Gąska Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Ja bym zrobił tak, a właściwie to już tak zrobiłem Tyle, że zamiast lubelskiego użyłem Saaz'a. Wyszło bardzo pijalne piwko. Dekokcje można oczywiście pominąć, jak się komuś nie chce. Zasyp: Pilzneński - 5kg Zacieranie: 16L wody 45°C - Zasyp słodów. 53°C - 15min 63-62°C - 20min Odebranie dekoktu ok. 1/3 zacieru. 72°C - 10min (dekokt) 100°C - 20min (dekokt) Powrót do zacieru głównego. 73-71°C 40min 75°C do filtracji. Wysładzanie: Do uzyskania ok 27l. Chmielenie: (80min) Marynka - 35g na 60min Lubelski - 20g na 25min Lubelski - 20g na 10min Efekt finalny to 20L brzeczki o gęstości 13,5Blg. Edytowane 29 Października 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 mam zamiar uwarzyć bittera coś w stylu premium/special. zasypem będzie 4 kg pale ale i 200 g crystal 150. mam 50 g Challenger 8.4% i 50 g EKG 6.47%. czy schemat challenger 20 g - 60 min, EKG 25 g - 30 min, EKG 15 g - 15 min jest dobrym pomysłem, czy do tych chmieli użyć może innej konfiguracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 będzie trochę słabo nachmielone, ja bym dał: challenger 30 g - 60 min challenger 10 g - 30 min EKG 20 g - 15 min EKG 10 g - 5 min EKG 20 g - 5 dni na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Przy pomyślnych wiatrach na długi weekend zwolni mi się jeden pojemnik i szukam inspiracji co by tu uwarzyć. Dostępne mam: ok 6kg słodu pilzneńskiego ok 6kg pszenicznego 5kg wiedeńskiego 1,8kg bursztynowego 2kg monachijskiego 1kg barwiącego 0,4kg zakwaszającego (wszystko poza zakwaszającym - Strzegom) Chmiele: Marynka - ponad 100g Lubelski - ok 70-80g Amarillo 50 Cascade 50g Citra 50g Drożdże: Saflager W34/70 Mauribrew Weiss Y1433 Do tego będzie gęstwa Danstar Windsor oraz prawdopodobnie US-05 (zmieszane z Nottingamami, które miały problem ze startem i robiły to tak leniwie, że straciłem cierpliwość) Wymarzył mi się jakiś stoucik, ale chyba nic ciekawego przy obecnych zapasach nie wymyślę. Jakieś ciekawe propozycje co można z tego "ukręcić"? Przy okazji mam pytanie odnośnie Milk Stouta - drożdże laktozy nie tykają, ale czy podczas całego procesu produkcji dzieje się z nią coś co czyniło by takie piwko strawnym dla osób mających problem z trawieniem laktozy? czy trzeba się liczyć z tym, żeby przed degustacją zadać pytanie o tolerancję laktozy lub liczyć się z "zepsuciem atmosfery"? PS. Preferowane receptury na poziomie easy Edytowane 30 Października 2013 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) PS. Preferowane receptury na poziomie easy Ja polecam weizenbocka z podpisu. Wbrew pozorom nie jest trudny, wbrew pozorom także bardzo szybko staje się pijalny. Pszeniczny, monachijski i pilzneński masz na stanie, Carafe myślę można zastąpić bursztynowym. Marynka na goryczkę, któregoś amerykańca na smak/ aromat i już. Sam przymierzam się do zmodyfikowanej powtórki, więc nie będziesz sam Ale jak patrze jakieś AAA też możesz ułożyć - to łatwiejsze, zacieranie na leniucha. Nie mówiąc o tradycyjnym bocku - na upartego trzy warki obskoczysz. Edytowane 30 Października 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Obie propozycje przypadły do gustu, przy czym weizenbock brzmi chyba bardziej zachęcająco, zwłaszcza ze stanowiłby odmianę od mojej dotychczasowej produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 co z tego zrobic?? slod pszeniczny 3kg pilznenski okolo 2kg i palony ponad 500g. chmiel marynka lubelski. drozdze nottingham i us05?? wyjdzie z tego piwo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) co z tego zrobic?? slod pszeniczny 3kg pilznenski okolo 2kg i palony ponad 500g. chmiel marynka lubelski. drozdze nottingham i us05?? wyjdzie z tego piwo?? Oczywiście najlepiej byłoby coś odjąć, coś dodać, wiele nie trzeba żeby jakieś stylowe piwo powstało. Jednak jeśli chcesz użyć tylko tego co masz, to źle też nie jest. Moja propozycja- Pszeniczne 11-12 Blg: - pszeniczny 3 kg - pilzneński 2 kg - palony 50g (wsypany do wysładzania, tylko dla podbicia koloru) - lubelski 50 g (wsypany od początku gotowania) - drożdże US-05 Zacieranie: 60 min- 66-67°C Fermentacja- 