Undeath Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Bardzo przepraszam, ale wolałbym dyskusję na poziomie praktyki, a nie teoretyzowania. Podobnie koszty eksploatacji są demonizowanie i pozbawione podstaw. Powiedz mi gdzie ja napisałem, że nie praktykowałem UV? W labie miałem sporą styczność z nią. To dyskusja z tobą widzę nie ma większego sensu bo widzę, że zęby na UV zjadłeś, a momentami gadasz jak producenci lamp Odstaw butność na bok. Nawet w zakamarkach pobierane posiewy prawie nie kiełkowały, co oznacza, że dezynfekcja była skuteczna. Dodatkowo wspierana jest ozonem. Z tym się nigdy nie zgodzę z praktyki i z teorii, a dlaczego pisałem już wyżej. Co do budowy lampy oczywiście można zrobić samemu, ale nie każdy ma ku temu zdolności, czytaj ze zrozumieniem piszę, że ten sposób jest dobry, ale nie idealny jak próbujesz nam wmówić. A powiedz mi którego rodzaju promieniowania używasz do odkażania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) No okej, najtańsza nowa na allegro to 220zł z dostawą. No to mamy 22 lata używania StarSana a nie 30. EDIT: już mnie koledzy ubiegli Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Dziękuję za rozmowę. Nie zamierzam nikogo przekonywać. Trochę żałuję, że ruszyłem ten temat, ale chciałem pokazać inne sposoby dezynfekcji i to dezynfekcji dla leniwych lub tych, którym brak czasu. Skoro na tym tle wybuchła III Wojna Światowa, to dla zachowania światowego pokoju skasowałem moje wpisy. Proszę o niewybaczenie, albowiem nie wiedziałem co czynię dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem. Zrozumiałem swój błąd i już pozostanę biernym użytkownikiem forum. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez avicena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Dziękuję za rozmowę. Nie zamierzam nikogo przekonywać. Trochę żałuję, że ruszyłem ten temat, ale chciałem pokazać inne sposoby dezynfekcji i to dezynfekcji dla leniwych, lub nie mających czasu. Skoro na tym tle wybuchła III Wojna Światowa, to może byłoby lepiej dla zachowania światowego pokoju, aby moderator skasował moje wpisy, o ile mnie się nie uda tego zrobić. Ale o co ty się obrażasz? Trochę to słabe kasować swoje posty i wycofać się z dyskusji... Masz dobre argumenty i sposób jak mówiłem jest dobry, jednak nie dla każdego i fakt pokazać też można, że takie coś istnieje. Jednak będąc obiektywnym wybierając podejście ekonomiczne i praktyczne, niestety na dłuższą metę chemia wygrywa. Natomiast jeżeli ktoś ma dostęp do takich sprzętów darmowy albo za bezcen (pracuje w labo) to nie widzę przeciw wskazań Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 OMG. Pokazaliśmy tylko że metoda którą zaproponowałeś nie jest idealnym rozwiązaniem dla każdego. Ma zalety, ale ma też pewne wady. Nie ma sensu rozkręcać wokół tego dramatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Po skasowaniu postów część tego tematu straciła sens. Za takie coś powinny być bany. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez Areh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Może nie od razu bana, ale pasowało by się nauczyć na czym polega dyskusja na forum i że takie kasowanie treści to brak szacunku do innych użytkowników. Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Fakt teraz ostatnia treść zrobiła zrobiła się bez sensu więc pasuje aby mod przywrócił treść edytowanych postów albo usunąć posty innych użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Wybaczcie, że trochę jakby z boku tematu, ale mam takie nietypowe pytanie: Czy ktoś z Was traktował garnek emaliowany sodą kaustyczną. Oczywiście nie chodzi o dezynfekcję (bo jaki sens?). Chodzi mi o to, ze garnek dno garnka po długim użytkowaniu nie jest już idealne. Pozostałości po przypaleniach, kamień kotłowy itp. Roztwór sody powinien sobie z tym poradzić "do białości", tyle tylko, że nie wiem czy nie będzie miał negatywnego wpływu na samą emalię. Jednym słowem mam dylemat z gatunku "chciałabym i boję się". Z jednej strony z pewnych względów, chciałbym