x1d Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 53 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Czyszczę magazyn na prawdopodobnie ostatnią lub przed ostatnią warkę w tym półroczu, bo dla mnie maj już na karku i więcej piwa nie będę mógł uwarzyć aż do listopada. chce uwarzyć 40 litrów piwa 12 blg i uważyłem tyle słodów co widać poniżej. Czy mogę potraktować to jako zasyp. Brzeczkę będę dzielić na dwa fermentory Typ Nazwa Ilość Ziarno Strzegom Pilzneński 8.5 kg Ziarno Strzegom Monachijski typ II 0.8 kg Ziarno Weyermann - Caraamber 0.2 kg Ziarno Strzegom Karmel 150 0.2 kg (mam 700g) Ziarno słód zakwaszający 0.2 kg (mam 500g) myślę nad jakimś jasnym piwem lub lekko bursztynowym górnej fermentacji drożdże mam s-04 x paczki i buldogi B1 dwie paczki piwo raczej o czystym profilu bez chmielenia na zimno Jakie chmiele można było by tutaj dokomponować oraz jakie drożdże byście polecili? skoro dwa wiadra to dwa typy drożdży płynne suche wszystko jedno, ale coś poza us-05, s-04, nothingamy, winsory, W piwa belgijskie bawiłbym się jesienią nie teraz. poza tym na magazynie wala się jeszcze 900g prażonej pszenicy i 280g prażonego jęczmienia. Lublin (Lubelski) 50g 2,8 alfa hallertauer magnum 50g 11.7alfa Skoro czyszczenie to wsypałbym wszystko, spokojnie starczy na 40l 12, a nawet więcej. W zależności od chmielu od zwykłego bittera po ipę z tego możesz zrobić, to już sam musisz wiedzieć co lubisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Cześć, za kilka dni będę zbierał gęstwę z hefeweizena, drożdże FM41 Gwoździe i banany. Do jakich stylów (oprócz pszenicznych) najlepiej się one nadadzą? Nie chciałbym robić drugiej podobnej warki pod rząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 21 minut temu, tortoise napisał: Do jakich stylów (oprócz pszenicznych) Do żytnich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Do 10 litrów IPY mam do dyspozycji 50g Simcoe, 100g Cascade i 100g Chinook. Może podpowiecie schemat chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Poprosiłem znajomego o ześrutowanie słodu, jednak nie zaznaczyłem żeby każdy słód zrobił osobno. Co mogę zrobić z mieszanki: Pale Ale 6kg Karmelowy 300 0,5kg Karmelowy 600 0,5kg Mam jeszcze jęczmień prażony i pszenicę prażoną. Mogę dokupić i dodać inne słody, jednak ta mieszanka jest składem wyjściowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Najlepiej flandryjscie albo coś na bretach (bardzo dobrze przerabiają ciemny karmel), ewentualnie dorzuć palone ziarna i módl się, żeby nie było karmelu w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Godzinę temu, malinatbg napisał: ta mieszanka jest składem wyjściowym. W zależności od tego jakie masz chmiele, drożdże i wybicie ale ja poszedłbym w brytyjskie ejle, od ESB do strong milda. Albo american amber ale. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 7 godzin temu, dziedzicpruski napisał: Najlepiej flandryjscie albo coś na bretach (bardzo dobrze przerabiają ciemny karmel), ewentualnie dorzuć palone ziarna i módl się, żeby nie było karmelu w gotowym piwie. Raczej nie czuję się na siłach do eksperymentów z kwaśnymi piwami. 7 godzin temu, zasada napisał: W zależności od tego jakie masz chmiele, drożdże i wybicie ale ja poszedłbym w brytyjskie ejle, od ESB do strong milda. Albo american amber ale. Mam keg 50l. Chmiel tylko EKG 30g, natomiast i tak czekają mnie zakupy, żeby nabyć drożdże i pewnie więcej chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 (edytowane) 53 minuty temu, malinatbg napisał: i tak czekają mnie zakupy To dokup challengera/targeta na goryczkę, jeszcze tego EKG na smak/aromat i FM10 albo 11, albo London ESB Danstara, S04 Fermentisa i będziesz miał spokojnie 25 litrów brytyjskiego stronga. W pdf masz na szybko sklecone w Worcie, słody dobrane najciemniejsze, chmielenie niezbyt w stylu (te dwie minuty można znacznie wcześniej), można dołożyć trochę cukru dla wysmuklenie tego piwa. Zobacz historyczny przepis na prostego stronga z fajnego bloga: http://barclayperkins.blogspot.com/2020/02/lets-brew-1966-boddington-strong-ale.html?m=1 Na forum.pdf Edytowane 14 Marca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 15 godzin temu, malinatbg napisał: Raczej nie czuję się na siłach do eksperymentów z kwaśnymi piwami. To zakwaś zwykłymi bakteriami mlekowymi (to szybki i proste),a najlepiej to rozcięcz ten cały zasyp zwykłym słodem (powiedzmy na 3 warki), bo nie ma bata, tyle karmelu naraz będzie straszne do wypicia, o ile w ogóle da się to wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinatbg Opublikowano 15 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Przyszedł mi do głowy pomysł, żeby zrobić z tego malinowe i miodowe na bazie jednej warki. Czy te dodatki przykryją karmel? Mam drożdże T-58 czy nadają się do takiego piwa czy lepiej pójść w neutralne szczepy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Takie akcje to poza moimi kompetencjami. Nadal polecam mocnego ejla bez udziwnien. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seb Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Seb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Cześć prośba o pomoc w dwóch recepturach: Rye ale słód żytni 2,0kg 46% słód monachijski 1,1kg 25,3% słód pilzneński 1,0kg 23% / lub Pale Ale Słód Caraaroma 0,2kg 4,6% słód Carafa I 0,1kg 1,1% 25g Iunga + ?? FM13 (gęstwa) Amber Ale: 3,8kg pale ale 0,5kg monachijskiego typ I 0,25 caramunich 0,25kg carared 0,15kg caraaroma Iunga 25g + 50g Motueka FM13 (gęstwa) Chętnie posłucham sugestii na temat chmielenia (tj. jakie w jakiej ilości oraz chmiele i kiedy). Możliwy hopstand Najchętniej wykorzystałbym chmiele pacyficzne. Mam dostępne: Galaxy 100g (myślałem, żeby zostawić do NEIPA ale jeśli to dobry czas by go wykorzystać to ok Rakau 50g Motueka 50g Mosaic 50g Oktawia, Iunga każde 2x po 50g Oprócz tego co powyżej to ze słodów jeszcze: caraaroma 0,5kg, carafa special 0,5kg 1kg pszenicznego 3kg pils jeszcze z 0,5kg monachijskiego typ I Edytowane 20 Marca 2020 przez lixe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Mam pytanie.Zostało mi 30g lubelskiego i 70g marynki. Od około pół roku trzymałem je w zasadzie na strychu w temp ok 15 stopni. Zamknięte w tych woreczkach hermetycznych. Są one jeszcze zdatne do użycia? Na opakowaniu jest informacja że do 11/2020 a zbiór 2017. Jest to granulat. Parę tygodni temu w zasadzie wyczytałem że powinny być w lodówce albo nawet w zamrażarce. Prawda to? Nie wiem gdzie napisać a nie chce zakładać nowego tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Paczki otwarte rozumiem były? Raczej nic dobrego juz do piwa nie wniosą. Ewentualnie mozesz spróbować na goryczkę dać Marynkę, ale też trzeba odliczyć z kalkulatora parę IBUWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Tak otwarte, moje obawy są słuszne jednak.... Zwłaszcza że wyczuwam znaczy spadek aromatu. Jest jakiś kalkulator który uzgledni zwierzenie chmielu?Przechowywać je w zamrażarce na przyszłość? Są narazie w lodówce, to im wystarczy. Problem w tym że tobie warke tak ci 2-3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 2 godziny temu, ewemarkam napisał: Tak otwarte, moje obawy są słuszne jednak.... Zwłaszcza że wyczuwam znaczy spadek aromatu. Jest jakiś kalkulator który uzgledni zwierzenie chmielu? Przechowywać je w zamrażarce na przyszłość? Są narazie w lodówce, to im wystarczy. Problem w tym że tobie warke tak ci 2-3 miesiące. 2- letni chmiel, do tego przechowywany w temperaturze pokojowej - osobiście nie ryzykowałbym, tylko wyrzucił. Polecam przechowywanie w zamrażarce, jest duża różnica w stosunku do lodówki. ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Chmielu nie wyrzucaj. Zostaw sobie bo kiedyś będziesz robił przymiarki do lambikow i będzie jak znalazł. ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tutek Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Cześć. Będę dziś warzył 40 l prostej apki. Zasyp to 9,5 kg pale ale, 0,5kg karmelowy 150. Chmiele mam następujące: (wszystko po 90g) EKG, marynka, Oktawia, chelenger, (po 30g) lubelski i simcoe. Zacieranie 70' 68 st. C. Fermentacja podzielona na 2 wiadra, w jednym us-05, w drugim drożdże ejl od gozdawy. Podpowiedzcie peosze jak chmielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Z tego co widzę to Marynka i Challenger na goryczkę (po 20-30 g albo tylko jednego z nich 40-60 g w zależności od AA%). Jak ma być APA to tylko Simcoe na aromat więc słabo. Jakbys na aromat użył EKG i Oktawii (wszystko co masz np. podzielone na pół na 15 i 0) byłoby imo sensowniej ale wtedy nie będzie to APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tutek Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Dzięki ZASADA. Nie ma to być typowa apka, źle się wyraziłem. Lekkie piwko na letnie koszenia trawy, grill itp. Dzięki jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek P. Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Witajcie. Ja od razu z lamerskim pytaniem, zatem proszę nie bijcie: czy z połączenia: 1x ekstrakt słodowy 1,7kg 750g cukru chmiel marynka chmiel lubuski Fermentis Safale US-05 20l wody wyszłoby coś niedobrego? To, czego bym oczekiwał to jasne, lekkie piwo. Coś na wzór - tfu tfu - Carlsberga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 6 minut temu, Arek P. napisał: Coś na wzór - tfu tfu - Carlsberga W zależności od temperatury fermentacji i kilku innych zmiennych może być proste pijalne, albo proste niepijalne. Jakbyś miał 2*ekstrakt byłoby lepiej. Arek P. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek P. Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) @zasada, a tak zmieniając nieco temat. Orientujesz się może od czego zależy... karolyczność piwa? Tzn. chciałbym uzyskać efekt "fit". Takie piwo jak "Zamkowe" ma zaledwie 34kcal, podczas gdy reszta ma 40-50kcal. Chyba nie ma znaczenia ilość alkoholu, bo takie 3% też potrafią mieć po >40kcal. Więc może to kwestia fermentacji, albo składników (np. cukier/glukoza zamiast słodu)? Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Arek P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się