lechu555 Posted September 15 Share Posted September 15 (edited) W dniu 12.09.2023 o 23:25, smola napisał(a): Tak, nawet nuty pieprzowe i piwo bardzo wytrawne. Zeszło do 2.3 BLG. Jest smaczne i orzeźwiające, ale banana null. Tak, potwierdzam, aczkolwiek już w zimę tamtego roku o tym pisałem, w lipcu tego roku robiłem kolejny raz na tych drożdżach i jest dokładnie to samo. Ten brak bananów to jest to co ja określiłem jako chlebowość czy tostowość pszenna, która w warunkach braku banana się widocznie wybija. Pieprzność goździkowa też wyczuwalna, ale nie jakaś dominująca. Banana miałem bardzo krótko po zakończonej fermentacji, jakby wziął i zblendował banany, to taki zapach był, dwa dni może tak było, a potem już nic przy butelkowaniu i degustacji. Z tego co pamiętam drożdże zadałem jakoś do dosyć mocno przechłodzonej brzeczki. Już się nie odważyłem używać gęstwy z tej warki - po prostu uznałem, że walnę od razu 50l ze startera i nara. Z czego nara zrobiła mi połowa warki gdy musiałem wyjechać, a zostawiłem w pokoju i nadeszły upały.... Ale ci co się boją używać tych drożdży: nie ma co żałować tych bananów, piwo jest naprawdę dobre i tak jak powyżej orzeźwiające. Nigdy jeszcze nie otrzymalem mulastego weizena na nich, co jest często spotykane nawet w kraftowych weizenach a robie wszystko totalnie na odpi****dol. Edited September 16 by lechu555 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 16 Share Posted September 16 Tak, potwierdzam, aczkolwiek już w zimę tamtego roku o tym pisałem, w lipcu tego roku robiłem kolejny raz na tych drożdżach i jest dokładnie to samo. Ten brak bananów to jest to co ja określiłem jako chlebowość czy tostowość pszenna, która w warunkach braku banana się widocznie wybija. Pieprzność goździkowa też wyczuwalna, ale nie jakaś dominująca. Banana miałem bardzo krótko po zakończonej fermentacji, jakby wziął i zblendował banany, to taki zapach był, dwa dni może tak było, a potem już nic przy butelkowaniu i degustacji. Z tego co pamiętam drożdże zadałem jakoś do dosyć mocno przechłodzonej brzeczki. Już się nie odważyłem używać gęstwy z tej warki - po prostu uznałem, że walnę od razu 50l ze startera i nara. Z czego nara zrobiła mi połowa warki gdy musiałem wyjechać, a zostawiłem w pokoju i nadeszły upały.... Ale ci co się boją używać tych drożdży: nie ma co żałować tych bananów, piwo jest naprawdę dobre i tak jak powyżej orzeźwiające. Nigdy jeszcze nie otrzymalem mulastego weizena na nich, co jest często spotykane nawet w kraftowych weizenach a robie wszystko totalnie na odpi****dol.Czyli bardziej goździk?Ostatnie piwo na nich jakie zrobiłem było goździkowe i się bardzo ucieszyłem że go w końcu otrzymałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 16 Share Posted September 16 2 godziny temu, INTseed napisał(a): Czyli bardziej goździk? tak, bardziej goździk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 16 Author Share Posted September 16 (edited) Jak chcecie mieć banana na tych drożdżach trzeba fermentować bardziej 16-17°C (mówię o fermentacji we wiadrze a nie otoczenia) i pilnować żeby nie uciekło powyżej 18-19°C. Może być nawet underpitching mimo, że niska temperatura. Po 2-3 dniach można puścić fermentacje wedle woli bo już będzie po temacie. Edited September 16 by WiHuRa anteks 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted September 16 Share Posted September 16 6 godzin temu, INTseed napisał(a): Czyli bardziej goździk? Ostatnie piwo na nich jakie zrobiłem było goździkowe i się bardzo ucieszyłem że go w końcu otrzymałem. Otóż właśnie goździkowe wyraźnie. 