Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym zrobił tak, a właściwie to już tak zrobiłem :P

Tyle, że zamiast lubelskiego użyłem Saaz'a.

Wyszło bardzo pijalne piwko. Dekokcje można oczywiście pominąć, jak się komuś nie chce.

 

Zasyp: Pilzneński - 5kg

 

Zacieranie: 16L wody 45°C - Zasyp słodów.

53°C - 15min

63-62°C - 20min

Odebranie dekoktu ok. 1/3 zacieru.

72°C - 10min (dekokt)

100°C - 20min (dekokt)

Powrót do zacieru głównego.

73-71°C 40min

75°C do filtracji.

 

Wysładzanie: Do uzyskania ok 27l.

 

Chmielenie: (80min)

Marynka - 35g na 60min

Lubelski - 20g na 25min

Lubelski - 20g na 10min

Efekt finalny to 20L brzeczki o gęstości 13,5Blg.

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam zamiar uwarzyć bittera coś w stylu premium/special. zasypem będzie 4 kg pale ale i 200 g crystal 150. mam 50 g Challenger 8.4% i 50 g EKG 6.47%. czy schemat challenger 20 g - 60 min, EKG 25 g - 30 min, EKG 15 g - 15 min jest dobrym pomysłem, czy do tych chmieli użyć może innej konfiguracji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy pomyślnych wiatrach na długi weekend zwolni mi się jeden pojemnik i szukam inspiracji co by tu uwarzyć.

Dostępne mam:

ok 6kg słodu pilzneńskiego

ok 6kg pszenicznego

5kg wiedeńskiego

1,8kg bursztynowego

2kg monachijskiego

1kg barwiącego

0,4kg zakwaszającego

(wszystko poza zakwaszającym - Strzegom)

 

Chmiele:

Marynka - ponad 100g

Lubelski - ok 70-80g

Amarillo 50

Cascade 50g

Citra 50g

 

Drożdże:

Saflager W34/70

Mauribrew Weiss Y1433

Do tego będzie gęstwa Danstar Windsor oraz prawdopodobnie US-05 (zmieszane z Nottingamami, które miały problem ze startem i robiły to tak leniwie, że straciłem cierpliwość)

 

Wymarzył mi się jakiś stoucik, ale chyba nic ciekawego przy obecnych zapasach nie wymyślę. Jakieś ciekawe propozycje co można z tego "ukręcić"?

 

Przy okazji mam pytanie odnośnie Milk Stouta - drożdże laktozy nie tykają, ale czy podczas całego procesu produkcji dzieje się z nią coś co czyniło by takie piwko strawnym dla osób mających problem z trawieniem laktozy? czy trzeba się liczyć z tym, żeby przed degustacją zadać pytanie o tolerancję laktozy lub liczyć się z "zepsuciem atmosfery"?

 

PS. Preferowane receptury na poziomie easy :)

Edytowane przez kordas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PS. Preferowane receptury na poziomie easy

Ja polecam weizenbocka z podpisu.

Wbrew pozorom nie jest trudny, wbrew pozorom także bardzo szybko staje się pijalny. Pszeniczny, monachijski i pilzneński masz na stanie, Carafe myślę można zastąpić bursztynowym. Marynka na goryczkę, któregoś amerykańca na smak/ aromat i już. Sam przymierzam się do zmodyfikowanej powtórki, więc nie będziesz sam ;)

 

Ale jak patrze jakieś AAA też możesz ułożyć - to łatwiejsze, zacieranie na leniucha.

Nie mówiąc o tradycyjnym bocku - na upartego trzy warki obskoczysz.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

co z tego zrobic?? slod pszeniczny 3kg pilznenski okolo 2kg i palony ponad 500g. chmiel marynka lubelski. drozdze nottingham i us05?? wyjdzie z tego piwo??

Oczywiście najlepiej byłoby coś odjąć, coś dodać, wiele nie trzeba żeby jakieś stylowe piwo powstało. Jednak jeśli chcesz użyć tylko tego co masz, to źle też nie jest.

Moja propozycja- Pszeniczne 11-12 Blg:

- pszeniczny 3 kg

- pilzneński 2 kg

- palony 50g (wsypany do wysładzania, tylko dla podbicia koloru)

- lubelski 50 g (wsypany od początku gotowania)

- drożdże US-05

Zacieranie: 60 min- 66-67°C

Fermentacja- 18-20°.

Koniecznie przelanie na długą 2-3 tygodniową cichą w temp 5-10° (tzw. zimne leżakowanie, w bardzo niskich temperaturach) żeby się wyklarowało.

Oczywiście nie będzie to pszeniczne z charakterystycznymi cechami. Powstanie lekkie, dość uniwersalne piwo, pasujące i do spotkań z kumplami i do posiłków.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

resztki:

pszeniczny - 1kg

pilzneński - 2kg

monachijski 10-27EBC - dużo

 

Wiadomo że pilzneński i pszeniczny muszą pójść w całości. Do mniej niż 4kg zasypu to mi się nie chce podchodzić, więc monachijskiego pasowałoby sypnąć 1kg. Kolor powinien być w normie, ale nie wiem czy piwo nie będzie zbyt ciężkie.

 

Przejrzałem stare receptury i robiłem kiedyś IPA z zestawu gdzie monacha było ponad 50%. Jak wrzuciłem podobną ilość do BT to mi pokazało że będzie dość ciemne. Rozumiem że w tamtym zestawie mógł być "typ 1" a tutaj raczej "typ 2"?

zestaw: http://www.browar.bi...le_-_ipa_14_blg

Jak w ogóle traktować ten zapis "10-27EBC"? Rozrzut jest jednak spory, do BT wpisałem uśrednioną wartość i stąd ta ciemna barwa.

 

 

EDIT: ten monachijski jest ze Strzegomia

Edytowane przez adamsky
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię małe porządki w magazynie i tak się zastanawiam co ciekawego można z tego zrobić (mam już swoje typy, ale warto zapytać bardziej doświadczonych piwowarów :))

 

Pilznenski (Strz.) 5kg

Pale Ale (Strz.) 3kg

Pszenica niesłodowana 0,9kg

Biscuit 50 0,5kg

Carafa2 (Weyer.) 0,5kg

Carafa Spec.2 (Weyer.) 0,5kg

Karmelowy (Caraaroma) 0,5kg

Palony jęczmień 350g

 

 

Z chmieli:

trochę Ameryki (Citra, Chinook, Willamette), anglii (Fuggles, EKG) no i standardowa marynka i lubelski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię małe porządki w magazynie i tak się zastanawiam co ciekawego można z tego zrobić (mam już swoje typy, ale warto zapytać bardziej doświadczonych piwowarów :))

 

Pilznenski (Strz.) 5kg

Pale Ale (Strz.) 3kg

Pszenica niesłodowana 0,9kg

Biscuit 50 0,5kg

Carafa2 (Weyer.) 0,5kg

Carafa Spec.2 (Weyer.) 0,5kg

Karmelowy (Caraaroma) 0,5kg

Palony jęczmień 350g

 

 

Z chmieli:

trochę Ameryki (Citra, Chinook, Willamette), anglii (Fuggles, EKG) no i standardowa marynka i lubelski.

 

Lepiej napisz jakie masz drozdze bo na tych slodach i chmielach to moglbym uwarzyc chyba z polowe piw z BJCP ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od groma piw możesz na tym uwarzyć. Może niektóre będą tylko wariacjami na temat, ale zawsze więkość podstawowywch cech danego stylu będą w sobie te piwa zawierały.

 

Pale Ale, Bitter, Dry Stout, Porter(możesz uprażyć samemu tak z 200g słodu), i ESB, IPA. Mild.

Może nawet Old Ale.

Polskie Ale, Polskie IPA,

APA, AIPA, BIPA jeśli masz dość dużo amerykańskich chmieli chmieli.

 

Może napisz bardziej na jakie piwo masz ochote, jasne, ciemne, mocne słabe ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od groma piw możesz na tym uwarzyć. Może niektóre będą tylko wariacjami na temat, ale zawsze więkość podstawowywch cech danego stylu będą w sobie te piwa zawierały.

 

Pale Ale, Bitter, Dry Stout, Porter(możesz uprażyć samemu tak z 200g słodu), i ESB, IPA. Mild.

Może nawet Old Ale.

Polskie Ale, Polskie IPA,

APA, AIPA, BIPA jeśli masz dość dużo amerykańskich chmieli chmieli.

 

Może napisz bardziej na jakie piwo masz ochote, jasne, ciemne, mocne słabe ;)

 

 

APA właśnie mi fermentuje tak więc na razie odpadają mocno chmielone "amerykany" ;)

Myślałem nad Strong Scotch Ale (na Windsorach), ewentualnie Dry Stout (S-04) - oczywiście jakieś hybrydy.

 

A może jakiś recepturka na Bittera / ESB?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od groma piw możesz na tym uwarzyć. Może niektóre będą tylko wariacjami na temat, ale zawsze więkość podstawowywch cech danego stylu będą w sobie te piwa zawierały.

 

Pale Ale, Bitter, Dry Stout, Porter(możesz uprażyć samemu tak z 200g słodu), i ESB, IPA. Mild.

Może nawet Old Ale.

Polskie Ale, Polskie IPA,

APA, AIPA, BIPA jeśli masz dość dużo amerykańskich chmieli chmieli.

 

Może napisz bardziej na jakie piwo masz ochote, jasne, ciemne, mocne słabe ;)

 

 

APA właśnie mi fermentuje tak więc na razie odpadają mocno chmielone "amerykany" ;)

Myślałem nad Strong Scotch Ale (na Windsorach), ewentualnie Dry Stout (S-04) - oczywiście jakieś hybrydy.

 

A może jakiś recepturka na Bittera / ESB?

 

Tak na szybko.

 

Bitter

4kg Pale

150g cararoma

20g cararfa

 

Zacieranie 67C przez godzine.

 

chmielenie

35g 6%AK Marynka - 60 minut gotowania

25g 6%AK EKG ostatnie 10 minut

20g EKG - na koniec

20g Fuggles na koniec

 

Drozdze windsory ewentualnie S04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Bitter

4kg Pale

150g cararoma

20g cararfa

 

Zacieranie 67C przez godzine.

 

Chmielenie:

35g 6%AK Marynka - 60 minut gotowania

25g 6%AK EKG ostatnie 10 minut

20g EKG - na koniec

20g Fuggles na koniec

 

Drozdze windsory ewentualnie S04.

Trzy pytania:

1. Zamiast Marynki może być odpowiednio przeliczona ilość Magnum? Kupiłem za dużo i jakoś nie mogę się "pozbyć" :).

2. Gdyby w sklepie nie było EKG, to co dać w zamian?

3. Caraaroma nie mam, ale mam pół kilo karmolowego 150 ze Strzegomia. Mogę go ew. przypiec przez pół godziny w 180 ºC (czytałem na forum, że to nadaje aromatów orzechowych). Nada się?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poproszę o pomoc, na co mogę spożytkować słody:

pale ale - 10 kg

pilzneński - 800 g

monachijski I - 500 g

karmelowy 300 (Strzegom) - 95 g

karmelowy 600 (Strzegom) - 111 g

Carahell - 180 g

Bursztynowy Strzegom - 240 g

caraaroma - 80 g

 

Drożdże SAFLAGER W 34/70. (temperatura w piwnicy na poziomie 12-13 stopni)

 

Z chmieli mam:

marynkę - b. dużo

lubelski - b. dużo

sybilla- b. dużo

żatecki - 100 g

 

 

Generalnie byłem nastawiony na masówkę pilsa ale mój gniotownik okazał się niewypałem i ponad 20 kg pilzneńskiego mam niepośrutowane.

Edytowane przez Kerni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakieś ciekawe propozycje dla składników, którymi dysponuję?

ok 2kg wiedeńskiego

1,5kg bursztynowego

2kg monachijski typ I

0,5kg barwiącego

0.3 zakwaszającego

 

chmiele:

50g citra

po ok.15-20 g cascade oraz amarillo

z 20-30g lubelskiego

sporo marynki

 

drożdże s-23 oraz gęstwa US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,

 

Po kilku standardowych warkach postanowiłem że uwarzę coś ,,dzikiego''. Dlatego zakupiłem słody:

 

Słód Pale Ale Weyermann 1kg

Słód monachijski Typ II Weyermann 1kg

Słód melanoidynowy Weyermann 0,5 kg

Słód Carabelge ® 0,5kg

Słód Abbey Malt 0,5 kg

 

Dodatkowo powiadam chmiele:

Fuggles 50g i

Cascade

 

Przy czym tym drugim chciałbym chemilić piwo na zimno. Oprócz tego zakupiłem jeszcze :

 

Mech irlandzki 10g

drożdże : Fermentis Safale S-04

 

 

Prosiłbym o parę propozycji sporządzenia planu warzenia.

Może coś uda się z tego wykombinować

 

Pozdrawiam

Michał


  •  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Bry,

 

Mam resztki do wykorzystania na czwartą dzisiejszą warkę, wpadłem na poniższy pomysł, będzie coś z tego pijalnego?

Decyzję musze podjąć w ciągu godziny.

 

Monachijski I - 5 kg

Pilzneński - 1 kg

Caramunich II - 0,3 kg

Caraaroma - 0,2 kg

Caraamber - 0,1 kg

 

Słodów bazowych mam tyle co powyżej (Monachijski i Pilzneński), innych dodatkowych dość spory wybór, te trzy mi wpadły do głowy do spróbowania.

 

Chmielenie myślę tak:

Hallerhau Tradition - 35g na 60min

Saaz - 30g na 15 min

 

Innych chmieli wszelakiej maści też mam pod ręką, powyższe to chybił trafił.

 

I zastanawiam się na drożdżami, mam Nottinghamy i US-05 - skłaniam się ku tym ostatnim.

 

Wszelkie sugestie mile widziane, nie wiem, czy jakichś płatków jeszcze nie dodam (jęczmiennych 0,3).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.