18-20°. Koniecznie przelanie na długą 2-3 tygodniową cichą w temp 5-10° (tzw. zimne leżakowanie, w bardzo niskich temperaturach) żeby się wyklarowało. Oczywiście nie będzie to pszeniczne z charakterystycznymi cechami. Powstanie lekkie, dość uniwersalne piwo, pasujące i do spotkań z kumplami i do posiłków. Edytowane 9 Listopada 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 dzięki jacenty zrobie w przyszłym tygodniu wg twojej receptury bo drożdże mi idą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) resztki: pszeniczny - 1kg pilzneński - 2kg monachijski 10-27EBC - dużo Wiadomo że pilzneński i pszeniczny muszą pójść w całości. Do mniej niż 4kg zasypu to mi się nie chce podchodzić, więc monachijskiego pasowałoby sypnąć 1kg. Kolor powinien być w normie, ale nie wiem czy piwo nie będzie zbyt ciężkie. Przejrzałem stare receptury i robiłem kiedyś IPA z zestawu gdzie monacha było ponad 50%. Jak wrzuciłem podobną ilość do BT to mi pokazało że będzie dość ciemne. Rozumiem że w tamtym zestawie mógł być "typ 1" a tutaj raczej "typ 2"? zestaw: http://www.browar.bi...le_-_ipa_14_blg Jak w ogóle traktować ten zapis "10-27EBC"? Rozrzut jest jednak spory, do BT wpisałem uśrednioną wartość i stąd ta ciemna barwa. EDIT: ten monachijski jest ze Strzegomia Edytowane 10 Listopada 2013 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Robię małe porządki w magazynie i tak się zastanawiam co ciekawego można z tego zrobić (mam już swoje typy, ale warto zapytać bardziej doświadczonych piwowarów ) Pilznenski (Strz.) 5kg Pale Ale (Strz.) 3kg Pszenica niesłodowana 0,9kg Biscuit 50 0,5kg Carafa2 (Weyer.) 0,5kg Carafa Spec.2 (Weyer.) 0,5kg Karmelowy (Caraaroma) 0,5kg Palony jęczmień 350g Z chmieli: trochę Ameryki (Citra, Chinook, Willamette), anglii (Fuggles, EKG) no i standardowa marynka i lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Robię małe porządki w magazynie i tak się zastanawiam co ciekawego można z tego zrobić (mam już swoje typy, ale warto zapytać bardziej doświadczonych piwowarów ) Pilznenski (Strz.) 5kg Pale Ale (Strz.) 3kg Pszenica niesłodowana 0,9kg Biscuit 50 0,5kg Carafa2 (Weyer.) 0,5kg Carafa Spec.2 (Weyer.) 0,5kg Karmelowy (Caraaroma) 0,5kg Palony jęczmień 350g Z chmieli: trochę Ameryki (Citra, Chinook, Willamette), anglii (Fuggles, EKG) no i standardowa marynka i lubelski. Lepiej napisz jakie masz drozdze bo na tych slodach i chmielach to moglbym uwarzyc chyba z polowe piw z BJCP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Drożdże: S-04, US-05, S-33, Danstar Windsor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Od groma piw możesz na tym uwarzyć. Może niektóre będą tylko wariacjami na temat, ale zawsze więkość podstawowywch cech danego stylu będą w sobie te piwa zawierały. Pale Ale, Bitter, Dry Stout, Porter(możesz uprażyć samemu tak z 200g słodu), i ESB, IPA. Mild. Może nawet Old Ale. Polskie Ale, Polskie IPA, APA, AIPA, BIPA jeśli masz dość dużo amerykańskich chmieli chmieli. Może napisz bardziej na jakie piwo masz ochote, jasne, ciemne, mocne słabe elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Od groma piw możesz na tym uwarzyć. Może niektóre będą tylko wariacjami na temat, ale zawsze więkość podstawowywch cech danego stylu będą w sobie te piwa zawierały. Pale Ale, Bitter, Dry Stout, Porter(możesz uprażyć samemu tak z 200g słodu), i ESB, IPA. Mild. Może nawet Old Ale. Polskie Ale, Polskie IPA, APA, AIPA, BIPA jeśli masz dość dużo amerykańskich chmieli chmieli. Może napisz bardziej na jakie piwo masz ochote, jasne, ciemne, mocne słabe APA właśnie mi fermentuje tak więc na razie odpadają mocno chmielone "amerykany" Myślałem nad Strong Scotch Ale (na Windsorach), ewentualnie Dry Stout (S-04) - oczywiście jakieś hybrydy. A może jakiś recepturka na Bittera / ESB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Od groma piw możesz na tym uwarzyć. Może niektóre będą tylko wariacjami na temat, ale zawsze więkość podstawowywch cech danego stylu będą w sobie te piwa zawierały. Pale Ale, Bitter, Dry Stout, Porter(możesz uprażyć samemu tak z 200g słodu), i ESB, IPA. Mild. Może nawet Old Ale. Polskie Ale, Polskie IPA, APA, AIPA, BIPA jeśli masz dość dużo amerykańskich chmieli chmieli. Może napisz bardziej na jakie piwo masz ochote, jasne, ciemne, mocne słabe APA właśnie mi fermentuje tak więc na razie odpadają mocno chmielone "amerykany" Myślałem nad Strong Scotch Ale (na Windsorach), ewentualnie Dry Stout (S-04) - oczywiście jakieś hybrydy. A może jakiś recepturka na Bittera / ESB? Tak na szybko. Bitter 4kg Pale 150g cararoma 20g cararfa Zacieranie 67C przez godzine. chmielenie 35g 6%AK Marynka - 60 minut gotowania 25g 6%AK EKG ostatnie 10 minut 20g EKG - na koniec 20g Fuggles na koniec Drozdze windsory ewentualnie S04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Bitter 4kg Pale 150g cararoma 20g cararfa Zacieranie 67C przez godzine. Chmielenie: 35g 6%AK Marynka - 60 minut gotowania 25g 6%AK EKG ostatnie 10 minut 20g EKG - na koniec 20g Fuggles na koniec Drozdze windsory ewentualnie S04. Trzy pytania: 1. Zamiast Marynki może być odpowiednio przeliczona ilość Magnum? Kupiłem za dużo i jakoś nie mogę się "pozbyć" . 2. Gdyby w sklepie nie było EKG, to co dać w zamian? 3. Caraaroma nie mam, ale mam pół kilo karmolowego 150 ze Strzegomia. Mogę go ew. przypiec przez pół godziny w 180 ºC (czytałem na forum, że to nadaje aromatów orzechowych). Nada się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Poproszę o pomoc, na co mogę spożytkować słody: pale ale - 10 kg pilzneński - 800 g monachijski I - 500 g karmelowy 300 (Strzegom) - 95 g karmelowy 600 (Strzegom) - 111 g Carahell - 180 g Bursztynowy Strzegom - 240 g caraaroma - 80 g Drożdże SAFLAGER W 34/70. (temperatura w piwnicy na poziomie 12-13 stopni) Z chmieli mam: marynkę - b. dużo lubelski - b. dużo sybilla- b. dużo żatecki - 100 g Generalnie byłem nastawiony na masówkę pilsa ale mój gniotownik okazał się niewypałem i ponad 20 kg pilzneńskiego mam niepośrutowane. Edytowane 30 Listopada 2013 przez Kerni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Jakieś ciekawe propozycje dla składników, którymi dysponuję? ok 2kg wiedeńskiego 1,5kg bursztynowego 2kg monachijski typ I 0,5kg barwiącego 0.3 zakwaszającego chmiele: 50g citra po ok.15-20 g cascade oraz amarillo z 20-30g lubelskiego sporo marynki drożdże s-23 oraz gęstwa US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodzia_gacon Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Witam wszystkich, Po kilku standardowych warkach postanowiłem że uwarzę coś ,,dzikiego''. Dlatego zakupiłem słody: Słód Pale Ale Weyermann 1kg Słód monachijski Typ II Weyermann 1kg Słód melanoidynowy Weyermann 0,5 kg Słód Carabelge ® 0,5kg Słód Abbey Malt 0,5 kg Dodatkowo powiadam chmiele: Fuggles 50g i Cascade Przy czym tym drugim chciałbym chemilić piwo na zimno. Oprócz tego zakupiłem jeszcze : Mech irlandzki 10g drożdże : Fermentis Safale S-04 Prosiłbym o parę propozycji sporządzenia planu warzenia. Może coś uda się z tego wykombinować Pozdrawiam Michał Cytuj selektywnie Odpowiedz Cytuj Edytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 odpowiedziałem tu, ale chyba źle Cię zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) edit: już nie ważne... Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Bry, Mam resztki do wykorzystania na czwartą dzisiejszą warkę, wpadłem na poniższy pomysł, będzie coś z tego pijalnego? Decyzję musze podjąć w ciągu godziny. Monachijski I - 5 kg Pilzneński - 1 kg Caramunich II - 0,3 kg Caraaroma - 0,2 kg Caraamber - 0,1 kg Słodów bazowych mam tyle co powyżej (Monachijski i Pilzneński), innych dodatkowych dość spory wybór, te trzy mi wpadły do głowy do spróbowania. Chmielenie myślę tak: Hallerhau Tradition - 35g na 60min Saaz - 30g na 15 min Innych chmieli wszelakiej maści też mam pod ręką, powyższe to chybił trafił. I zastanawiam się na drożdżami, mam Nottinghamy i US-05 - skłaniam się ku tym ostatnim. Wszelkie sugestie mile widziane, nie wiem, czy jakichś płatków jeszcze nie dodam (jęczmiennych 0,3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Na tym zasypie i dolniakach to miałbyś koźlaka, na tych drożdżach będziesz miał koźlaka górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się