jaras Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Czesław napisał: 'Dam se uciąć'. Był kiedyś film-serial 'Opowieści z krypty', dwóch najlepszych pokerzystów zagrało w pokera i właśnie przegrana to fant, obcinanie, od palców do... na końcu grali nosami, dwa kadłubki, spasowali. Remis-koniec filmu. W grudniu kupię GCh jeśli będzie w Kielcach. Ja bym sobie nie dał nic obciąć A ja bym chciał namiary na Twojego dilera. Swoją drogą swego czasu śmialiśmy się że "rozszyfrowaliśmy" Twojego nicka, a tu się okazuje iż to może być prawda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Jaras, rozwiń myśl Trupek na końcu filmu rechotał, zapomniałem dopisać. Nick to po prostu inicjały, czasami mnie nazywają znajomi 'Banderas' a brata 'Bandi' . Wracając do tematu, tegoroczna impreza była pod względem piw rekordowa, ciekawe ile będzie na przyszłorocznej? Może dlatego kategorie są trudne /ciekawe /nietypowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 8. White IPA [14-18°Blg] Białe IPA stanowi hybrydę, połączenie belgijskiego piwa pszenicznego (Witbier) o charakterze przyprawowym z piwem mocno chmielonym, jakim jest American India Pale Ale. Baza słodowa została zaczerpnięta z Witbiera i zwykle stanowi ją słód pilzneński oraz pszeniczny, do chmielenia wykorzystywane są odmiany nowofalowe, głównie amerykańskie. Stosuje się szczepy drożdży zarówno wywodzące się z Belgii, jak i USA, a „pikanterii” piwu nadają dodatki curaçao oraz kolendry. Najważniejszą cechą jest harmonijne połączenie mocnych aromatów owocowych i cytrusowych, wyraźnej chmielowej goryczki z charakterystycznymi belgijskimi nutami przyprawowymi. Panowie, czy tu nie wkradł się błąd? Witbier nie ma w składzie słodu pszenicznego, jest pszenica N/S, więc o co chodzi, jak ma w końcu być? GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 8. White IPA [14-18°Blg] (...) Baza słodowa (...) zwykle stanowi ją słód pilzneński oraz pszeniczny Panowie, czy tu nie wkradł się błąd? Witbier nie ma w składzie słodu pszenicznego, jest pszenica N/S, więc o co chodzi, jak ma w końcu być? Gdyby zastosować Twoją logikę to całości opisu, to nie rozumiem czemu czepiasz się słodu a nie chmieli amerykańskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Jaras, dziwnie cytujesz, wycinasz to co jest najważniejsze... Baza słodowa została zaczerpnięta z Witbiera i zwykle stanowi ją słód pilzneński oraz pszeniczny,(...) Na prawdę nie widzisz w tym sprzeczności? Co do chmielenia to nie ma w nim nic sprzecznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Jaki ma być zakres kolorystyczny dla Rye IPA? Jak dla 14B, czy ciemniejsze opcje, w stronę CDA też wchodzą w grę? Edytowane 6 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jaras, dziwnie cytujesz, wycinasz to co jest najważniejsze... Baza słodowa została zaczerpnięta z Witbiera i zwykle stanowi ją słód pilzneński oraz pszeniczny,(...) Na prawdę nie widzisz w tym sprzeczności? Co do chmielenia to nie ma w nim nic sprzecznego Ciekawe. Ja warzę witbiera bez słodu pszenicznego i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 No ale kolega nie zrozumiał, że to jest opis stylu White IPA a nie Witbiera - to, że ktoś czerpał nie znaczy że nie modyfikował. Zresztą nie bez powodu wyciąłem tę informację, bo jest ona zbędna w dyskusji "z czego ma być" - nikt nie pytał "dlaczego z tego". Podsumowując - definicja mówi, że White IPA opiera się zwykle na słodzie pilzeńskim oraz pszenicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jaras jak robisz witbiera? Na słodzie pszenicznym czy na pszenicy? A skoro baza słodowa została zaczerpnięta z witbiera, to chyba nie tylko połowa tej bazy czyli pilzneński, tylko cała czyli pils plus pszenica ns. Co do chmielenia to nikt nie pisze że chmielenie zostało też zaczerpnięte z witbiera, więc nie ma co o nim mówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Są już może jakieś przymiarki do daty? Boże Ciało, czy później? 19Mateusz87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jaras jak robisz witbiera? Na słodzie pszenicznym czy na pszenicy? A skoro baza słodowa została zaczerpnięta z witbiera, to chyba nie tylko połowa tej bazy czyli pilzneński, tylko cała czyli pils plus pszenica ns. Co do chmielenia to nikt nie pisze że chmielenie zostało też zaczerpnięte z witbiera, więc nie ma co o nim mówić. Baza słodowa w witbierze to słód pilzeński - pszenica, jak sam wspomniałeś, jest niesłodowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Ale słodu pszenicznego tam w ogóle nie ma... A pod pojęciem "baza słodowa" rozumiem zasyp, no bo jak to inaczej napisać - baza słodowa i niesłodowa? Przy okazji - wiadomo kiedy będą dokładniejsze opisy stylów? Edytowane 11 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 jeśli cukier pojawi się w zasypie to będzie bazą słodową? a co z curacao? dlaczego pszenica w wicie ma wchodzić w skład bazy a nie być dodatkiem używanym w dużych ilościach? w końcu piwo miało składać się z wody, słodu, chmielu i drożdży. Ale słodu pszenicznego tam w ogóle nie ma no i co z tego? bazą słodową jest słód jęczmienny, na niej się oparto, dodano słód pszeniczny i wyszła white ipa...i to tyle o.O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Cześć Wiecie może czy są już gdzieś dostępne szczegółowe opisy stylów? Czasu coraz mniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Nie ma. Nawet nie wiadomo czy angielskie opisy bjcp - które są jeszcze w fazie opracowywania ale tam te style są - będą poprawne, czy na potrzeby konkursu te style będą osobno opracowywane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Ja bym chętnie poznał dokładną datę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 E tam po co wam opisy stylów i tak wiadomo, że wygrają piwa najmocniej nachmielone na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) EDIT: Przepraszam dopiero się skapnąłem, że to do zeszłego roku opisy stylów są i daty... Zastanawia mnie dlaczego w tym roku brak jakichkolwiek informacji o Żywcu, w zeszłym roku w styczniu mieliśmy już dokładniejsze opisy stylów i datę imprezy, a w tym cisza jak makiem zasiał... Na stronie PSPD konkursowej od 3 miesięcy brak jakichkolwiek zmian: http://pspd.org.pl/catpages/konkursy-piw-domowych, a rozgrywane są już nowe konkursy... W aktualnościach nie wiele informacji, stowarzyszenie śpi czy tak mocno pracuje, że nie ma czasu nawet na wrzucenie informacji na swoją stronę? Edytowane 2 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) 2014 rok? No ładny dowcip nam robisz przy poniedziałku . Edytowane 2 Marca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 cichaczem bo to ubiegłoroczne dane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) 2014 rok? No ładny dowcip nam robisz przy poniedziałku . cichaczem bo to ubiegłoroczne dane Już poprawiłem Szukałem w aktualnościach i jakoś mnie przekierowało do starych danych, a byłem przekonany, że to już nowe bywa Na tą porę roku, wiosna za oknem, wszystkie dane do konkursu powinny już być podane i rozwiane wątpliwości odnośnie stylów A tu dalej cisza... Edytowane 2 Marca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Zastanawia mnie dlaczego w tym roku brak jakichkolwiek informacji o Żywcu, w zeszłym roku w styczniu mieliśmy już dokładniejsze opisy stylów i datę imprezy, a w tym cisza jak makiem zasiał... Na stronie PSPD konkursowej od 3 miesięcy brak jakichkolwiek zmian: http://pspd.org.pl/catpages/konkursy-piw-domowych, a rozgrywane są już nowe konkursy... W aktualnościach nie wiele informacji, stowarzyszenie śpi czy tak mocno pracuje, że nie ma czasu nawet na wrzucenie informacji na swoją stronę? Widzę że są już prawie opracowane. Jeśli chodzi o datę to jeszcze 4 miesiące, patrząc na obecny trend to powinno być ogłoszone w maju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Znajomy przesłał mi info, że tegoroczna edycja została odwołana. Nie wiem skąd ma takie info (i chwilowo nie mam jak się dowiedzieć), sam też w necie nic na ten temat nie widzę. Może ktoś zaprzeczyć lub potwierdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Odwołane są tylko birofilia. Konkurs ma się podobno odbyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Znasz więcej szczegółów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się