Oskaliber Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Ja chmiel nowofalowy z TB przestałem całkiem kupować. Za dużo razy się przejechałem. Za to jakieś klasyczne europejskie czy angielskie zawsze były w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 U mnie z różnych źródeł były chmiele i w większości przypadków niestety "trawa". Nie tylko amerykańce. Na pewno między innymi Galaxy i Simcoe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Zaslyszalem kilka opinii żeby chmiel zamówić w CP, które do Wro też dowozi, bo przepaść ponoć duża. Zamowilem wiec, zobaczymy. Jak narazie jakość mnie nie powalila i chmiele pachniały źle, niektóre dziwnie mokre, inne dziwnie suche. Czasem mi sie zdarza przyjść osobiście do nich i poprosić chmiel od ręki. Sądząc po temperaturze tego co dostaje, trzymaja go w temperaturze pokojowej ? buk0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 2 godziny temu, sasuke5055 napisał: niektóre dziwnie mokre No właśnie, ostatnio kupiłem iungę (spiritferm.biz), była mokra i praktycznie bez aromatu jako granulat. Czy coś z niej będzie czas pokaże, ale mam obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 7 godzin temu, sasuke5055 napisał: Zaslyszalem kilka opinii żeby chmiel zamówić w CP, które do Wro też dowozi, bo przepaść ponoć duża. Zamowilem wiec, zobaczymy. Jak narazie jakość mnie nie powalila i chmiele pachniały źle, niektóre dziwnie mokre, inne dziwnie suche. Czasem mi sie zdarza przyjść osobiście do nich i poprosić chmiel od ręki. Sądząc po temperaturze tego co dostaje, trzymaja go w temperaturze pokojowej ? A co to za chmiele ? miałeś złe doświadczenia kiedyś i teraz czekasz na przesyłkę, czy te mokre i śmierdziuszce to z ostatniego zakupu ? No i temp. faktycznie słabo jeżeli tak robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 21 godzin temu, sasuke5055 napisał: Zaslyszalem kilka opinii żeby chmiel zamówić w CP, które do Wro też dowozi, bo przepaść ponoć duża. ? Ja już kilka lat temu zauważyłem że chmiele z TB są dużo gorszej jakości od takich samych chmieli, z tego samego rocznika, z innych sklepów. Cenie sobie natomiast TB za szeroką ofertę drożdży płynnych, nigdy nie miałem problemów z ich kondycją. Chmiele natomiast zamawiam wyłącznie w browamatorze. Nigdy nie narzkakałem na ich jakość. Pomijam oczywiście jeśli jakiś rocznik był niewypałem. Co do CP to mnie zaskoczyłes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 W dniu 16.11.2019 o 08:18, dziedzicpruski napisał: A co to za chmiele ? miałeś złe doświadczenia kiedyś i teraz czekasz na przesyłkę, czy te mokre i śmierdziuszce to z ostatniego zakupu ? No i temp. faktycznie słabo jeżeli tak robią. Doswiadczenie takie, ze jestem z Wrocławia i zawsze kupowalem w TB i aromat byl slaby. 2 razy przy okazji zamowilem z homebrewing i aromat byl duzo lepszy juz w paczce a co dopiero w piwie. Chmiele raczej amerykańskie, zwykle suche na popiół, polskie chmiele (jak wyzej ktos napisał) dziwnie mokre i bez aromatu, nie wiem co chlopaki robia tam nie tak, ale taka Oktawia z Homebrewing powala w porownaniu do Oktawii z TB, może kwestia dostawcy, mnie to wisi. Kupie tam gdzie lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 A co do samego TB to nie popieram ich polityki wrzucania rocznikow chmielu na strone - trzeba wejść w opis i nie zawsze sie zgadza z tym co sie dostanie, o ile kiedy kupuje na miejscu to moge oddac, ale wysylkowo to przyps trochę. Nie idzie też udowodnić nikomu jaki rocznik sie kupilo, bo w zamówieniu jest tylko nazwa, bez opisu, raz mi udowadniali ze zamowilem starszy rocznik a potem zaktualizowali na nowy, tyljo kto tu komu co udowodni xD Swoją drogą ktoś kiedyś zrobil szalone zamówienie dziwnych chmieli z dziwnych krajów i ewidentnie im sie nie sprzedały i nie sprzedają. Zastrzezenia mam do ogolnego balaganu na ich stronie. Opisy sie nie zawsze zgadzaja, czasem kilka produktow ma opis jednego, kimo ze sa zupelnie innymir rzeczami. Kupilem raz bakterie do goudy, okazalo sie za na stronie jest paczka 5 g, dostalem 2g, po miesiacu przypominania sie dostalem zwrot tych 3/5 ceny, bo okazalo sie ze biowin zmienil wielkość. Tylko ze do dzisiaj opis owych bakterii to wielki worek sprzecznosci, na zdjęciu 5*1g. W opisie w jednym miejscu 5g a na końcu opisu 2*1g xDDDD także tego. Co do drożdży zgadzam sie z przedmowca, w dobrej kondycji, trzymane w lodówce (chociaż suchce juz nie, ale to przeżyje) i duży wybór, zdecydowanie polecam no i polecam słody specjalne, fajny wybor, i ceny w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Godzinę temu, sasuke5055 napisał: Doswiadczenie takie, ze jestem z Wrocławia i zawsze kupowalem w TB i aromat byl slaby. 