Deathhammer Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Bo dużo pracy w nią włożyłem i efekt jest powalający (nie koniecznie pozytywnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Bo dużo pracy w nią włożyłem Stracone 3 minuty z czego 2 minuty na otwarcie painta. efekt jest powalający Fakt ... zwala z nóg ... nie mniej zresztą niż "zmieszane nuty górne" Edytowane 22 Października 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Bo dużo pracy w nią włożyłem Stracone 3 minuty z czego 2 minuty na otwarcie painta. efekt jest powalający Fakt ... zwala z nóg ... nie mniej zresztą niż "zmieszane nuty górne" To był sarkazm oczywiście, a paint otwiera mi się trochę szybciej I co z tego że pisze niekompetentne notki degustacyjne, przynajmniej próbuję i ciągle się uczę. Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną Chodziło mi tam o górną nutę którą tworzyły zmieszane aromaty ciemnych owoców, ale na szybkości pisałem i zdarzają się błędy jak już każdemu znane "zmieszane nuty górne". Edytowane 22 Października 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 I co z tego że pisze niekompetentne notki degustacyjne, przynajmniej próbuję i ciągle się uczę. nie no coś jest na rzeczy podobnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Kolor magii?? Deathhammer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Kolor magii?? Zgadza się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) czepiacie sie troche tak, jakbyscie nigdy nie byli poczatkujacymi piwowarami Edytowane 22 Października 2014 przez zamyślony Deathhammer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Tylko mi nie mówcie że ten Wizard na ecie to Rincewind. (nie, nie oglądałem ekranizacji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Tylko mi nie mówcie że ten Wizard na ecie to Rincewind. (nie, nie oglądałem ekranizacji) Nie, to Trymon, tak śmieszyła mnie ta morda, że musiałem ją wykorzystać na etykiecie. Sam Rincewind też średnio udany: Edytowane 22 Października 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Brak pytań. Już wiem że nie warto oglądać. Dobra nie zaśmiecam tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Można oglądnąć film z samej ciekawości jak wyszła jedna z adaptacji Świata Dysku. Ciekawe czy kiedyś weźmie się za to jakiś dobry reżyser. Póki co sprawdza się reguła, że książki są lepsze od filmów. A jeśli chodzi o piwo to Mild już pozbył się siarki, ale za to jest wyraźnie wyczuwalny aldehyd octowy. Trzeba czekać. Edytowane 23 Października 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną Jakoś nie mam ciśnienia na wystawianie NOTEK - nie jestem geniuszem sensorycznym i nie próbuję się na takiego kreować, bo i po co. Po prostu te nuty mi spokoju nie dają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Po prostu te nuty mi spokoju nie dają Na uspokojenie polecam lupulinę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną Jakoś nie mam ciśnienia na wystawianie NOTEK - nie jestem geniuszem sensorycznym i nie próbuję się na takiego kreować, bo i po co. Po prostu te nuty mi spokoju nie dają Ty, Szaman, nie bądź taki do przodu bo powiem Twojej kochance że ją zdradzasz z Żoną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Na uspokojenie polecam lupulinę Mam inne metody. Ty, Szaman, nie bądź taki do przodu bo powiem Twojej kochance że ją zdradzasz z Żoną Ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Profilaktycznie zmierzyłem odfermentowanie w Imperialnym Stoucie. Balingomert pokazuje 10,5°Blg. Ostatni pomiar był 16 października z wynikiem 11°Blg. Zwiększam temperaturę fermentacji z 18 do 22°C, może to nieco pobudzi drożdże. Jak to nie wiele da, to będę się posiłkować porcją świeżej gęstwy. Edytowane 27 Października 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Warka #8 - Ashes To Ashes - Foreign Extra Stout 17,5°BlgZasyp: słód pilzneński 5 kg słód monachijski 1 kg słód czekoladowy 0,25 kg słód caraaroma 0,25 kg jęczmień palony 0,25 kg słód carafa I 0,1 kg Zacieranie (80'): 60' 62°C 20' 72°C mash out Chmielenie (90'): FWH 50 g Marynka FWH 40 g Iunga 15' 25 g Sybilla 15' 5 g mech irlandzki 0' 25 g Sybilla 0' 10 g Iunga Drożdze - Mangrove Jacks Newcastle Dark Ale M03.Wybicie 20 l. Szacowane 60 IBU. Edytowane 9 Września 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 FES wesoło bulka w fermentorze. A RIS (Imperial Chocolate Coffee Oatmeal Stout ) zszedł do 10 Blg. Jak fermentacja w FES'ie się skończy wykorzystam po nim gęstwę w RIS'ie, może spadnie jeszcze trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Dziś zabutelkowałem #7 Imperial Chocolate Coffee Oatmeal Stout. Zszedł do 9,5°Blg. Dodałem roztwór 40 g cukru. Wyszło 28 butelek 0,33 l i 11 butelek 0,5 l. Nie chciało mi się kombinować żeby zszedł niżej, spędził 6 tygodni w fermentorze. Te drożdże tak mają, w FES'ie też odfermentowały za słabo. Jutro warzę swoje pierwsze piwo dolnej fermentacji. Edytowane 21 Listopada 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Warka #9 - Dreams of Eschaton - Centennial Pils 13°Blg Zasyp: słód pilzneński 4 kg słód cara-pils 1 kg słód carared 0,1 kg słód caramunich 0,1 kg Zacieranie (60'): 45' 62°C 15' 72°C mash out Chmielenie (60'): 60' 15 g Centennial 30' 10 g Centennial 15' 15 g Centennial 0' 10 g Centennial Drożdze - Mangrove Jacks Bohemian Lager M84 Wybicie 22 l. Szacowane 35 IBU. Fermentor stoi w 10°C w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) FES zlany na cichą, odfermentował do 6,5 Blg. Drożdże w Centennial Pilsie ruszyły równe 3 doby po zadaniu. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 M84 mają trudności ze startem z saszetki. Ja po 60h zdałem nowe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Drożdże w Centennial Pilsie ruszyły równe 3 doby po zadaniu. gratuluję cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Czytałem opinie o tym szczepie drożdży, więc czekałem spokojnie. gratuluję cierpliwości. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 FES zabutelkowany z dodatkiem roztworu 100 g cukru. Wyszło 38 butelek, w tym jedna butelka z obciętą szyjką. Odfermentowanie na poziomie 5,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się