wizi Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Możesz na dolniakach zrobić koźlaka, a na górnych koźlaka holenderskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_aul Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Ja bym poszedł w jakieś ciemne piwo - np. pils i monach jako słody podstawowe, niewielki dodatek jakiegoś ciemnego karmelowego, słód czekoladowy albo palony dla koloru i odpowiednich posmaków (też nie za dużo). Chmielić raczej na goryczkę i delikatnie na smak/aromat. Na górniakach wyjdzie wtedy coś w stypu portera, na dolnych coś zbliżonego do schwarzbier. Będziesz mógł ocenić jak smak i aromat słodów palonych wychodzi w piwach zależnie od użytych drożdży i jakie inne smaki pojawiły się w wyniku fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ja już prawie po sezonie piwowarskim i zostało mi: Pale ale 1,9kg Wiedeński 1,8 kg Pszeniczny 1kg Pilzneński 0.9kg Jęczmieni wędzony 0,7kg Carabelge 0,2kg Caraaroma 0,2kg Abbey malt 0,1kg Drożdże US-05 Chmiele: Tradition 100g, Fuggles 50g, Zeus 30g Co mogę z tego zrobić? Najchętniej to wrzucił bym wszystkie słody i zatarł w 66C. Ale nie wiem co by z tego wyszło. Proszę o propozycje. Nikt więcej nic nie podpowie co z tego wyjdzie? Faktycznie nie mam nic ciemnego ale to i dobrze bo stouta mam już 3 skrzynki jedną z puchy i dwie z zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Możesz na dolniakach zrobić koźlaka, a na górnych koźlaka holenderskiego. A jak skomponować recepturę z tych składników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Możesz na dolniakach zrobić koźlaka, a na górnych koźlaka holenderskiego. A jak skomponować recepturę z tych składników? Świetna receptura na koźlaka: http://www.wiki.piwo.org/Traditional_Bock,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_%28vettis%29 Możesz ją trochę przerobić. np. słód żytni możesz sobie odpuścić, a chmielić Marynką i Lubelskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Witam. Mam pytanie dot. chmielenia. Otóż zamierzam poczynić Pilsa (German). Jako zasyp wymyśliłem 5 kg pilzneńskiego [odkrywcze, co nie?] OG 12°Blg Ale Chmielenie: 50min - 40g Marynka [gran.] 10min - 30g Hallertau Trad. [sysz.] 5min - 30g Hallertau Trad [sysz.] 0min - 30g Hersbrucker spat [gran] na zimno - 40g Hallertau Trad [sysz.] Lubię piwo z wyraźnym aromatem chmielu. Nie jestem natomiast wielkim fanem goryczy. [gorycz wolę średnią] Tylko czy nie przesadziłem z tą ilością chmielu aromatycznego? Czy może piwo nie wyjdzie mi za aromatyczne i zabije orzeźwienie Pilsa? Czy może darować sobie jeden z tych chmieli i dać np.: tylko Hallertau, lub nie chmelić na zimno? Edytowane 23 Grudnia 2014 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 A próbowałeś wyliczyć sobie IBU za pomocą choćby daromowych arkuszy xls z tego forum ? (dział Pliki) Na oko widać że IBU będzie wysokie a Ty nie lubisz goryczki. Z aromatem nie przesadzisz z tą ilością, te chmiele nie są aż tak aromatyczne. Na zimno chmielenie sobie odpuść, do Pilsa moim zdaniem jest co całkowitcie zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 IBU wyliczałem brewtargetem. 35. Idealnie w środku normy dla german pilsa. Jednak chmiel aromatyczny niewiele owe IBU zmienia. Skoro nie przesadzę z aromatem to ok. Jednak ze względów ekonomicznych zastanawiam się czy zrezygnować z Hersbruckera. Hallertau i tak muszę zamówić 100g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zrobiłem dzisiaj remanent i oto co znalazłem Wiedeński Strzegom 1,5kg Pilzneński Strzegom 1,4kg Monachijski typ I Strzegom 0,6kg Karmelowy jasny Steinbach 0,75kg Carared Weyermann 0,1kg Mam zamiar wrzucić wszystkie powyższe słody i zatrzeć. Nachmielić planuję tym co też znalazłem czyli Na goryczkę Magnum 30gr Na smak i aromat: Cascade 20gr Willamette 20gr Mosaic 20gr bez chmielenia na zimno i wyklarować to 5gr mchu irlandzkiego. Całością zajęła by się gęstwa z drożdży FM 31 (bawarska dolina - dolna fermentacja) Nie będzie to za słodkie i nazbyt nachmielone ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Mam około 50 gramów Lubelskiego, 20 gramów Hallertau i kilka gramów Marynki w szyszkach których chciałbym się pozbyć. Czy jest jakiś pomysł na pozbycie się tego za jednym zamachem? Słody raczej dowolne, drożdże raczej US-05, gęstwy też można się pozbyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 lubelski na goryczkę, hellertau i marynka na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 lubelski na goryczkę, hellertau i marynka na aromat Innego wyjścia nie ma, ale liczyłem jeszcze na jakieś wsparcie w kierunku słodów i ilości piwa, bo jeszcze mam za mało doświadczenia żeby wymyślać receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 pytałeś się o chmiele.... nie wiem czym dysponujesz.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 pytałeś się o chmiele.... nie wiem czym dysponujesz.... Napisałem, że zależy mi na pozbyciu się szyszek, słody bez problemu mogę dobrać, drożdże ewentualnie też, chociaż najlepiej gdyby można byłoby to zrobić na gęstwie US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Problem w tym, że z tego możesz zrobić bardzo szeroki wachlarz piw, od jasnych ejli, po stouty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Problem w tym, że z tego możesz zrobić bardzo szeroki wachlarz piw, od jasnych ejli, po stouty. W tym rzecz W porządku, więc interesowałyby mnie raczej jasne piwa, tak do 14 BLG. Możecie rzucić jakimiś propozycjami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Wykombinowałem sobie takie IPA. I teraz pytanie, jaki ma to sens. Surowce już zamówione, więc w zasadzie tylko teoretyczne Mogę ewentualnie dodać czegoś mniej. Blg 16 Brzeczka nastawna ok. 24l Słody: -weyermann pale ale 5kg -pilzneński 1kg -crystal 150 EBC 1kg -żytni 1kg Wszystko na raz. -gips piwowarski 1g(?) 68C - 60min 76C - 10min Chmielenie - marynka 40g 60min - simcoe 30g 30min - chinook 30g 30min - centennial 20g 15min - simcoe 10g 0min - centennial 10g 0min Zimna: - chinook 20g - simcoe 10g - centennial 20g Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez kpt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Wykombinowałem sobie takie IPA. Żytni zbędny. Zacieranie 30/30 albo nawet 40/40. - simcoe 30g 30min- z tego bym zrezygnował, to co masz wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) -weyermann pale ale 5kg -pilzneński 1kg -crystal 150 EBC 1kg -żytni 1kg Wszystko na raz. 12,5% karmelu? Chyba nieco za dużo. Trzymaj się tych regulaminowych 5%. Ja staram się nie przekraczać tej wartości. Dodatkowo osobiście wolę a amerykańskich piwach chmielowych nieco jaśniejszy karmel, najczęściej używam opcji 30. -gips piwowarski 1g(?) Ja daję 5 gr. na warkę 11L, na podstawie WiKi i opisu gipsu w HB. To oczywiście lamerskie podejście, ale nie dojrzałem jeszcze do analizy składu wody i jego świadomego modyfikowania. 68C - 60min Słodko. W połączeniu z taką ilością karmelu może wyjść coś nie do końca oczekiwanego . IPA powinna być dość wytrawna, także zmniejsz ilość słodu karmelowego i obniż nieco temperaturę zacierania. Osobiście bym zrezygnował z chmielenia w połowie gotowania, na rzecz hop stand, poniżej 80C. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Przy takim zasypie zdecydowanie zalecałbym zacieranie na wytrawnie. Karmel i żyto dadzą dużo ciała bez względu na to co zrobisz. Wyjdzie pewnie coś koło 20°Blg (jeśli to na 20l). Więc konkret i nachmielenie może okazać się dość delikatne (jak na moje podniebienie). Pytanie na ile chcesz stylowe piwo, a na ile dopasowane do własnego gustu. Ja zwykle wybieram drugą opcję, choć pewnie niewiele w ten sposób się uczę Osobiście bym zrezygnował z chmielenia w połowie gotowania, na rzecz hop stand, poniżej 80C. Przyznam się, że nie rozumiem... jakieś źródła co to daje itp? Edytowane 12 Stycznia 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Ja bym olał to żyto, zmniejszył ilość karmelu i celował w 15-16 BLG. No chyba, że kolega jasno powie, że chcę żytni wariant tego piwa. Tak czy inaczej, przy zasypie trochę trzeba pomajstrować . Przyznam się, że nie rozumiem... jakieś źródła co to daje itp? Proszę Cię bardzo http://www.piwo.org/...ie-whirpoolowe/ . Można też wyguglać kilka ciekawych wątków z zagranicznych forów, jeśli temat Cię zainteresuje. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki Szkoda tylko, że nie przeczytałem tego przedwczoraj... akurat by się przydało. Co do żyta. Ja go użyłem w kilku piwach i jestem niemal uzależniony od niego, więc nikomu go nie odradzę Oczywiście to bardzo subiektywne podejście. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Ok, dzięki za wszystkie odpowiedzi i rady. Z żyta wolałbym nie rezygnować, a to chociażby dlatego, zeby zobaczyć, co mi z niego wyjdzie - Deep Love mi smakowało. Crystala dodam 0,5kg zamiast kilograma. Mówicie, ze zacieranie bardziej wytrawne. Jacenty poleca 30/30 albo 40/40, tylko jakie temperatury? 63/72? Simcoe przerzucam z 30' na hop stand - wypróbujemy. Aha - piwa ma wyjść ok. 24-25L, 16BLG, tak jak wspominałem. (w miarę ostateczna?) Receptura: Słody: -weyermann pale ale 5kg -pilzneński 1kg -crystal 150 EBC 0,5kg -żytni 1kg Wszystko na raz. -gips piwowarski 5g 63C - 40min 72C - 30min 76C - 10min Chmielenie - marynka 40g 60min - chinook 30g 30min - centennial 20g 15min - simcoe 10g 0min - centennial 10g 0min -simcoe 30g 80C Zimna: - chinook 20g - simcoe 10g - centennial 20g Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez kpt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Chciałbym zapytać co chcesz uzyskać poprzez dodanie gipsu piwowarskiego? Czy znasz i analizowałeś swój profil wody i masz pewność, że faktycznie taki dodatek jest Ci potrzebny? Bo jeżeli na starcie masz twardą wodę to może Ci to narobić więcej szkody niż pożytku - w efekcie możesz otrzymać nieprzyjemną, zalegającą goryczkę. Aby powiedzieć więcej fajnie jakbyś miał parametry wody (przynajmniej wapń, chlorki, siarczany i wodorowęglany). Jeżeli chodzi tylko o obniżenie pH zacieru, to może lepiej sypnąć trochę słodu zakwaszającego? Edytowane 13 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) http://pwik.siedlce....lcach 2013.pdf Jakość wody w moim mieście. Prosiłbym o pomoc w analizie i ocenę, czy trzeba faktycznie ten gips dodawać A wrzucać chcę dlatego (za wiki): Najprostsza instrukcja użytkowania to dodać do zacieru płaską łyżeczkę: gipsu dla piw chmielowych; chlorku wapnia dla piw słodowych; kredy dla piw ciemnych. Dla dokładnych obliczeń kompozycji składu wody musimy użyć odpowiedniego oprogramowania. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez kpt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się