2 razy przy okazji zamowilem z homebrewing i aromat byl duzo lepszy juz w paczce a co dopiero w piwie. Chmiele raczej amerykańskie, zwykle suche na popiół, polskie chmiele (jak wyzej ktos napisał) dziwnie mokre i bez aromatu, nie wiem co chlopaki robia tam nie tak, ale taka Oktawia z Homebrewing powala w porownaniu do Oktawii z TB, może kwestia dostawcy, mnie to wisi. Kupie tam gdzie lepszy Ale robiłeś to z procedurą którą opisują, czyli kupujesz, dostajesz zwrotne info,że towar gotowy do odebrania w magazynie,czy tak sobie wchodzisz z ulicy i kupujesz ? Bo jeżeli z procedurą to może oni wyciągają ten chmiel z lodówki i zanim dojdziesz to się ociepli. Ja tam kupuje od 3 czy 4 lat i nie miałem problemu z chmielem do bani (z pewnymi incydentalnymi wyjątkami), ale moje zamówienia ograniczają się do paru chmieli i jak jest możliwość to biorę szyszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Również przejechałem się na chmielu z TB. APA na chmielu z TB i BA To było niebo a ziemia, a receptura ta sama tak wiec ja dziękuje dla TB za jakość chmieli i już nie skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 1 godzinę temu, dziedzicpruski napisał: Ale robiłeś to z procedurą którą opisują, czyli kupujesz, dostajesz zwrotne info,że towar gotowy do odebrania w magazynie,czy tak sobie wchodzisz z ulicy i kupujesz ? Bo jeżeli z procedurą to może oni wyciągają ten chmiel z lodówki i zanim dojdziesz to się ociepli. Ja tam kupuje od 3 czy 4 lat i nie miałem problemu z chmielem do bani (z pewnymi incydentalnymi wyjątkami), ale moje zamówienia ograniczają się do paru chmieli i jak jest możliwość to biorę szyszkę. Zdarzyło mi sie ostatnio wybrać osobiście (byłem przy okazji w okolicy) no i zamówienia nie składałem, chmiel dostałem do ręki, cieplutki, przynajmniej w moim odczuciu Za ręke nie złapałem, ale to juz nie pierwszy raz kiedy chmiel jest ciepły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Godzinę temu, sasuke5055 napisał: Zdarzyło mi sie ostatnio wybrać osobiście (byłem przy okazji w okolicy) no i zamówienia nie składałem, chmiel dostałem do ręki, cieplutki, przynajmniej w moim odczuciu Za ręke nie złapałem, ale to juz nie pierwszy raz kiedy chmiel jest ciepły Wiesz, ja cały czas myślałem, że piszemy o CP ,tak ,że chyba mocno pokręciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 W dniu 21.09.2019 o 12:40, Oskaliber napisał: Miał ktoś ostatnio problemy z Wyeastami z Twój browar? Wygląda na to, że drugi raz pod rząd trafiłem paczkę z samymi trupami. A data produkcji sprzed miesiąca. Za pierwszym razem zwaliłem to na transport kurierem latem, ale teraz to już jest coś ewidentnie nie tak. Podłączam się pod to pytanie. Bo tym razem trafiło na mnie. Drożdże to WLP650 Brettanomyces bruxellensis kupione w listopadzie 2019 z terminem do 08.12.2019. Dopiero teraz mogłem je użyć, więc na wszelki wypadek nastawiłem starter. Starter kręci się już 5ty dzień i niestety NIC. Zero pracy dożdży, zero zmętnienia, piany, blg bez zmian... Wiem, że bretty mogą się wolniej rozkręcać, ale 5 dni, to już chyba jakąś oznakę żywotności powinny pokazać. Ech... a takie ciekawe miałem plany brettowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 12 godzin temu, Stasiek napisał: Podłączam się pod to pytanie. Bo tym razem trafiło na mnie. Drożdże to WLP650 Brettanomyces bruxellensis kupione w listopadzie 2019 z terminem do 08.12.2019. Dopiero teraz mogłem je użyć, więc na wszelki wypadek nastawiłem starter. Starter kręci się już 5ty dzień i niestety NIC. Zero pracy dożdży, zero zmętnienia, piany, blg bez zmian... Wiem, że bretty mogą się wolniej rozkręcać, ale 5 dni, to już chyba jakąś oznakę żywotności powinny pokazać. Ech... a takie ciekawe miałem plany brettowe. Bretty mogą ruszać nawet z tydzień, szczególnie po terminie i szczególnie jak zrobiłeś duży starter. Trzeba było zacząć od max 500ml i potem zrobić drugi stopień. Tutaj bym akurat sklepu nie obwiniał. Moje wtedy były świeżutkie i kilka miesięcy do terminu, a mimo to martwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Godzinę temu, Oskaliber napisał: Bretty mogą ruszać nawet z tydzień, szczególnie po terminie i szczególnie jak zrobiłeś duży starter. Trzeba było zacząć od max 500ml i potem