1 godzinę temu, WiHuRa napisał(a): Jak chcecie mieć banana na tych drożdżach trzeba fermentować bardziej 16-17°C (mówię o fermentacji we wiadrze a nie otoczenia) i pilnować żeby nie uciekło powyżej 18-19°C. Może być nawet underpitching mimo, że niska temperatura. Po 2-3 dniach można puścić fermentacje wedle woli bo już będzie po temacie. Ciekawe. Jak tylko pojawią się warunki to spróbuję. Ciekawe o tyle, że brzmi to trochę przeciwnie do powszechnie przyjętej praktyki fermentowania w wyższych temperaturach by dostać banana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 16 Share Posted September 16 Godzinę temu, lechu555 napisał(a): Ciekawe. Jak tylko pojawią się warunki to spróbuję. Ciekawe o tyle, że brzmi to trochę przeciwnie do powszechnie przyjętej praktyki fermentowania w wyższych temperaturach by dostać banana. Ja chyba jestem z tej samej szkoły co WiHuRa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 17 Share Posted September 17 20 godzin temu, WiHuRa napisał(a): Jak chcecie mieć banana na tych drożdżach trzeba fermentować bardziej 16-17°C (mówię o fermentacji we wiadrze a nie otoczenia) i pilnować żeby nie uciekło powyżej 18-19°C Fermentowałem tak w lipcu tego roku sugerując się recepturą z "BREWING CLASSIC STYLES", i niestety banana też null. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 17 Author Share Posted September 17 Fermentowałem tak w lipcu tego roku sugerując się recepturą z "BREWING CLASSIC STYLES", i niestety banana też null.Drąż to bardziej i pilnuj temp. fermentacji a nie otoczenia. Jak świeża fiolka to zadaj koniecznie bez startera.Ponad 50 fermentacji i to działa.Wbrew pozorom, Pszenica to jednej z trudniejszych stylów do zrobienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted September 17 Share Posted September 17 5 minut temu, WiHuRa napisał(a): Drąż to bardziej i pilnuj temp. fermentacji a nie otoczenia. Jak świeża fiolka to zadaj koniecznie bez startera. Ponad 50 fermentacji i to działa. Wbrew pozorom, Pszenica to jednej z trudniejszych stylów do zrobienia Oj tak. Pszenica nie jest łatwa. Zaczynając od temperatur zacierania do zadania jak najświeższych drożdży i pilnowania niskiej i stałej temperatury fermentacji. Drożdże weizenowe fermentują bardzo szybko i bez ścisłej kontroli temperatury produkują takie se piwo. Mam pytania do doświadczonych Weizenowców : Co sądzicie o pojedyńczej dekokcji w hefeweizenie?Ja takową zrobiłem ostatnio i jestem pozytywnie zaskoczony pełnią i smakiem. Czy udało się wam zrobić dobrego, estrowego pszeniczniaka na gęstwie z poprzedniej warki? Kiedyś próbowałem i wyszedł mi prawie bezstylowiec. Może dlatego, że brałem z dna a nie z wysokich krążków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 17 Share Posted September 17 Drąż to bardziej i pilnuj temp. fermentacji a nie otoczenia. Jak świeża fiolka to zadaj koniecznie bez startera.Ponad 50 fermentacji i to działa.Wbrew pozorom, Pszenica to jednej z trudniejszych stylów do zrobienia.FM zawsze zaleca zawsze starter.U mnie najwięcej banana było jak fermentowałem bez lodówki w 24C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted September 17 Share Posted September 17 Ja zrobilem pszenice jak mialem lodowke ze sterownikiem pid. Drozdze dodalem prosto z fiolki. Wyszlo bardzo bananowe i pszenne. Wszystkim smakowalo i jak ja probowalem to tez wychodzilo, ze wszystko jest jak trzeba... tylko pozniej przypomnialem sobie, ze ja nie lubie pszenicy i po co ja robilem w ogole... smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 17 Share Posted September 17 Godzinę temu, WiHuRa napisał(a): Drąż to bardziej i pilnuj temp. fermentacji a nie otoczenia. Jak świeża fiolka to zadaj koniecznie bez startera. Podana przeze mnie temperatura, to temperatura brzeczki. Fermentowałem 46 litrów brzeczki, do której zadałem litrowy starter z jednej fiolki. Temp. utrzymywana poprzez spiralę wewnątrz fermentorów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 18 Share Posted September 18 20 godzin temu, INTseed napisał(a): FM zawsze zaleca zawsze starter. U mnie najwięcej banana było jak fermentowałem bez lodówki w 24C Oj tam, FM zaleca starter, zaleca FM41. A ja bez startera i na innych drożdżach zrobiłem im psikusa. Nawet Filip sie zdziwił 😛 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 18 Share Posted September 18 @anteks FM40 już nie ma w ofercie. Czym się różniły od FM41? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.