ten garnek doczyścić, jednak boję się by go nie zniszczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zrób papkę z soli, nałóż na przypalenia i zostaw na pewien czas. Działa jak się patrzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Wizi, no właśnie nie działa ta sól nic a nic. Mama mi podpowiedziała, że popiół drewniany bardzo dobrze się spisuje, w sensie żeby wyszorować, nie rysuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Niestety, na mocne przypalenia bez mocnej chemii się nie obejdzie. Środki do mycia grilla i to najlepiej profesjonalne dadzą radę. Emalii nie ruszą, spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Może zbyt krótko trzymałeś. Ja zostawiał na 24-48h i samo odchodzi. Alternatywnie możesz spróbować środka do czyszczenia szyby w kominku lub do płyt ceramicznych. Nie są one szorstkie, więc nie powinny też porysować emalii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Soda kaustyczna na przypalenia to jest to. Możesz śmiało jej użyć. Ja w ten sposób myję przypalone naczynia, w tym garnek który używam do produkcji piwka. NaOH ma to do siebie, że rozpuszcza substancje organiczne, garnka nie ruszy. Przypalenia zasypuje niewielką ilością sody i zalewam wrzątkiem. Po kilku/kilkunastu minutach płuczę wodą a przypalenia przecieram gąbką (schodzi jak brud w reklamach płynów do mycia naczyń). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Zainspirowany tym artykułem (i infekcją piwa) umyłem cały sprzęt NaOH, wypłukałem i zdezynfekowałem (OXI, a potem Desprej). Gdy to wszystko wyschło, zamknąłem fermentor. Po otwarciu po jakimś czasie, czuje delikatny zapach poprzednio robionego piwa. I teraz pytanie, czy nieskutecznie umyłem/zdezynfekowałem czy też tak po prostu musi być i trzeba wywietrzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Raczej słabo domyty farmentator. U mnie po myciu zawsze czuć tylko powietrze (no na świeżo, też płyn pachnie) Ciepła woda z płynem do naczyń. Ewentualnie NaOH - Gdy osad z piany ciężko schodzi - choć zazwyczaj woda płyn i gąbka wystarcza. Ostatnio HaOH używałem do doczyszczenie fermentatora po winie aroniowym. Zaszedł czerwonym osadem i nie chciało zleźć. Myślałem już że trzeba będzie kupić nowy. Ale po 2 dniach był jak nowy. Spróbuj jeszcze raz umyć plastik ciepłą wodą i płynem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 U mnie też czuć, choćbym nie wiem czym mył... nie wpływa to jednak na kolejne piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Generalnie wiadra przechodzą zapachem fermentacji, jedynie podchloryn usuwa ten zapach, ale zastępuje go smrodem chloru Więc nie masz co się przejmować wiadro na pewno jest czyste po NaOH wystarczy 30 minutowy kontakt żeby zniszczyć mikroby i drożdże. Możesz wietrzyć fermentor, ale generalnie u mnie jak stoją pomiędzy warkami to albo zostawiam w nich NaOH albo trochę piro tak żeby nie zapleśniały i częściowo pozbywam się tych zapachów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) na takie zapachy można też użyć nadtlenku wodoru (wody utlenionej). Edytowane 19 Maja 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 a woda utleniona to nie jest czasem nadweglan sodu + kranówa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 W nadwęglanie sodu masz jeszcze sód;) Ale fakt, mechanizm działania jest taki sam, uwalnianie wolnego tlenu który działa dezynfekująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Po co się bawić z wodą utlenioną skoro można zastosować perhydrol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Po co się bawić z wodą utlenioną skoro można zastosować perhydrol? a jaka jest różnica między perhydrolem, a woda utlenioną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Stężenie;) Woda utleniona to o ile dobrze pamiętam 2-3%, perhydrol 30% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Zacząłbym od podstawowej kwestii - co komu przeszkadza zapach piwa w (pustym) fermentorze, skoro nie wpływa to na higienę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się