zrobić drugi stopień. Może i fakt - potraktowałem te bretty jak zwykłe drożdże: starter 1,5l i po 2 dniach od nastawienia planowałem warzenie. :) Ale poprzednio zadziałało na tych samych drożdżach, a tym razem zonk... Ale wiesz... jeśli po 5 dniach nie widać żadnego zmętnienia (jak wyłączylem mieszadło to brzeczka po paru godzinach była idealnie klarowna) a i blg ani drgnie, to chyba nawet jak na bretty to coś jest nie tak. :( Pisałeś do TB? Ja napisałem wczoraj i właśnie mi odpisali, że jeszcze nie mieli przypadku żeby klientowi nie wystartowały drożdze które nie były przeterminowane. Co się trochę nie zgadza z tym: Godzinę temu, Oskaliber napisał: Moje wtedy były świeżutkie i kilka miesięcy do terminu, a mimo to martwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 2 godziny temu, Stasiek napisał: Może i fakt - potraktowałem te bretty jak zwykłe drożdże: starter 1,5l i po 2 dniach od nastawienia planowałem warzenie. Ale poprzednio zadziałało na tych samych drożdżach, a tym razem zonk... Ale wiesz... jeśli po 5 dniach nie widać żadnego zmętnienia (jak wyłączylem mieszadło to brzeczka po paru godzinach była idealnie klarowna) a i blg ani drgnie, to chyba nawet jak na bretty to coś jest nie tak. Słyszałem o przypadkach, kiedy bretty ruszały nawet po tygodniu. Na Twoim miejscu bym jeszcze czekał. Chyba, że potrzebujesz szybko zwolnić kolbę/mieszadło. 2 godziny temu, Stasiek napisał: Pisałeś do TB? Ja napisałem wczoraj i właśnie mi odpisali, że jeszcze nie mieli przypadku żeby klientowi nie wystartowały drożdze które nie były przeterminowane. Co się trochę nie zgadza z tym: Tak, pisałem. No to jak widać skłamali. Odpisali mi wtedy jakieś bzdury, że to wina tego, że nie poczekałem aż paczka Wyeastów napuchnie. Bo rozbiłem pożywkę i po 24h zacząłem robić starter mimo, że jeszcze nie napuchła. Każdy, kto miał do czynienia z płynnymi drożdżami wie, że to bzdura i aktywacja jest zupełnie opcjonalna i zawiera jedynie pożywkę, a na pewno jej brak nie powoduje, że nagle wszystkie drożdże umierają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 8 minut temu, Oskaliber napisał: Słyszałem o przypadkach, kiedy bretty ruszały nawet po tygodniu. Na Twoim miejscu bym jeszcze czekał. Chyba, że potrzebujesz szybko zwolnić kolbę/mieszadło. Tak, pisałem. No to jak widać skłamali. Odpisali mi wtedy jakieś bzdury, że to wina tego, że nie poczekałem aż paczka Wyeastów napuchnie. Bo rozbiłem pożywkę i po 24h zacząłem robić starter mimo, że jeszcze nie napuchła. Każdy, kto miał do czynienia z płynnymi drożdżami wie, że to bzdura i aktywacja jest zupełnie opcjonalna i zawiera jedynie pożywkę, a na pewno jej brak nie powoduje, że nagle wszystkie drożdże umierają. Najlepszy sklep dla piwowarów domowych chyba wie lepiej ? Delano, Konstoi, buk0 i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Kiedys dostalem juz napuchnieta torebke z drozdzami, ale wtedy nie wiedzialem jaka jest napuchnieta, a jaka nie, i tak przelerzala ze 2 miesiace w lodowce, zrobilem starter i poszlo, innym razem, przebilem pozywke i po 24h nie napuchlo nic, a nic, zrobilem starter, przelalem do wiadra i tez nie ruszylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Ktoś wie z jakiej słodowni są słody które Twójbrowar daje do swoich zestawów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Zauważył ktoś zmianę w funkcjonowaniu sklepu? Nowy layout, zniknięcie starych kont, konieczność nowej rejestracji. Troszku zdziwiony jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Nowy wyglad strony i baza danych, bez problemu odzyskasz punkty zebrane na wczesniejszym koncie, wystarvzy email napisac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 W dniu 3.09.2014 o 09:19, crosis napisał: Niech każdy zastanowi się sam i dojdzie do wniosku, gdzie robić zakupy. Jaki sklep możesz polecić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 22 godziny temu, witur napisał: Jaki sklep możesz polecić ? Przemek pisał to 6 lat temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 9 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) 6 godzin temu, anteks napisał: Przemek pisał to 6 lat temu Dzięki , dzwonię do Przemka Chłopie wiesz co było 6 lat temu ? xD Masakra Edytowane 9 Września 2020 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 10 minut temu, witur napisał: Dzięki , dzwonię do Przemka Chłopie wiesz co było 6 lat temu ? xD Masakra właśnie, masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi