JacekKocurek Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Sama objętość też nie będzie jakąś przeszkodą o ile nie dodaje się pełnej objętości startera. Wystarczy zostawić niewielką ilość "piwa" umożliwiającą wymieszanie i wlanie startera. Tak, ale to nie jest "procedura standardowa". Standardowo wlewa się starter w całości i to najlepiej w końcu fazy wysokich krążków. Oddzielanie ich od piwa łączy się ze stresem (brak pożywienia i niska temperatura). Choć jak widać efekty nie są złe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Użyłem ostatecznie 2 fiolek na 3,5 l stater. Na akedemii FM Piotr, polecał taka opcje lub starter dwu/trzy stopniowy. Niestety nie było czasu na to, a akruat dwie fiolki były, to zrobiłem tak. Efekty sprawdzimy, drodże ruszyły dość szybko, bo zadane koło 21 o nastepnego dnia o 7 już konkretna piana i bulgotanie. Gęstwa będzie już, a tutaj dużo łatwiej z wyliczeniem. Edytowane 17 Marca 2015 przez Pawelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Takie tam przydatne, filmik biologa https://www.youtube.com/watch?v=zqip-MFW2CQ Malinowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Witam robię starter na drożdżach Fermentum Mobile bawarska dolina po 11 godz na mieszadle i obfitej jak do tej pory pianie sukcesywnie znika czy to możliwe żeby starter przerobił się tak szybko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Całkowicie możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Dla wielbicieli amerykańskich ale pojawił się szczep FM52 "Amerykański sen" http://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm52-amerykanski-sen/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 FM 10, o czym szumią wierzby. Wymiana opini, ktoś, coś na ich temat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 FM 10, o czym szumią wierzby. Wymiana opini, ktoś, coś na ich temat... W przyszłym tygodniu lecą u mnie na mieszadło i będę warzył jakiegoś Bittera. Do tej pory nawet na forum nie mają tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Dostałem jako nagrodę w konkursie (sygnaturka). Wykonałem bittera lub coś podobnego i wyszło ciekawe, 11blg, plum z fiolki do ok 18 litrów. W tym tygodniu może mi ktoś da opinie o tym piwie i dam znać tu. O fm10 nie ma opinii, ciekawe i dziwne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Zrobiłem ostatnimi czasy na drożdżach FM13 kilka piw, więc podzielę się wrażeniami. Od razu zaznaczam, że fermentuję w temp. jaką mam, a nie w jakiej bym chciał J Wskazania z ballingometru, więc +/-0,5blg Oczywiście dry stout Zacierane 67-65*, starter z ok 1 litra brzeczki i fiolki drożdży Fermentacja 16 dni, 18-16*, zeszło z 10 do 2 blg Fantastyczne piwo! Drożdże uwypuklają smaki palone, więc mimo że dałem ok 8% palonego, jest wyraziste, mocno palone. 2. Altbier Zacierane 67-64*, gęstwa Fermentacja 22 dni, 20*, zeszło z 13 do 1,5 blg Ewidentnie za wysoka temperatura (musiała chyba skoczyć na starcie), przez to mocno estrowe. Na początku niezbyt przyjemne (skojarzenia z przezroczystymi landrynkami), po czasie poszło w kierunku całkiem fajnej owocowości. Niezłe. Oczywiście poza stylem. 3. IPA light J Zacierane 68-67*, gęstwa Fermentacja 14 dni, 21*, zeszło z 10 do 1,5 blg No i tu estry. Natomiast w bardzo fajny sposób dodają pełni (słodyczy?) i owocowości. Dobre! 4. Pale Ale (single malt Maris Otter) Zacierane 68-66*, gęstwa Fermentacja 14 dni, 20*, zeszło z 11 do 1 blg Mocno wytrawne. Estry pełną gębą, niekoniecznie przyjemne. Średnie. 5. Mild Zacierane 69-68*, gęstwa Fermentacja 14 dni, 19-21*, zeszło z 9 do 2 blg Bardzo fajnie wyszło. Dałem sporo ciemnych karmeli, fajny aromat „przypiekany”. Dobre! Podsumowując, drożdże są dość uniwersalne. Fantastyczne do stouta, sprawdzą się też w innych piwach. Uwydatniają smaki palone, ale nie w sposób „szorstki”. W niższych temp neutralne, powyżej 20* robią się estrowe. Estry słodko/owocowe. Piwa mają tendencję do dłuższego układania się; na początku mogą być niezbyt przyjemne (te z wyższej temp. fermentacji). Do picia po 4-6 tyg. Edytowane 7 Września 2015 przez colkurtz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Poniezej moje zestawienie odpowiednikow WLP/WY dla wszystkich szczepow FM. Pojedyncze bledy moga sie zdarzyc - dotyczy to glownie FM20 (Biale walonki) gdzie nijak nie moge zestawic tej Walonii z nazwy do charakterystyki szczepow WY/WLP a takze geograficznego polozenia browaru z ktorego pozyskano drozdze (dopasowywalem przede wszystkim przez charakterystyke a dopiero na koncu potwierdzalem geograficzne polozenie miejsca z ktorego pozyskano niegdys pierwszy szczep). Podobnie niepewnie czulem sie w przypadku pszenic niemieckich. Reszta raczej pewna. Z czasem jak drozdze pojawia sie szeroko na rynku bedzie mozna to potwierdzic. A masz może pomysł które drożdże są odpowiednikami fm52 Amerykański sen? Edytowane 28 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 American Ale? bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Też gdzieś czytałem, że to są 1056 American Ale czyli w zasadzie US-05, ale nie pamiętam gdzie i na ile rzetelne to było źródło. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Te drozdze to na 99% American Ale/US05/Chico bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 FM już oficjalnie ma na stronie jakich szczepów Wyeasta są to odpowiedniki http://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm52-amerykanski-sen/"Profil szczepu zbliżony do : WYEAST 1056 American Ale™" bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Oo super, jest ktoś w stanie dorzucić taka tabelkę na wiki w porównaniu z White Labs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Robił ktoś może Barley Wine na FM42? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dazhdbog Opublikowano 9 Lutego 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Filmy Fermentum Mobile, które pojawiły się dzisiaj na ich kanale dot. stosowania płynnych drożdży Kombinator, Cichus, camilos i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Nareszcie ! Najważniejsze informacje o wykonaniu starterów w jednym miejscu. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Zastanawiam się właśnie między dwoma szczepami - "Klasztorna medytacja" , lub "Belgijskie pagórki" Chcę uwarzyć kolejno , Belgian Blond Ale 12 , jakiegoś Ale chmielonego po amerykańsku 14, i potem bożonarodzeniowe 18 Blg. Chciałbym szczep o dość mocnym , wyrazistym aromacie , jakieś suszone owoce, rodzynki itp... Który będzie lepszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 U mnie Klasztorna Medytacja dała wyraźny banan. Nie wiem jak Belgijskie Pagórki, te raczej wypróbuję w przyszłym roku. matgier 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Suszone owoce/rodzynki to Ci mogą dać raczej słody i odpowiednie starzenie a nie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Nie wiem czy już gdzieś nie było na forum, ale wklejam tutaj. Nowy szczep drożdży. FM 53 Kveik. https://www.facebook.com/Fermentum-Mobile-1399014300339781/?fref=nf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Kolejne dwa nowe szczepy Czas płynie, drożdże rosną, jesień nieśmiało nadciąga a my w międzyczasie wprowadzamy małe roszady w naszej ofercie. Po pierwsze wycofujemy z oferty dla piwowarów domowych szczep FM40 Pszeniczny Łan. Jego kolega po fachu FM41 deklasuje go i nie pozostawia złudzeń. Być może FM40 powróci w ofercie sezonowej, limitowanej czasowo ale czy tak się stanie okaże się najwcześniej na wiosnę 2017. Po drugie szczep FM53 ma od teraz nową nazwę handlową: Voss kveik zamiast po prostu Kveik. Zasięgnęliśmy języka u kolegów z Norwegii i pouczyli nas iż kveik to ogólna nazwa lokalnych szczepów drożdży z ich kraju. Szczepy zwykle identyfikowane są po nazwie miejscowości lub regionu z którego pochodzą. Nasz kveik pozyskany dzięki uprzejmości Sigmunda Gjernesa to szczep pochodzący z miejscowości Voss i jako taki powinien być nazywany właśnie Voss kveik. Dostosowaliśmy opis na etykietach i na stronie. Po trzecie wreszcie wprowadzamy do oferty dwa nowe szczepy belgijskie. Wielbiciele mocnych belgijskich ale będą chyba zadowoleni. FM27 Artefakty trapistów to odpowiednik znanego i lubianego przez piwowarów szczepu THG. FM28 Habit opata to kolejny belgijski szczep o ciekawym profilu. Oba na pewno warte spróbowania. Z początkiem października powinny pojawić się w sprzedaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicodemus Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Zastanawiam się właśnie między dwoma szczepami - "Klasztorna medytacja" , lub "Belgijskie pagórki" Chcę uwarzyć kolejno , Belgian Blond Ale 12 , jakiegoś Ale chmielonego po amerykańsku 14, i potem bożonarodzeniowe 18 Blg. Chciałbym szczep o dość mocnym , wyrazistym aromacie , jakieś suszone owoce, rodzynki itp... Który będzie lepszy ? Belgijskie pagórki: http://www.piwo.org/topic/15499-fermentum-mobile-fm26-belgijskie-pagorki/ Klasztorna medytacja: http://www.piwo.org/topic/15729-fermentum-mobile-fm-25-klasztorna-medytacja/ "Klasztorne..." według mnie i wielu osób na tym forum mocno dają goździkami. Do BBAle polecam "Belgijskie pagórki", a na Święta będę warzył ciemnego wita (taki oksymoron) według przepisu Czesława z dodatkiem goździków na "Białych walonkach" od FM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się