Koora Opublikowano 16 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Ja jak pozyskuje butelki z zielonego kontenera to za każdym razem traktuję NaOh. Mam rozrobione 30g/l i trzymam w wiaderku 10l już od około 2 lat i nadal żre palce. Zalewam wszystkie butelki w kracie, pod korek na 30 min. Płuczę potem kwaskiem, potem sanipro. Ale czasem zapleśniałe obklejone traktuję po moczeniu w NaOh odrobiną szczotki. I mówią ze, NaOh żre nasze butelki ze szkła sodowego, więc 2 dni po kilka razy może naruszyć strukturę szkła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Ja jak pozyskuje butelki z zielonego kontenera to za każdym razem traktuję NaOh. Mam rozrobione 30g/l i trzymam w wiaderku 10l już od około 2 lat i nadal żre palce. Zalewam wszystkie butelki w kracie, pod korek na 30 min. Płuczę potem kwaskiem, potem sanipro. Ale czasem zapleśniałe obklejone traktuję po moczeniu w NaOh odrobiną szczotki. I mówią ze, NaOh żre nasze butelki ze szkła sodowego, więc 2 dni po kilka razy może naruszyć strukturę szkła.Trzymasz to w zwykłym wiaderku plastikowym? Bretty rozumiem też giną po takiej akcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Zwykle wiadro, chyba wszyscy bretty zabiją NaOh. Infekcji w butlach nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Zwykle wiadro, chyba wszyscy bretty zabiją NaOh. Infekcji w butlach nie miałem. A ile najmniej trzeba trzymać butelki naoh aby brety zabić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 11 Lutego Udostępnij Opublikowano 11 Lutego Przerabiał ktoś kwestie wlania starsanu do wiadra bezpośrednio po wylaniu sody? Przy rozlewie po umyciu sodą wiadra, z którego robię rozlew zapomniałem wypłukać wiadra wodą i od razu poleciał starasan. Czy jest szansa, aby resztki sody mogły negatywnie wpłynąć na piwo? Po tygodniu w butelce piwo ma dziwny finisz - trochę jakby śliski, mydlany, przypominający trochę płyn do mycia naczyń. Pacjent to Hazy Pale Ale intensywnie chmielony na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 11 Lutego Udostępnij Opublikowano 11 Lutego Starsan neutralizuje NaOh. Wszystko zależy również od ilości i stężenia. Poszukaj na forum. Gdzieś już to było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 12 Lutego Udostępnij Opublikowano 12 Lutego Możesz sprawdzić pH piwa. Star San ma odczyn kwaśny, soda oczywiście zasadowy, ale wszystko zależy od ilości. Wpływ może być zauważalny. Chmielenie na zimno jeszcze podnosi pH, przez to może być taki odbiór piwa. Możesz (najpierw w szklance) spróbować skorygować pH np. kwasem mlekowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Lutego Udostępnij Opublikowano 12 Lutego W dniu 11.02.2024 o 20:43, draker napisał(a): Po tygodniu w butelce piwo ma dziwny finisz - trochę jakby śliski, mydlany, przypominający trochę płyn do mycia naczyń. Pacjent to Hazy Pale Ale intensywnie chmielony na zimno. Jeśli masz takie odczucia, ja bym wylał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego W dniu 11.02.2024 o 22:38, monodem napisał(a): Starsan neutralizuje NaOh Po myciu CIP płuczę butelki raz, kranówką, po czym wstawiam do kraty otworem do dołu (operacja w wannie). Wszystko ładnie ścieka a jeśli jakieś mikro ilości zostaną to Starsan to załatwi przed rozlewem. Nigdy nie było problemu. Starsanu nie żałuję - po obejrzeniu na YT co z tym robią amerykanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się