goral89 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Jednym słowem by zakończyć spór dla mnie absurdalny. Czy ktoś wie gdzie dostać byczą żółć ? Z checia popełnie warkę eksperymentalna by zobaczyć czy jakakolwiek goryczka z tego powstanie. A prawda jest taka, że ekstrakt chmielowy poprostu przypomina jakąś żółtą gęstą maź i jeden Zenek z drugim Zenkiem puścili w świat taką głupotę, że z pobliskiej rzeźni dostają byczą żółć. Mogło to być dwóch Helmutów, Johnów, bo jak widać ten urban myth jest powtarzany wszędzie. Co do piekrani.......BRAK MI SŁÓW .... Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez goral89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Np. tu: http://www.alibaba.c...attle-bile.html Z Pakistanu lub z Chin Słowo się rzekło - musisz zrobić tą warkę, inaczej wyjdziesz na takiego, który sobie pomyślał "pewnie nie znajdzie gdzie kupić tą żółć, to będę kryty, a zaistnieję przynajmniej na forum ambitną wypowiedzią". Cały czas mnie dziwi, skąd taki histeryczny opór przed niewygodnymi faktami. Czy to boli przyznać się, że jednak nie miało się racji? Poważnie pytam. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Ale jakimi faktami? Daj dowód do swojej tezy. Na zlocie za tydzień będzie Ania, która pracuje w piekarni Familijnej, wioskowej. Jest chemikiem i zajmuje się dodawaniem różnych rzeczy do ciasta. Obiecuję, że wszyscy zlotowicze ją przycisna i wypytają co ona ustala w dodawaniu. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Jake, temat gęstwy zapamiętam, możliwe, że za dwa tygodnie coś witkopodobnego stworzę. Dawno temu, 1991 rok, jakoś tak, pojechaliśmy z kolegą do knajpki w okolicy Masłowa, wypiliśmy po około 11kufli, piany cała masa, wszyscy mówili 'chrzczony wodą, poprawiany kuchcikiem browar'. Co tam, piło się... Niby grodzisz v.2 w butelce, pachnie, nie chrzczony lol. To jak się zdecydujesz, to zapraszam, to 15 sierpnia, bo potem wyjeżdżam. Dostaniesz też spory zestaw moich piwek, bo muszę zrobić miejsce w skrzynkach na nową produkcję. 15sierpnia jest święto. Dogadamy się, też mam w planach wyjazd i możliwe, że w poniedziałek za tydzień na kilka dni. Ten towar się nie psuje więc nie ma problemu. Do Marcina po słody pojadę i z Tobą się skontaktuję. GB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Miałem na myśli do 15 sierpnia - literówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Porównując ceny żółci byczej (minimum 20$/kg) i ekstraktu chmielowego (duże widełki cen ale bez problemu 12-13$/kg) to dodawanie byczej żółci byłoby trochę średnio ekonomicznie opłacalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Może wystarczy dodać jej mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Może wystarczy dodać jej mniej Może A nie jeszcze taniej byłoby dodać piołun/ekstrakt z piołunu, pewnie jeszcze mniej byłoby konieczne edit: Zresztą przy poziomie goryczki niektórych piw, koszt chmielu/ekstraktu chmielowego/byczej żółci na butelkę to pewnie dobrze poniżej 1gr więc oszczędności raczej niewielkie Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Np. tu:http://www.alibaba.c...attle-bile.html Z Pakistanu lub z Chin Słowo się rzekło - musisz zrobić tą warkę, inaczej wyjdziesz na takiego, który sobie pomyślał "pewnie nie znajdzie gdzie kupić tą żółć, to będę kryty, a zaistnieję przynajmniej na forum ambitną wypowiedzią". Cały czas mnie dziwi, skąd taki histeryczny opór przed niewygodnymi faktami. Czy to boli przyznać się, że jednak nie miało się racji? Poważnie pytam. Jakimi faktami? Nie