amorph Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Od czerwca fermentowałem swoje piwka w piwniczce gdzie miałem temperture 16'C. Teraz gdy się ochłodziło mam 13'C. 1. Jakie piwa najlepiej wychodzą w takiej temperaturze? 2. Jaka temperatura bedzie potrzebna żeby zacząć warzyć dolniaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Dla dolniaków to chyba jeszcze kilka stopni przydałoby się obniżyć, ale to niech się wypowiedzą warzący lagery. 12-13°C to fajna temperatura by puścić w ruch np Wyeast 1007 German Ale, czy 2565 Kölsch i porobić coś hybrydowego, Scottish Ale chyba też w tej temperaturze dadzą radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 w temp 12-13 st. C nie uwarzysz żadnego piwa. Z kolei ta temperatura wg mnie nada się do fermentacji RISa, IIPA i innych mocnych piw górnej fermentacji gdzie temp. może znacząco wzrosnąć na początku fermentacji. Sam fermentowałem stouta 19 blg w temp. otoczenia 13 st. C na S-04. Piwko jak najbardziej udane. Na dolniaki nieco za ciepło, najlepiej byłoby 8-10 st. C. A tak naprawdę możesz pofermentować neutralne ale jak np. APA, AIPA a na końcu fermentacji przenieść do temp. pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 w temp 12-13 st. C nie uwarzysz żadnego piwa. Zależy co kto ma na myśli - była o tym już kilka razy dysputa. Ja nadal uważam, że warzenie piwa to cały proces a nie jedynie jego zacieranie czy gotowanie, ale to taki OT. Kilka moich piw z poprzedniego sezonu było warzonych w takiej temperaturze otocznia i drożdże górnej fermentacji dawały sobie radę. Warunkiem jest zdrowa gęstwa w odpowiedniej ilości. Wtedy nawet nie było lagu, fermentacja ruszała praktycznie po kilku godzinach od zadania drożdży. Jak dla mnie Kościak dobrze radzi, jak także fermentuję w takich temperaturach piwa hybrydowe na Germanach czy Kölschach. Wypróbowałem także US-05 i nawet w niższych temperaturach otoczenia pracował bez większych problemów, przy piwach o niezawysokich Blg początkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Nie zapominajcie o Nottinghamach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Nie zapominajcie o Nottinghamach. Nie używałem jeszcze, to się nie wypowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 A i poniżej 10 śmigają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 u mnie S-04 spokojnie pracują przy tych 12 stopniach, jedne zaczynały na gęstwie 14blg a drugie z saszetki 16blg i pracowały równie pięknie nawet im się spacerować zachciało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Ja tydzień temu warzyłem AIPA wyszło 17,5 blg fermentacja na US-05 w temp. 14st. troszę wolno pracują bo po 8 dniach dalej obfita piana i widać oznaki fermentacji więc dziś przeniosłem do ciepłego pomieszczenia niech dojedzą sobie, i zlewam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Pytanie nie brzmi czy będą fermentować, bo raczej będą, tylko jak taka niska temp wpłynie na końcowe piwo. Taka temp jest sporym stresem dla drożdży i pomimo tego, że fermentacja będzie przebiegać, to w piwie może pojawić się wiele niepożdanych aromatów i smaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 mój scottish i dry stout wyszły dobrze bez jakichś "odchyłów" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Teoretycznie wg materiałów Fermentisa wszystkie ich górniaki pracują w temp. od 12°C, pytanie tylko jak piwo wyjdzie W 13°C Scottish Ale fermentowały super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) to w piwie może pojawić się wiele niepożdanych aromatów i smaków. Daj jakiś przykład. Trzeba pamietać, że w fermentorze będzie z 16-17 stopni przez 2-3 dni. To jest idealny zakres dla pospolitych górniaków jak np. US-05 i iidealnie na początek fermentacji. Jedynie na dofermentowanie podniósł bym temp.do ok. 19-20 na końcu, najlepiej stopniowo, no ale to tylko lodówa. Edytowane 1 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) US-05 namnożyły mi się i zaczęły fermentować w temperaturze 6 (!) stopni (fakt że double pitch). Tak więc - jak to napisali na HomeBrewTalk - to są drożdże pancerne. Edytowane 1 Października 2014 przez Vami alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Od czerwca fermentowałem swoje piwka w piwniczce gdzie miałem temperture 16'C. Teraz gdy się ochłodziło mam 13'C. 1. Jakie piwa najlepiej wychodzą w takiej temperaturze? California Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 California Lager, potwierdzam. Wkrótce kupię i (mam nadzieję) jak kiedyś użyję do ok 120 litrów piwa. Super drożdże, warunek to pierwsze lekkie piwo (u mnie 8blg). US 04 też lubią niskie temperatury, bardzo wydajne są, też na początek lekkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się