja bym na Twoim miejscu te wszystkie składniki wykorzystał na raz. Marynkę dał na goryczkę i smak (30'), lubelski na aromat. Kot nigdy nie wskaże policji gdzie trzymasz narkotyki a pies tak,więc pies nie jest przyjacielem człowieka ! Rafał z Łodzi i dziedzicpruski 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 W planie miałem Pale ale Bruntal Pale Ale 3,4 kg Bruntal jasny 1kg warka 22l gestwa po us-05 albo suchary us-05 Chciałem dać wedle jednego przepisu marynki z 20g i 30 Styrian golding, niestety mam styrian savinjski golding nie wiem czy to moja pomyłka czy sklepu, ale pewnie moja. Poza tym mam zapas chmieli lubelskich 200g, Marynka 70g, junga 100g, savinsji golding 30g, Chinook 30g i Cascade 30g Z tych dwóch ostatnich chyba dało by rade coś skonstruować mam na stanie 3 x 1,7 pale ale bruntal 1 x 1,7 ciemny bruntal zapas spory jasnego bruntala wes ciemny i bursztynowy 1,4x2 Sporo przepisów już przejrzałem może jakas podpowiedź? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 1 godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał: W planie miałem Pale ale Bruntal Pale Ale 3,4 kg Bruntal jasny 1kg warka 22l gestwa po us-05 albo suchary us-05 Chciałem dać wedle jednego przepisu marynki z 20g i 30 Styrian golding, niestety mam styrian savinjski golding nie wiem czy to moja pomyłka czy sklepu, ale pewnie moja. Poza tym mam zapas chmieli lubelskich 200g, Marynka 70g, junga 100g, savinsji golding 30g, Chinook 30g i Cascade 30g Z tych dwóch ostatnich chyba dało by rade coś skonstruować mam na stanie 3 x 1,7 pale ale bruntal 1 x 1,7 ciemny bruntal zapas spory jasnego bruntala wes ciemny i bursztynowy 1,4x2 Sporo przepisów już przejrzałem może jakas podpowiedź? Jaki efekt chcesz osiągnąć? Na aromat spokojnie nada się praktycznie każdy z tych, które masz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Chciałem coś zrobić ala belgian ale. Tylko nie wiem czy coś po us-05 albo s-04 można nazwać belgian pale ale. Bardziej chce popróbować czegoś innego. brewkitami jestem zachwycony. Ale teraz chce sam poćwiczyć chmielenie. Interesowało mnie jakieś fajne pale ale. myślałem tez nad czymś powyżej 30 ibu z Chinook 30g i Cascade 30g. Nie lobie pszenic więc to trochę odpada. Czy jakiś totalny mix tych chmieli zrobić XD Na początek chce coś takiego zrobić tylko nie wiem jakie chmiele by się tutaj nadawały z tego co mam i czy chmielić wtedy to na zimno. Jutro pierzy raz będę chmielić na zimno więc tez nie mam pojęcia jaki to daje smak. bo samo zielone piwo jest spoko. Tutaj co chce ugotować. Jakie by tu chmiele wrzucić? Bruntal Pale Ale 3,4 kg Bruntal jasny 1kg warka 22l gestwa po us-05 albo suchary us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 7 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Tylko nie wiem czy coś po us-05 albo s-04 można nazwać belgian pale ale. Nie można. To co czyni belgi belgami to w 95% drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 (edytowane) Jak chcesz coś belgijskiego, to posiłkuj się tym: Na forum znajdziesz też recenzje tego piwa, bo wyjątkowo smakowało. Dlatego polecam je z czystym sumieniem. Tutaj np. było pite w większym gronie: Edytowane 10 Października 2019 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Do przemyślenia w takim razie ale najpierw chce zużyć surowce które mam. Chmiel: lubelskich 200g, Marynka 70g, junga 100g, savinsji golding 30g, Chinook 30g i Cascade 30g drożdże: us-05 i s-04 może być gęstwa po t-58 ekstrakty 3 x 1,7 pale ale bruntal 1 x 1,7 ciemny bruntal zapas spory jasnego bruntala mogę dokupić jeszcze wes ciemny i bursztynowy 0,14x2 bo mam w koszyku i zastanawiam się czy zamówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 (edytowane) 36 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Do przemyślenia w takim razie ale najpierw chce zużyć surowce które mam. Chmiel: lubelskich 200g, Marynka 70g, junga 100g, savinsji golding 30g, Chinook 30g i Cascade 30g drożdże: us-05 i s-04 może być gęstwa po t-58 ekstrakty 3 x 1,7 pale ale bruntal 1 x 1,7 ciemny bruntal zapas spory jasnego bruntala mogę dokupić jeszcze wes ciemny i bursztynowy 0,14x2 bo mam w koszyku i zastanawiam się czy zamówić. Ekstraktów masz w bród, trudniej w tym przypadku zgrać chmielenie, bo Lubelski i Marynka raczej lepiej grają jako tło w piwach opartych na aromatach od drożdży. Iunga za to okazuje się zaskakująco aromatyczna (a niby piszą, że goryczkowa) i może się zgrać z amerykańcami. Bym próbował jakiś freestyle w stylu: 2 puszki po 1,7 kg jasnego lub pale ale na jakieś 11°Blg (bez większego znaczenia który dasz) 60' Iunga 30g (jakieś 30-35 IBU, powinno być ok przy tym ballingu) 0' Iunga 30g + Chinook 30g cicha Iunga 40g + Cascade 30g Eksplozji aromatów nie będzie, ale to zależy co lubisz. Edytowane 10 Października 2019 przez ogoun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się