podałeś nic konkretnego, tylko dziwne opinie. Trochę to przypomina historie z UFO. Niby ktoś widział, kogoś porwali, ale jak się przyjrzeć faktom I dowodom to wszystko leci jak domek z kart. Fakt jest taki ze eksperymentowano ze spirytusem w browarach w latach 50. Bo nie było dość odpowiedniej jakości jęczmienia. Chmiel jest tani i w miarę łatwy w uprawie. Z jakiegoś powodu w Polsce są ograniczenia w jego uprawie. Można go uprawiać tylko w trzech regionach. Zapewne nie tylko w Polsce są takie ograniczenia. Co gorsza w ogóle go można nie dodać do produkcji a piwo tez wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Np. tu: http://www.alibaba.c...attle-bile.html Z Pakistanu lub z Chin Słowo się rzekło - musisz zrobić tą warkę, inaczej wyjdziesz na takiego, który sobie pomyślał "pewnie nie znajdzie gdzie kupić tą żółć, to będę kryty, a zaistnieję przynajmniej na forum ambitną wypowiedzią". Cały czas mnie dziwi, skąd taki histeryczny opór przed niewygodnymi faktami. Czy to boli przyznać się, że jednak nie miało się racji? Poważnie pytam. Czy kiedykolwiek kupowałeś coś z alibaba.com ?? Bo niestety to jest portal oszustów i troszkę pieniędzy tam straciłem. Nie wszytko co się świeci to złoto i tak samo nie wszytko co google Ci mówi to rzeczywistość. Jeżeli jesteś ciekaw poczytaj o tym portalu. Jutro zapytam kucharza z pracy który często bywa w rzeźniach czy jest możliwość coś takiego kupić .....ew. prośba do wszystkich DAJCIE ZNAĆ O MOŻLIWOŚĆI ZAKUPIENIA ŻÓŁCI BYDLENCEJ ..... CHALLENGE ACCEPTED !! Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez goral89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) oczyszczona i rafinowana do farb: http://tradearts.pl/...-but-75-ml.html nawet w proszku jest http://www.pol-aura.pl/zolc-bydleca-suszona-op-100-p-51628.html Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy ten raport z kontroli jest dostępny online? Bo zanim w ogóle ktoś wyda kasę na żółć bydlęcą i zmarnuje pieniądze i piwo, warto by było przeczytać samo pismo. Osobiście nie wierzę w żółć w piwie, "re-reintarnacje i podwodne cywilizacje" ale jeśli komisja stwierdziła w naukowym badaniu obecność jakiegoś zwiążku to w ogóle jest o co kruszyć kopie. W przeciwnym wypadku to czysta konfabulacja nawiedzonego posła, który chce na siebie zwrócić uwagę. Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Aha, no to wszystko jasne: "Inspekcja stwierdza jednak jasno, że żadnej bydlęcej żółci w piwach nie stwierdzono" za: http://wiadomosci.on...zaprzecza/1ynj7 Inspekcja stwierdza jednak jasno, że żadnej żółci bydlęcej w piwach nie stwierdzono. A znawca piw i tego rynku, Maciej Chołdrych, w rozmowie z Onetem podkreśla, że "bardzo chętnie by zobaczył, na jakiej podstawie poseł doszedł do przekonaniu, że żółć bydlęca jest dodawana do piwa". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 To wiadomo ze najlepsze piwo to spirytus , zolc bydleca, I pol szklanki proszku do prania. Do tego najlepiej zrob sobie kanapke z wlosami. Mniam az slinka cieknie!... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Aha, no to wszystko jasne: "Inspekcja stwierdza jednak jasno, że żadnej bydlęcej żółci w piwach nie stwierdzono" Ale to nie o to chodzi, czy akurat ta kontrola coś stwierdziła czy nie. Dziwi mnie, na jakiej podstawie ci wszyscy "znawcy" tak kategorycznie i histerycznie twierdzą, że zółci nie dodaje się i nie dodawało się. Nawet chce im się pisać o tym na swoim blogu prześmiewcze artykuły oświadczając, że żółć to jakiś mit, zamiast pochwalić się jakie piwo się dziś piło i czy finisz był wytrawny czy nie. No i dyżurny termin "teoria spiskowa", która z definicji ma ośmieszać coś co zostało tak nazwane. Jak widać, niestety to działa, bo rzadko komu chce się poszukać gdzie indziej czy to może być prawda. Przyjmują za prawdę objawioną wszystko co napisze jakiś oszołom. A może oni mają w tym jakiś osobisty interes? Tylko jaki? Bardzo mi to przypomina pewną sprawę sprzed trzech lat, ale nie będę pisał jaką, bo zaraz będzie, że "polityka". Kontrole stwierdziły, że to, co sprzedaje się u nas jako chleb i bułkę, jest w większości produktami chlebopodobnymi i bułkopodobnymi. Niektórzy producenci do chleba dodają startą bułkę, czasem gips i kreatynę otrzymywaną z ludzkich włosów, kupowanych w zakładach fryzjerskich. W maju tego roku Inspekcja Handlowa opublikowała raport z kontroli kilku dużych sieci sklepów. Sprawdzono Biedronkę, sieć Champion, Elea, Leader Price, Lidl, Real, Tesco i AHOLD. Inspektorzy stwierdzili, że jakość 24 proc. badanych towarów była znacznie niższa od deklarowanej. Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Jake może się mylę ale szuka się dowodów dla twierdzeń pozytywnych a nie negatywnych np. szukasz dowodu na istnienie Boga a nie na to że nie istnieje. Po prostu nie ma przekonywujących argumentów, że tę żółć ktoś gdzieś dodawał i tyle. To nie jest argument: "udowodnij, że ktoś nie dodawał żółci bo mój dziadek był fryzjerem i piekarz kupował od niego włosy"... Tak można wszystkiego dowieść W sumie nie chce poruszać tu żadnych ciężkich tematów, ale skoro naukowcy nie potwierdzili, że chodzi o żółć w piwie to chyba jedynym racjonalnym wyjaśnieniem jest, że poseł coś sobie zmyślił albo ubzdurał, prawda? Nawet jeśli kiedyś dodawano tego specyfiku do gotującej się brzeczki, to raczej nie chodzi o dzisiaj rozpatrywaną aferę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Nie no w Związku Radzieckin tak właśnie było trzeba było udowodnić, że nie jest się tym kim oni twierdzili. Musiałeś udowodnić swoją niewinność. Czucie i wiara jest silniejsze w Polsce niż szkiełko i oko. Im dasz wiecęj argumentów przeciw tym bardziej jesteś winny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Z drugiej strony jak dodają pęcherze pławne ryb do piwa to bydlęca żółć też może być dodawana. Bo dlaczego by nie można dodawać ? Ludzie jedzą zepsute ryby czy zgniłe jaja... dodawanie żółci do piwa jest gdzieś zakazane ? dlaczego jakiś poseł ma mówić co prywatny browar ma dodawać do piwa czy też nie dodawać ? trochę to dziwne ? może pomylił epoki ? Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Z pracy w laboratorium wiem ze żółć nie jest wcale żółta. Po drugie ma właściwości zmniejszające napięcie powierzniowe. Przy tym ma nieprzyjemny zapach i smak. W jakim celu ktoś by chciał dodać żółć do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 W jakimś celu ktoś jednak (Niemcy w szczególności) rozpowszechnia mit. Komu na tym zależy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 a ja się chyba pokuszę o uwarzenia piwa z żółcią, tylko bydlęcej nie będę miał. Dodam kaczej lub kurzej jak następnym razem będę oprawiał drób na rosół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 To piwo nie wyjdzie. Musi bycza być! i tylko jęczmienia nie dawaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 ja poważnie piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 No pewnie, że zrób. Kolega Góral też zapowiadał. Bez tego się nie dowiemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi